İçeriğe atla

Reis Hamidu

Koordinatlar: 36°49′3″K 3°0′41″D / 36.81750°K 3.01139°D / 36.81750; 3.01139
Reis Hamidu
الرايس حميدو
Reis Hamidu belediyesi
Reis Hamidu
Reis Hamidu
Reis Hamidu'nun Cezayir'deki konumu
Reis Hamidu'nun Cezayir'deki konumu
Koordinatlar: 36°49′3″K 3°0′41″D / 36.81750°K 3.01139°D / 36.81750; 3.01139
Ülke Cezayir
İlCezayir
İlçeBabü'l-Vadi
İdare
 • Belediye başkanıCemal Belamu
Yüzölçümü
 • Toplam4,76 km²
Nüfus
 (2008)[1]
 • Toplam28.451
 • Yoğunluk5977/km²
Zaman dilimiUTC+01.00 (OAS)

Reis Hamidu (Arapçaالرايس حميدو, romanizeEr-Reis Hamidu), Cezayir'in başkenti Cezayir'in Babü'l-Vadi ilçesinde bulunan bir belediyedir. Belediye, kent merkezinin kuzey kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 4,76 km² olan belediyenin nüfusu 14 Nisan 2008 tarihi itibarı ile 28.451'dir.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Algeria: Administrative Division". citypopulation.de. 27 Haziran 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cezayir</span> Kuzey Afrikada bulunan bir ülke

Cezayir, resmî adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da bir ülkedir. 2,381,741 kilometre karelik yüzölçümü ile Afrika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olan Cezayir, dünyanın onuncu, Arap Dünyası ve Afrika Birliği içerisinde ise en büyük ülkedir. Aynı zamanda, 44 milyonluk nüfusuyla da Afrika'nın en kalabalık sekizinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Turgut Reis</span> Türk Şehit Amiral - Osmanlı Beylerbeyi

Turgut Reis, Osmanlı İmparatorluğu donanmasında amirallik yapmış, Trablusgarp fatihi olarak anılan Türk denizcisidir. Beylerbeyi olarak görev yapmış, ayrıca Trablus Beyi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Oruç Reis</span> Osmanlı denizcisi ve korsanı (1474–1518)

Oruç Reis veya Oruç Barbaros, Osmanlı denizci. Barbaros Hayreddin Paşa'nın ağabeyidir. Osmanlı'ya katılmadan önce Cezayir'i ele geçirip egemen olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros Hayreddin Paşa</span> Osmanlı denizcisi ve kaptan-ı deryâsı (1478–1546)

Hızır Reis veya bilinen adıyla Barbaros Hayreddin Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptan paşası ve 25. kaptan-ı deryâsı olan denizci ve askerdir. 16. yüzyılın ilk yarısında gerçekleştirdiği askerî seferlerle Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin deniz politikasına ve Tersane-i Amire'ye nizam verdi.

<span class="mw-page-title-main">Piyale Paşa</span>

Piyale Paşa, Sultan I. Süleyman ve II. Selim döneminde 14 yıl kaptan-ı derya görevinde bulunmuş ve önemli zaferler kazanmış bir Osmanlı devlet adamı ve komutandır.

<span class="mw-page-title-main">Korsanlık</span> deniz taşıtlarına saldıran, yağmalayan haydut

Korsan, deniz taşıtlarına saldıran, yağmalayan haydut. Korsanlar bir milleti ya da orduyu temsil etmezler ve amaçları çoğunlukla ganimet ele geçirmektir. Bu ganimetler bazen esir ve bazen değerli yük taşıyan gemi (aktarma) olabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Vahran</span> Cezayirde bir şehir

Vahran kuzeybatı Cezayir'de Akdeniz kıyısında bir şehirdir. Aynı zamanda Vahran ilinin merkezidir.

Osman Raşid Paşa,, Osmanlı siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Cezâyir-i Garp (eyalet)</span> 1517-1830 arası Osmalı İmparatorluğu Afrika Eyaleti

Cezayir Eyaleti veya Cezayir Beylerbeyliği, Osmanlı Devleti'nin Sâlyâneli eyaletlerindendir.

Küçük Murat Reis Hollanda kökenli korsandır. İslam dinine geçmiş, bundan dolayı o dönemde Türk korsanı olarak bilinmiştir. 1627 senesinde Cezayir Limanı'ndan 15 pâre gemi ile yelken açıp, Cebelitarık'tan çıkmış ve kuzeye soğuk ve sisli denizlere yönelmiştir.

