İçeriğe atla

Rekonstrüktif cerrahi

Rekonstrüktif cerrahi, vücudun şeklini ve işlevini kaybeden alanlarda bunların geri kazanılması için cerrahi tekniklerin kullanımını tanımlar.

En geniş anlamıyla ise plastik cerrahinin estetik cerrahiyle beraber iki ana branşından birisi olarak tanımlanabilir.[1] Bununla birlikte plastik cerrahlar; doğumsal anomaliler, travma veya kanser sonrasında oluşan doku kayıpları ve fonksiyonel bozuklukların onarılmasında yaygın olarak rekonstrüktif cerrahi uygularlar.[2]

Rekonstrüktif cerrahi, kanser hastalarının kapsamlı tedavisinin kritik bir bileşenidir. Kanser hastalarının tedavisinde birincil rolü olan cerrahların ve uzmanların kanseri daha radikal tedavi etme yeteneğini genişleterek hastalara en iyi tedavi fırsatını sunar.

Plastik cerrahlar dışındaki diğer cerrahlar da (örneğin, genel cerrahi, jinekolojik cerrahi, pediatrik cerrahi, ortopedik cerrahi) bazı rekonstrüktif prosedürler uygularlar. Operasyonlarda ana hedef, anatomiye uygun olarak vücut bütünlüğünün sağlanması ve fonksiyonların normale dönüştürülmesidir.[3] Rekonstrüktif cerrahlar giderek karmaşıklaşan yaraları yönetmek için rekonstrüktif merdiven kavramını kullanırlar. Bu basamaklar birincil kapatma ve pansumanlar gibi çok basit tekniklerden başlayarak daha karmaşık olan deri greftlerine, doku genişleticilere ve serbest fleplere kadar uzanır.[4]

İmplant ve biyomalzeme kullanımı

Biyomalzemeler en basit haliyle hasarlı vücut parçalarını düzeltmek veya değiştirmek için kullanılan yapay implantlardır. Transplantasyon, İkinci Dünya Savaşı'na kadar vücut parçalarının onarımı amacıyla kullanılmaktaydı. İkinci Dünya Savaşından sonra ortaya çıkan muazzam ihtiyaç nedeniyle biyomalzemeler ortaya çıkmıştır. Süreç, biyomalzemelerin biyouyumlu olması amacıyla detaylı bilimsel ve tıbbi araştırmaları içermektedir.[5]

Başarılı implantasyon, problemin sadece anatomik, fizyolojik, biyokimyasal ve patolojik yönlerini anlamakla değil, aynı zamanda biyomühendisliği de anlayan bir ekiple gerçekleştirilebilir. Hücre bilimi ve doku mühendisliği, rekonstrüktif prosedürler için çok önemlidir.[6]

Biyomedikal cihazların standardizasyonu ve kontrolü hakkında birçok ulusal ve uluslararası otoriteler çeşitli yönetmelikler çıkarmışlardır. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) bu anlamdaki otoritelerin en çok dikkate aldığı kuruluş olarak öne çıkmaktadır.[7]

Kaynakça

  1. ^ "Macionis V. Definition of plastic surgery: A historical perspective. Journal of Plastic, Reconstructive & Aesthetic Surgery. 2017;70:132-133". 12 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2020. 
  2. ^ "Reconstructive procedures". 6 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2019. 
  3. ^ http://socialstudies1865-present.weebly.com/topic-11-aims-of-reconstruction.html
  4. ^ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3478906/
  5. ^ https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/biomaterials-research
  6. ^ Sarah Al-Himdani, et al. "Tissue-Engineered Solutions in Plastic and Reconstructive Surgery: Principles and Practice". 4 (4). 2017. 
  7. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Şubat 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Onkoloji kanserin oluşumu, nedenleri, kalıtımla ilişkisi, tanısı, tedavisi, kanserle ilgili istatisikler ve kanserden korunmayla ilgilenen tıp dalıdır. Kanser bir tümör türüdür, kötü huylu tümörleri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Radyoterapi</span> Genellikle kanseri tedavi etmek için iyonlaştırıcı radyasyon kullanan terapi

