İçeriğe atla

Reichskommissariat

Norveç İmparatorluk Komiserliği'nden bir telefon rehberi

Reichskommissariat ya da Türkçe olarak İmparatorluk Komiserliği, Nazi döneminde hükûmet yetkilisinin başkanlık ettiği bir idari makam. Bu tür birçok farklı ofis, esas olarak Alman İmparatorluğu ve Nazi dönemleri boyunca bir dizi farklı alanda (kamu altyapısı ve mekansal planlamadan etnik temizliğe kadar) var olmasına rağmen, en yaygın olarak Nazi Almanyası tarafından kurulan yarı-kolonyal idari bölgesel varlığa atıfta bulunmak için kullanılır. İkinci Dünya Savaşı sırasında birçok işgal altındaki ülkede kurulmuşlardır. Resmi olarak Almanya'nın dışında yasal olarak bulunsalar da, bu kuruluşlar, kendilerine atanmış bölgelerini Adolf Hitler adına ve doğrudan temsilcileri olarak Alman valiler olarak yöneten yüksek sivil yetkililer (Reichskommissarlar) tarafından doğrudan kontrol ediliyordu.

Bu bölgesel yönetimlerin tanıtımı bir dizi amaca hizmet etti. Batı ve Kuzey Avrupa'da kurulan veya kurulması planlananlar, genel olarak, savaş öncesi Almanya dışındaki çeşitli Alman ülkelerinin genişletilmiş bir Nazi devletine katılmaları için geçiş aşamaları olarak tasavvur edildi. Doğudaki meslektaşları, Alman yerleşimi ve doğal kaynakların sömürülmesi için gelecekteki Lebensraum kaynakları olarak öncelikle sömürgeci ve emperyalist amaçlara hizmet etti.

Diğer bir karşıtlık, bu iki türde uygulanan idari revizyon seviyesiydi. Almanların fethettiği diğer birçok bölgede olduğu gibi, yerel yöneticiler ve bürokratlar, Alman gözetiminde de olsa, günlük operasyonlarını (özellikle orta ve alt seviyelerde) sürdürmeleri için baskı altındaydı. Savaş boyunca, Batı ve Kuzey Avrupa'daki Reichskommissariatlar, daha önce var olan idari yapıyı korurken, doğuda tamamen yeni bu tür yapılar tanıtıldı.

Bütün bu varlıklar, yine de, Almanya'nın temelini oluşturacağı Kuzey Denizi'nden Ural Dağları'na uzanan Avrupa'nın genel alanını kapsayan Büyük Cermen Reich'ına (Almanca: Großgermanisches Reich) nihai entegrasyon için tasarlandı.

Batı ve Kuzey Avrupa

Önceden Sovyet kontrolü altında olan topraklar

1941 yazında, Alman Nazi-ideolog Alfred Rosenberg, Sovyetler Birliği ve Rusya'nın coğrafi bir varlık olarak parçalanmasını kolaylaştırmak için fethedilen Sovyet topraklarının aşağıdaki beş Reichskommissariat tarafından yönetilmesi gerektiğini öne sürdü:

Hitler'in isteği üzerine, Türkistan projesi yakın gelecek için Rosenberg tarafından rafa kaldırıldı ve onun yerine şimdilik Avrupa'ya odaklanması emredildi. Orta Asya, Sovyet Rusya'daki mevcut zaferlerin pekiştirilmesinden sonra orduları daha da doğuya ilerlemeye hazır olur olmaz, Alman genişlemesi için gelecekteki bir hedef olmaya kararlıydı. Almanya'nın büyük Mihver ortağı Japon İmparatorluğu'nun bir kısmına olan ilgileri, Büyük Doğu Asya Ortak Refah Alanı ile ilgili bir tartışma konusu olabilirdi.

