İçeriğe atla

Reichskolonialbund

Reichskolonialbund'un amblemi, Alman doğu Afrika birliğinin bayrağı temel alındı
Alman Sömürge İmparatorluğu'nun 1914 yılbaşı civarı. Almanya, Reichskolonialbund'un var olmasıyla birlikte tüm yurtdışı sömürgelerini kaybetmişti.

Reichskolonialbund (RKB) (Alman sömürgeci birliği), Nazi Almanyası'nın zamanı esnasında bütün Alman sömürgeci organizasyonları içine çeken kolektif bir vücuttu. Franz Ritter von Epp tarafından yürütüldü. Reichskolonialbund, 1936 ve 1943 arasında aktifti.

Reichskolonialbund'un maksadı, Almanya'nın, I. Dünya Savaşı'nın sonunda Versay Barış Antlaşması'nın sonucu olarak kaybetmiş olduğu denizaşırı sömürgelerini geri almaktı. Almanya'da Alman sömürgeci imparatorluğun tekrar kuruluşu için destek toplanması yönünde ilk gayretler, 1923'te izlenebilir. Sonuç olarak birkaç destekçi-sömürgeci organizasyon muhafazakâr Almanlar tarafından milliyetçilere ek olarak desteklendi ve Almanya'nın farklı bölgelerinde kuruldu. En önde geleni, Koloniale Reichsarbeitsgemeinschaft'tı (KORAG), 1925'te kuruldu. Bu organizasyon, diğer gruplarla beraber 1933'te Reichskolonialbund'un kuruluşuna götürdü. Kurum, iki adımda bina edildi (Gliederung). Sonuç olarak birçok referans, Nazi Reichskolonialbund'un kuruluşu için 1933 ve 1936 yılları olmak üzere iki farklı tarihi gösterir. Reichskolonialbund, 13 Haziran 1936'da Alman Doğu Afrikası'nın eski yöneticisi Heinrich Schnee tarafından kuruldu.

Reichskolonialbund'un gerilemesi, II. Dünya Savaşı'nın başlangıcıyla, Nazilerin diğer önceliklere odaklandığı zaman başladı. 1943'te Reichsleiter Martin Bormann sonunda, "Kriegsunwichtiger Tätigkeit" (Savaşa alakasız faaliyetin) yerlerinde Reichskolonialbund'un ayrılması için bastırdı. Bu yüzden Reichskolonialbund çabucak 1943'te Führer'in bir emrinin sonucu olarak dağıtıldı.

Reichskolonialbund dosyalarının çoğu, 1925-1943 döneminde 5.140 belge sayısı ile Koblenz'teki arşivlerde yer almaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "The DFG Project". 30 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Kasım 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Gestapo</span>

Gestapo, Nazi Almanyası ve Alman işgali altındaki Avrupa'da gizli polis teşkilatı. 1933'te Hermann Göring tarafından Prusya'nın çeşitli güvenlik polisi kuruluşlarının tek bir organizasyonda birleştirilmesi ile kuruldu. 20 Nisan 1934'te Schutzstaffel (SS) lideri Heinrich Himmler'in yönetimine geçti. Diğer taraftan Reinhard Heydrich ve Heinrich Müller'e yetki verildi.

<span class="mw-page-title-main">Gdańsk</span>

Gdańsk, Polonya'da bulunan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi</span> Almanyada 1920 ila 1945 arasında var olmuş aşırı sağ siyasi parti

Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi veya yaygın kısa adıyla Nazi Partisi, Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında yönetmiş olan bir Alman siyasi partisidir. Yirminci yüzyılın ilk yarısında Alman siyasetinde önemli bir yere sahip olmuş partinin programı ve ideolojisi olan nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm ile birlikte etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal ve antikomünist bir görüşteydi. 1921 senesinden itibaren parti başkanlığını sürdürmüş Adolf Hitler'in 1933 senesinde şansölye olmasının ardından 1945 senesine kadar nasyonal sosyalizm döneminde Almanya'nın tek yasal partisi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Erich Raeder</span>

Erich Johann Albert Raeder, II. Dünya Savaşı öncesi ve sırasında Almanya'da bir amiraldi.

<span class="mw-page-title-main">Hitler Gençliği</span>

Hitler Gençliği, genç Alman erkeklere nasyonal sosyalist ilkeleri öğretmek ve onları bu ilkeler doğrultusunda yetiştirmek amacıyla Baldur von Schirach'ın 1922'de kurduğu bir örgüttür. Örgüt Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin alt kuruluşu olarak doğrudan Adolf Hitler'e bağlıydı. 1933'ten itibaren Almanya'da 8,7 milyon üyesiyle devlet tarafından tanınan tek gençlik derneği haline gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Almanyası</span> 1933ten 1945e dek Nazi Partisi yönetimindeki Almanya

Nazi Almanyası, Almanya’nın 1933 ile 1945 yılları arasında, Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) idaresi altında, tek parti rejimine dayalı yönetim sistemiyle “Führer” unvanlı hükûmet (1933-1945) ve devlet başkanı (1934-1945) Adolf Hitler’in liderliğinde egemenlik sürdüğü döneme verilen isim. Alman tarihi içerisinde “Reich”ların üçüncüsüdür; bundan dolayı Üçüncü Reich ismiyle de nitelendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Felix Steiner</span> Nazi Almanyasında Waffen-SS Generali

Felix Steiner (Tam adı: Felix Martin Julius Steiner,, I. Dünya Savaşı piyade subayı ve II. Dünya Savaşı'nda Waffen-SS Generali.

