İçeriğe atla

Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi

Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi
Kitabın kapağı ve sırtı
YazarRekin Teksoy
ÜlkeTürkiye Türkiye
KonuSinema
TürBaşvuru Kitabı
Yayım2005
YayımcıOğlak Yayınları
Sayfa1024 sayfa
ISBN975-329-499-9

Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi, 2005 yılında Oğlak Yayınları'ndan çıkan kitaptır. Arka kapağında belirtildiği gibi "Bugüne kadar Türkiye'de yazılmış ve yayınlanmış en kapsamlı sinema kitabı"dır.[1] Renkli ve siyah beyaz resimlerle de desteklenmiş bu başvuru kitabı tam 1024 sayfadır.

Yazarı, Rekin Teksoy 1960'lardan bu yana sinema üzerine yazmaktaydı. Televizyon için hazırladığı "Sinema ve Edebiyat" adlı sinema programı tam 601 hafta sürmüştür. 20 yılı aşkın bir süre İstanbul Üniversitesi'nde sinema dersleri vermiş olan Teksoy, Arkın Sinema Ansiklopedisi'nin hazırlanmasına da katkıda bulunmuştur. Çok sayıda ansiklopedinin yayın yönetmenliğini de yapan Teksoy bir de tiyatro oyunu yazmıştır. "Sinema Tarihi" kitabının sonunda geniş bir şekilde yer alan "Film Adları İndeksi" ve "Kişi Adları İndeksi", başvuru açısından çok yararlı bir kaynak oluşturmaktadır.

Rekin Teksoy 2005 yılında sadece Türkiye sineması tarihini kapsayacak şekilde bir kitap daha yazmıştı. "Turkish Cinema" adındaki bu İngilizce kitabın 2007 tarihinde Türkçe bir versiyonu da yayımlanmıştır.[2] Her iki kitap da yine Oğlak Yayınlarından çıkmıştı.

Rekin Teksoy'un sinema ve tiyatro kitapları

  • Arkın Sinema Ansiklopedisi. Baskı Tarihi: 1975. Katkıda bulundu
  • Rosa Luxemburg. Tiyatro. Baskı Tarihi: 1996 70 sayfa, Ciltsiz ISBN 975-7496-73-1; Boyut: 13 cm x 19 cm;
  • Rekin Teksoy'un Sinema Tarihi. Baskı Tarihi: 2005 1022 sayfa, 2. hamur, resimli ISBN 975-329-499-9; Boyut: 20,5x27,5 cm Özgün Dili: Türkçe. Oğlak Yayıncılık
  • Turkish Cinema (İngilizce) Baskı Tarihi: 2005 189 s.1. Hamur Ciltsiz 15 x 18 cm ISBN : 9789753296113. Oğlak Yayıncılık (İngilizceye çevirenler: Martin Thomen, Özde Çeliktemel)
  • Rekin Teksoy'un Türk Sineması. Baskı Tarihi: Nisan 2007. 252 s. 1. Hamur Ciltsiz 14 x 20 cm ISBN : 9789753295703. Oğlak Yayıncılık[3]

Kaynakça

  1. ^ Tuncer Çetinkaya. "Rekin Teksoy: Sinema Tarihçisi Tarafsız Olamaz". sadibey.com. 26 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Haziran 2012. 
  2. ^ "Turkish Cinema". ideefixe.com. Erişim tarihi: 5 Haziran 2012. []
  3. ^ "'Rekin Teksoy'". ideefixe.com. Erişim tarihi: 5 Haziran 2012. []

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Decameron</i> Giovanni Boccaccio tarafından yazılan dünya edebiyatının ilk hikâyesi

Decameron, Giovanni Boccaccio tarafından yazılmıştır. 1348'de Avrupa'da büyük bir veba salgını olur. Salgın boyunca tanık olduğu olaylardan etkilenen Boccaccio, 1348'de başlayıp, 1351'de bitirdiği Decameron'da salgın günlerinin Floransa'sını ele alır.

Giovanni Scognamillo, Türk yazar, sinema tarihçisi, araştırmacı, eleştirmen, çevirmen, eğitmen, ressam. Scognamillo ayrıca bazı Türk filmlerinde oyuncu olarak rol almış, bankacılık, reklamcılık, dekoratörlük, kitabevi yöneticiliği gibi pek çok farklı alanda da çalışmıştır. Kendisi hakkında “Beyoğlu’nda Bir Levanten: Giovanni Scognamillo” isimli bir belgesel çekilmiş, Yıldıray Çınar'ın çizgileriyle Karabasan isimli çizgi romanda da karakter olarak yer almıştır.

Ayşe Sineperver Sultan,. I. Abdülhamid'in 1776'da evlendiği Onbirinci eşi (1761 - 11 Aralık 1828), Osmanlı padişahı IV. Mustafa'nın öz annesi, Esma Sultan'ın annesidir. 29 Mayıs 1807'ten itibaren ise IV. Mustafa'nın tahta çıkması ile Valide Sultan olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">II. Gülbahar Hatun</span>

II. Gülbahar Sultan ya da Gülbahar Ayşe Hatun, Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'in öz annesi ve II. Bayezid'in sekizinci eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Büyülü fener</span>

Büyülü fener, günümüzdeki slayt projektörlerin atası olan tarihteki ilk projeksiyon cihazı.

<span class="mw-page-title-main">Anthony Giddens</span> İngiliz Sosyolog, Toplumbilimci

Anthony Giddens, İngiliz toplumbilimcidir.

