İçeriğe atla

Regierungsbezirk

Regierungsbezirke: Stand: 1. August 2008 (einschließlich der ehemaligen Regierungsbezirke in Niedersachsen, Rheinland-Pfalz und Sachsen-Anhalt)

Regierungsbezirk (telaffuz: [ʀe'giːʀʊŋsbəˈʦɪʁk]), Almanya'da idarî bakımdan eyâletten sonra gelen idari bölgedir. Türkçedeki karşılığı vilayet veya ildir.[1][2] İlçelerin (Kreise) yönetiminden sorumludurlar. Bezirksregierung adlı örgüt ile Regierungspräsident unvanlı yerel yöneticilerce idare edilmektedir. Ayrıca bütün eyaletlerde Regierungsbezirk bulunmamaktadır, bazı eyaletlerde ilçeler direkt eyalete bağlıdır.

1 Ağustos 2008'de Saksonya eyaleti bölgeleri yeniden yapılandırılarak Regierungsbezirk ismi Direktionsbezirke ismi ile değiştirildi. Bu zorunluydu çünkü yeni bölgeler eski Regierungsbezirke'in sınırlarıyla uymadı ve bazı sorumluluklar bölgeler tarafından kapatıldı. Chemnitz, Dresden ve Leipzig hâlâ Direktionsbezirke olarak adlandırılır. Direktionsbezirke'in otoriteleri Landesdirektion olarak adlandırılır ve başkanları Regierungspräsidium ve Regierungspräsident'in yerine Präsident der Landesdirektion olarak çağrılır.

Kaynakça

  1. ^ Yrd. Doç. Dr. Mehmet Özel (2003). "Avrupa Birliği'nde Bölge, Bölgeselleşme, Bölge Yönetimleri Kavramları Üzerine" (PDF). Ankara Üniversitesi S8F Dergisi-58. Sayı. ss. s. 101. 2 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 29 Ekim 2009. 
  2. ^ "Türk hukuk lûgatı". Maarif Matbaası. 1944. ss. s. 360. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Balıkesir</span> Balıkesir ilinin merkezi olan şehir

Balıkesir, Türkiye'de Balıkesir ilinin merkezi olan şehirdir.

İlçe, Türkiye Cumhuriyeti'nin idari bölünmesinde, ilden sonra gelen idari birimdir. İlçenin idari amiri kaymakamdır. İlçe il kelimesine "çe" küçültme eki getirilerek türetilmiştir. Anlam olarak “küçük il” demektir. İlçenin eski adı kazadır. İlçenin idari merkezi olan ve ilçenin kurumlarının yer aldığı yerleşmeye ilçe merkezi denir. İlçe merkezi, Mersin iline bağlı Tarsus örneğinde olduğu gibi büyük bir kent, Erzurum iline bağlı Şenkaya örneğinde olduğu gibi köy büyüklüğünde bir yerleşme de olabilir. Türkiye'de idari birim ile bu idarimi birimin merkezi olan yerleşme genel olarak aynı adı taşımaktadır. Örneğin Ünye ilçesinin idari merkezi olan yerleşmenin adı da Ünye'dir. Oysa eskiden idari birimin (ilçe) adı ve merkezinin adı farklı olabilirdi.

Eyalet, çoğunlukla valilerce yönetilen ve yönetim bakımından bazı özerklikleri olan büyük yönetim birimi.

<span class="mw-page-title-main">Hessen</span> Almanyada eyalet

Hessen, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin orta güneybatısında yer alan bir eyaletidir. 6 milyonu aşkın nüfusuyla ülkenin en kalabalık 5. eyaletini, yaklaşık 21.000 kilometrekarelik yüzölçümüyle de en büyük 7. eyaletini oluşturmaktadır. Eyalet başkenti Wiesbaden olup, nüfusu en büyük şehri Frankfurt'tur.

<span class="mw-page-title-main">Yönetim merkezi</span> bölgesel yönetimin veya bir devletin merkezi yönetiminin bulunduğu yer

Yönetim merkezi, bir bölgesel yönetimin veya yerel yönetimin merkezi, bir ilçe kasabası veya bir belediyenin merkezi yönetiminin bulunduğu yerdir.