Zaman içinde farklı noktalarda tartışılan ek birimler arasında Reichskommissariat Don-Wolga vardı, ancak Mayıs 1941'in ikinci yarısında doğuda kurulacak idari birimlerin sayısı dört ile sınırlıydı; yanı sıra merkezi ve güney Ural bölgesi için bir Reichskommissariat Ural'da dahil.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı</span> 1939 yılında Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında imzalanan tarafsızlık paktı

Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı veya Molotov - Ribbentrop Paktı, Nazi Almanyası ile Sovyetler Birliği arasında Doğu Avrupa'yı aralarında paylaşan bir saldırmazlık paktıydı. Pakt 23 Ağustos 1939'da Moskova'da Almanya Dışişleri Bakanı Joachim von Ribbentrop ve Sovyet Dışişleri Bakanı Vyaçeslav Molotov tarafından imzalandı ve resmi olarak Almanya ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Arasında Saldırmazlık Antlaşması olarak biliniyordu. Gayri resmi olarak; Hitler-Stalin Paktı, Nazi-Sovyet Paktı veya Nazi-Sovyet İttifakı olarak da anıldı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Rosenberg</span> Alman mimar ve Nazi Partisi mensubu siyasetçi (1893-1946)

Alfred Rosenberg, Nazi Partisi'nin ideoloğu olarak bilinen Alman siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Reichskommissariat Ostland</span>

Reichskommissariat Ostland, Nazi Almanyası'nın Sovyetler Birliği'ne karşı saldırısından sonra Haziran 1941'de Alfred Rosenberg'in yönettiği Şark Bakanlığı bünyesinde Baltık, Batı Belarus ve Rusya'nın bir kısmında kurulan yönetim birimi.

II. Dünya Savaşı'nda Avrupa Cephesi, Almanya'nın 1 Eylül 1939 tarihinde Polonya'yı işgal etmesiyle başlayan II. Dünya Savaşı'nın, Almanya'nın 8 Mayıs 1945 tarihinde kayıtsız şartsız teslim olmasına kadar sürdüğü bir cephe bölgesidir. Müttefik kuvvetler bu cephenin içindeki iki cephenin yanı sıra bitişik Akdeniz ve Orta Doğu Cepheleri üzerinde de Mihver kuvvetleri ile savaştı.

<span class="mw-page-title-main">Ernst-Robert Grawitz</span> Nazi Almanyasında doktor ve SS-Reichsarzt., Alman Kızılhaçın başı (1899 - 1945)

Ernst-Robert Grawitz, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nda doktor ve SS-Reichsarzt. Grawitz aynı zamanda Alman Kızılhaç'ın başıydı. Gravitz, gaz odalarının kullanılması fikrini Heinrich Himmler'e veren kişilerdendir.

<span class="mw-page-title-main">OST-Arbeiter</span>

OST - Arbeiter, II. Dünya Savaşının Doğu Cephesindeki topraklarda yaşayan ve bu toprakların Nazi Almanyası işgaline uğramasıyla beraber esir işçi olarak çalışmaya zorlananlara Naziler tarafından verilen isim. OST-Arbeiter çoğunlukla Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bölgesinden sağlanmaktaydı. Beyaz Ruslar, Ruslar, Tatarlar da bulunuyordu. Savaş döneminde OST-Arbeiter sayısının 3.5 ila 5 milyon dolayında olduğu öne sürülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Genel Hükûmet</span>

Genel Hükûmet, aynı zamanda İşgal Altındaki Polonya Bölgesi Genel Valiliği olarak da anılır. İkinci Dünya Savaşı'nın başlangıcında 1939'da Nazi Almanyası, Slovakya ve Sovyetler Birliği tarafından Polonya'nın işgalinden sonra kurulan bir Alman işgal bölgesiydi. Yeni işgal edilen İkinci Polonya Cumhuriyeti üç bölgeye ayrıldı: Merkezde Genel Hükûmet, batıda Nazi Almanyası tarafından ilhak edilen Polonya bölgeleri ve doğuda Sovyetler Birliği tarafından ilhak edilen Polonya bölgeleri. Bölge, 1941'de, Sovyetler Birliği'nin Alman işgalinden sonra, yeni Galiçya Bölgesi'ni içerecek şekilde önemli ölçüde genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">Reich işgal altındaki Doğu Toprakları Bakanlığı</span>

