İçeriğe atla

Reggae

Reggae, Jamaika'ya özgü bir müzik türü. Ritmini kalp atışından aldığı söylenir. Jamaika usulü rock olarak da geçer. Kökleri calypso, ska/rocksteady, rock'n roll ve hatta rythm and blues'a dayanır.[1]

Tarihi

Reggae'nin, genel olarak ska, dub ve ragga gibi Jamaika'ya özgü tüm müzik türlerini tanımlamak için kullanıldığı sanılsa da yanlış bir algıdır, reggae ska ve rocksteady ile akraba fakat başlı başına apayrı bir türdür. 1960'larda Jamaika'da ska ve rocksteady müziklerinden esinlenilerek doğmuştur. Temposu ska ve rocksteady'ye göre daha yavaştır. Özellikle roots reggae türü rastafarianizm ile içiçedir. İnanç, aşk, barış, yoksulluk, eşitsizlikler gibi temalar barındırır. 1970'lerden itibaren dünyada popülarite kazanmıştır. Efsanevi sanatçı Bob Marley reggaenin dünya çapında tanınmasını sağlamıştır.[2]

Reggae müziğinde baslar büyük önem taşır. Davul/perküsyon ritimleri Afrika kökenli olup en ünlüsü Nayahbingi ritmidir. Bir diğer ünlü ritim one droptur ve üçüncü zamana vurgu yapar. Bas ve davul arasındaki ilişki son derece ritmiktir. Ayrıca her temel davul ritmi için bir isim vardır. Örneğin warrior, foundation, stepper, rubadub, rockers veya two step gibi.[3]

1960'ların sonunda o dönem ska/rocksteady yapan Toots and The Maytals'ın "Do The Reggay" isimli parçası ilk reggae parçası olarak kabul edilir. Reggae müziğin gelişmesinde, 1950'lerden beri Jamaika'ya müzik sağlayan (ilk başlarda Amerika'dan getirttikleri Rythm&Blues plaklarını çalıyorlardı sonradan lokal prodüksiyona başladılar) efsane prodüktör Sir Coxone Dodd ve stüdyosu Studio One'ın çok önemli bir payı vardır. Bütün büyük isimler işe O'nun sayesinde başlamıştır. O dönemin iki diğer önemli plak şirketi Treasure Island ve Trojan'dır.

Reggae 1970'lerde analog imkânlarla yapılan bir müzik iken 1980'lerin ortalarından itibaren dönemin teknolojik gelişmeleriyle doğru orantılı olarak dijital bir sounda doğru yol almıştır.

1980'lerde yapılan prodüksiyonlar dijital ve analog soundun bir sentezidir. 1990'lı yıllarda kaliteli reggae/dub prodüksiyonu daha çok İngiltere'ye kaymış, özellikle 2000'lerde Jamaika'da az da olsa oldschool yapımlar devam etse de sound dancehall/ragga ya dönmüştür.[4]

Shaggy gibi isimler ragga/dancehall tarzında çalışmalar yapıp Jamaika'yı yine popülerleştirdiler. Son yıllarda Sean Paul, Kevin Little ve Kid Kurup ragga/dancehall'un tanınmasında büyük rol oynadı. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi reggae nin bugün popüler olan dancehall ragga ile alakası yoktur, ne vibes olarak ne sound olarak ne de sözler ve kafa olarak. Bugün artık Jamaika'da roots reggae prodüksiyonu yapan yeni isimler çıkmamakta ve sadece kalça sallama üzerine bir müzik anlayışı devam ettirilmektedir. Buna karşılık roots rastafarian reggae bütün dünyada bu müziğe gönül verenleri etkisine almış ve pozitif dalgalarını yaymıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Reggae | Definition, History, Artists, & Facts | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 11 Ocak 2024. 18 Mart 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2024. 
  2. ^ Moskowitz, David V. (2006). Caribbean Popular Music: An Encyclopedia of Reggae, Mento, Ska, Rock Steady, and Dancehall (İngilizce). Bloomsbury Academic. ISBN 978-0-313-33158-9. 29 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2024. 
  3. ^ Davis, Stephen (1992). Reggae bloodlines : in search of the music and culture of Jamaica. The Archive of Contemporary Music. New YorK : Da Capo Press. ISBN 978-0-306-80496-0. 
  4. ^ Bunn, Glenn (1 Nisan 2005). "The Influence of Rastafarianism and Reggae Music on Jamaican and International Politics". International Studies Masters. 27 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jamaika</span> Kuzey Amerikanın Karayipler bölgesinde bulunan bir ada ülkesi

Jamaika, Amerika kıtasında, Küba'nın güneyinde, Büyük Antiller'de yer alan bir Karayip ada ülkesidir.

