İçeriğe atla

Reggiane

Reggiane
Endüstrihavacılık
Genel merkezi
Ürünuçak, lokomotif

Officine Meccaniche REGGIANE SpA 20. yüzyıl ünlü İtalyan uçak üreticisi ve tasarımcısı.Şirket ayrıca endüstriyel makina üretimi de yapmaktaydı.

Reggiane, 1904 yılında havacılık mühendisi Giovanni Battista Caproni'ye ait olan Caproni tarafından alt marka olarak kuruldu. Şirket geçmişi boyunca demiryolları, tarım, havacılık ve torna makineleri gibi çok sayıda endüstriyel makina üretim faaliyetinde bulundu.[1] Yirminci Yüzyılın ilk yarısında, Reggiane şirketi uçak tasarımı ve üretimi ile ünlendi. Tamamen metal tek kanatlı bir uçak olan Re.2000'in geliştirilmesiyle, Reggiane tek koltuklu savaş uçağı üretme konusunda rüşdünü kanıtlamıştır.

İkinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesinin ardından, Reggiane'nin uçak üretiminin büyük kısmı Regia Aeronautica (İtalyan Hava Kuvvetleri) tarafından devralındı. Şirket bu dönemde Luftwaffe, Macar Hava Kuvvetleri gibi diğer miğfer devletlerinin yanı sıra ve İsveç Hava Kuvvetleri gibi tarafsız ülkeler için de savaş uçakları üretmeye devam etti. Savaşın sona ermesinin ardından şirket, sivil sektöre odaklandı ve havacılık sektöründen çekildi. Yüzyılın ikinci yarısında, Reggiane liman vinçleri ve diğer liman ekipmanlarının üretiminde uzmanlaştı.

Re.2000
RE 103 uçak motoru

Uçak üretimi

  • Reggiane Re. 2000 Falco
  • Reggiane Re. 2001 Falco II
  • Reggiane Re. 2002 Ariete
  • Reggiane Re. 2003
  • Reggiane Re. 2004
  • Reggiane Re. 2005 Bifusoliera
  • Reggiane Re. 2005 Sagittario
  • Reggiane Re. 2006
  • Reggiane Re. 2007
  • Reggiane Re. 2008
  • Caproni-Reggiane Ca. 400
  • Caproni-Reggiane Ca.8000

Lokomotifler

  • FS Sınıfı D.341
  • FS Sınıfı E.428
  • FS Sınıfı E.636
  • FS Sınıfı E.656
  • FS Sınıfı E.424

Kaynakça

  1. ^ "Officine Reggiane Historical Archive". European Route of Industrial Heritage. 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Mart 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">TUSAŞ</span> Türk havacılık ve uzay sanayii şirketi

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) (TAI - Turkish Aerospace Industries, Inc.), Türkiye’de hava platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, üretimi, tamamlanması, yenilenmesi ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki teknoloji merkezidir. Şirket dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380'e ve askerî nakliye uçağı Airbus A400M'ye parça üretmektedir. Ayrıca şirket 2013 yılında ilk uçuşunu gerçekleştiren Airbus A350'ye kanatçık üretmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kurumu</span> Türkiyede havacılık alanında faaliyet gösteren bir dernek

Türk Hava Kurumu veya kısaca THK, Türkiye'de havacılık sanayisini kurmak; askerî, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak için 16 Şubat 1925 tarihinde Mustafa Kemal Paşa'nın emriyle kurulmuş bir dernektir. Atatürk'ün işareti ile kurulduğunda Cevat Abbas Gürer kurucu ve başkan idi ve dernek "Türk Tayyare Cemiyeti" adını taşımaktaydı, 1935 yılında "Türk Hava Kurumu" adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Hava Kuvvetleri</span> SSCB hava kuvvetleri

Sovyet Hava Kuvvetleri veya VVS, Sovyetler Birliği'nin hava kuvvetlerinden biriydi. Diğeri Sovyet Hava Savunma Kuvvetleri'dir.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık</span>

Havacılık, insanlar tarafından üretilmiş hava taşıtlarıyla uçmak ya da uçmak için gerekli olan makinelerin tasarımıyla veya bakımlarıyla uğraşmak demektir. Daha genel bir anlamda, havacılık terimi, hava taşıtı ile ilgili olan tüm eylemleri, endüstrileri, kurumları kapsamaktadır. Ticari havacılık, sivil havacılık, genel havacılık, askerî havacılık, deniz havacılığı, kara havacılığı, ultralight havacılık, sanal havacılık gibi türleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Havacılık tarihi</span> İnsanlığın uçuş serüveni