Radyoterapi, iyonlaştırıcı ışın kullanarak kanser hastalığının tedavisidir. Hedef, tümör dokusunu komşu sağlıklı dokuları koruyarak yok edilmesidir. Bu konu ile ilgili anabilim dalına Radyasyon Onkolojisi adı verilir. İyonlaştırıcı ışınların biyolojik etkilerini Radyobiyoloji bilim dalı inceler. Radyoterapi kanser tedavisinde tek başına ya da cerrahi ve/veya kemoterapi ile birlikte kullanılabilir. Cerrahi tedavi ile benzer sonuçlar elde edilen hastalıklarda, organın koruyucu yaklaşım prensibi ile organ kaybı ve ilişkili fonksiyon kaybını önlediğinden tercih edilebilen tedavi yöntemidir.

<span class="mw-page-title-main">Cerrahi</span> medikal uzmanlık

Cerrahi, ilaçla ya da başka tedavi yöntemleriyle iyileştirilemeyen hastalıkların, yaralanmaların, vücuttaki yapı bozukluklarının ameliyatla onarılmasına ya da hastalıklı organı kesip çıkararak iyileştirilmesine dayanır. Tıbbın en eski dallarından biridir. Cerrahide bilgi ve becerinin bir arada bulunmasından dolayı hem bilim hem sanat olarak kabul edilir. Genellikle lokal anestezi veya genel anestezi altında uygulanmaktadır. Ameliyatı alan kişi tipik olarak bir kişidir, ancak aynı zamanda insan olmayan bir hayvan da olabilir.

Plastik cerrahi veya tam adıyla plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi, vücut üzerindeki çeşitli yapıların yeniden yapılması, şekillendirilmesi, ciddi doku kayıplarının giderilmesini ve her türlü estetik girişimi kapsayan cerrahi bir disiplindir. Pediatrik plastik cerrahi türü de vardır. Kozmetik, estetik tıp, estetik cerrahi plastik cerrahinin en bilinen kısımlarıdır. Bilinenin aksine plastik cerrahi alanının büyük kısmını estetik cerrahi dışında rekonstüktif cerrahi, kraniyofasiyal cerrahi, el cerrahisi, el nakli, mikrocerrahi ve yanık tedavisi oluşturmaktadır. Rekonstrüktif ve estetik cerrahi olmak üzere iki ana kategoriye ayrılmıştır.

Kemoterapi, "ilaçla (Sitotoksik) tedavi" anlamına gelmekle birlikte, daha çok kanser hücrelerini etkileyen kanser ilaçları kullanılarak yapılan tedavi için kullanılan terimdir. Bunun için kullanılan ilaçlara "antikanser" ilaçlar da denmektedir. Kemoterapi tedavisinde tek başına "antikanser" ilaçlar veya cerrahi ve radyoterapi ile birlikte uygulanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sisplatin</span> kimyasal bileşik

Sisplatin, kemoterapide kanseri tedavi etmek için kullanılan bir ilaçtır. Molekül DSÖ'nün Temel İlaçlar Listesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Rinoplasti</span> burna kalıcı şekil verme, estetik olarak burun şeklini değiştirme operasyonu

Rinoplasti, yaygın plastik cerrahi türüdür. Burnu yeniden şekillendirme; yapılandırma ameliyatıdır. Amaç burnu fonksiyonel ve estetik açıdan daha iyi hale getirmektir. Tıp dilinde rinoplasti estetik burun ameliyatı anlamına gelir. Burun iskeleti ve yumuşak dokularının yeniden şekillenerek yüze göre uyumlu ve orantılı bir hale getirilmesi ameliyatıdır. Özellikle kişinin yüzüne göre planlanması gereken ve kemik, kıkırdak, yumuşak dokular ve cilde şekil verilen bir ameliyattır. Son yıllarda aşırı kıkırdak ve kemik çıkarımı yapılan eski yöntemler bırakılmış ve "yapısal rinoplasti" konsepti hakim olmuştur. Burun estetiği ile burun cerrahisi konusunda eğitim alan kulak burun boğaz uzmanları ve plastik cerrahlar ilgilenmektedir. Ameliyatın hem estetik hem de burun içi septumunun düzeltilmesini de içeren şekline septoplasti veya septorinoplasti denir. Ameliyatsız rinoplasti, alarplasti, rinektomi, frontal sinüs trefinasyonu, antral lavaj da burun estetiği ameliyatlarına aittir.

