İçeriğe atla

Religieuse

Religieuse
Ülke(ler)Fransa
YaratıcısıSignor Frascati
TürüTatlı
Ana malzemelerŞu hamuru, ganaj ve pastacı kreması

Fransız mutfağında bulunan bir tatlı türüdür. Biri büyük biri küçük iki adet şu hamurunun (ya da profiterol toplarının) vanilyalı pastacı kremasıyla doldurulması ve üst üste dizilmesiyle yapılır. Profiterol toplarının ikisi de çikolata ganaja batırılır ardından küçük parça büyük olanın üzerine konur.[1][2] Ardından pastanın birleşme kısımlarına krema sıkılarak tatlı süslenir. Bazı tariflerde birleştirme aşamasında buzlanma adı verilen yöntem kullanılır.[3]

Fransa'da tarihi ve dini bir öneme sahiptir. 19. yüzyıl'da Paris'te ünlü bir kafesi olan pasta şefi Signor Frascati tarafından yaratıldı.[4] Tatlının ilk örneklerinde tatlının yapısı dikdörtgendi ardından fakat daha sonradan yuvarlak bir hale geldi.[5] Tatlının görüntüsünün rahibelerin kostümünü hatırlatması nedeniyle rahibe anlamına gelen "Religieuse" kelimesiyle anılmaya başladı.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Religieuse recipe". BBC Food (İngilizce). 20 Nisan 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  2. ^ "Chocolate Religieuses". Meilleur du Chef (İngilizce). 29 Eylül 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  3. ^ "Religieuses". www.debuyer.com (İngilizce). 22 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  4. ^ "Pâtisserie - Pour la religieuse, la messe est dite… la faute à l'éclair !". Food & Sens (Fransızca). 25 Şubat 2018. 20 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 
  5. ^ a b "Religieuse | Traditional Sweet Pastry From Paris | TasteAtlas". www.tasteatlas.com. 22 Haziran 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Profiterol</span> bir tür kremalı pasta

Profiterol, top şeklindeki hamurun içine doldurulmuş özel krema ve üstü eritilmiş çikolata kaplı bir tatlıdır. Profiterolün nereden geldiği bilinmemektedir. Nitekim Sahrap Soysal profiterolün bir Fransız tatlısı olduğunu belirtmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Krem şanti</span> şekerli krema

Krem şanti, şekerli bir kremadır. Pasta süslemelerinde, meyve salatalarında, sıcak içeceklerin üstünde, sundae ve bazen profiterol yapımında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Laz böreği</span> Karadeniz bölgesine özgü tatlı

Laz böreği ; yufka, tereyağı, muhallebi ve şerbet ile yapılan bir tatlı çeşididir. Türkiye'de Doğu Karadeniz bölgesinde ve özellikle Lazların yaşadığı Artvin, Rize ve Trabzon illerinde yapılır. Yunanistan'da ise "sütlü börek" anlamına gelen galaktobureko adıyla, yufka yerine irmik lapası kullanılarak yapılır. Günümüzde yufka yerine milföy, muhallebi yerine krema kullanılarak yapılanları da mevcuttur. Krema ya da muhallebi; limon, portakal veya gül suyu ile tatlandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kazak mutfağı</span>

Kazak mutfağı, Kazakistan'ın mutfağıdır ve geleneksel olarak koyun eti ve at eti ile çeşitli süt ürünleri üzerine yoğunlaşmıştır. Yüzlerce yıldır Kazaklar, koyun, deve ve at yetiştiren çobanlardı ve bu hayvanları ulaşım, kıyafet ve yemek amaçlı kullanmaktaydılar. Pişirme teknikleri ve başlıca içerik ülkenin göçebe yaşam biçiminden büyük ölçüde etkilenmiştir. Örneğin, çoğu pişirme tekniği, yiyeceklerin uzun süreli korunmasını amaçlar.Etin uzun süre dayanması için tuzlama ve kurutma teknikleri yaygındır. Göçebe yaşam tarzında saklayabilmesi daha kolay olduğu için ekşi süt tercih edilir.

Hamur işi, un, su ve katı yağdan oluşan bir hamurdur. Şekerli hamur işleri genellikle şekerleme ürünü olarak da tanımlanır. "Hamur işleri" sözcüğü, un, şeker, süt, tereyağı, katı yağ, kabartma tozu ve yumurta gibi maddelerden yapılmış birçok pişirilmiş ürünleri bildirir. Küçük tartlar ve diğer tatlı pişmiş ürünler de hamur işleri olarak adlandırılır. Fransızca kelime pâtisserie de aynı yiyecekler için kullanılır. Ortak hamur işleri turta, tart, kiş hamuru ve etli börek türlerini içerir.

<span class="mw-page-title-main">Koyu krema</span>

Koyu krema pişirilmiş bir süt veya krema ve yumurta sarısı karışımına dayanan çeşitli mutfak terkipleridir. Ne kadar yumurta veya kıvam arttırıcı kullanılmasına bağlı olarak, muhallebi, ingiliz kreması veya pasta kremasına kadar değişebilir. En yaygın olan koyu krema tatlılar veya tatlı sosu olarak kullanılır ve tipik olarak şeker ve vanilya içerir. Bazen un ve mısır nişastası, pasta kreminde veya krem peyniri olarak eklenir.

