İçeriğe atla

Remziye Tatlı

Remziye Tatlı
İsmet Paşa Kız Enstitüsü Adana, 1937
Doğum1922
Ölüm30 Kasım 2020 (97-98 yaşlarında)
Seyhan, Adana
MeslekMustafa Kemal Atatürk'ün okullarını ziyareti sırasında çekilmiş fotoğrafı ile tanınır.

Remziye Tatlı (1922 - 30 Kasım 2020, Seyhan, Adana), 1937 yılında öğrenci iken Mustafa Kemal Atatürk'ün okullarını ziyareti sırasında çekilmiş fotoğrafı ile tanınır.

19 Kasım 1937 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk, Hatay sorunu sebebiyle gittiği Adana'da, İsmet Paşa Kız Enstitüsü'nü ziyaret etmiş ve bu ziyaret sırasında öğrencilerle fotoğrafları çekilmişti. Tarih dersi yapılmakta olan bir sınıfta çekilmiş, ön planda 15 yaşındaki Remziye Tatlı'nın yer aldığı fotoğraf, Türkiye'de ders kitaplarında, takvimlerde yer almıştır.[1][2]

Remziye Tatlı, o güne ait anılarını aşağıdaki sözlerle ifade etmiştir:[3]

Atamız içeri girdi. İlk sözünü hiç unutmuyorum. Hepimiz ayağa kalktık. Bize "Oturun geleceğin kültürlü anneleri" diye seslendi.

Remziye Tatlı, enstitüyü bitirdikten sonra kısa bir süre terzilik yapmış, evlendikten sonra çalışmayı bırakmış, bir çocuk sahibi olmuştur.[3]

Atatürk ile aynı karede yer aldığı fotoğraf ile kentte bir simge kişi haline gelen Tatlı, fotoğrafı uzun yıllar sonra ilk defa Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde duvarda gördüğünü belirmiştir.[4]

Remziye Tatlı, 30 Kasım 2020'de Adana'nın Seyhan ilçesindeki evinde öldü.

Kaynakça

  1. ^ "Atatürk'le fotoğrafı bulunan Remziye Tatlı, 99 yaşında hayatını kaybetti". Cnnturk.com. 30 Kasım 2020. 27 Mart 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2022. 
  2. ^ "İşte Atatürk | Atatürk Hakkında Bilmek İstediğiniz Herşey". isteataturk.com. 29 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2022. 
  3. ^ a b "Adana'da 88 yaşındaki Remziye Tatlı, Atatürk'le karşılaşmasını anlattı". Milliyet. 29 Ekim 2010. 22 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2022. 
  4. ^ Haber, Internet (29 Ekim 2006). "Cumhuriyet kızının Atatürk özlemi". Internethaber.com. 19 Nisan 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mart 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Kemal Atatürk</span> Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı

Mustafa Kemal Atatürk, Türk mareşal, devlet adamı, yazar, Türk Kurtuluş Savaşı'nın başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. Türkiye'yi laik, sanayileşen bir ulusa dönüştüren kapsamlı ilerici reformlar üstlenmiştir. İdeolojik olarak sekülarist ve milliyetçi politikaları ve sosyo-politik teorileri Kemalizm olarak tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zübeyde Hanım</span> Mustafa Kemal Atatürkün annesi (1857–1923)

Zübeyde Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi.

<span class="mw-page-title-main">Makbule Atadan</span> Mustafa Kemal Atatürkün kız kardeşi (1885–1956)

Makbule Atadan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün kız kardeşidir. Atatürk'ün Selanik, İstanbul ve Ankara'daki yaşamına tanıklık etmiş bir tarihsel kişiliktir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rıza Efendi</span> Mustafa Kemal Atatürkün babası

Ali Rıza, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün babası.

<span class="mw-page-title-main">Sabiha Gökçen</span> Türk pilot ve dünyanın ilk kadın savaş pilotu

Sabiha Gökçen, Türk pilot. Türkiye'nin ilk kadın pilotlarından biri olan Sabiha Gökçen, dünyadaki ilk kadın savaş pilotudur. Mustafa Kemal Atatürk’ün sekiz manevi evladından birisi idi. Uçuş kariyeri boyunca 8.000 saat civarı uçuş gerçekleştirdi ve otuz iki farklı askerî operasyona katıldı. Adı, İstanbul'un ikinci havalimanı olan Sabiha Gökçen Havalimanı'na verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Latife Uşşakî</span> Mustafa Kemal Atatürkün eşi (1923–1925)

Latife Uşşakî ya da Latife Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ilk ve tek evliliğinde eşiydi. 29 Ocak 1923 ile 5 Ağustos 1925 tarihleri arasında, iki buçuk yıl Atatürk ile evli kalmıştır. Atatürk ile evliliği ve bu evliliğin bitişi, Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından önemli ve popüler bir konudur.