Reich işgal altındaki Doğu Toprakları Bakanlığı, Temmuz 1941 tarihinde Adolf Hitler tarafından oluşturulan ve Baltık Alman ve Nazi teorik uzmanı Alfred Rosenberg tarafından başkanlığı yapılan bir bakanlıktı. Alfred Meyer Rosenberg'in yardımcısı olmuştur. Bu bakanlık, Doğu Avrupa ve Rusya'da Almanlar tarafından ele geçirilen geniş alanları kontrol etmek için oluşturulmuştur. Aynı zamanda Orta Asya'daki anti-Sovyet gruplarını destekleyen bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">36. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Dirlewanger</span>

36. SS Waffen Grenadier Tümeni "Dirlewanger", II. Dünya Savaşı sırasında Almanların işgal ettiği bölgelerde meydana gelen partizan eylemlerine karşı oluşturulmuş birliklerdir. Ceza taburu kapsamındadır. Savaşın sonlarına doğru kuşatılan 9. Ordu ile birlikte Kızıl Ordu'ya karşı savaşmıştır. Waffen-SS tümenlerine bağlı olan bu birlikler tecavüz, yağma ve toplu katliamlar gerçekleştirmiştir. Bu tümenin lideri ise sadist olarak nitelendirilen Oskar Dirlewanger'dir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası'nın Belarus'u işgali</span>

Nazi Almanyası'nın Belarus'u işgali, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası'nın Barbarossa Harekâtı kapsamında Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ni işgal etmesi. İşgal resmi olarak harekâtın başlangıç tarihi olan 22 Haziran 1941'de başlamış, Ağustos 1944'te Kızıl Ordu'nun Bagration Harekâtı ile sona ermiştir. Bu dönemde Beyaz Rusya Reichskommissariat Ostland'ın bir parçası haline gelmiştir. Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti arması, Pahonya ile değiştirilmiştir. İşgal sırasında pek çok Sovyet savaş tutsağı bu dönemde sürülmüş veya infaz edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nihai Çözüm</span> II. Dünya Savaşında Yahudileri yok etmek için yapılan Nazi planı

Nihai Çözüm veya Yahudi Problemine Nihai Çözüm, II. Dünya Savaşı'nda Yahudileri yok etmek için yapılan Nazi planıdır. 1942'nin ocak ayında Berlin'in yanında Wannsee Konferansı'nda Nazilerin liderliğinde sistematik ve kasten yapılacak soykırımın prosedürleri kesinleşmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Slovak Cumhuriyeti (1939-1945)</span> Nazi Almanyasının bugünkü Slovakya topraklarının büyük kısmında var olmuş uydu devleti

Slovak Cumhuriyeti (1939-1945) veya Birinci Slovakya Cumhuriyeti veya Birinci Slovak Cumhuriyeti, 14 Mart 1939 ile 4 Nisan 1945 arasında, bugünkü Slovakya topraklarının büyük kısmı üzerinde var olmuş Nazi Almanyası'na bağlı uydu devlet. Devlet Almanların Çekoslovakya'yı işgalinden 1 gün önce Alman provokasyonları ile bağımsızlığını ilan etmiştir. Bu daha önce kendilerine ait bir devletleri olmayan Slovakların tarihinde bir ilkti. Slovak Cumhuriyeti, günümüz Slovakya topraklarının büyük kısmına sahipti ancak 1938'de Çekoslovakya'nın Macaristan'a bıraktığı güney toprakları yoktu. Doğudaki bazı topraklar, kısa süren bir savaş sonucunda Macaristan'a kaybedildi.