Kréma Eurazeo'ya ait bir Fransız şekerleme markasıdır. Kréma, en çok 1950-1970 yılları arasında yaygın idi, özellikle Mint'Ho marka karamelli beyaz nane idi. Alternatif Bat'na beyaz ve kahverengi karamelleri birleştirirken, Regliss 'beyaz ve siyah meyankökü birleştirir. Mint'ho, şu anda yapılan tüm tatlıların yalnız başına su üzerinde yüzmesiyle karakterize edildi. Bu çiğnemeyi kolaylaştıran mikro hava kabarcıklarının genişlemesinden kaynaklanıyordu. Naneho, Yahudilik de dahil olmak üzere bazı dinler tarafından yasaklanmıştır, çünkü hayvan jelatini ve emülgatörleri içerir. Kréma, kiraz, limon, ahududu, portakal, karamel, nar, buzlu çay, şeftali ve elma gibi çeşitli tatlarda bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna mutfağı</span>

Ukrayna mutfağı, Ukrayna halkının uzun yıllar biriktirdiği çeşitli yemek pişirme geleneklerinin bir koleksiyonudur. Mutfak, bileşenlerinin geldiği zengin koyu topraktan (chornozem) büyük ölçüde etkilenir ve çoğu zaman birçok bileşeni içerir.

<span class="mw-page-title-main">Şu hamuru</span>

Şu hamuru, Pataşu hamuru veya Choux hamuru Fransız mutfağı'na ait bir hamur türüdür. Profiterol ve ekler gibi tatlıların yapımında kullanıldığı için profiterol veya ekler hamuru olarak da isimlendirilir. Aynı zamanda Türk mutfağı'ndaki tulumba ve İspanyol-Portekiz mutfağındaki churro'nun yapımında da pataşu hamuru kullanılır. Fransız Mutfağı'nda Paris-Brest ve Krokan Bush gibi tatlıların yanı sıra Gougère gibi tuzlu atıştırmalıklarda da kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Paris-Brest</span>

Paris-Brest, şu hamuru ve pralin olarak bilinen çikolataya benzeyen bir şekerleme ve krema ile yapılan Fransız tatlısıdır. Tatlı adını Paris ve Brest arasında düzenlenen bir bisiklet yarışından alır bu nedenle bisiklet tekerini anımsatacak bir şekilde sıkılan şu hamurunun pişirilmesiyle hazırlanır. Hamurun içi pralin ve krema ile doldurulur, üzeri ise badem ve serpilmiş pudra şekeri ile süslenir.

<span class="mw-page-title-main">Crème brûlée</span>

Crème brûlée veya crème brulée veya Trinity kreması olarak da bilinen ve crema catalana ile hemen hemen aynı olan üzerine sertleştirilmiş karamelize şeker tabakasıyla zengin bir muhallebi bazından oluşan bir tatlıdır. Normalde hafifçe soğutulmuş olarak servis edilir; karamelleştirme işleminden kaynaklanan ısı, muhallebinin üstünü ısıtmaya, ortasını ise serin bırakmaya eğilimlidir. Muhallebi tabanı geleneksel olarak Fransız mutfağında vanilya ile tatlandırılır, ancak başka tatlar da olabilir. Bazen meyvelerle süslenir.

<span class="mw-page-title-main">Cranachan</span>

Cranachan geleneksel bir İskoç tatlısıdır. Başlangıçta Ağustos ayındaki ahududu hasadının ardından yapılan bir hasat kutlamasıydı. Tatlı krema, taze mevsimlik ahududu, İskoç yulafı ve İskoç viskisi ile karıştırılarak elde edilir.

<span class="mw-page-title-main">Krokanbush</span>

Krokanbush şu hamurundan yapılan kremalı dolgulu hamur toplarının koni şeklinde üst üste dizilmesi ve karamel iplikleri ile kaplanması sonucunda yapılan bir Fransız tatlısıdır. Bazı türlerinde badem şekeri, çikolata ve yenilebilir çiçeklerle süsleme yapılabilirken, bazı türlerinde ise makaron veya ganaj kullanılarak dış kaplama yapılabilir. İtalya ve Fransa'da genellikle düğün, vaftiz töreni veya ilk komünyon gibi etkinliklerde servis edilir. Tatlının adı Fransızca "ağızda çatırdayan şey" anlamına gelen croque en bouche ifadesinden gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karpatka</span>

Karpatka, Polonya mutfağına özgü vanilyalı puding veya muhallebi ile doldurulmuş bir tatlı türüdür. Bazı tariflerde iki farklı hamur tipi beraber kullanılır. Bunlardan birincisi taban kısmında kullanılan tart hamuru ikincisi ise şu hamurudur. Taban kısmı için tart veya şu hamurundan herhangi biri kullanılabilir. Tatlının tabanı marmelatla hafifçe kaplanır ve ardından muhallebi veya kremayla doldurulur daha sonra ise üstüne bir tabaka şu hamuru yerleştirilir. Tatlının üstüne konulan şu hamurunun üzerine serpiştirilen pudra şekerinin Karpat Dağları'nın karla kaplı zirvelerini anımsatması nedeniyle tatlı Karpatka olarak isimlendirilmeye başlamıştır. Geleneksel olarak yapılan karpatka, çay ve kahvenin ile beraber servis edilir.

