İçeriğe atla

Reha Mağden

Reha Mağden
Doğum13 Nisan 1955(1955-04-13)
Ordu, Türkiye
Ölüm25 Temmuz 2006 (51 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Ölüm sebebiAkciğer kanseri
Defin yeriBurgazada Mezarlığı
MilliyetTürk
Vatandaşlık Türkiye
MeslekGazeteci
EvlilikRana Mağden
Çocuk(lar)Ekim Mağden, Arçil Mağden

Reha Mağden (d. 13 Nisan 1955, Ordu - ö. 25 Temmuz 2006, İstanbul), Türk gazeteci ve hikâyecidir.[1]

Yaşamı

Mağden, Gürcü kökenli bir ailenin çocuğu olarak 1955 yılında Ordu'da doğdu.[2] Perihan Mağden’in abisidir. İlk ve orta öğrenimini Ankara'da tamamlayan Mağden 1981 yılında Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden mezun oldu. 1975-1977 yılları arasında ilkokul öğretmenliği, 1977-1981 yılları arasında TRT'de ses operatörlüğü yaptı. 1981-1983 yıları arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. Felsefeye giriş ve kurumlar sosyolojisi derslerini verdi.

1985 yılında gazeteciliğe başlayan Mağden önce Anadolu Ajansı'nda muhabir olarak görev yaptı. Daha sonra Nokta, Tempo, Haberextra ve Aktüel dergilerinde, Radikal ve Posta gazetelerinde çalıştı. Mağden son olarak BirGün gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.

1990 yılında Üçünün Nerkis'i isimli hikâye kitabıyla edebiyata adım atan Mağden'in 1999 yılında yayımlanan Yazgıların Tableti isimli kitabı en önemli eseri oldu. Kitaptaki dedektif Murat Davman karakteri Murat Uyurkulak ve Mahir Ünsal Eriş gibi yazarları etkilemiştir.

Ekim ve Arçil isimli iki oğlu olan Mağden, iki evliliğinin ardından 2003 yılında çocukluk aşkı olan Rana Mağden ile evlendi. Sait Faik’e olan sevgisinden dolayı Burgazada'ya yerleşti.

25 Temmuz 2006'da akciğer kanserinden öldü, Cenazesi Burgazada Mezarlığı'na defnedildi.[3]

2009 yılında BirGün gazetesi tarafından adına düzenlenen Reha Mağden Öykü Yarışması bir skandala sahne oldu. Doğan Hızlan'ın başkanlığını yaptığı, Latife Tekin, Güldal Kızıldemir, Ayfer Tunç, Cemil Kavukçu ve Birgün gazetesi yayın danışmanı Ahmet Tulgar'ın yer aldığı jürinin yarışmaya katılan dosyaları görmediği anlaşıldı. Bunun üzerine “Saçları Deli Çoruh” isimli dosyayla yarışmaya katılan ve birinci olan Kevser Ruhi ödülü geri çevirdi.[4]

Eserleri

Hikâye

  • Üçünün Nerkis'i, 1990, Akış Yayıncılık
  • Yazgıların Tableti, 1999, Avesta Yayınları
  • Cehennemde Bir Şehit, 2004, Agora Kitaplığı
  • Ah O Müstehcen Salınış, 2005, Agora Kitaplığı

Köşe Yazıları

  • Kalem Ele Küsmeden, 2006, VS Yayınları (ölümünden sonra)

Kaynakça

  1. ^ "Reha Mağden". Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü. 20 Aralık 2020. 29 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ C. Hakkı ZARİÇ (24 Temmuz 2016). "Orada bir Reha Mağden var Burgazada'da". evrensel.net. 25 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2022. 
  3. ^ "Reha Mağden'i kaybettik". Hürriyet. 25 Temmuz 2006. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "'Türkiye'de bu da oldu!'". NTV. 4 Haziran 2009. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uğur Mumcu</span> Türk araştırmacı-gazeteci, yazar, Kemalist ve sosyalist aydın

Uğur Mumcu, Türk gazeteci, araştırmacı ve yazar.

Mine Söğüt, Türk gazeteci, yazar.

Perihan Mağden, Türk yazar.

Murat Gökhan Bardakçı, Türk gazeteci, yazar ve televizyon programcısı. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış dönemine ilişkin araştırmalarıyla tanınır. Ebced notası, Hamparsum notası ve Bizans ve Haz neumleri gibi musiki yazısı sistemlerinde uzmanlığı vardır. Yazma ve basma eserlerden oluşan kütüphanesinin ve arşivinin geniş çaplı oldukları bilinmektedir. Bir dönem Habertürk TV'de cumartesi geceleri yayımlanan Tarihin Arka Odası adlı tarih programını sunmuştur. Aynı zamanda yaylı tambur çalabilmekte olan Murat Bardakçı, 2018 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 24 Haziran seçimlerinden sonra oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kuruluna Orhan Gencebay, Hülya Koçyiğit, Alev Alatlı, Prof. Dr. Mehmet Çelik gibi isimlerle birlikte atanmıştır. Murat Bardakçı, 2009-2015 yıllarında "Tarihin Arka Odası" programını Habertürk TV'de Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Pelin Batu ve sonrasında Prof. Dr. Nurhan Atasoy ile birlikte hazırlayıp sunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Melih Cevdet Anday</span> Türk şair, oyun yazarı, denemeci ve eleştirmen

Melih Cevdet Anday, Türk şair, tiyatro oyunu, roman, deneme, makale yazarıdır. Lise arkadaşları Orhan Veli ve Oktay Rifat'la birlikte ortaya çıkardıkları Garip Akımı ile Türk şiirindeki yenilenmeyi başlatmıştır. Kolları Bağlı Odysseus ile kendine özgü felsefi şiir akımını başlatmış, Garip Akımı'ndan ayrılmıştır. UNESCO'nun Courrier dergisi, 1971 yılında onu Cervantes, Dante, Tolstoy, Unamuno, Seferis ve Kawabata düzeyinde bir edebiyat adamı olarak gördüğünü açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Balkan Naci İslimyeli</span> Türk ressam

Balkan Naci İslimyeli, Türk ressam ve öğretim üyesi.

