İçeriğe atla

Remmina

Remmina
Orijinal yazar(lar)Antenore Gatta ve Giovanni Panozzo. Vic Lee (önceden)
Geliştirici(ler)Antenore Gatta, Giovanni Panozzo ve Allan Nordhøy
İlk yayınlanma8 Ekim 2009 (2009-10-08)
Güncel sürüm1.4.35[1] Bunu Vikiveri'de düzenleyin / 23 Şubat 2024
Programlama diliC
PlatformPOSIX
Erişilebilirlik28 dil
Diller listesi
Chinese (simplified), Chinese (traditional), Croatian, Czech, Danish, English, English (Australia), English (United Kingdom), Finnish, French, Hebrew, Hungarian, Indonesian, Italian, Japanese, Korean, Polish, Norwegian Bokmål, Portuguese (Brazil), Russian, Slovakian, Spanish, Swedish, Turkish, Ukrainian, Valencian
TürUzak masaüstü istemcisi yazılımı
LisansGPL-2.0-or-later[2][3]
Resmî sitesiremmina.org
Kod deposugitlab.com/Remmina/Remmina

Remmina, POSIX tabanlı bilgisayar işletim sistemleri için bir uzak masaüstü istemcisidir. RDP, VNC, NX, XDMCP, SPICE, X2Go ve SSH protokollerini destekler ve temel olarak FreeRDP'yi kullanır.[4][5]

Paketleme

Remmina, Debian sürüm 6 (Squeeze) ve sonraki sürümleri ve 10.04'ten beri Ubuntu sürümleri (Lucid Lynx) için yazılım depolarında mevcuttur.[6][7] 11.04 (Natty Narwhal) itibarıyla, Ubuntu'nun varsayılan uzak masaüstü istemcisi olarak tsclient'in yerini aldı.[8][9] FreeBSD bağlantı noktaları/paket koleksiyonu ayrıca bunu ayrı bir bağlantı noktası ve protokole özgü ek eklenti bağlantı noktaları olarak içerir.[10]

Kullanım

Yaygın kullanımı, Windows sistemli bilgisayarlara bağlanmak, sunucuları ve bilgisayarları Uzak Masaüstü Hizmetleri,[11] aracılığıyla sistem yöneticileri [12] ve acemi kullanıcılar tarafından uzaktan kullanmak biçiminde gerçekleşmektedir.

Ayrıca bakınız

  • Uzak masaüstü istemcisi yazılımlarının karşılaştırılması
  • Vinagre

Kaynakça

  1. ^ "Release v1.4.35". 23 Şubat 2024. 
  2. ^ "LICENSE". 1 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022. 
  3. ^ "README.md". 9 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "7 of the best Linux remote desktop clients". Linux Format. Tech Radar (136). 17 Eylül 2010. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2014.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ Frashad (5 Kasım 2011). "Remmina: Feature Rich Remote Desktop Client For Ubuntu Linux". Addictive Tips. 10 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Nisan 2014. 
  6. ^ "Debian -- Package Search Results -- remmina". Debian. 14 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2011. 
  7. ^ "Ubuntu -- Package Search Results -- remmina". Canonical. 12 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2011. 
  8. ^ Robert Ancell. "Ubuntu Desktop weekly meetings". Canonical. 5 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2011. 
  9. ^ Joey Sneddon. "Remmina to be Ubuntu's new remote desktop app". OMG! Ubuntu. 11 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2011. 
  10. ^ "FreeBSD's remmina ports". Erişim tarihi: 4 Aralık 2016. 
  11. ^ The Linux Mint Beginner's Guide - Second Edition. 3 Aralık 2013. 20 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022. 
  12. ^ Ubuntu Linux Toolbox: 1000+ Commands for Power Users. John Wiley & Sons, Inc. 2013. ISBN 978-1-118-183526. 20 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

Linux dağıtımı ; Linux çekirdeği, GNU araçları ve bir masaüstü ortamının bir araya gelmesiyle, bu birlikteliği sürdürülebilir şekilde yönetecek bir yapılandırma araçları seti, yazılım güncelleme araçları vb. ile oluşturularak tam teşekküllü bir işletim sistemi haline gelen uygulamalar bütününü ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu (işletim sistemi)</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Bilgisayarlar, sunucular ve akıllı telefonlara yönelik olarak geliştirilmektedir. Ubuntu projesi Linux ve özgür yazılımın, bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmesi amacıyla başlatılmış olup ilk kararlı masaüstü sürümü Ekim 2004'te yayınlanmıştır. Ubuntu’nun masaüstü sürümü günümüzde 40 milyonu aşkın kullanıcı sayısıyla dünyanın en yaygın kullanılan masaüstü Linux dağıtımı konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">GNOME</span> Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen bir masaüstü ortamı

GNOME, açık kaynak kodlu, özgür masaüstü ortamı. GNU Tasarısı'na bağlı GNOME Projesi topluluğunca geliştirilmekte olan GNOME, Unix ve BSD tabanlı birçok işletim sistemine kurulabilmektedir.