<i>Viennoiserie</i>

Viennoiserie, Fransız mutfağına ait hamur işi grubudur. Mayalı hamurdan veya milföy hamurdan yapılabilir. Yumurta, tereyağı, süt, krema ve şeker gibi ilave malzemeler içerirler. Bu özelliklerinden ötürü Fransız ekmeği ve tatlılar arasında bir köprü görevi görürler. Tatlı ve atıştırmalık olarak tüketilebilirler. Genel olarak piştikten sonra dökülen çıtır bir yapıya sahiplerdir. En bilinen Viennoiserie grubu ürünleri; Kruvasan, Pain au chocolat, Brioche ve Danish'tir.

<span class="mw-page-title-main">St. Honoré keki</span>

Saint Honoré keki, Fransız mutfağında bulunan bir tatlı türüdür. Milföy hamuru, şu hamuru topları, vanilyalı pastacı kreması, karamel ve krem şanti gibi Fransız mutfağında sıkla kullanılan malzemelerin birer kombinasyonudur. Tatlı adını Fransa'da fırıncıların ve pastacıların koruyucusu Saint Honoré'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rahibe pufları</span>

Rahibe Pufları Fransız mutfağına ait hamurdan yapılan bir tatlı türüdür. Tatlının adı daha kaba bir tabirle "Rahibe'nin osuruğu" anlamına gelir. Kanada'nın Fransızca konuşan bölgeleri, ABD, İngiltere ve İspanya'da da yapılmaktadır. Tatlı aynı zamanda "Rüzgar çöreği", "Rüzgarlı çörek" ve "Rahibenin iç çekişi" ve "Rahibe huzuru" olarak da isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Chiboust kreması</span>

Chiboust kreması, pastacı kreması, jelatin ve beze kullanılarak yapılan Fransız mutfağına ait pasta kremasıdır. Tarifindeki jelatin ve beze, klasik pastacı kremasını hafifletmek amacıyla kullanılır bu nedenle Chiboust kremasının yapısı daha köpüksü bir yapıya tadı da daha tatlı bir kıvama gelir. Krema genellikle vanilya aromalıdır fakat portakal kabuğu, tarçın kabukları gibi çeşitli aromalarda tarifin içine eklenebilir. St. Honoré keki'nin ve Fransızların milföy (mille-feuille) tatlısının temel bileşenlerinden olduğu için St. Honoré veya Mille-feuille kreması olarak da bilinir. Fransız tatlılarında kek ve diğer hamur işlerinin içlerini doldurmak ve süslemelerini yapmak için kullanılır. Tart yapımında eğer krema hamurla beraber pişirilecekse tarifin içerisine jelatin eklenmesine gerek yoktur.

<span class="mw-page-title-main">Benye</span>

Benye, şu hamurlarının derin yağda pişirilmesi ve üzerlerine pudra şekeri serpilmesi ile yapılan Fransız usulü bir tatlı türüdür. Amerika'nın Louisana eyaletinin başkenti New Orleans'ta popüler bir tatlıdır ve günün her saatinde tüketilen tatlı bir atıştırmalık olarak kabul edilir. Genellikle kare veya dikdörtgen bir şekle sahiptir ve genellikle sıcak olarak servis edilir. Benye, genelde tatlı olarak tüketilse bile tuzlu olarak da yapılabilir. Bazı tariflerde hamurun içine pralin, meyve veya çikolata da eklenebilir. Sıcak olarak servis edildiğinde yanında genelde kahve ile birlikte tüketilir. Benye, aynı zamanda mayalı hamurla da hazırlanabilir. Bu durumda hamur istenilen kalınlığa gelene kadar açılır ardından kare bir şekilde yağa atılarak yağda kızartılır.

<span class="mw-page-title-main">Bougatsa</span> Yunan atıştırmalığı

Bougatsa Yunan mutfağına özgü tatlı veya tuzlu olarak yapılabilen bir hamur işi türüdür. Sabah veya öğle saatlerinde atıştırmalık olarak tüketilebilir. Bougatsa'nın kıyma ve peynirle yapılan çeşitli versiyonları bulunsa bile irmikli muhallebi kullanılarak yapılan türü en popüler bougatsa türüdür. Bougatsa'nın yapısı Yunanistan'ın bölgelerine göre değişiklik gösterir. Karaferye bölgesindeki bougatsa daha fazla krema dolgusuna sahip olan tatlı bir hamur işiyken, Selanik'te yapılan türünün krema dolgusu daha azdır ve hamur işi daha çıtır bir yapıya sahiptir. Girit'te bulunan Hanya bölgesindeki bougatsa türü ise mizitra adı verilen bir peynirden yapılır, tatlı olmasa bile hamurun üzerine şeker ve tarçın serpilir.