Rıfat N. Bali, Türkiye Yahudisi yazar, tarihçi ve bağımsız araştırmacı. Özellikle Türkiye Yahudilerinin tarihi üzerine çalışmalar yapan bir araştırmacıdır. 2008'de LİBRA Kitap adlı yayınevini kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Atilla Dorsay</span> Türk gazeteci ve sinema eleştirmeni

Atilla Dorsay, Türk sinema eleştirmeni, yazar, gazeteci, mimar.

<span class="mw-page-title-main">Fenakistiskop</span>

Fenakistiskop, ilk animasyon aletlerinden biridir. Zoetrop'tan önce kullanılmıştır. 1830'ların başlarında Belçikalı Joseph Plateau ve Avusturyalı Simon von Stampfer tarafından neredeyse eşzamanlı olarak bulunmuştur. Phenakistoscope kelimesinin Yunan kökeni göz aldatması gibi bir anlam taşır.

<i>Arkın Sinema Ansiklopedisi</i> Rekin Teksoy yönetiminde 1975 yılında yayımlanan ansiklopedi formatında sinema kitabı

Arkın Sinema Ansiklopedisi, Rekin Teksoy yönetiminde 1975 yılında yayımlanan ansiklopedi formatında sinema kitabı.

<i>Kaba Güç</i>

Kaba Güç, 1947 ABD yapımı kara filmdir. Özgün adı Brute Force olan film için Türkiye'de Kaba Kuvvet ve Vahşi Kuvvet isimleri de kullanılmıştır.

<i>Kelepçeli Aşık</i> (film, 1955) 1955 yapımlı film

Kelepçeli Aşık, 1955 yapımı bir Alfred Hitchcock filmidir. David F. Dodge'in romanından uyarlanarak sinemaya aktarılan filmin başrollerinde Grace Kelly ve Cary Grant vardır. Özgün adı "To Catch a Thief" olan film 1957 yılında Türkiye'de sinemalarda "Kelepçeli Aşık" adıyla gösterildi. İleriki yıllarda bazı televizyon kanallarında "Hırsızlar Kralı" adıyla da yayına verildi.

Yavuz Özkan, Türk sinema yönetmeni, senarist ve yapımcı. Yavuz Özkan, Türkiye'de "auteur sineması"nın en önemli temsilcilerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">İzzet Keribar</span> Fotoğrafçı

İzzet Keribar, profesyonel fotoğraf sanatçısıdır.

<i>Tutsak Onbaşı</i>

Tutsak Onbaşı, 1962 Fransa yapımı dramatik güldürü filmidir. Özgün adı Le caporal épinglé olan film ABD'de The Elusive Corporal İngiltere'de ise The Vanishing Corporal adlarıyla gösterilmişti. Bazı Türkçe kaynaklarda filmin adı Enselenen Onbaşı olarak da geçmektedir.

Hitchcock filmlerinin Türkçe adlandırılması tablosunda Alfred Hitchcock'un filmlerinin Türkiye'de sinemalarda gösterildiğinde verilen Türkçe isimler çeşitli kaynaklardan derlenerek bir araya getirilmiştir. Genelde isimler üzerinde fikir birliği olmasına rağmen tek tük görülen farklılıklar belki de kitapların basılması sırasındaki dizin hatalarından meydana gelmiş olabilir. Bazen de film TV'de gösterildiği zaman yakıştırılmış uydurma bir isim filmin sinema ismi yerine kullanılmış olabilir. Bir örnek vermek gerekirse 1972 tarihli Frenzy filmi Türkiye'de sinemalarda Cinnet adı ile gösterilmişti. Film yıllar sonra TRT'de "Kravat" ismiyle gösterildiğinde 'TRT'nin bu garip tutumu' eleştirmenlerin tepkisini çekmişti. Bazen de TV'de gösterileceği ilan edilen film gazete ve dergi köşesinden tanıtılırken yeterince arşiv çalışması yapılmayıp filmin orijinal adının tercümesi ile yetinilmiş de olabilir. Örneğin 1948 tarihli Rope filmi sinemalarda Ölüm Kararı adı ile gösterildiği halde tek tük bir iki yerde filmin adının doğrudan çevirisi kullanılmış ve "İp" şeklinde tanıtılmıştır. En soldaki sütunlardaki bilgiler daha güvenilir olup sağa doğru güvenilirlik azalmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">I. Ayşe Hatun</span>

I. Ayşe Hâtûn, عایشه خاتون (doğumu: 1453, Elbistan - ölümü: 1505, Trabzon) Dulkadiroğulları Beyliği'nden Alaüddevle Bozkurt Bey'in kızı, II. Bayezid'in Dördüncü eşi ve Yavuz Sultan Selim'in mânevî / öz annesidir.

<i>KTN Kişisel Toplantı Notları</i>

KTN Kişisel Toplantı Notları, Altıkırkbeş Yayın Bahama Kuşkusu serisinden yayımlanan, Kaan Çaydamlı'nın notlarından oluşan kitap.

<i>Kitab-ı Mente</i>

Kitab-ı Mente, Kaan Çaydamlı ve Mete Avunduk'un beraber yayımladığı kitaptır.

<i>Türk Sinema Tarihi</i> (Giovanni Scognamillo kitabı) Giovanni Scognamillo kitabı

Türk Sinema Tarihi, Giovanni Scognamillo tarafından yazılan ve Türk sineması'nı konu alan iki ciltlik sinema tarihi kitabıdır. 1896-1986 yılları arasındaki Türk sinemasını ele alan kitap ilk olarak Metis Yayınları'ndan Kasım 1987'de yayımlanmıştır. Kitap, Ekim 1990 yılında yapılan ikinci baskısında tek cilt haline getirilip yayınlanmıştır. Scognamillo'nun "Türk Sinema Tarihi" kitabı Türkiye'deki sinemacılar için temel başvuru kaynaklarından biri olarak kabul edilir.