İçeriğe atla

Remington ACR

Magpul Masada

Çeşidi Saldırı tüfeği
Uyruğu Amerika Birleşik Devletleri ABD
Üretim tarihi
Tasarımcı Remington
Tasarlandığı tarih 2006
Üretildiği tarih 2010-günümüze
Özellikler
Ağırlık 3,13 kg (Light) 4,33 kg (Heavy) dolu şarjör ile
Namlu uzunluğu 34,03 cm (Light), 51,2 cm (Heavy)

Mühimmat5.56x45mm NATO
Kalibre5.56 mm, 6,8 mm
Atış hızı 650-700 atış/dk
Etkili menzil 300m
Azami menzil 3000 m


Remington ACR, 2006 yılında Amerikan Magpul firması tarafından üretilen piyade tüfeğidir. Silah üzerinde Remington firmasının yardımıyla da birçok yenilikler gerçekleştirilmiştir. Yeni modeline ACR (Adaptive Combat Rifle-Uyarlanabilir Muharebe Tüfeği) ismi verilmiştir.

Gelişim

1999 yılından itibaren Amerikan ordusu,M16 ve M4 tüfeklerinin yerini alacak yeni bir silah geliştirmek istemiş, bu doğrultuda Magpul firması 2006 yılında Masada'yı tasarlamıştır. Tasarlanan bu silah atış kabiliyeti olarak etkin olmasına rağmen pahalı bir maliyete sahip tüfek, Magbul Remington ACR ismi altında 2011 Temmuz ayında M4 silahının yerini almaya aday silahlar için düzenlenen bir yarışmaya katılma hakkı kazanmıştır.

Masada

Silahın gövdesi M16/M4 ile benzerlik taşımakla birlikte, yana katlanabilir dipçiği ve M16'nın aksine daha rahat kurulum imkânı sunan silahın ön tarafında bulunan kurma kolu ile özgün yanları vardır. Gövdesinin alt ve üst tarafında, M203 bombaatar ve lazer noktalayıcı montaj rayları bulumaktadır. Üretim maliyetinin yüksekliği nedeniyle bu silah halen geliştirme aşamasındadır. Hafif kavisli şarjörünün yanı sıra STANAG (Standardization Agreement)'a uygun şarjörlerin de kullanılması mümkündür. Silah, 5,56X45 mm NATO standardı mühimmat yanında, NATO'ya bu mühimmat ile değiştirilmesi önerilen 6,8 mm Remington mühimmat da kullanabilmektedir. Keza NATO'ya önerilen diğer bir mühimmat ise 6,5 mm Grendel'dir. Çapının, namlusunun, dipçiğinin ve diğer parçalarının kolayca değişime uygun olması nedeniyle bu silaha ACR (Adaptive Combat Rifle-Uyarlanabilir Muhabere Tüfeği) ismi verilmiştir.

Modeller

Silahın iki modeli bulunmaktadır. İsimleri henüz resmileşmemiş bu modeller Masada Heavy ve Masada Light ya da başka bir isimlendirme ile Masada Compact veya Masada Standard'tır.

  • Masada : İlk üretilen, yarı otomatik sivil modelidir.
  • Masada A1 (ACR A1): En çok kullanılan modeldir.
  • Masada SD (ACR SD): AAC model susturucu ile donatılmış modeldir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mermi</span> ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşeni

Mermi, ateşli silahlarda kullanılan fişeğin atış anında namludan fırlatılan bileşenidir. Ateşli silahlar tarafından atılan delici, patlayıcı madde, kurşun. Küçük çaplı ateşli silahlar ile ağır ateşli silahların mermileri farklıdır. Tüfek, tabanca gibi küçük silahların mermisi çarpma etkisiyle hedefi deler. Büyük çaplı, ağır ateşli silahlar olan topların mermileri ise hedefi bulduğunda ya da havada patlar.

FN SCAR, FN tarafından üretilen modüler saldırı tüfeklerinin adıdır. Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekât Komutanlığı (SOCOM) tarafından 15.10.2003 tarihinde açılan tüfek ihalesi için üretilmiştir ve belirtilen şartlara göre birinci gelerek SCAR ismini almıştır. SCAR serisi tüfekler 2 ana gruba ayrılır, birincisi SCAR-L'dir (SCAR-Light-Hafif) ve 5.56x45mm NATO mermisi kullanır. İkinci tüfek ise 7.62x51mm NATO mermisi kullanan SCAR-H'dir (SCAR-Heavy-Ağır). İki tüfeğinde CQC ve keskin nişancı gibi varyasyonları bulunur. 2006 sonlarına göre silah son geliştirme ve test aşamalarındadır. Ayrıca Amerikan Ordusu içinde SCAR-L Mk 16, SCAR-H'de Mk 17 olarak bilinir. Genel düşünce, yakın zaman içerisinde özel kuvvetlerde M-4, M-14, Mk11, M16, Mk25 gibi silahlar yerlerini SCAR modellerine bırakacaktır. SCAR serisi tüfeklerin birçok varyasyonu bulunsa da süngü takılabilen bir modeli yoktur.

