İçeriğe atla

Rehber kitabı

1915 Panama-Kaliforniya Fuarı ile ilgili rehber kitabı

Rehber kitabı veya seyahat rehberi, ziyaretçilerin veya turistlerin kullanımı için tasarlanmış bir yer hakkında bilgi veren bir kitaptır. Genellikle görülecek yerler, konaklama, restoranlar, ulaşım ve etkinlikler hakkında bilgiler içerir ve çeşitli ayrıntılara sahip haritalar ve tarihi ve kültürel bilgilerde dahil edilir. Macera seyahatinden dinlenmeye, seyahatin farklı yönlerine odaklanan veya farklı gelirlere sahip gezginleri hedefleyen veya cinsel yönelim veya diyet türlerine odaklanan farklı türde rehber kitaplar mevcuttur.

İlgili Araştırma Makaleleri

Din, nadiren de olsa ilmet, genellikle doğaüstü, transandantal ve cansal unsurlarla ilişkilendirilmiş, çeşitli ayinler ve uygulamaları içeren, ahlak, dünya görüşleri, kutsal metinler ve yerler, kehanetler, etik kuruluşlarından oluşan bir sosyo-kültürel sistemdir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Linnaeus</span> İsveçli botanikçi, hekim ve zoolog (1707-1778)

Carl Linnaeus, İsveçli biyolog, hekim ve fizikçidir.

<i>Seyahatnâme</i> (Evliya Çelebi) Osmanlı seyyahı evliya çelebi tarafından yazılan eser

Seyahatname veya Evliya Çelebi Seyahatnamesi, Evliya Çelebi tarafından 17. yüzyılda yazılmış olan gezi yazısı kitabıdır. On ciltten oluşur. Seyâhatnâme ilk olarak 1848’de Kahire Bulak Matbaasında Müntehâbât-ı Evliya Çelebi adıyla yayımlanmıştır. İkdam Gazetesi sahibi Ahmed Cevdet Bey ile Necib Asım Bey, Pertev Paşa Kütüphanesindeki nüshayı esas alarak 1896 senesinde İstanbul’da basmaya başlamışlardır. 1902 senesine kadar ancak ilk altı cildi yayımlanabilmiştir. Yedinci ve sekizinci ciltleri 1928’de Türk Tarih Encümeni, dokuz ve onuncu ciltleri ise 1935-1938 yılları arasında yeni harflerle Türkiye Cumhuriyeti Maarif Vekâleti tarafından yayımlanmıştır. Seyahatname’nin 1814 yılında Hammer tarafından keşfedilmesinden sonra birçok yabancı bilim insanı Çelebi hakkında araştırmalar yapmış eseri birçok dile çevrilmiş ve yayımlanmıştır. Orhan Şaik Gökyay, Seyahatname'nin birinci cildini Latin alfabesine çevirmiş ve böylece eser daha çok kişi tarafından incelenmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Rehber</span> turistlere bilgi aktaran kişi

Profesyonel turist rehberleri, Türkiye'de yönetmeliği Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca belirlenen, belirli şartlara sahip olduğu bakanlıkça profesyonel turist rehberi belgesi verilerek onaylanan, kişi veya grup halindeki yerli veya yabancı turistleri gezi öncesinde seçmiş oldukları dili kullanılarak kültür, turizm, tarih, çevre, doğa, sosyal veya benzeri değerler ile varlıkları tanıtarak gezdiren veya seyahat acenteleri tarafından düzenlenen turların gezi programını seyahat acentesinin yazılı belgelerinde tanımladığı ve tüketiciye satıldığı şekilde yürüten, acente adına yöneten kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya pasaportu</span>

Japon pasaportu Japonya vatandaşlarına uluslararası seyahatlerinde kullanılmak üzere verilen resmî belgedir. 20 Mart 2006 tarihinden itibaren tüm Japon pasaportlar biyometrik pasaport olarak verilmeye başlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hint pasaportu</span>

Hint pasaportu Hindistan vatandaşlarının uluslararası seyahatlerinde kullanılmak üzere verilen resmî belgedir. Pasaport, ayrıca Hint vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">İsveç pasaportu</span>