Havacılık tarihi, insanlığın ilk günlerindeki ilkel uçuş denemeleri ve 17 Aralık 1903'te Wright Kardeşlerin ilk havadan ağır motorlu uçuşu yapması da dahil olmak üzere insanlı uçuşun gelişiminin tamamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Douglas DC-5</span> Yolcu Uçağı

Douglas DC-5, çift pervaneli, 16 koltuklu ve DC-3 ve DC-4'e göre daha kısa mesafeli uçuşlar için planlanmış olan modeldir. 1940 yılında ticari üretime geçtiği zaman pek çok ticari satış iptal edilmiş, sadece beş adet DC-5 yapılmıştı. Savaş üretimine geçen Douglas şirketi bu uçağın da askerî amaçlı varyasyonlarını üretmiştir.

Iniziative Industriali Italiane ya da 3l bir İtalyan uçak fabrikasıdır ve eski adı Meteor S.p.A. 'dır. 1947'de bir grup pilot İtalya'nın Trieste kentinde eski adıyla Meteor S.p.A şirketini kurdular. Meteor'un amac II. Dünya Savaşı sırasında yıkıldığı için Trieste havalimanına tekrar kurulmaktı. Meteor S.p.A İtalyan hükûmetinden şirketi Trieste Uluslararası Havalimanı'na tekrar kurmak için lisans kazandı.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Hava Kuvvetleri</span>

Kraliyet Hava kuvvetleri, Birleşik Krallık'ı her türlü bombardıman ve hava saldırısından korumak amacıyla 1 Nisan 1918'de kurulmuştur. Şu an 41.440 personel ve 1.069 uçağıyla hizmettedir.

<span class="mw-page-title-main">Gulfstream Aerospace</span>

Gulfstream Havacılık, iş hayatına yönelik sivil havacılık şirketidir. Özel jet üretimi yapmaktadır. Gulfstream 1999'dan beri bir General Dynamics şirketidir. Şirket dünya çapındaki iş hayatı, devletler, özel sektör ve askerî müşterileri için 1.500'ün üstünde jet üretmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Hava Kuvvetleri</span> Türk Silahlı Kuvvetlerinin hava gücü

Türk Hava Kuvvetleri, Türkiye'yi havadan gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Türk Silahlı Kuvvetleri komutası altındaki en büyük 3. kuvvettir. Türk Hava Kuvvetleri, barışta hava sahasını korumak ve gözetlemek, savaşta ise kara ve deniz kuvvetlerine destek olmak amacıyla kurulmuştur. Türk Hava Kuvvetleri'nin karargâhı Ankara'da bulunmaktadır. 2024 sayımlarına göre envanterinde 537 uçak ve 78 helikopter ile birlikte çok sayıda insansız hava aracı bulundurmaktadır. Avrupa ülkeleri arasında en kalabalık insansız hava aracı filosuna sahiptir. Göktürk-1 ve Göktürk-2 isimli uydular da hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Göktürk-3 ise geliştirme aşamasındadır.

Havacılık ve uzay mühendisi, hava ile etkileşen her çeşit mühendislik ürünün tasarlanması ve inşaat projelerinin hazırlanması, üretilmesi, bakım ve onarım teknolojisi ve işletmesi konularında eğitim ve araştırma yapar. Yapımı düşünülen hava taşıtının dizaynını, ön projesini hazırlar. Uçak yapımı için gerekli üretim, yöntemleri arasından hangisinin niçin daha ekonomik olacağına karar verir. Bu konuda gerekli modelleri hazırlayarak deneylerini yapar, tasarladığı hava taşıtının performans özelliklerini saptar ve istemlere göre incelemesini yapar. Havacılık ve Uzay mühendisleri, Türkiye'de THY’de, Türk Silahlı Kuvvetlerinde, Kara ve Hava Kuvvetleri'nde ana bakım üstlerinde, TUSAŞ ve bazı özel hava taşıtları şirketlerinde temel elemanlar olarak çalışabilecekleri gibi, eğitimleri sırasında almış oldukları otomotiv gibi mekanik bilgi gerektiren alanlarda da çalışabilmektedirler. Kendi alanlarında çalışma imkânları, ülke şartlarındaki gelişmelere paralel olarak artmaktadır.

