İçeriğe atla

Remzi Kartal

Remzi Kartal
Doğum5 Mayıs 1948 (76 yaşında)
Van, Türkiye
MeslekDiş hekimi, siyasetçi
OrganizasyonPKK-KCK
Siyasi partiHalkın Emek Partisi
Demokrasi Partisi
Ebeveyn(ler)Bala Kartal
Basra Kartal

Remzi Kartal (d. 5 Mayıs 1948, Van), Kürt asıllı Türk[1] eski siyasetçi ve PKK/KCK yöneticisi.

Yaşamı

Remzi Kartal 5 Mayıs 1948'de Bala-Basra Kartal çiftinin çocukları olarak Van'da doğdu.[2]

Diş hekimliği fakültesi mezunu olan Remzi Kartal, serbest diş hekimliği, Halkın Emek Partisi kurucu üyeliği, TBMM XIX. Dönem Van Milletvekilliği (Anayasanın 84/3 maddesine göre üyeliği, 30 Haziran 1994 tarihinde sona ermiştir) yaptı. SHP'den aday olarak milletvekili seçilen Kartal daha sonra sırasıyla ÖZDEP, HEP ve DEP partisine geçti. Evli ve üç çocuk babasıdır. Van'ın en büyük aşireti olan Burukan aşireti'ne mensuptur.[3][4]

1994 yılında tutuklanmamak için yurtdışına çıktı. Yurt dışında Sürgünde Kürdistan Parlamentosunun (PKDW) kuruluş çalışmalarında yer aldı. PKDW'nin yürütme kurulunda yer alan Kartal, 1999 yılında parlamentonun kendisini feshi ardından Kürdistan Ulusal Kongresinin (KNK) kuruluş çalışmalarında yer aldı.[5]

28 Ekim 2015 tarihinden beri, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan "en çok aranan teröristler" listesinin kırmızı kategorisinde yer almaktadır.[6] Bakanlık kendisini yakalayan veya yakalanması ile sonuçlanacak bilgileri paylaşan kişi veya kişilere 10 milyon lira para ödülü vereceğini duyurdu.[7] 7 Nisan 2021'de 6415 sayılı "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun" 3. ve 4. maddeleri gereğince İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre 377 kişi ve 12 kuruluş ile birlikte Türkiye'deki mal varlığı donduruldu.[8]

Kaynakça

  1. ^ Kongra-Gel Eş Başkanı Remzi Kartal: Özyönetim ilanları olmasaydı HDP 1 Kasım'da barajı aşamazdı 11 Nisan 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.: "Biz de Kürtler olarak kendimizi yönetmek istiyoruz.", 25 Şubat 2016, Erişim tarihi: 27 Mart 2016.
  2. ^ "Hazine ve Maliye Bakanlığından: Malvarlığının Dondurulması Kararı" (PDF). Resmî Gazete. 7 Nisan 2021. s. 12. 6 Nisan 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2021. 
  3. ^ https://m.sabah.com.tr/gundem/2019/03/15/bize-hizmet-edenleri-destekleyecegiz/amp []
  4. ^ "TBMM Albümü 1920-2010 / Cilt 3 1983-2010". tbmm.gov.tr. 31 Ekim 2012. s. 203. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2012. 
  5. ^ "Demirtaş, Kongra-Gel'li Remzi Kartal ve Zübeyir Aydar ile görüşmek üzere Brüksel'e gitti". t24.com.tr. 5 Ağustos 2015. 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2015. 
  6. ^ "Arananlar: Kırmızı Liste". Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı. 9 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2016. 
  7. ^ "Ödül Miktarında Değişiklik". Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı. 15 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2021. 
  8. ^ "Türkiye'de mal varlığı dondurulan isimler arasında kimler var?". Euronews. 7 Nisan 2021. 7 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki siyasi partiler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu maddede, Türkiye'de resmî olarak faaliyet gösteren siyasi partiler listelenmektedir. Türkiye, cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemli cumhuriyet ile yönetilmektedir ve 1945 yılından beri çok partili sistem uygulanmaktadır. Siyasi parti illerin kuruluşları, teşkilatlanmaları, işleyişleri, faaliyetleri ve denetlenmeleri gibi esaslar 22 Nisan 1983 tarihinde kabul edilen Siyasi Partiler Kanunu ile düzenlenmektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkes, yasa ile belirlenen şartları sağladığı sürece önceden izin almaksızın siyasi parti kurma hakkına sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Bölgesel Yönetimi</span> Iraka bağlı özerk bölge

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Kürdistan Bölgesi veya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Irak'a bağlı, anayasal düzeyde varlığı olan özerk bir bölgedir. Yaklaşık 40.000 km2'den oluşan idari birim; batıda Suriye, doğuda İran, kuzeyde ise Türkiye ile komşudur. Bölgesel yönetimin başkenti Erbil'dir. Kürdistan Parlamentosu Erbil'de yer almaktadır, ancak Kürdistan Bölgesi anayasası tartışmalı Kerkük kentini Kürdistan Bölgesi'nin başkenti olarak tanımaktadır. Bölgenin nüfusu, 2023 itibarıyla 6.556.752'dir. Resmî dilleri Kürtçe ve Arapça'dır.