İsveç pasaportu, İsveç vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Schengen Anlaşmasını uygulayan ülkelerde, İsveç vatandaşlarının pasaport taşımaları zorunlu değildir. Bu ülkelere İsveç kimlikleriyle seyahat edebilirler. Pasaportlar İsveç Polisi tarafından verilmektedir. Pasaport üzerindeki bilgiler polis merkezlerindeki pasaport ofisleri tarafından doldurulmaktadır. Ekim 2005'ten bu yana biyometrik pasaportlar basılmış olup, beş yıllık geçerlilik süresi içerisinde kullanılmaktadır. Daha önceden kullanılan pasaportların geçerlilik süresi yetişkinler için 10 yıl, çocuklar için beş yıldı. 1998'e kadar basılan pasaportlar İsveç de pasaportu kimlik yerine kullanabilirsiniz. Ulusal kimlik kartı ile birlikte pasaport, Avrupa'daki tüm ülkelerde ikamet hakkını sağlar.

<span class="mw-page-title-main">Kıbrıs pasaportu</span>

Kıbrıs pasaportu, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlarının Kıbrıs adasının dışına seyahat yapmaları için verilen belgedir. Avrupa Birliği ülkeleri arasında seyahat ettikleri zaman, Kıbrıs vatandaşları tarafından kimlik kartı amacıyla kullanılabilir ve Avrupa Birliği ve Avrupa Ekonomik Bölgesinin herhangi bir ülkesinde serbest dolaşım ve ikamet hakkı sağlar. Sivil Kayıt ve Göç Bakanlığı pasaportları vermek ve yenilemekten sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Tunus pasaportu</span>

Tunus pasaportu uluslararası seyahat için Tunus vatandaşlarına verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Antigua ve Barbuda pasaportu</span>

Antigua pasaportu veyaa Antigua ve Barbuda pasaportu, Antigua ve Barbuda vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

Jamaika pasaportu, Jamaika vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Jamaika Karayipler Topluluğu üyesi olduğu için pasaportda CARICOM amblemi yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Brunei pasaportu</span>

Brunei pasaportu, Brunei vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Tanzanya pasaportu</span>

Tanzanya pasaportu Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti vatandaşlarının uluslararası seyahat için verilir. Göçmenlik Bölümü Pasaportların vatandaşlara verilmesi için sorumludur. Bu Bölüm Tanzanya İçişleri Bakanlığı altında hizmet vermektedir. Pasaport sadece Tanzanya vatandaşlarına verilir.

<span class="mw-page-title-main">Ekvador pasaportu</span>

Ekvador pasaportu Ekvador vatandaşlarına uluslararası seyahat için verilir. Ekvador pasaportu And Milletler Topluluğu ülkeleri tarafından yayınlanan And pasaport türüdür. Ekvador vatandaşları And topluluk üyesi ülkelere seyahatlerinde sadece kimlik kartı ile seyahat edebilirler. Ekvador pasaportu ile UNASUR ve And Topluluğu üyesi ülkelere vizesiz seyahat edilebilir. Ekvador pasaportunun birçok Güney Amerika ve Orta Amerika ülkelere yapılan seyahatlerde "vizesiz" gidebilme yararı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Dominika pasaportu</span>

Dominik pasaportu Dominika Milletler Topluluğu vatandaşları uluslararası seyahat için verilir. Dominika Karayipler Topluluğu üyesi olduğu gibi pasaport bir CARICOM pasaportudur.

<span class="mw-page-title-main">Mauritius pasaportu</span>

Mauritius pasaportu Mauritius vatandaşlarına ülke dışına seyahatleri için verilir. 2007 yılı itibarıyla, Mauritius Pasaport ve Göçmenlik Bürosu her gün ortalama 434 pasaport basmaktadır.

Sierra Leone pasaportu Sierra Leone vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

Zambiya pasaportu Zambiya vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

Gambiya pasaportu Gambiya vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Karl Baedeker</span>

Karl Baedeker, Alman yayımcı ve şirket sahibi. Kurduğu Baedeker şirketi turistler için basılan rehber kitaplara örnek bir standart oluşturmuştur.