1980 yılında Alman ordusu için geliştirmeye başlanmıştır. HK 33E baz alınmıştır. Amerikan polis kuvvetleri ve Türk Jandarması tarafından da kullanılmaktadır.

Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">M249</span> Amerikan yapımı, 5.56mm kalibrelik mermi kullanan, tam otomatik bir hafif makineli tüfek

M249 Takım Otomatik Silahı, Amerikan Ordusu için FN MINIMI modelinden geliştirilerek üretilmiş bir makineli tüfektir. İki silah da 5.56x45mm NATO mermisi kullanan hafif makineli tüfek sınıfında olup Fabrique Nationale de Herstal (FN) firması tarafından üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M4 (karabina)</span> Amerikan yapımı piyade tüfeği

M4 Karabina, Amerikalı Colt firması tarafından geliştirilmiş M16 piyade tüfeğinin Karabina versiyonudur. STANAG şarjörleri 5.56x45mm NATO mermisi kullanmaktadır. Gaz işleme ve geri tepme tekniğini kullanarak çalışır. Kişiye göre ayarlanabilir dipçiğe sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">IMI Tavor TAR-21</span>

IWI Tavor TAR-21, İsrail yapımı bir bullpup piyade tüfeğidir. Silah, Israel Military Industries tarafından İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından kullanılan M16, M4 ve IMI Galil piyade tüfeklerinin yerini alması amacıyla tasarlanmış olup adını İsrail'in Tabor Dağı'ndan almaktadır. İlk olarak 2003 yılında 15 000 adet civarında üretilmiştir. Hindistan tarafından 20 milyon dolarlık anlaşma yapılmış olmasının yanında, halihazırda Hırvatistan tarafından test edildiğine yönelik söylentiler vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kbs wz. 1996 Beryl</span>

Kbs wz. 1996 Beryl, Polonya yapımı 5.56 mm saldırı tüfeği dir. Radom şehrindeki Łucznik Arms Factory isimli şirket tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. Tüfek, Polonya Silahlı Kuvvetleri tarafından 7.62 mm ve 5.45 mm Kalashnikov yerine kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">M16</span> Amerikan menşeli piyade tüfeği ailesi

Bu madde M16 tüfeği hakkındadır. Gökcismi Messier 16 için Kartal Bulutsusu maddesine bakın.

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch HK417</span>

Heckler & Koch HK417 ya da bilinen adıyla HK417, Alman Heckler & Koch silah firmasının piyade tüfeği olarak ürettiği bir silahtır. 7.62x51mm NATO mühimmatını kullanır. Bu tüfek bir bakımdan 5.56x45mm NATO'luk HK416'nın 7.62x51mm NATO mermisini kullanan bir versiyonudur. Silahların özellikleri mühimmatları dışında hemen hemen aynıdır. HK417 de HK416 gibi sağlamdır, örneğin içine su ve kum dolmasına rağmen çalışır.

<span class="mw-page-title-main">FN FNC</span> Bir Tüfek Türü

FN FNC, Belçika tarafından, FN CAL'un başarısızlığı nedeniyle, 1970'li yılların ortasıda üretilmiş bir piyade tüfeğidir.

<span class="mw-page-title-main">Beretta ARX 160</span>

ARX 160, İtalyan Beretta silah firması tarafından geliştirilmiş saldırı tüfeğidir. Modern dizaynlarda olduğu gibi alt grubu polimerden, üst grubu alüminyumdan üretilmiştir. 3 pozisyonlu bir selektöre sahip olarak yarı-otomatik ve tam otomatik atış yapabilir.

Karabina, tüfeğe veya muskete benzer ancak daha kısa ve daha güçsüz ateşli silah. Birçok karabina tüfek modeli geliştirilmiştir, aynı mühimmatı kullanırlar ancak daha az uzunluktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Advanced Combat Optical Gunsight</span> Trijicon tarafından üretilen dürbün serisi.

Advanced Combat Optical Gunsight veya kısaltılmış kullanımıyla ACOG, Trijicon tarafından üretilen dürbün serisidir. İlk olarak M16 ve M4 tüfeklerinde kullanılması için tasarlansa da, ilerleyen dönemde diğer silahlar için de üretilmeye başlandı. TA01 adını taşıyan ilk modeli 1987 yılında hizmete girdi.