<span class="mw-page-title-main">Mide kanseri</span> Tıbbi durum

Mide kanseri ve gastrik kanser, sindirim sistemi organlarından midenin herhangi bir parçasından gelişebilen bir kanser türü. Başta yemek borusu ve ince bağırsak olmak üzere başka organlara da metastaz yapabilir. Mortalite oranlarına göre kadınlarda 3., erkeklerde 2. kanser türüdür. Tüm dünyada her yıl yaklaşık 900.000 insan mide kanseri nedeniyle ölmektedir

<span class="mw-page-title-main">CyberKnife</span>

CyberKnife, Stereotaktik radyocerrahi (SRS) ya da radyoterapi (SRT) yapabilen yeni teknoloji bir cihazdır. SRS ya da SRT, hastada uzaysal koordinatların belirlenmesinden sonra hastalığın ya da hedefin yok edilmesi, küçültülmesi, büyümesinin durdurulması anlamına gelmektedir. SRS aslında uzun yıllar beyindeki lezyonların tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Gammaknife denilen cihazla uzun yıllardır bir deneyim elde edilmiştir. 1990 lardan sonra bilgisayar teknolojisinde ve görüntüleme yöntemlerinde meydana gelen hızlı değişim beyinde uygulanan tedavilerin beyin dışındaki vücutta uygulanması görüşünü ortaya çıkarmıştır. Beyindeki lezyonların SRS ile tedavisi beyinde tedavi sırasında hareket olmaması, kafatası kemikleri içinde hareketsiz durması, göreceli olarak bu koordinatların kolay belirlenmesi nedenleri ile komplike bir iş olmaktan uzaktı. Vücuttaki diğer hedeflerin SRS ile tedavisi ise solunum nedeni ile hem normal dokuların, hem de yok edilmesi istenen hedeflerin tedavi sırasında hareket etmesi nedeni ile işi zorlaştırmaktaydı. İşte "Cyberknife" bu amaç için bir beyin cerrahı olan Dr. John Adler tarafından 1990 ların başından itibaren geliştirilen ve 2000 li yıllarda kullanılmaya başlanan bir cihazdır.

<span class="mw-page-title-main">TOBB ETÜ Hastanesi</span>

TOBB ETÜ Hastanesi, TOBB ETÜ Sağlık ve Eğitim Kurumları A.Ş.'ye ait olan ve Ankara'nın Çankaya ilçesine bağlı Söğütözü semtinde bulunan özel hastane.

<span class="mw-page-title-main">Ortopedi</span> Kas-iskelet ve kemik sistemi ile ilgilenen cerrahi dalı

Ortopedi ya da eklembilim, kas iskelet sistemini ve sorunlarını inceleyen, gövdenin hareket sisteminin biçimini ve işlevini değiştiren doğum kaynaklı, sonradan edinilmiş ya da örselenme sonucu oluşan örsentileri incelemeye, önlemeye ve tedavi etmeye yönelik tıp uzmanlık dalıdır. Sözcük, orthos (düzgün) ve paedia (çocuk) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vajinoplasti</span>

Vajinoplasti, vajinanın yapımı veya rekonstrüksiyonu ile sonuçlanan herhangi bir cerrahi işlemdir. Bir tür genitoplastidir. Pelvik organ prolapsusu, vajinayı onarmak için sıklıkla bir veya daha fazla ameliyatla tedavi edilir. Bazen normal bir vajinal yapı ve işlevi eski haline getirmek için kötü huylu büyüme veya apselerin tedavisi veya çıkarılmasından sonra bir vajinoplasti gerekli olabilir. Vajinaya cerrahi, vajina, üretra ve rektumdaki konjenital defektleri düzeltmek için yapılır. İdrar kesesinin vajinaya (sistosel) ve rektumun (rektosel) vajinaya çıkmasını düzeltir. Genellikle, vajinanın ve ekli yapıların travma veya yaralanma nedeniyle onarılması için bir vajinoplasti yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Bukkal yağ yastığı</span>