Canonical Ltd., Güney Afrikalı girişimci Mark R. Shuttleworth tarafından İngiltere merkezli olarak kurulmuş, yazılım projeleri geliştiren özel bir şirkettir. Firmanın başlıca ürünü Linux tabanlı Ubuntu işletim sistemidir. Ubuntu'nun masaüstü, sunucu, bulut, akıllı telefon ve tabletlere yönelik türevleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Linux Mint</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Linux Mint, Ubuntu ve Debian temel alınarak geliştirilen, masaüstü kullanıcılarına yönelik bir Linux dağıtımıdır. Linux Mint, "güçlü ve kullanımı kolay, hem de modern, şık bir işletim sistemi" olmayı hedeflemektedir.

<span class="mw-page-title-main">LXDE</span> Masaüstü ortamı

LXDE, Unix benzeri işletim sistemleri için geliştirilen özgür ve açık kaynak kodlu bir masaüstü ortamıdır.

<span class="mw-page-title-main">EasyPeasy (işletim sistemi)</span>

EasyPeasy netbooklar için Linux tabanlı bir işletim sistemidir. EasyPeasy Debian ve Ubuntu üzerinde inşa edilmektedir ama düşük güçteki bilgisayarlar ve web uygulamalarına erişim için müşteri isteğine göre değiştirilmektedir. Easy Peasy bir açık kaynak projesi olarak tutulmakta, kullanıcıları tarafından daha iyi kıyaslandığı zaman ücretsiz ve açık kaynak yazılım alternatifleri üzerinde popüler web uygulamalarını veya özel yazılımı kullanmaktadır henüz.

Bu liste, farklı işletim sistemlerinden Linux işletim sistemine geçen kişi, kurum ve kuruluşları içermektedir.

Uzak Masaüstü Hizmetleri (RDS) ya da Terminal Hizmetleri Windows Server 2008 ve önceki sürümlerinde, kullanıcının bir uzak bilgisayar veya sanal makinenin bir bilgisayar ağı bağlantısı üzerinden kontrolünü ele geçirmesine olanak sağlayan Microsoft Windows bileşenlerinden biridir. Uzak masaüstü yazılımıdır. RDS, Microsoft'un Windows istemci yazılımı ve RDS çalıştıran bilgisayarın tüm masaüstünün Uzak Masaüstü Protokolü'nü (RDP) destekleyen bir uzak sanal makinesine erişebildiği ince istemci uygulamasıdır. RDS ile, yalnızca yazılım kullanıcı arayüzleri istemci sistemine aktarılır. İstemci sistemindeki tüm girdiler, yazılımın gerçekleştirildiği sunucuya iletilir. Bu, Microsoft App-V gibi, bilgisayar programlarının istemciye istek üzerine aktarıldığı ve istemci makinede yürütüldüğü uygulama akış sistemlerinden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Zathura (belge görüntüleyici)</span>

Zathura, özgür, eklenti tabanlı bir belge görüntüleyicidir. Eklentiler PDF, PostScript ve DjVu için mevcuttur. Hafif olması vi benzeri tuş bağlamalarıyla kontrol edilmesi için yazılmıştır. Zathura'nın özelleştirilebilirliği, onu birçok Linux kullanıcısı tarafından çok sevilir hale getirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">SparkyLinux</span> Linux dağıtımı

SparkyLinux, masaüstü odaklı geliştirilmiş, Debian tabanlı bir işletim sistemidir. Önceden yüklenmiş çeşitli masaüstü ortamı seçeneklerinden birini seçmek mümkündür. Tüm uygulamaların en güncel sürümünü temin edebilmek için SparkyLinux her sene 3-4 kez yayımlanır.

