İçeriğe atla

Remy de Gourmont

Remy de Gourmont
Fransız romancı Rémy de Gourmont
DoğumRémy Marie Charles de Gourmont
04 Nisan 1858(1858-04-04)
Bazoches-au-Houlme, Fransa
Ölüm27 Aralık 1915 (57 yaşında)
Paris, Fransa
Ölüm sebebiİnme
Defin yeriPère Lachaise Mezarlığı
EğitimUniversité de Caen-Normandie
MeslekYazar, edebiyat eleştirmeni, filozof, eleştirmen, oyun yazarı, şair, romancı, gazeteci
İşverenLe Monde, Le Contemporain, Chimère
Ebeveyn(ler)Jean de Gourmont
EtkiledikleriBlaise Cendrars, Georges Bataille[1]
ÖdüllerPrix Saintour (1904)

Remy de Gourmont (d. 4 Nisan 1858 - ö. 27 Aralık 1915), Fransız yazar ve şair[2].Fransızcanın sembolleşmiş bir ismidir. Birçok roman ve şiiri bulunan şair birçok sözüylü de tanınır.

Kariyeri

Gourmont, Orne'daki Bazoches-au-Houlme'da Cotentin'de yayıncı bir ailesinde doğdu. Kont Auguste-Marie de Gourmont ve kontesinin, Mathilde de Montfort'un oğluydu. 1866'da La Manche yakınlarındaki Villedieu yakınlarındaki bir malikaneye taşındı. Caen'de hukuk okudu ve 1879'da hukuk alanında lisans derecesi aldı; mezun olduktan sonra Paris'e taşındı.

Gourmont, sanat eleştirmeni Joris-Karl Huysmans ile tanıştıktan sonra kendisini tamamen edebiyata adadı. Joris-Karl Huysmans ile edebi bir ittifak kurdu. Gourmont, 1889'da Paris'te Sembolist hareketin birleşme noktası haline gelen Mercure de France'ın kurucularından biri oldu. Bu dönem birçok sanatçı ve edebiyatçıyla dostluklar kurdu. Georges Bataille sosyolog çalışmalarda bile bulundu. Gourmont, ünlü kitaplarından olan Lettres à l'Amazone (Amazonlara Mektuplar) eserini Natalie Clifford Barney'e adadı.

Gourmont, yakalandığı deri tüberkülozundan dolayı toplum önünden uzaklaşıp kendi kabuğuna çekildi.

1915'te Paris'te beyin tıkanıklığı nedeniyle öldü. Berthe Courrière onun tek varisiydi ve kardeşi Jean de Gourmont'a gönderdiği önemli miktarda yayınlanmamış eseri miras aldı ve yıl içinde öldü. Gourmont ve Courrière, Chopin'i Père-Lachaise Mezarlığı'ndaki mezarına gömüldüler.

Fransız edebiyatında önemli bir yere sahip sembolist akımın en önemli şir eleştirmenleri arasında yer alan Gourmont şiirlerinden ziyade konular hakkında belirttiği yorumları ve önemli sözleriyle tanınır. Ezra Pound, İngiliz İmgeci şiir hareketinin Fransız Sembolistlerden türediğini iddia eder ve Eliot Gourmont'u "neslinin eleştirel vicdanı" olarak tanımlar.

Kaynakça

  1. ^ Gourmont was Georges Bataille's bedtime reading as a student. Michel Surya, Georges Bataille: an intellectual biography, New York: Verso, 2002, p. 27-28.
  2. ^ Denkinger, Marc (1937). "Remy de Gourmont Critique". PMLA. 52 (4). s. 1148. doi:10.2307/458509. JSTOR 458509. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Charles Baudelaire</span> Fransız şair (1821-1867)

Charles Pierre Baudelaire, Fransız şair, deneme yazarı ve sanat eleştirmenidir. 19. yüzyılın en önemli Fransız şairlerinden olmasının yanı sıra Edgar Allan Poe'nun eserlerini çeviren öncü sanatçıdır. En ünlü eseri olan lirik tarzdaki Kötülük Çiçekleri'nde; 19. yüzyılın ortalarında Paris'te yaşanan hızlı sanayileşmenin, güzelliğin doğasını nasıl etkilediğini yansıtan şiirlerine yer vermiştir. Baudelaire'nin son derece özgün nesir şiir tarzı; Verlaine, Rimbaud ve Mallarmé gibi kendinden sonraki dönem sanatçılarını da oldukça etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Puşkin</span> Rus yazar (1799-1837)

Aleksandr Puşkin, Rus şair ve yazardır. Rusya'nın "ulusal şair"i ve modern Rus edebiyatının kurucusu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Claude Debussy</span> Fransız besteci (1862-1918)

Claude Debussy, 20. yüzyılın Fransız bestecilerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Louis Aragon</span> Fransız şair (1897 – 1982)

Louis Aragon siyasal eylemci ve komünist şair, romancı ve deneme yazarı. Bugünkü Fransız ozanlarının en önemlilerinden biri olarak bilinir. Özellikle, Türkçeye Mutlu Aşk Yoktur adıyla çevrilen şiiriyle tanınır.

