İçeriğe atla

Remove Kebab

Remove Kebab, asıl haliyle Sırp milliyetçilerinin Yugoslav Savaşları sırasında yaptıkları Karadžić Yönet Sırplarını (Караџићу, води Србе своје; Karadžiću, vodi Srbe svoje)[1] veya Tanrı Sırptır ve Bizi Koruyacak (Бог је Србин и он ће нас чувати; Bog je Srbin i on će nas čuvati) olarak bilinen müziğe[2] dayanan Türk karşıtı ifadedir.[3][4][5][6] İfade daha sonra Müslümanları katletme amacına yönelik Neo-Nazi gruplar tarafından kullanılmış[7] ve başta Reddit olmak üzere, çeşitli sosyal medya platformlarında şakayla karışık bir biçimde internet meme'i olarak yayılmıştır.

2019'da Brenton Tarrant Christchurch cami saldırılarını Remove Kebab yazılı silahıyla gerçekleştirmiştir. Saldırının ardından YouTube şarkıyı paylaşan videoları yayından kaldırmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Nestorović, V. (16 March 2019). "Željko objasnio kako je zaista nastala njegova pesma uz koju je Tarant počinio pokolj na Novom Zelandu!". alo.rs (Sırpça). 16 March 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 March 2019. 
  2. ^ Doyle, Gerry (15 March 2019). "New Zealand mosque attacker's plan began and ended online". Reuters. 15 March 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 March 2019. 
  3. ^ Coalson, Robert (15 Mart 2019). "Christchurch Attacks: Suspect Took Inspiration From Former Yugoslavia's Ethnically Fueled Wars". Radio Free Europe/Radio Liberty. 15 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Mart 2019. 
  4. ^ "Mosque shooter brandished material glorifying Serb nationalism". Al Jazeera English. 15 March 2019. 15 March 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 March 2019. 
  5. ^ Ward, Justin (19 April 2018). "Day of the trope: White nationalist memes thrive on Reddit's r/The_Donald". splcenter.org. Southern Poverty Law Center. 1 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 March 2019. 
  6. ^ Schindler, John R. (20 Mart 2019). "Ghosts of the Balkan wars are returning in unlikely places". The Spectator. 21 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mart 2019. 
  7. ^ Hemmer, Nicole (2 Aralık 2016). "Tweedy racists and "ironic" anti-Semites: the alt-right fits a historical pattern". Vox. 5 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 March 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hırvatça</span> Hırvatistanın resmi dili

Hırvatça (hrvatski), Slav dillerinin güney grubundan, Hırvatların konuştuğu dildir. Sırpça, Karadağca ve Boşnakça'nın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dilinin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Bugün Hırvatistan Cumhuriyeti'nin ve Avrupa Birliği 'nin resmî dili olması dışında Bosna-Hersek'in fiiliyatta üç etnik yapılı bölümlenmesi sebebiyle burada da resmiyete sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sırpça</span> Sırbistanın resmi dili

Sırpça, Slav dillerinin güney grubuna ait, çoğunlukla Sırplar tarafından konuşulan dil. Hırvatça, Karadağca ve Boşnakçanın da dahil olduğu Sırp-Hırvat dili'nin standart bir formu olarak kabul edilmektedir. Sırpça, Sırbistan'ın ve Kosova'nın resmî dilidir. Ayrıca Bosna-Hersek'in 3 resmî dilinden biridir. Dil aynı zamanda Karadağ, Hırvatistan, Makedonya, Romanya, Slovakya ve Çekya'da azınlık dili olarak tanınmaktadır. Yaklaşık 10 milyon Sırp tarafından konuşulmaktadır. Dil, Türkçeden kelimeler almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Döner</span> Türk mutfağından geleneksel et yemeği

Döner, içyağı ve yöresel baharatlarla iyice terbiyelenmiş ve dövülmüş et parçalarının, bir şişin üzerine geçirilerek, dik bir şekilde asıldıkları odun ateşi karşısında pişirildiği, Türk mutfağına özgü bir yemek.

