İçeriğe atla

Remzi Bekar

Remzi Bekar (d. 1937, Hemşin, Rize), Türk tulum sanatçısı.[1] Bekar, Türkiye'de ilk defa tulumla plak ve kaset çalışmaları yapan kişidir.[2] 6 plak ve 8 tulum kasedi çıkarmıştır.

Hayatı

Remzi Bekar, Hemşinli kökenli fakir bir ailenin çocuğu olarak 1937'de dünyaya geldi.[3] 1948-54 yılları arasında köylerde ailesinin tulumuyla tulum çaldı. 1955 yılında Erzurum'da Hemşinli bir pastanecinin yanında garsonluk yaptı. Sonraki yıllarda İstanbul'a gitti ve şefliğe kadar yükseldiği Divan Oteli'nde çalıştı. Askerliğini yaparken radyoda tulum çalındığını duydu ve kendisi de bu işte çalışmak istedi. 1964'te Ankara radyosunda tulum çalmaya başladı. Sonraki yıllarda İstanbul radyosu ve TRT radyosunda da tulum sanatçılığını icra etti. 13 Aralık 1974'te ilk kez televizyonda tulum çalan kişi oldu.[4] 1974'ten sonra eş zamanlı olarak tulum ve Hemşinlilerin tarihi üzerine araştırmalar yapmaya başladı. 2012'de Hemşin Folkloru isimli kitabı yayımlandı.[5]

Kişisel hayatı

Remzi Bekar, koyu Türk milliyetçisidir.[6]

Kaynakça

  1. ^ Arıcı, Muzaffer (1993). Her yönüyle Rize. M. Arıcı. s. 136. ISBN 9789759531508. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. 
  2. ^ Abdullah Akat (1 Eylül 2012). "Hemşin Ve Hemşinlilerde Dayanışma Faaliyetleri" (PDF). karamdergisi.com. 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. 
  3. ^ Karslıoğlu, Yusuf (2009). Doğu Karadeniz tarihi: otokton halkları ve etnik yapısı. Universal Yayınları. s. 218. ISBN 9750116518. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. 
  4. ^ Cem Yazıcı (19 Temmuz 2019). "Tulum Çalgısının Popülerleşmesi Sürecindeyeki İcra Teknikleri Ve Ortamlarının Oluşması". acikerisim.uludag.edu.tr. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. []
  5. ^ "Tulum'u Konuşturan Adam Remzi Bekar". rizedeyiz.com. 4 Ocak 2015. 6 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. 
  6. ^ Simonian, Hovann (2007). The Hemshin: History, Society and Identity in the Highlands of Northeast Turkey. Routledge. ISBN 9781135798291. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Vartavar</span>

Vartavar Ermenistan ile Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde kutlanan bir festivaldir. Türkiye'de Rize'nin Çamlıhemşin ve Hemşin ilçelerinin yüksek kesimlerinde yaşayan bir halk olan Hemşinliler tarafından Temmuz ve Ağustos ayları içerisinde köyden köye değişen tarihlerde, dinlenmek ve eğlenmek amacıyla yapılan ve Trabzon'da yayılan derneklerden farklı olarak, herkesin değil de daha çok genç kız ve erkeklerin horon edip diğerlerinin seyretmesi ile kutlanan bir yayla şenliğidir.

<span class="mw-page-title-main">Hemşin</span> Rizenin ilçesi

Hemşin, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nde Rize iline bağlı ilçesi. Nüfusu 2.499 kişi olup bu bakımdan 922 ilçe arasında sondan dokuzuncudur. Denizden 19 km içeride, Rize'ye 57 km mesafededir. Yüzölçümü yaklaşık olarak 120 km²'dir. İlçenin kuzeyinde Pazar ilçesi, batısında Çayeli ve Kaptanpaşa, güneyinde Çamlıhemşin yaylaları ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Hemşinliler</span> etnik grup

Hemşinliler, yoğun yaşadıkları yerler Türkiye'nin Rize, Erzurum'un Tortum, İspir, Artvin'in Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri, Trabzon'un Araklı ve Sürmene ilçelerinde olan, nüfusu yaklaşık iki yüz bin kişiden oluşan ve Hemşince veya Türkçe ana dilli etnik gruptur. Hemşinli tanımı Hemşin'de yaşayanları değil kendine ait ortak bir kültürü, dili olan topluluğu ifade etmektedir. Hemşinlilerin önemli bir kısmı bugün Türkiye'nin büyük şehirlerine ve Rusya, Gürcistan, Özbekistan gibi başka ülkelere dağılmış durumdadır. Bunun siyasi, ekonomik ve dini pek çok nedeni bulunmaktadır. Hemşinlilerin çoğunluğunun mensup olduğu din İslam'dır.