<span class="mw-page-title-main">İzzet Melih Devrim</span> Türk yazar

İzzet Melih Devrim, Türk şair, romancı ve oyun yazarı.

Fransız edebiyatı, Fransızca kullanılarak ortaya çıkan edebiyat ürünlerini kapsar. Dünyanın en zengin ve en etkileyici edebiyatlarından biridir. Fransız yazarlar başta epik şiir, lirik şiir, drama ve kurgu olmak üzere edebi yazınların tümüne katkıda bulunmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Haşim</span> Türk şair

Ahmed Haşim, Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Cenap Şahabettin</span> Türk şair, anı yazarı ve hekim (1870 - 1934)

Cenap Şahabeddin, Türk şâir ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Stéphane Mallarmé</span> Fransız şair (1842–1898)

Stéphane Mallarmé, Fransız şair.

<span class="mw-page-title-main">Czesław Miłosz</span>

Czesław Miłosz Polonyalı şair ve deneme yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandr Blok</span>

Aleksandr Aleksandroviç Blok - Rus şair, oyun yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Robert Desnos</span> Fransız yazar (1900 – 1945)

Robert Desnos,, Fransız şair.

<span class="mw-page-title-main">Odilon Redon</span> Fransız ressam (1840 – 1916)

Daha çok Odilon Redon adıyla tanınan Bertrand-Jean Redon Fransa'nın Akitanya bölgesindeki Bordo şehrinde doğmuş sembolist bir ressam ve baskı ustasıydı.

Gustave Moreau, çoğunlukla İncil'le ilgili ya da mitolojik figürlere odaklanmış Fransız sembolist ressam. Bir ressam olarak görsel şekillerden çok, edebi fikirlere yöneldi. Bu yönüyle pek çok sembolist yazar ve ressamın ilgisini çekti. Bu sanatçılar Moreau'yu akımlarının öncüsü olarak kabul etti.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Jarry</span> Fransız yazar (1873 – 1907)

Alfred Jarry, Fransız oyun yazarı, romancı, şair, avangart, gerçeküstücü ve uyumsuz tiyatronun kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Galaktion Tabidze</span>

Galaktion Tabidze, yirminci yüzyılın önde gelen Gürcü şair. Eserleri kendisinden sonra gelen tüm Gürcü şairleri derinden etkilemiştir. Galaktion Tabidze, Stalin'in 1930'lardaki Büyük Temizlik olarak bilinen kıyımı sırasında hayatta kalmakla birlikte, Sovyet yöneticilerinin ağır baskısı altında depresyon ve alkolizme sürüklenmiş, sonunda Tiflis’te tedavi gördüğü psikiyatri hastanesinde intihar etmiştir.

İvan Vasileviç Kliun Rus avangart ve süprematist ressam, heykeltıraş ve sanat teorisyeni.

<span class="mw-page-title-main">Juliusz Słowacki</span> Polonyalı şair

Juliusz Słowacki (1809-1849), günümüz Ukrayna topraklarına bulunan Krzemieniec'de doğdu. Babası Euzebiusz Słowacki, o yıllarda Wołyn'da edebiyat profesörlüğü yapıyordu. Ardından Vilnius Üniversitesine geçen Euzebiusz Słowacki, ailesiyle birlikte Vilnius'a taşındı. Ancak Juliusz Słowacki beş yaşındayken babası tüberkülozdan dolayı öldü. Kocasının erken ölümünden sonra, Salomea'ye miras kaldı ve oğluyla birlikte Krzemieniec'e geri döndü. Oldukça güzel olan Salomea, 1818'de, üst düzey seçkinler arasındaki sayısız temas sayesinde Vilnius Üniversitesinden bir tıp profesörü ve Litvanya'nın elitlerinden olan August Bécu ile yeniden evlendi. Profesör August Bécu, Juliusz'un sanata olan eğilimini fark etmişti. Annesi ise sanatla ilgilenmesini istemiyordu. Ancak hiçbir zaman üzerinden atamayacağı içe dönük ve melankolik ruha sahip olan Juliusz Słowacki, sürekli Fransız ve İngiliz edebiyatıyla ilgileniyordu.

<span class="mw-page-title-main">Joris-Karl Huysmans</span> Fransız romancı ve sanat eleştirmeni (1848 – 1907)

Joris-Karl Huysmans [ɥismɑ̃ːs] d. 5 Şubat 1848, Paris - ö. 12 Mayıs 1907, Paris), Fransız yazar.

<span class="mw-page-title-main">Arşak Çobanyan</span> Ermeni yazar (1872-1954)

Arşak Çobanyan Osmanlı Ermenisi kısa öykü ve oyun yazarı, gazeteci, editör, şair, çevirmen, edebiyat eleştirmeni, dilbilimci ve romancı.