Cezayir'in ele geçirilmesi, II. Fernando'nun ölümünden (1516) faydalanarak Barbaros kardeşlerinin Cezayir şehrinin yardımına yetişmek için yapılan sefer. Oruç Reis ve Hızır Reis'in, ağabeyleri İshak'ın da kendilerine katılmasından sonra korsanlıkla yetinmeyip Kuzey Afrika'da toprak edinmeye başladılar. 1516-1517'de İspanyollara karşı savaştılar ve Tenes, Tilimsan ve Oran kentlerini ele geçirerek Cezayir'i denetimlerine aldılar. Oruç Reis Cezayir hükümdarı ilan edildi. İspanyollar ertesi yıl Cezayir'i geri almak için Araplarla birleşerek saldırıya geçti. Bu savaşta Hızır Reisin ağabeyleri olan İshak Reis ve Oruç Reis öldürüldü. Hızır Reis, Yavuz Sultan Selim adına para bastırıp hutbe okutarak ona bağlılığını bildirdi. Yavuz Sultan Selim de Hızır Reis'i Cezayir Beylerbeyliğine atayarak koruması altına aldı. Bunun üzerine önce Tunus ve Tilimsan Beyleri birleşerek Cezayir'e yürüdüler. Cezayir şehri dışındaki toprakları alıp, Cezayir içindeki halkı ayaklandırdılar. Ayaklanmayı bastıran Hızır Reis beyleri durdurdu. 1519'da Cezayir'e gelen İspanyol donanmasını mağlup etti. Ama Cezayir halkının durumu ve Tunus Beyi ile yapılan savaşın iyi netice vermemesi üzerine gemileri ve kendine bağlı Reislerle Cezayir'i bırakıp yaklaşık 90 km batıdaki Şerşel’e çekildi.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Deniz Seferi (1541)</span>

Cezayir Deniz Seferi, (1541) yılında Kutsal Roma Cermen İmparatoru V. Karl'ın Osmanlı İmparatorluğu denetimindeki Cezayir'i ele geçirmek için düzenlediği başarısız askeri sefer ve kuşatma.

<span class="mw-page-title-main">Salih Reis</span> Osmanlı İmparatorluğu amirali

Salih Reis veya bilinen diğer ismiyle Salih Paşa, Osmanlı İmparatorluğu amiralidir. Salih Reis 1488 yılında Kaz Dağı yakınlarındaki bugün Biga ya da Edremit yakınında doğmuştur. 1555 senesinde Cezayirde bulunan Becaye şehrini kuşatmış ve ele geçirmiştir. Salih Reis 1568 yılında Cezayir'de ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Formentera Deniz Muharebesi</span>

Formentara Deniz Muharebesi 28 Ekim 1529 tarihinde meydana geldi. Aydın Reis altında bir Osmanlı donanması İbiza yakınında Formentera adasında sekiz kadırgalı küçük bir İspanyol filosu ile karşılaştı.

<i>Barbaroslar: Akdenizin Kılıcı</i> Türk televizyon dizisi (2021–2022)

Barbaroslar: Akdeniz'in Kılıcı, Es Film imzalı, 16 Eylül 2021 tarihinde TRT 1'de yayımlanmaya başlayan, yönetmenliğini Berat Özdoğan ve Doğan Ümit Karaca'nın yaptığı, senaryosunu Serdar Özönalan ve Hasan Erimez'in birlikte kaleme aldıkları tarihî, kurgu, aksiyon ve macera türündeki Türk televizyon dizisidir. Dizi, Osmanlı İmparatorluğu'nun 25. kaptan-ı deryâsı olan ünlü denizci Barbaros Hayreddin Paşa ve diğer üç kardeşinin hayatını konu almaktadır. Başrollerinde Engin Altan Düzyatan, Ulaş Tuna Astepe, Pelin Akil, Yetkin Dikinciler, Caner Topçu, Yiğit Özşener ve Bahadır Yenişehirlioğlu yer almaktadır. 1 sezondan oluşan dizi, 26 Mayıs 2022 tarihinde yayımlanan 32. bölümü ile final yaparak sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Adası'nın Fethi</span> Cezayir açıklarındaki adanın 1529da kuşatılması ve Fethiye sonuçlanan süreç

Cezayir Adası'nın Fethi, Osmanlıların elindeki Cezayir kentinin açıklarında bulunan ve 1510 yılından beri İspanyol İmparatorluğu'nun işgalindeki Cezayir Adası'nın 1529 yılında Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı birliklerince kuşatılıp ele geçirilmesiyle sonuçlanan askerî harekât.

Hasan Corso Cezayir belediye başkanı ve Salih Reis'in halifesiydi.

<span class="mw-page-title-main">Babü'l-Vadi (ilçe)</span>

Babü'l-Vadi ilçesi, Cezayir'in başkenti Cezayir'in ilçelerinden biridir. İlçe, kent merkezinde yer almaktadır. İlçenin nüfusu 1998 yılı itibarı ile 232.557'dir. İlçenin merkezi Babü'l-Vadi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Bir Murad Reis</span>

Bir Murad Reis, Cezayir'in başkenti Cezayir'in Bir Murad Reis ilçesinin merkezi olan belediyedir. Belediye, kent merkezinin güneybatısında yer almakta olup adını Osmanlı denizcisi Koca Murat Reis'ten almaktadır. Yüzölçümü 4,22 km² olan belediyenin nüfusu 14 Nisan 2008 tarihi itibarı ile 45.345'tir.