<span class="mw-page-title-main">Wilhelm Frick</span> Alman Nazi partisi üyesi

Wilhelm Frick, 1933'ten 1943'e kadar Adolf Hitler'in kabinesinde İçişleri Bakanı olarak görev yapan, Bohemya ve Moravya'nın son valisi ve Nazi Partisi'nin (NSDAP) önde gelen bir Alman politikacısıydı.

<span class="mw-page-title-main">Großdeutschland Tümeni</span>

Großdeutschland Tümeni, II. Dünya Savaşı'nda 1942'ye kadar piyade daha sonrasında mekanize piyade ve panzer tümeni olarak görev yapmış, Waffen-SS ile Wehrmacht'ın oluşturduğu Alman Ordusunun en seçkin iki tümeninden birisidir. Diğeri ise 1. SS Panzer Tümeni "Leibstandarte SS Adolf Hitler" idi. Özel bir isme sahip olması nedeniyle rejim muhafızı Waffen SS tümenleri ile karıştırılmış olmasına karşın birlik muvazzaf Alman Ordusu olan Wehrmacht'a bağlıydı. Kuruluş olarak Nazi ideolojisi ile bir ilişkisi olmamasına karşın savaş suçu işlediğine dair iddialar vardır.

<span class="mw-page-title-main">Otto Georg Thierack</span> Alman politikacı

Otto Georg Thierack, Alman Nazi politikacısı ve hukukçusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Deutsche Oper</span>

Deutsche Oper, Berlin eyaletinin en büyük opera evi ve Almanya'nın en büyük ikinci operasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Franz Xaver Schwarz</span> Alman Politikacı

Franz Xaver Schwarz, Nazi Partisi'nin saymanlığını (Reichsschatzmeister) yürütmüş Alman politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Nazi Partisi liderleri ve yetkilileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Bu madde, Nazi Partisinin liderleri ve yetkililerinin listesidir.

Josef Ochs, bir Alman Polis memuru ve SS-Obersturmführer idi. Sinti ve Roman insanların sınır dışı edilmesi olayına karıştı. Adolf Hitler'in son günlerinde Berlin'deki Führerbunker'de bulundu. Ochs, 1 Mayıs 1945'te bunker kompleksinden ayrıldı. Savaş sonrası dönemde 1951-1965 yılları arasında Federal Ceza Polis Bürosunda (BKA) destek grubu başkanlığında görev yaptı. Aynı zamanda haber toplama başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in koruması</span> Adolf Hitlerin güvenliğinin sağlanması

Nazi Almanyası'nın diktatörü Adolf Hitler, Avrupa'daki II. Dünya Savaşı'nın ve Holokost'un merkezindeydi. Zulüm gören düşmanlarından ve hatta kendi ordu komutanlarının birçoğundan nefret ediyordu, ancak 25 yıl içinde kimse onu öldürmeyi başaramadı. Bir ana koruma birimi olan İngiltere'nin başbakanı Winston Churchill'in aksine, Hitler'in koruması binlerce kişiyi de içine alacak şekilde büyüdü.

<span class="mw-page-title-main">Nationalpolitische Erziehungsanstalten</span> Nazi Almanyasındaki orta yatılı okullar

Nasyonal Siyasal Eğitim Enstitüsü Nazi Almanyasında orta yatılı okullardı. 1933'te Nasyonal Sosyalistlerin iktidara gelmesinden sonra "topluluk eğitim siteleri" olarak kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Beden Eğitimi için Nasyonal Sosyalist Reich Birliği</span>

Beden Eğitimi için Nasyonal Sosyalist Reich Birliği, kısaltılmış NSRL), Nazi Almanyası'nda spor ve beden eğitimi için şemsiye organizasyondu. NSRL, 1938 yılına kadar Alman Fiziksel Egzersizler Reich Alman Birliği olarak biliniyordu. Örgüt, o ülkenin Nazi Almanyası tarafından ilhak edilmesinden sonra Avusturya'ya genişletildi.

<span class="mw-page-title-main">1930'lar</span> onyıl

1930'lar, 1 Ocak 1930'da başlayan ve 31 Aralık 1939'da sona eren, Gregoryen takviminin içinde bulunan bir onyıldır.

<span class="mw-page-title-main">Reichstag (Nazi Almanyası)</span>

Reichstag, resmi olarak Büyük Alman Reichstag'ı 1938'den sonra, 1933'ten 1945'e kadar Nazi Almanyası'nın ulusal parlamentosuydu. Nazilerin iktidarı ele geçirmesinin ve 1933 Yetkilendirme Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından, Adolf Hitler'in diktatörlüğünün eylemleri için yalnızca bir süper noter işlevi gördü. Bu tamamen törensel rolde Reichstag, sonuncusu 26 Nisan 1942'de olmak üzere yalnızca 20 kez toplandı. Reichstag Başkanı bu dönem boyunca Hermann Göring'di.

<span class="mw-page-title-main">NSDAP Sömürge Politika Bürosu</span>

NSDAP Sömürge Politika Bürosu, 1934'te kurulmuş bir Nazi Partisi ofisiydi. Belirtilen amacı, eski Alman kolonilerinin yeniden ele geçirilmesine yönelik planlar formüle etmekti. Ofis, II. Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra anlamını büyük ölçüde yitirdi ve 1943'te Nazi Almanyası'nın askeri zaferlerinin tersine çevrilmesinin ardından feshedildi.