<span class="mw-page-title-main">Koçgiri İsyanı</span> Türk Kurtuluş Savaşı sırasında çıkmış bir isyan

Koçgiri İsyanı, Şubat 1921'de Sivas'ın doğusunda bulunan ve ezici çoğunluğun militan olduğu Koçgiri bölgesinde başlayan bir Kürt ayaklanmasıydı. İsyan Alevi-Kürt topluluğu olan ve Sivas'ın doğusunda ikamet eden Koçgiri aşireti tarafından çıkarıldı. Aşiret liderlerinin Kürdistan Teali Cemiyeti ile yakın ilişkileri vardı. İsyan, Haziran 1921'de bastırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan bayrağı</span> Kürtlerin ulusal bayrağı

Kürdistan bayrağı, Kürdistan'ı temsil eden bayrak. Irak'a bağlı Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin resmi bayrağı olarak kanunlaşmıştır. Kürtler tarafından ulusal bayrak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan</span> Orta Doğuda Kürtlerin yoğunlukta olduğu bölgelerin genel adı

Kürdistan Kafkaslar'ın güneyi ve Orta Doğu'da, Ermenistan, Irak, İran, Suriye ve Türkiye'ye ait toprakların bir kısmını kapsayan jeokültürel bölge. Siyasi bakımdan özerk, federal bir bölge olarak uluslararası resmî tanınmaya sahip olan tek bölge Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetimi'dir. Bölgenin kuzeybatı İran’a karşılık gelen kısmı Kürdistan adıyla eyalet statüsündedir. Ayrıca Suriye'de de Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi tek taraflı olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Zeyyat Baykara</span>

Zeyyat Baykara Türk siyasetçidir.

Mukadder Öztekin, Türk bürokrat ve siyasetçi, eski Türkiye İçişleri Bakanı ve Bayındırlık Bakanı.

A. Orhan Öztrak, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Kürt milliyetçiliği</span> siyasal ideoloji

Kürt milliyetçiliği, Kürtlerde, halk olma bilincinin kültürel ve siyasal eyleme yönlendirilmesini ifade eden kavramdır. Kürtlerin çoğunluk olduğu toprakları Kürdistan olarak tanımlayan ve bağımsız bir Kürt devleti kurulmasını savunan siyasi hareket olmakla birlikte, Kürtlerin yaşadıkları topraklarda diğer etnik gruplar ile eşit haklara sahip olmasını, Kürtçenin resmî dil ve eğitim dili olmasını savunan siyasi görüştür.

<span class="mw-page-title-main">Murat Karayılan</span> PKK Yürütme Konseyi Üyesi ve HPG Komutanı

Murat Karayılan ya da kod adıyla Cemal, PKK kurucularından KCK Yürütme Konseyi üyesi. PKK'nın silahlı kanadı olan Halk Savunma Güçleri'nin (HPG) liderliğini yapmıştır.

Cemil Bayık veya kod adı ile Cuma, PKK'nın yaşayan beş kurucusundan biridir. Murat Karayılan ve Bahoz Erdal'la birlikte PKK'nın yönetim kurulunu oluşturmaktadır. Ayrıca 12 kişilik KCK yürütme konseyinin bir üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Zübeyir Aydar</span>

Zübeyir Aydar, Kongra-Gel Başkanı, TBMM 19. dönem Siirt milletvekili, avukat.

Ali Haydar Kaytan veya kod adıyla Fuat, PKK kurucu kadrosunda yer alan KCK Yürütme Konseyi üyesiydi.

Mustafa Karasu, PKK'nın üst düzey yöneticilerinden biri olan Türk kökenli militan. Avareş (Karasu) ve Hüseyin Ali kod adlarını kullanmaktadır.

Kinyas Kartal, Kürt asıllı Türk siyasetçi.

Nadir Kartal, Kürt siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kürdistan Özgürlük Partisi (Türkiye)</span>

Kürdistan Özgürlük Partisi, 11 Aralık 2014 tarihinde kurulan Genel Başkanlığını Mustafa Özçelik'in yaptığı Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir.

Hülya Oran kod adı ile Bese Hozat, PKK'nın en üst düzey liderlerinden biri ve KCK Yürütme Konseyi'nin Cemil Bayık ile birlikte eş başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Duran Kalkan</span> PKK-KCK Militanı, KCK Yönetme Kurulu Üyesi

Duran Kalkan ya da kod adıyla Abbas, PKK'nın yaşayan beş kurucusundan biri ve örgütün üst düzey yöneticilerinden olan Türk kökenli militan. Günümüzde KCK Yürütme Kurulu üyesidir. Duran Kalkan, Erzurum'dan göç eden Türk kökenli Yusuf-Safiye çiftinin çocukları olarak 1 Ocak 1954'te Adana'nın Tufanbeyli ilçesine bağlı Güzelim köyünde doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Nureddin Nebati</span> Türk siyasetçi

Nureddin Nebati,, Türk siyasetçi ve eski Türkiye hazine ve maliye bakanıdır. Nebati, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 24'üncü ve 26'ncı yasama dönemlerinde İstanbul milletvekili, 25'inci yasama döneminde ise Şanlıurfa milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde görev yaptı. 2018-2021 yıllarında hazine ve maliye bakan yardımcısı olarak görev yapan Nebati, Aralık 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hazine ve maliye bakanı olarak atandı. 4 Haziran 2023'te görevini Mehmet Şimşek'e teslim etti. Mersin milletvekilliği yapmaktadır.