Veysel Çolak, Türk şair, romancı, deneme yazarı, edebiyat eleştirmeni, düşünür.

Hasan Bülent Kahraman, Türk akademisyen, yazar, sanat eleştirmeni ve küratör.

<span class="mw-page-title-main">Eurovision Şarkı Yarışması'nda İsrail</span>

İsrail, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk kez 1973 yılında, Raşut Ha-Şidur isimli kamusal yayın kuruluşunun Avrupa Yayın Birliği'nin aktif bir üyesi olmasının ardından katılmıştır. Ancak, 2018 yılından beri İsrail'in katılımı İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (İKYK) tarafından sağlanmaktadır. İsrail, Avrupa kıtasında hiç toprağı bulunmamasına rağmen yarışmaya katılan ilk ülkedir. İsrail'i 1980 yılında Fas, 1981 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti, 2006 yılında Ermenistan ve 2015 yılında Avustralya izlemiştir.

Yücel Hatay, Kıbrıslı Türk spor yazarı.

Reha Muhtar, Türk televizyon programcısı, yorumcusu ve haber sunucusudur.

Mizgin Müjde Arslan, gazeteci, yazar, senarist ve yönetmendir.

Birhan Keskin, (1963 Kırklareli) Türk şair, yazar. 1986 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nü bitirdi. İlk şiirini 1994 yılında yayımladı. 1995-98 yılları arasında arkadaşlarıyla birlikte Göçebe dergisini çıkardı. Çeşitli yayın kuruluşlarında editör olarak çalıştı. 1991 ile 2002 arasında beş şiir kitabı yayımladı.

Leyla İpekçi, Türk gazeteci, senarist ve yazar.

Ayhan Aktar, Türk profesör, yazar ve gazeteci.

<i>Ali ile Ramazan</i>

Ali ile Ramazan, Perihan Mağden'in 2010 yılında çıkardığı, toplum tarafından dışlanmış ve ötekileştirilmiş iki genç erkek eşcinselin trajik öyküsünü konu edinen eşcinsel aşk temalı kurgusal olmayan romanıdır. Kitap, yazarı Perihan Mağden tarafından 1992 yılında Hürriyet gazetesi tarafından 3. sayfa haberlerinde "Çarpık Geceye Üçüncü Kurban" başlığıyla verilen haberde gazetenin kullandığı “çarpık” sözcüğüne ötekileştirilme atıfıyla Mağden tarafından homofobi iması vurgulanarak yazılmıştır. Perihan Mağden'in gerçek hikâyeden esinlenerek yazdığı kitabında yetiştirme yurdunda arkadaş olan ve zamanla arkadaşlıkları aşka dönüşen iki genç erkeğin cinsel yönelim, parasızlık ve diğer sosyal nedenlerle birlikte yaşadıkları kaçak hayat ve diğer olaylar bütününe yer vermiştir.

İsrail, Birleşik Krallık'ı oluşturan dört ülkeden birisi olan İngiltere'nin başkenti Londra'da gerçekleştirilen 1977 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan on sekiz ülkeden birisi idi. İsrail'i temsil eden şarkıcı İlanit, "Ahava Hi Şir Lişnayim" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemek üzere ülkenin ulusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından görevlendirilmiş idi. İlanit, ilki 1973 yılında olmak üzere ikinci defa katıldığı bu yarışmayı 49 puan toplayarak on birinci sırada tamamlamıştır.

İsrail, İrlanda'nın başkenti Dublin'de gerçekleştirilen 1981 Eurovision Şarkı Yarışması'na katılan yirmi ülkeden biri idi. İsrail'i temsil eden müzik grubu, Hakol Over Habibi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu İsrail Yayın Kurumu (IBA) tarafından henüz birincisi düzenlenen Kdam Eurovision isimli İsrail ulusal finalinin galibi oldu; böylece "Halayla" isimli şarkıyı yarışmada İsrail adına söylemeye hak kazandı. Grup, yarışmayı 56 puan ile yedinci sırada tamamladı.

Özcan Yurdalan,, fotoğraf sanatçısı. AFSAD ve FV kurucularındandır. 1977-1982 yılları arasında çeşitli gazete ve dergilerde çalıştı. Yazıları ve fotoröportajları Milliyet Pazar (1996-1997), İstanbul Kültür Sanat Haritası (1998-2002), Art Decor (2000-2002), Cumhuriyet Dergi, E edebiyat (1999-2003), Evrensel Gazetesi (2009-2010), National Geographic ve Atlasgazete'de yayınlanan Yurdalan, Uygulamalı Belgesel Fotoğraf Seminerleri ve çocuklarla Fotoğraf Atölyeleri düzenliyor. Sarı Otobüs ile uzun yolculuklara çıkıyor.

Ümit Deniz, Türk polisiye roman yazarı.