Bukkal yağ yastığı ve bukkal yağ yastığı, yanaktaki birkaç kapsüllenmiş yağ kütlesinden biridir. Buccinator kas ve birkaç daha yüzeysel kas arasında yüzün her iki tarafında bulunan derin bir yağ yastığıdır. Bukkal yağ yastığının alt kısmı bukkal boşluk içinde bulunur. Doğrudan yanak derisinin altında olan malar yağ yastığı ile karıştırılmamalıdır. Ayrıca çene yağ pedleri ile de karıştırılmamalıdır. İçi boş yanakların ve nazolabial katlantının oluşumunda rol oynar, ancak çene hattı oluşumunda rol oynamaz.

<span class="mw-page-title-main">Abdominoplasti</span>

Abdominoplasti veya " karın germe ", karnı daha ince ve daha sağlam hale getirmek için uygulanan kozmetik cerrahi bir prosedürdür. Ameliyat, karın duvarı kasını ve fasyasını sıkılaştırmayı, fazla cilt ve yağ dokusunun orta ve alt karın bölgesinden çıkarılmasını içerir. Bu tip cerrahi işleme genellikle hamilelik veya büyük kilo kaybından sonra gevşek veya sarkan dokuları olan hastalar ihtiyaç duyar.

Rekonstrüktif merdiven, rekonstrüktif plastik cerrahide doku kayıplarının onarılmasında kullanılan, basitten karmaşığa doğru giden tedavi seviyelerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Prensip olan en düşük basamaktan başlanmalı ve uygun teknik bulunana kadar yukarıya çıkılmalıdır.

Onur Erol,, Türk estetik cerrahı.

Hepatektomi veya karaciğer rezeksiyonu karaciğerin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Terim genellikle bir karaciğer nakli donöründen karaciğerin çıkarılması için kullanılırken, bu makale hepatik dokunun kısmi rezeksiyonlarına ve hepatoportoenterostomiye odaklanacaktır.

Liposuction ya da lipo, plastik cerrahide kullanılan bir tür yağ alma prosedürü. Yapılan ameliyatlardaki sonuçlara istinaden, birkaç aydan sonra kilo üzerindeki bir etkiyi desteklemediği ve obezite ile ilgili sorunları etkilemediği gözlemlenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri'nde yaygın olarak yapılan kozmetik cerrahi işlemlerden birisidir.

Çocuk cerrahisi veya Pediatrik cerrahi; fetüslerin, bebeklerin, çocukların, ergenlerin ve genç yetişkinlerin cerrahi hastalıkları ile ilgilenen bir cerrahi alt uzmanlık alanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ablepharon makrostomi sendromu</span>

Ablepharon makrostomi sendromu (AMS), baş ve yüzün yanı sıra kafatası, deri, parmaklar ve genital organları etkileyen anormal fenotipik görünümlerle karakterize edilen son derece nadir bir otozomal dominant genetik bozukluktur. AMS, genellikle anormal ektoderm türevli yapılarla sonuçlanır. En belirgin anormallik, göz kapaklarının az gelişmişliği (mikroblefaron) veya yokluğu (ablepharon) ve geniş, balık benzeri bir ağız (makrostomi) olarak tanımlanır. Son zamanlardaki araştırmacılar ve cerrahlar, yapılan son incelemeler ve histolojik çalışmaların en azından bir miktar göz kapağı dokusu bulunduğunu gösteren tutarlı kanıtlar nedeniyle, hastalığın "Ablepharon" olarak adlandırılmasını sorgulamaktadır. AMS ile doğan bebeklerde ayrıca karın duvarı ve meme başı malformasyonları da görülebilir. AMS'li çocuklar, öğrenme gelişimi, dil zorlukları ve bilişsel engeller gibi sorunlar da yaşayabilirler.