<span class="mw-page-title-main">Hırvatistan Savaşı</span>

Hırvatistan Savaşı ya da Hırvatistan Bağımsızlık Savaşı, 1991-1995 yılları arasında Yugoslavya'dan bağımsızlığını ilan etmiş Hırvat hükûmetine bağlı birliklerle Sırp kontrolü altındaki Yugoslav Halk Ordusu (JNA) ve yerel Sırp güçleri arasında gerçekleşen savaş. JNA Hırvatistan'daki operasyonlarını 1992 yılında bitirdi. Hırvat kaynaklarında Domovinski rat olarak adlandırılan bu savaş Sırp kaynaklarında genellikle Rat u Hrvatskoj olarak geçer.

<span class="mw-page-title-main">Mazhar Krasniqi</span> Yeni Zelandalı Müslüman toplum lideri ve insan hakları savunucusu

Mazhar Krasniqi, Yeni Zelandalı Müslüman toplum lideri ve insan hakları savunucusu.

Reddit, bir Amerikan sosyal haber, tartışma sitesidir. Siteye kayıtlı kullanıcılar bağlantı, metin, fotoğraf, anket ve video içerebilen gönderiler paylaşabilir, diğer kullanıcılar da bu gönderileri oylayarak gönderinin sayfada üste çıkmasını veya alta inmesini sağlayabilirler. Reddit'te gönderiler kullanıcılar tarafından oluşturulmuş; spor, oyun, müzik, yemek, fotoğrafçılık, haber gibi farklı konuları ele alan, "subreddit" denilen alt gruplarda paylaşılır. Bir subreddit'te paylaşılmış gönderi yeteri kadar oy alırsa bu gönderi Reddit'in ana sayfasına çıkar. Siteye kayıtlı her kullanıcı kendi subreddit'ini oluşturabilir.

<span class="mw-page-title-main">Dünyanın en büyük camileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, ibadethaneler, avlular (sahın) ve revaklar gibi mevcut tüm namaz alanlarında en az 15.000 ibadet edeni barındırabilen, herhangi bir İslami okul veya şubeye ait, mevcut kapasiteye göre dünyanın dört bir yanından camileri listeler.

<span class="mw-page-title-main">Dağlık Karabağ sorunu</span> Dağlık Karabağ için, Azerbeycan ve Ermenistan arasında olan hak davası savaşıdır

Dağlık Karabağ sorunu, Azerbaycan ile Ermenistan arasında, Dağlık Karabağ ve Dağlık Karabağ'ı çevreleyen Ermeni kontrolündeki Azerbaycan toprakları'ndaki etnik çatışma ve toprak anlaşmazlığıdır. Bu anlaşmazlık, 27 Eylül 2020 tarihinde başlayan İkinci Dağlık Karabağ Savaşı ile son bulmaya yaklaşmıştır. Yaklaşık 3 sene sonra 19-20 Eylül 2023 tarihlerinde gerçekleşen 2023 Dağlık Karabağ çatışmaları ile bölge tamamen Azerbaycan kontrolüne geçmiş ve sorun çözülmüştür. Artsah Cumhuriyeti fiilen bağımsızdı, ancak Ermenistan dahil hiçbir ülke tarafından tanınmamış bir cumhuriyetti. Çatışmanın kökeni, 20. yüzyılın başlarında ortaya çıktı. Sovyetler Birliği döneminde, Josef Stalin Dağlık Karabağ bölgesini, tarihsel olarak Ermeni ve çoğunluğu Ermeni nüfusu olan Sovyet Azerbaycan'da bir özerk oblast haline getirmeye karar verdi. Mevcut çatışma, 1988'de Karabağ Ermenilerinin, Karabağ'ın Sovyet Azerbaycan'dan Sovyet Ermenistan'a devredilmesini talep ettiği zaman başladı. Çatışma, 1990'lı yılların başlarında, geniş çaplı bir savaşa dönüştü.

