Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği'nde yaşayan 450 milyon nüfusu temsil eder ve temel işlevi bir siyasi güç olarak topluluk politikalarının hazırlanması için gereken kararları üretmektir.
Avrupa Birliği vize politikası, yirmi yedi Avrupa Birliği üyesi ülke Schengen Alanı'nın parçasıdır ve tekdüze bir vize politikasına sahiptirler. Buna ek olarak, Avrupa Birliği dışındaki dört ülke Avrupa Birliği ile yapmış oldukları anlaşma ile Schengen Alanı'nın parçası olan aynı tip vize politikasını benimsemektedirler.
Hans Kronberger, Alman-Avusturyalı siyasetçidir. Avusturya'yı temsilen Avrupa Parlamentosu üyeliği yapmıştır. Avusturya Özgürlük Partisi'nin meclis üyesiydi. 1996'dan 2004'e kadar MEP olarak görev yapmıştır. Avusturyalı-Alman siyasetçi Hans Kronberger 14 Temmuz 2018'de 67 yaşında ölmüştür.
Kosova'nın Avrupa Birliği üyeliği yolundaki en önemli engeli bağımsızlık ilanı olan Şubat 2008 tarihi itibarıyla üye ülkelerin anlaşmazlıkları olmasıdır. Kosovalı siyasetçiler Kosova'nın 2025 yılında AB'ye katılmasını beklediklerini duyurdu.
Arba Kokalari, İsveçli bir siyasetçidir. İsveç'te 2019 Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Avrupa Parlamentosu Üyesi seçildi. O zamandan beri İç Pazar ve Tüketicinin Korunması Komitesi ile Kadın Hakları ve Cinsiyet Eşitliği Komitesi'nde görev yapmaktadır. Komite görevlerine ek olarak, ABD ile ilişkiler heyeti üyesidir..
Delara Burkhardt, 2019 yılından bu yana Avrupa Parlamentosu üyesi olarak görev yapan bir Sosyal Demokrat Parti (SDP) siyasetçisidir. Avrupa Parlamentosu Çevre, Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Komitesi üyesidir.
Eliza Vozemberg-Vrionidi, 2014'ten beri Yeni Demokrasi için Avrupa Parlamentosu Üyesi olarak görev yapan bir Yunan avukat ve politikacıdır.
Cláudia Aguiar, 2014'ten bu yana Avrupa Parlamentosu Üyesi olarak görev yapan Sosyal Demokrat Parti'nin Portekizli bir politikacısıdır.
Rosa Estaràs Ferragut İspanyol bir politikacıdır. Avrupa Parlamentosu'nun (AP) ve Halk Partisi'nin bir üyesidir.
María Teresa Jiménez-Becerril Barrio, 2004'ten 2014'e kadar Avrupa Parlamentosu Üyesi olarak görev yapan İspanyol bir politikacı, gazeteci ve iş insanıdır.
Gabrielius Landsbergis, Litvanyalı politikacı, Centras - Žaliakalnis seçim bölgesinden Seimas üyesi ve Avrupa Parlamentosu'nun eski bir üyesidir. Avrupa Halk Partisi Grubunun üyesiydi. Landsbergis, 2015 yılında Anavatan Birliği Başkanı seçildi.
David Maria Sassoli, İtalyan siyasetçi ve gazeteci. 2019'dan 2022 yılında ölene kadar Avrupa Parlamentosu başkanı olarak görev aldı.
Roberta Metsola Tedesco Triccas, Maltalı siyasetçi. 18 Ocak 2022'den beri Avrupa Parlamentosu Başkanı olarak görev yapmaktadır.
Mairead McGuinness, İrlandalı kadın siyasetçi ve gazeteci.
Julia Teresa Pitera Civic Platform partisinde siyaset yapan Polonyalı bir politikacıdır.
Zita Gurmai, 2004'ten 2014'e kadar Avrupa Parlamentosu Üyesi olarak görev yapan Macar bir politikacı. Avrupa Sosyalistler Partisi'nde Macar Sosyalist Partisi'nin üyesi olarak görev yapmıştır.
Finlandiya'dan Avrupa Parlamentosu'na temsilci seçilmesi için 13 Haziran 2004'te Avrupa Parlamentosu seçimleri gerçekleşti.
Avrupa Parlamentosu başkanı, Avrupa Parlamentosu'nun tartışmalarına ve faaliyetlerine başkanlık eden, ayrıca Avrupa Birliği (AB) içinde ve uluslararası alanda Parlamentoyu temsil eden kişidir. Çoğu AB yasasının ve AB bütçesinin yürürlüğe girmesi için başkanın imzası gerekmektedir.
2019 Avrupa Parlamentosu seçimleri, 23-26 Mayıs 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen, 1979'daki ilk doğrudan seçimlerden bu yana yapılan dokuzuncu parlamento seçimidir. Toplam 751 Avrupa Parlamentosu üyesi, 28 üye ülkeden 512 milyondan fazla kişiyi temsil etmektedirler. Şubat 2018'de Avrupa Parlamentosu, Birleşik Krallık'ın 29 Mart 2019'da Avrupa Birliği'nden ayrılması durumunda, Avrupa Parlamentosu'nun üye sayısının 751'den 705'e düşürülmesi yönünde oy kullanmıştı. Ancak Birleşik Krallık, 50. Maddenin 31 Ekim 2019'a kadar uzatılmasının ardından diğer AB üye devletleriyle birlikte seçime katıldı; bu nedenle üye ülkeler arasındaki sandalye dağılımı ve toplam sandalye sayısı 2014'teki gibi kaldı. Dokuzuncu Avrupa Parlamentosu ilk genel kurul toplantısını 2 Temmuz 2019'da yapıldı.
2009 Avrupa Parlamentosu seçimleri, 4-7 Haziran 2009 tarihleri arasında Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesinde yapıldı. Avrupa Parlamentosu'nun toplam 736 üyesi, yaklaşık 500 milyon Avrupalıyı temsil etmek üzere seçildi.