<span class="mw-page-title-main">Gökhan Birben</span>

Gökhan Birben, Hemşinli ses sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Hemşince</span>

Hemşince, arkaik bir Ermenice lehçesi olup Batı Ermenice içerisinde sınıflandırılır. Doğu Karadeniz'de kendilerini Hemşinliler olarak adlandıran kişilerce konuşulur.

<span class="mw-page-title-main">Behçet Gülas</span>

Behçet Gülas,, Hemşinli müzisyen ve şarkıcıdır.

<span class="mw-page-title-main">Picoğlu Osman</span>

Picoğlu Osman, Çepni-Türk kemençe sanatçısı ve bestekârı. Kısa bir süre TRT Ankara Radyosunda çalışmıştır.

Hemşin çorabı veya cimil çorabı, Rize'nin Hemşin, İkizdere ve Çamlıhemşin ilçelerinde Hemşinlilerinin giydiği yöresel bir çorap çeşididir. Hemşin çorabının yapımında yazın koyun yünü, kışın keçi kılı kullanılmaktadır. Giyenin cinsiyetine ve yaşına bağlı olarak farklı renk ve desenlerde örülen Hemşin çorabı tek telli ve iki telli olarak ikiye ayrılmaktadır. Tek telli Hemşin çorabı renksiz, kısa ve erkeklerin giymesi için tasarlanmıştır. Kadınların giymesi için tasarlanan çift telli Hemşin çorabı ise tek telliye kıyasla daha uzundur ve çeşitli motiflerle süslenmiştir. Çoraplar süslendiği motife göre isimlendirilmektedir. Kiraz çiçeği, çay yolu, Kibele, çiçek bahçesi, kırmızı lale, koçiboynuzu, bahçeli, papatya ve yarım gelin yanağı bu motiflerden bazılarıdır. Yöre halkı geleneksel olarak Hemşin çorabı üzerine maniler söyler bu şekilde sevgilisine seslenirler. Kullanımı gün geçtikçe azalan Hemşin çorabı eskisi kadar yaygın değildir. Geleneksel olarak yünlerin boyanmasıyla yapılan Hemşin çoraplarında günümüzde orlon ipler daha sık kullanılmaktadır. Hemşin Göleti Yaz Spor Şenlikleri ve Kültür Sanat ve Tulum Festivali'nde Hemşin çorabı örme yarışması düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cevdet Öztopal</span>

Cevdet Öztopal Türk tulum sanatçısı. Sert ve kıvrak figürlü Topaloğlu horonunun yaratıcısıdır.

Mustafa Tahir Taşer veya Garipoğlu Mustafa Türk tulum sanatçısı. 1945 yılında radyoda tulum çalan ilk sanatçı olmuştur. Taşer'in birçok bestesi bulunmaktadır.

Filiz İlkay Balta, Türkiye'nin ilk kadın tulumcusudur. Balta'nın 3 tane albümü bulunmaktadır.

Mustafa Tezcan veya Çukitali Mustafa, Türk tulum sanatçısıdır. Dinamik ve sert olan kendine özgü bir tulum çalışı vardı.

Yaşar Çorbacı veya bazı kaynaklarda geçen adıyla Yaşar Çorbacıoğlu, Türk tulumcudur. Çorbacı'nın TRT arşivlerinde 70'ten fazla eseri vardır.

Ali Çamkerten, Türk tulum sanatçısı ve tulum imalatçısıdır. Erzurum Radyosu'nda tulum çalmıştır.

Mahmut Turan, Türk tulum sanatçısıdır. Zuğaşi Berepe ve Grup Yorum'un bazı albümlerinde tulum çalmıştır.

Dindar Güner, Türk tulum sanatçısıdır.

Murat Oğuz, Türk tulumcu ve müzisyen.

Şükrü Parlak, Türk tulumcu ve tulum imalatçısı.

Bülent Bekar, Türk tulumcu ve tulum imalatçısı.

Orhan Bayramoğlu veya kullandığı mahlasıyla Kaleli Orhan, Türk şair ve araştırmacı yazar. Hemşin kültürünün yaşatılması için yaptığı çalışmaları ile tanınmaktadır.