<span class="mw-page-title-main">All of the Lights</span>

All of the Lights Amerikalı hip-hop sanatçısı Kanye West'in şarkısı. Şarkı, sanatçının beşinci stüdyo albümü My Beautiful Dark Twisted Fantasy (2010)'den çıkan dördüncü single olup, 18 Ocak 2011'de yayınlanmıştır. Yapımcılığını West'tin yaptığı şarkıya vokal olarak John Legend, The-Dream, Elly Jackson, Alicia Keys, Fergie, Kid Cudi, Elton John ve Rihanna gibi sanatçılar eşlik etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Aleksandar Vučić</span> 5. Sırbistan cumhurbaşkanı

Aleksandar Vučić, Sırbistan'ın 5. ve şimdiki cumhurbaşkanı olan bir Sırp siyasetçidir. 2008'de aşırı milliyetçi Sırp Radikal Partisi'nden ayrıldıktan sonra, popülist muhafazakâr Sırp İlerleme Partisi'nin (SİP) kurucularından biri oldu ve 2012'den beri parti başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği üyelik süreci</span> Bosna-Hersek - Avrupa Birliği ilişkileri

Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği üyelik süreci, 19-20 Haziran 2003 tarihinde Selanik'te Avrupa Devlet ve Hükûmet Başkanları Konseyi tarafından gerçekleştirilen Selanik Zirvesi'nde "potansiyel aday ülke" statüsünü alan Bosna-Hersek, İstikrar ve Ortaklık Süreci'nin bir parçası olma yolunda AB ile müzakere sürecini 21 Kasım 2005 tarihinde AB Konseyi'nin verdiği karar ile başlattı. Bosna Hersek, 15 Şubat 2016 tarihinde AB'ye üyelik için resmî olarak başvurdu. Bosna-Hersek'in başvurusu 20 Eylül 2016 tarihinde kabul edildi.

<span class="mw-page-title-main">Sanja Ilić</span> Sırp şarkıcı ve şarkı yazarı

Aleksandar "Sanja" Ilić Sırp şarkıcı ve şarkı-yazarı. 1998 yılında Balkanika müzik grubunu kurmuştur. Müzik grubu ile birlikte 2018 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sırbistan'ı "Nova deca" adlı şarkıyla temsil etmiştir. 1971 ve 1975 yıllarında aktif olan San Yugoslav müzik grubunun da kurucusudur.

Sırbistan, 2019 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Sırp yayıncı Radio-televizija Srbije (RTS) tarafından İsrail'de yapılan 2019 yarışması'nda Sırbistan'ı temsil edecek katılımcı Beovizija 2019 yarışması'nın kazananı "Kruna" adlı şarkısıyla Nevena Božović olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Christchurch cami saldırıları</span> 2019 Yeni Zelandada terör saldırısı

Christchurch cami saldırıları, 15 Mart 2019 tarihinde Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrindeki El Nur Camii ve Linwood İslam Merkezi'ne yerel saatte 13.40'ta gerçekleştirilen saldırılardır. Saldırılarda 51 kişi öldü, 49 kişi ise yaralandı. Polis ayrıca birden fazla araçta bomba bulunduğu bilgisini de doğruladı. Saldırılar 1997'deki Raurimu katliamından bu yana Yeni Zelanda'daki ilk toplu katliam olarak kayıtlara geçti.