Israel Aerospace Industries veya IAI (תע"א), hem askeri hem de sivil kullanım için hava ve astronotik sistemler üreten İsrail'in en büyük havacılık ve uzay üreticisidir. Şirketin 2021 yılı itibarıyla 14.000 çalışanı bulunmaktadır. IAI, İsrail hükûmetinin devlet mülkiyetindedir.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Kraliyet Hava Kuvvetleri</span>

İtalya Kraliyet Hava Kuvvetleri, İtalya Krallığı'nın hava kuvvetleriydi. 1923 yılında İtalya Kraliyet Ordusu'ndan ayrı bir kuvvet olarak kurulmuş olup 1946 yılında cumhuriyetin ilan edilmesiyle İtalya Hava Kuvvetleri adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Türk savunma sanayii</span> Türkiyenin savunma sanayisine genel bakış

Türk savunma sanayii, Türkiye'nin askeri ihtiyaçlarını karşılamak ve savunma yeteneklerini geliştirmek amacıyla ülkenin kendi sınırları içinde üretim, tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerini yürüten bir sektördür. Bu sanayi; askeri araçlar, silah sistemleri, iletişim teknolojileri, siber güvenlik ve diğer savunma alanlarındaki ürün ve hizmetleri kapsar. Türk savunma sanayiinin büyümesi, yerli üretimi teşvik etme ve dışa bağımlılığı azaltma hedefleri doğrultusunda stratejik bir öneme sahiptir.

Makine üretiminin ana alanları takım tezgahlarının hazırlanması, traktör ve otomobil ekipmanı, gemi yapımı, uçak yapımı, Tarımsal Makine Yapımı, Elektrik Mühendisliği, Radyo Mühendisliği ve otomasyon ekipmanlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Makine sanayi</span>

Makine sanayi veya makine endüstrisi, tarım, ulaşım, savunma gibi alanlarda ekonomik faaliyet gösteren sanayi kolları için makine imalatı ve bakım ihtiyaçlarını karşılayan temel endüstri sektörüdür. Geleneksel olarak ağır sanayi alanında hizmet veren bu sektör, günümüz serbest piyasalarında iş yapan şirketler tarafından hafif sanayinin bir parçası olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Reggiane Re.2005</span>

"Sagittario" olarak da bilinen Reggiane Re.2005, 1940'ların ilk yarısında İtalyan Officine Meccaniche Reggiane tarafından üretilen tek motorlu, tek kanatlı, tek kişilik bir avcı uçağıdır. Önceki Re.2000 ve Re.2001'in geliştirilmiş hâlidir ve Alman Daimler-Benz DB 605 motorunun lisansı alınıp bu motorla donatılmıştır. Otuzdan biraz fazla birimde üretilmiş, 1943 yazında İkinci Dünya Savaşı sırasında Regia Aeronautica tarafından kullanılmış ve ayrıca Cassibile ateşkesinin ardından sağlam kalan uçaklara ek olarak üretilen yeni dört adet birim, İtalyan Sosyal Cumhuriyeti'ne bağlı Aeronautica Nazionale Repubblicana ve Luftwaffe tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reggiane Re.2001 Falco II</span>

Reggiane Re.2001 Falco II, 2. Dünya Savaşı sırasında Regia Aeronautica'da hizmet veren bir İtalyan savaş uçağıydı. Ünlü Macchi C.202'nin çağdaşı olan bu tipin üretimi sadece 252 adetle sınırlı kalacaktı, ancak bir dizi rolü üstlenebileceğini kanıtlayan esnek bir tasarımdı. Manevra kabiliyeti sayesinde, Supermarine Spitfire gibi daha güçlü rakiplerle it dalaşına girebiliyordu. Re.2001, daha sonraki, daha zorlu bir avcı olan Re.2005'in temeli oldu.

<span class="mw-page-title-main">Reggiane Re.2002 Ariete</span>

Reggiane Re.2002 Ariete ("Koç"), 2. Dünya Savaşı sırasında geliştirilen bir İtalyan avcı-bombardıman uçağıydı. Uçak, Re.2000'de zaten yapılmış olan bazı değişikliklerle Re.2001'in daha da geliştirilmiş hâliydi. Uçak esas olarak Regia Aeronautica tarafından kullanıldı, ancak aynı zamanda onu Fransız direnişine karşı Luftwaffe ile de sınırlı kullanım gördü.