<span class="mw-page-title-main">Belarus Merkez Konseyi</span>

Beyaz Rusya Merkez Konseyi veya Beyaz Rusya Merkez Radası, Nazi işgali altındaki Beyaz Rusya Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde II. Dünya Savaşı sırasında sınırlı hükûmet işlevlerine sahip işbirlikçi hükûmet. Nazi Almanyası tarafından 1943-44 yıllarında Reichskommissariat Ostland içinde, Nazi desteğiyle bağımsız bir Beyaz Rusya devleti yaratmayı ümit eden işbirlikçi Beyaz Rus politikacılarının talepleri üzerine kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Cermen Reich'ı</span>

Büyük Cermen Reich'ı, tamamen Alman Milletinin Büyük Cermen Reich'ı, Alman ulusunun Büyük Cermen Reich'ı tamamen tasarlanmış, Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'da kurmaya çalıştığı siyasi varlığın resmi devlet adıdır. Hitler ayrıca Mein Kampf adlı kitabında gelecekteki bir Alman Ulusunun sahip olduğu Alman Devletinden bahseder. Büyük Cermen Reich'ı için bölgesel hak iddiaları zamanla dalgalandı. 1933 sonbaharının başlarında Adolf Hitler, Bohemya, Batı Polonya ve Avusturya gibi bölgelerin Almanya'ya ilhak edilmesini ve kendi ekonomileri veya politikaları olmadan uydu veya kukla devletlerin yaratılmasını öngörüyordu.

<span class="mw-page-title-main">Hinrich Lohse</span> Alman politikacı

Hinrich Lohse Nazi Alman siyasetçisi ve hüküm giymiş bir savaş suçlusuydu. II. Dünya Savaşı sırasında Baltık devletlerindeki egemenliği ile tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Reichskommissariat Turkestan</span>

Reichskommissariat Turkestan, Almanya'nın II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği ile olan çatışmasında Orta Asya Cumhuriyetlerinde oluşturmayı önerdiği öngörülen bir Reichskommissariat idi. Sovyet tarihçisi Lev Bezymenski, Panturkestan, Großturkestan ve Mohammed-Reich adlarının da bölge için düşünüldüğünü iddia etti.

<span class="mw-page-title-main">Reichskommissariat Moskowien</span>

Reichskommissariat Moskowien, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın orta ve kuzey Avrupa Rusyası'nda kurmayı amaçladığı sivil işgal rejimiydi ve birkaç benzer Reichskommissariateden biriydi. Başlangıçta Reichskommissariat Russland olarak da biliniyordu. Siegfried Kasche öngörülen Reichskomissar idi, ancak Wehrmacht'ın Reichskommissariatı oluşturması planlanan bölgeleri işgal edememesi nedeniyle, bu sadece kağıt üzerinde kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Georg Leibbrandt</span>

Georg Leibbrandt Nazi Alman bürokrat ve diplomattı. Rusya ile ilgili konularda uzman olarak Nazi Partisi Dış Politika Ofisinde (APA) ve İşgal Altındaki Doğu Toprakları Reich Bakanlığında (RMfdbO) önde gelen dış politika pozisyonlarında bulundu. Her iki teşkilata da Nazi ideoloğu Alfred Rosenberg başkanlık ediyordu Leibbrandt, Yahudi Sorununa yönelik soykırımsal Nihai Çözümün planlandığı Ocak 1942 Wannsee Konferansı'nın bir katılımcısıydı Savaş sonrası dönemde Leibbrandt aleyhine ceza davası açıldı, ancak aleyhindeki dava nihayetinde reddedildi.

<span class="mw-page-title-main">A-A hattı</span>

Arhangelsk–Astrahan hattı, kısaca A–A hattı Operasyon Barbarossa'nın askeri hedefiydi. Ayrıca Volga–Arhangelsk hattı, daha nadir olarak da Volga–Arhangelsk–Astrahan hattı olarak bilinir. İlk kez 18 Aralık 1940'ta Adolf Hitler tarafından Sovyetler Birliği'nin işgalinin belirlenen hedeflerini ve koşullarını açıklayan Direktif 21'de ilan edildi ve Volga–Arhangelsk hattını nihai askeri hedef olarak belirledi.