<span class="mw-page-title-main">El Nur Camii (Yeni Zelanda)</span> Christchurch, Yeni Zelandada bir camii

El Nur Camii Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde 1984-1985 yılları arasında inşa edilen cami. 1999 yılına kadar dünyanın en güneyindeki camiydi. Cami 15 Mart 2019 tarihindeki Christchurch cami saldırılarının ana hedefi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Dua Lipa'nın kazandığı ve aday gösterildiği ödüller listesi</span> Vikimedya madde listesi

İngiliz şarkıcı-söz yazarı Dua Lipa çeşitli ödüllerin sahibi. Lipa Warner Music Group ile 2015 yılında kayıt anlaşması imzaladı ve 2017 yılında kendi adını taşıyan çıkış albümünü yayınladı. Bu albüm ile 2017 yılında; BBC Müzik Ödülleri'nden Yılın Albümü adaylığı, 2018 Brit Ödülleri'nden Yılın İngiliz Albüm adaylığı alırken, LOS40 Müzik Ödülleri'nden Uluslararası Yılın Albümü adaylığı alıp ödülü kazandı.

İHeartRadio Müzik Ödülleri, ülke çapında iHeartMedia radyo istasyonlarında ve iHeartMedia'nın dijital müzik platformu iHeartRadio'da yıl boyunca çalınan müzikleri onurlandıran müzik ödül töreni. 2014 yılında iHeartRadio tarafından kurulan tören, geçen yıldaki en popüler sanatçıları ve müzikleri mükafatlandırmaktadır. Kazananlar kümülatif çalınma verilerine göre seçilirken, bazı kategoriler halk oylarıyla seçilmektedir. Açılış etkinliği 1 Mayıs 2014 tarihinde Los Angeles'taki Shrine Auditorium'da gerçekleştirildi. İlk iki yılı NBC'de 2016-2018 yılları arasında ise TBS, TNT ve TruTV üzerinden canlı olarak yayınlandı. Altıncı iHeartRadio Müzik Ödülleri 14 Mart 2019'da Los Angeles'taki Microsoft Theatre'da gerçekleştirildi ve Fox'ta canlı olarak yayınlandı. Ödül kupası New York firması Society Awards tarafından üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Je Me Casse</span>

"Je Me Casse", Maltalı şarkıcı Destiny Chukunyere tarafından seslendirilen şarkı. Şarkı Hollanda'nın Rotterdam şehrinde 2021 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Malta'yı temsil etti.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Savaşlarında Arnavut Katliamları</span> 1912-1913 Balkan Savaşlarında Arnavutların öldürülmesi

Balkan Savaşları'nda Arnavut katliamları, 1912-1913 yılları arasında bölgede yaşanan çatışmalar sırasında Karadağ ve Sırp orduları ve paramiliterleri tarafından çeşitli vesilelerle 1912-13 Birinci Balkan Savaşı sırasında, Sırbistan ve Karadağ, Avrupa, Amerikan ve Sırp muhalefet basını tarafından bildirilen Osmanlı İmparatorluğu güçlerini günümüz Arnavutluk ve Kosova'dan kovduktan sonra Arnavut nüfusa karşı bir dizi savaş suçları işledi. Suçların çoğu Ekim 1912 ile 1913 yazı arasında işlendi. Zorunlu sürgünlerin ve katliamların amacı, yeni Balkan sınırlarını belirlemek için Londra Büyükelçiler Konferansı öncesi istatistiksel manipülasyondu. Çağdaş hesaplara göre, bu dönemde 10.000 ila 25.000 Arnavut açlık ve soğuktan öldürüldü veya öldü. Kurbanların çoğu çocuklar, kadınlar ve yaşlılardı. Katliamlara ek olarak, bazı sivillerin dudakları ve burunları kesildi.

r/place Redditte yapılmış proje ve sosyal deney

r/place, sosyal ağ sitesi Reddit'te yapılan ortak bir proje ve sosyal deneydir. İlk deney, 2017'nin 1 Nisan Şaka Günü'nde yapıldı. 2017'de yapılan ilk deneyden sonra, 2022'nin 1 Nisan Şaka Günü'nde ikinci kez ve 20 Temmuz 2023'te üçüncü kez tekrarlandı.