Okrug bazı Doğu Avrupa ve Slav ülkelerinde idari birime verilen addır. Almanca "bezirk" sözcüğünden türemiş, buradan diğer dillere geçmiştir. Hem okrug hem bezirk sözcükleri kuşatılmış anlamına gelmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sarışeyh, Kelkit</span>

Sarışeyh, Gümüşhane ilinin Kelkit ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Yeşilova, Kelkit</span>

Yeşilova, Gümüşhane ilinin Kelkit ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Regierungsbezirk Freiburg</span>

Regierungsbezirk Freiburg, Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletine bağlı il (Regierungsbezirk).

<span class="mw-page-title-main">Regierungsbezirk Tübingen</span>

Regierungsbezirk Tübingen, Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletine bağlı il (Regierungsbezirk).

<span class="mw-page-title-main">Regierungsbezirk Karlsruhe</span>

Regierungsbezirk Karlsruhe, Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletine bağlı il (Regierungsbezirk). Üç alt bölge (Regionalverband)ye ayrılır: Mittlerer Oberrhein, Unterer Neckar ve Nordschwarzwald.

<span class="mw-page-title-main">Regierungsbezirk Stuttgart</span>

Regierungsbezirk Stuttgart, Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletine bağlı il (Regierungsbezirk).

Çin'in büyük nüfusu ve yüzölçümü nedeniyle idarî bölümleri antik çağlardan beri çeşitli düzeylere ayrılmıştır. Çin'in anayasasına göre üç de jure idarî bölüm olmasına rağmen günümüzde beş de facto idarî bölüm bulunmaktadır: eyalet, il, ilçe, belde ve köy.

County, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer İngilizce konuşulan ülkelerde kullanılan idarî bir birim ismidir. County kelimesi, köken olarak kont sözcüğünden türemiştir, ancak bugün idarî bir birim olan county'nin kontluk ile herhangi bir hukukî ilişkisi kalmamıştır.

Çin'in eyaletleri, Çin'in en üst düzey idari bölümleridir. Toplam 34 adet eyalet düzeyi bölüm bulunmakta olup bunlardan 23'ü eyalet, dördü doğrudan yönetilen şehir, beşi özerk bölge ve ikisi özel idarî bölgedir.

ISO 3166 Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan bir standarttır. Ülkelerin, özerk bölgelerin, il ve eyaletlerin isimlerini kodlamak için kullanılır. Standardın resmi ismi Ülkelerin ve alt bölümlerinin isimlerinin temsili için kodlar dır. Üç bölümden oluşur:

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın idari bölümleri</span>

Almanya'nın idari bölümleri, bazıları yerel topraklarda mevcut olmayan ya da belli alanlara özgü birkaç yerel seviyenin varlığı ile karakterize edilmektedir. Almanya idari olarak 16 eyalet, 22 Regierungsbezirk, 401 ilçe ile 11,054 belediyeye ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Almanya'nın ilçeleri</span>

Almanya'nın ilçeleri, Almanya'nın eyalet veya bazı eyaletlerde Regierungsbezirk ile belediyeler arasında yer alan idari bölümleridir.

<span class="mw-page-title-main">Rudolf Diels</span>

Rudolf Diels, bir Alman devlet memuru ve 1933–34'te Gestapo'nun başıydı. SS-Oberführer rütbesini aldı ve Hermann Göring'in koruyucusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Teke Sancağı</span>

Teke Sancağı ya da Teke İli, günümüzde Türkiye'nin Antalya şehrinin merkeziyle birlikte; Finike, Kaş, Kalkan, Gömbe, Elmalı, Kızılkaya, Kocaaliler ve Afyonkarahisar'ın bir kısmını içine alan bir Osmanlı sancağıydı. II. Murad zamanında Osmanlıların kontrolüne giren sancağın kuzeyinde Hamîd Sancağı, kuzey doğusunda Karaman, doğusunda Alanya ve batısında Menteşe Sancağı bulunuyordu.