Kale KCR-556, Kale Grubu tarafından geliştirilen, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Özel Birlikleri tarafından kullanılan, 5.56×45mm NATO mermi kullanan piyade tüfeği. Uzun versiyonunda 368 mm, kısa versiyonunda 280 mm uzunluğunda, yakın mesafeli çatışmalar için geliştirilen versiyonunda ise 190 mm namlu bulunmaktadır. Seyyar dipçikli uzunluğu 810 mm olan tüfek, 3.2 kg ağırlığındadır. Dakikada 750 ile 950 arasında mermi atabilen KCR-556'nın etkili menzili ise 400 metre ayrıca Kale kcr556 gaz piston döner başlık kilitleme ile çalışan krom kaplı soğuk dövme namluya sahip

Ak 5 veya Automatkarbin 5, Belçika menşeli FN FNC model piyade tüfeğinin arktik iklimime uyarlanması amacıyla İsveç tarafından yeniden tasarlanan bir piyade tüfeğidir. Ak 5, aynı zamanda İsveç Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde en çok sayıda kullanılan tüfektir. Daha öncesinde İsveç Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan Ak-4'ün yerini almıştır. Üretilen daha sonraki sürümlerinde silaha Colt M203 bombaatar eklentisi de eklenebilmektedir. 2023 yılı itibarıyla standart üretim sürümü Ak 5C modelidir.

İleri Seviye Savaş Tüfeği, M-16'nın yerine geçecek bir silah bulmak için 1986'da başlayan bir Amerika Birleşik Devletleri Ordusu programıydı. Savaşın stresi altında, M16'ya sahip ortalama bir asker 45 metreden bir hedefi vurabilir, ancak 220 metrede isabet olasılığı hedefe yapılan on atıştan bire düşerdi. Bu nedenle, 1980'lerin sonlarında, isabet olasılığını ikiye katlayabilecek bir silah yaratmak için ACR programı başlatıldı. ACR programından önce Özel Amaçlı Bireysel Silah gibi daha eski programlar geliyordu. Program, yaklaşık 300 milyon ABD Doları tutarında bir harcamanın ardından 1990 yılında sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">XM7 (tüfek)</span>

Daha önce XM5 olarak bilinen XM7, 6,8×51 mm, gaz işlemeli, şarjör beslemeli bir piyade tüfeği olan SIG MCX Spear'ın ABD Ordusu için üretilen varyantıdır. SIG Sauer tarafından 2022'de M4 karabina'nın yerini alması amacıyla Yeni Nesil Manga Silah Programı için tasarlanmıştır. XM7, "negatif alan" montaj noktalarına doğrudan aksesuar takmak için serbest dönen, güçlendirilmiş bir M-LOK el koruyucusuna sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Steyr ACR</span>

Steyr ACR, ABD Ordusunun 1989/90 yıllarında Gelişmiş Muharebe Tüfeği Programı (ACR) için üretilmiş, kinetik mermi ateşlemeli bir piyade tüfeği prototipidir. Sunulan silahların çoğunda olduğu gibi Steyr tasarımının prototiplerde etkili olduğu kanıtlanmasına rağmen tüm Gelişmiş Muharebe Tüfeği Programı, katılan kuruluşlardan hiçbirinin başarılı bir ACR silahının temeli olan M16A2'den çok daha iyi bir performans elde edememesiyle sona erdi.

Komodo Armament D5, PT Komodo Armament Endonezya tarafından üretilen bir saldırı tüfeğidir. Tüfek, 5.56 × 45 mm NATO ara kalibreli fişek kullanır. Diğer Komodo Armament tüfekleri gibi, D5 saldırı tüfeği de polimer malzeme kullanılarak, cerakote veya sert anodize kaplama ile kaplanmıştır. Tüfeğin saat 9, 12, 3 ve 6 konumlarında 4 adet picatinny rayı bulunmaktadır. Namlu kapağı, tam otomatik ateşleme modundayken namlu üzerindeki ısı dağıtım sürecini hızlandıran, birkaç açık oyuğa sahip bir ray entegrasyon sistemidir (RIS). Namlu kapağı modeli de hafif ancak sağlam olacak şekilde tasarlanmıştır. D5'te, ayarlanabilen polimer malzemeli teleskopik dipçik tipi kullanılmaktadır. Polimer malzeme ayrıca 30 mermilik şarjörde de kullanılmaktadır. Bu silah için yerli içerik %80'e ulaşmış durumdadır. Şu anda ithal edilen malzeme, namlu ve teleskopik nişangah yapımında kullanılan malzemedir. Silindir yuvaları, biçimlendirme ve şekillendirme işlemi Endonezya'da gerçekleştirilir. Namlu ömrü, sürekli ateş edildiğinde yaklaşık 6000 atıştır.