<span class="mw-page-title-main">Ülkü Adatepe</span> Mustafa Kemal Atatürkün manevi kızı

Ülkü Adatepe, Mustafa Kemal Atatürk'ün en küçük manevi kızı. Bebekliğinden beş yaşına kadar Atatürk'ün yanında Çankaya Köşkü'nde yaşamış, kendisi beş yaşında iken manevi babası Atatürk hayatını kaybedinceye kadar ona yurt gezilerinde eşlik etmiş ve onun çocuk sevgisinin simgesi olmuştur.

Remzi Kitabevi, 1927 yılında İstanbul'da kurulmuş yayınevi ve kitapevi.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahim Tuncak</span> Atatürkün manevi oğlu

Abdurrahim Tuncak, Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi oğlu. Mustafa Kemal ve ailesinin Akaretler ve Şişli'deki evlerinde Zübeyde Hanım tarafından büyütülüp yetiştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fikriye Hanım</span> Atatürke olan aşkıyla tanınmış tarihi kişilik (1887–1924)

Fikriye Hanım ya da ölümünden sonra nüfus kayıtlarına geçen adıyla Zeynep Fikriye Özdinçer, Mustafa Kemal Paşa ile ilişkisi ve Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Ankara'da Milli Mücadele karargâhındaki hizmetleri ile bilinen tarihî kişiliktir.

<span class="mw-page-title-main">8. Türkiye Hükûmeti</span> Türkiye Cumhuriyetinin sekizinci hükûmeti (1935-1937)

8. Türkiye Hükûmeti veya VII. İnönü Hükûmeti, 1 Mart 1935 - 1 Kasım 1937 tarihleri arasında görev yaptı. Yedinci İnönü Hükûmeti olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Hanri Benazus</span> Türk yazar ve iş insanı

Hanri Benazus, Sefarad Yahudisi asıllı Türk yazar, iş insanı ve koleksiyoner. Mustafa Kemal Atatürk ve hakkında yazdığı kitaplar ve binlerce fotoğraftan oluşan Atatürk fotoğrafları koleksiyonuyla tanınır. Ayrıca, 1985-1987 yıllarında Altay Spor Kulübü başkanlığı görevinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Rukiye Erkin</span> Atatürkün manevi kızı

Rukiye Erkin, Atatürk'ün manevi kızlarındandır.

Nebile İrdelp, Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı.

<span class="mw-page-title-main">Adana Atatürk Evi Müzesi</span> Atatürkün Adanada Konakladığı Ev

Adana Atatürk Evi Müzesi, 15 Mart 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk ve eşi Adana'yı ziyareti sırasında konakladığı, 1981'de müzeye çevrilmiş müze-ev.

1938'deki ölümünden bu yana, Mustafa Kemal Atatürk günümüz kültüründe farklı tasvirlere konu olmuştur. Bu tasvirler müzik, sinema ve şiir gibi çeşitli sanat alanlarında hayat bulmuştur. Bunların yanı sıra televizyon belgeselleri ve reklamlarına konu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Kent Tarihi Müzesi</span> müze

Mersin Kent Tarihi Müzesi veya Mustafa Erim Mersin Kent Tarihi Müzesi, Mersin kent merkezinde Akdeniz Kent Konseyi Başkanı Mustafa Erim tarafından kurulmuş özel bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Mersin Atatürk Evi</span> tarihi yapı

Mersin Atatürk Evi ya da diğer adıyla Atatürk Evi Müzesi, Mersin kent içinde iki katlı büyük bir binadır.

<span class="mw-page-title-main">Kâmil Su</span> Türk tarihçi ve devlet adamı

Kâmil Su, Türk tarihçi ve devlet adamı. Romancı Mükerrem Kâmil Su’nun eşidir. Ailesi ile Şumnu'dan Manisa'ya göç etmiştir. Kâmil Su, Manisa Alaybey Mahallesi'nde yaşarken Manisa Yangını'nı yaşamış ve ailesi ile Spil Dağı'na sığınmıştır. Sonraları bu olayı "Manisa ve Yöresinde İşgal Acıları", adlı kitabında anlatmıştır.

Etem Hamdi Tem, Türk fotoğrafçı.