<span class="mw-page-title-main">Wienux</span>

WIENUX, Viyana Şehri tarafından geliştirilen Debian tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Temel amacı, belediyenin binlerce masaüstü bilgisayarındaki kapalı kaynak kodlu işletim sistemlerini ve uygulamalarını KDE, OpenOffice.org ve Firefox tabanlı ücretsiz ve açık kaynak alternatifleriyle değiştirmektir. WIENUX, 2005 yılında GPL kapsamında piyasaya sürüldü ve indirme sayfasının çevrimdışı olduğu 2008 yılına kadar ücretsiz olarak yayımlandı. 2009 senesinde Linux göçü durdu ve çoğu masaüstü bilgisayar tekrar Windows ile donatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Sanal Makine Yöneticisi</span>

Bilgi işlemde, sanal yönetici olarak da bilinen Sanal Makine Yöneticisi, Red Hat tarafından GNU Genel Kamu Lisansı altında yayınlanan bir masaüstü sanal makine monitörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Compiz</span>

Compiz, pencere yönetimi için hızlı kompozit masaüstü efektleri oluşturmak üzere 3D grafik donanımını kullanarak X Pencere Sistemi için tasarlanmış bir kompozit pencere yöneticisidir. Küçültme animasyonu veya küp çalışma alanı gibi efektler, yüklenebilir eklentiler olarak uygulanır. ICCCM kurallarına uyduğu için Compiz, GNOME Panel kullanılırken varsayılan Mutter veya Metacity veya KDE Plasma Workspaces'te KWin yerine kullanılabilir. Dahili olarak Compiz, OpenGL kitaplığını grafik donanımına arabirim olarak kullanır.

<span class="mw-page-title-main">Zim (yazılım)</span>

Zim, kişisel bir wiki olan yerel olarak depolanan wiki sayfalarının bir koleksiyonunu korumak için tasarlanmış bir grafik metin editörüdür. Her wiki sayfası, basit biçimlendirmeli metinler, diğer sayfalara bağlantılar, ekler ve resimler gibi ögeler içerebilir. Denklem düzenleyici ve yazım denetleyici gibi ek eklentiler de mevcuttur. Wiki sayfaları, wiki formatlı düz metin dosyalarında bir klasör yapısında saklanır. Zim, İşlerin Tamamlanması yöntemiyle kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Hafif Linux dağıtımı</span>

Hafif bir Linux dağıtımı, "özellik açısından zengin" bir Linux dağıtımına göre daha düşük bellek kullanan ve/veya daha az işlemci hızına ihtiyaç duyan bir dağıtımdır. Donanıma yönelik daha düşük talepler, ideal olarak daha duyarlı bir makine ile sonuçlanır ve/veya daha az sistem kaynağına sahip cihazların verimli bir şekilde kullanılmasına imkan sağlar. Daha düşük bellek ve/veya işlemci hızı gereksinimleri, yazılım şişkinliğinden kaçınarak, yani pratik kullanımı veya avantajı çok az olduğu veya hiç olmadığı veya talebin olmadığı veya düşük olduğu algılanan özellikleri dışarıda bırakarak elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">Pop! OS</span>

Pop OS, bilgisayar üreticisi System76 firması tarafından geliştirilen, Ubuntu tabanlı özgür ve açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Grafik kullanıcı arayüzü olarak yine System76 tarafından geliştirilen COSMIC masaüstü ortamını kullanmaktadır. Pop! _OS'un hedef kitlesi; bilgisayarı keşfetme ve yaratma aracı olarak kullanan STEM ve yaratıcı profesyoneller olarak belirlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">PulseAudio</span>

PulseAudio, freedesktop.org projesi aracılığıyla yayımlanan ağ özellikli bir ses sunucusu programıdır. Esas olarak Linux, FreeBSD ve OpenBSD gibi çeşitli BSD dağıtımları, macOS ve ayrıca Illumos dağıtımları ve Solaris işletim sistemi üzerinde çalışır. Uygulamalar ve donanım arasında bir ara yazılım görevi görür ve ham PCM ses akışlarını yönetir.

<span class="mw-page-title-main">Common Desktop Environment</span>

Common Desktop Environment, Unix ve OpenVMS için Motif pencere öğesi araç setini temel alan bir masaüstü ortamıdır. UNIX 98 İş İstasyonu Ürün Standardının bir parçasıydı ve uzun bir süre ticari Unix iş istasyonlarıyla ilişkili Unix masaüstü oldu. Yüzyılın başlangıcından sonra büyük ölçüde CDE'nin yerini alan KDE ve GNOME masaüstü ortamı gibi ardıl projelerin ilk uygulamalarını etkilemeye yardımcı oldu.