Elektronik müzik veya elektro akustik müzik, elektronik müzik aletleri yardımıyla yapılan müzik türüdür. Elektronik müzik aletleri düşük kuvvetli sistemlerdir. Transistör, tümleşik devre gibi parçalar kullanırlar. Elektromekanik anlamda ses üreten elektronik müzik aletleri elektronik ögeler kullanarak ses üreten enstrümanlar arasında ayrım yapılabilir. Elektromekanik enstrümanlara; Telharmonium, Hammond B3 ve elektro gitar; Elektronik enstrümanlara ise Theremin, synthesizer ve bilgisayar örnekleri verilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Bob Marley</span> Jamaikalı reggae müzisyeni (1945–1981)

Robert Nesta "Bob" Marley, Jamaikalı reggae sanatçısı. Bob Marley, 130'un üzerinde plağı, yüzlerce şarkısı bulunan bir reggae efsanesi olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Rock müzik</span> 1950lerde Amerika Birleşik Devletlerinde "rock and roll" olarak ortaya çıkan popüler müzik türü

Rock, 1950'lerde ABD'de "rock and roll" olarak doğan, 1960'larda ve sonrasında farklı tarzlara ayrılarak özellikle İngiltere ve ABD'de gelişen bir müzik türüdür. Kökleri 1940'ların ve 1950'lerin rock and roll'una dayanır. Rock and roll ise blues, rhythm and blues ve country müzikten yoğun biçimde esinlenmiştir. Rock müzik; electric blues ve folk, caz, klasik müzik gibi diğer müzik kaynaklarından da esinlenir.

<span class="mw-page-title-main">Sean Paul</span>

Sean Paul Ryan Francis Henriques, Jamaikalı DJ, dancehall ve reggae şarkıcısıdır.

New wave, müzik alanında pek çok gelişmeyi tanımlamakta kullanılsa da, en yaygın olarak 1970'lerin sonlarında ve 1980'lerin başlarında Batı popüler müziğinde punk rock hareketinden esinlenerek ortaya çıkan müzik akımının adıdır. Bu müzik türü, 1980'ler boyunca popülerliğini sürdürmüş ve 2000'lerde tekrar bunu elde etmiştir. Başlangıçta punk rock'tan esinlenen New Wave; Funk, Disco, Reggae ve Ska türlerinin de bir karışımıdır.

Maşina, 1984-1995 ile 2003'ten günümüze kadar etkin olan İsrailli alternatif rock grubudur. Müzik stillerini daha çok ska, hard rock ve diğer tarzlardan esinlenerek oluşturmuşlardır.

<span class="mw-page-title-main">No Doubt</span>

No Doubt, Anaheim, Kaliforniya'da kurulmuş olan Amerikan rock grubudur. Ska-pop soundlu grubun ilk albümü No Doubt, döneminde grunge hareketinin yaygın olmasından dolayı başarılı olamadı. Grubun elmas sertifikalı albümü Tragic Kingdom, 1990'ların skaya, geri dönüşünde rol oynadı ve albümden çıkan üçüncü single "Don't Speak", Billboard Hot 100 Airplay'de on altı hafta boyunca bir numarada kalarak rekor kırdı.

<span class="mw-page-title-main">Laurel Aitken</span>

Lorenzo Aitken, Kübalı-Jamaikalı müzisyen.

Ska - bir müzik türüdür. 1950'de Jamaika'da çıktı. Ska'nın 1950'lerden sonra yeniden ünlü olması 1990'larda Amerika The Toasters grubunun oluşturulmasıyla oldu.

Roots reggae, varoşlardaki hayatın ve yoksul kırsal kesimin kötü yönlerini ele alan bir müzik türüdür. Kökeni reggae müzik türü olan roots reggae, genellikle yoksulluk, toplumsal sorunlar, devlet baskısı, sınır dışı edilme ve Rastafarianizm gibi konuları ele alır.

<span class="mw-page-title-main">Underneath It All</span>

"Underneath It All", Gwen Stefani ve Dave Stewart tarafından No Doubt'ın beşinci albümü Rock Steady (2001) için yazılan şarkıdır. Reggae etkisinde olan parçada DJ Lady Saw konuk vokal olarak yer aldı. Parça, eleştirmenler tarafından karışık eleştiriler aldı.

Dancehall, kökenini Jamaika'dan alan bir müzik türüdür. 1970'lerde icra edilmeye başlanan bu müzik türü, reggae müzik türünün bir alt dalı olup, roots reggae alt türünün daha az siyasi ve dini tema içeren bir başka sürümü gibidir. 1980'lerin ortalarından sonra bu müzik türünde yaygın olarak elektronik aletler kullanılmaya başlandı. Böylelikle meydana çıkan dijital dancehall müzikleri daha hızlı ritimler içermektedir. Dancehall şarkıları ayrıca genel olarak barındırdığı eşcinsellik karşıtı sözleriyle dikkat çekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gil Sharone</span> Amerikalı müzisyen

Gil Sharone, Amerikan baterist ve Stolen Babies, Marilyn Manson, Team Sleep gruplarının elemanı, The Dillinger Escape Plan'in eski elemanı. Ayrıca punk rock grubu +44'te de geçici olarak çalmıştır. İkiz kardeşi, Rani Sharone da Stolen Babies üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fugazi</span>

Fugazi, Amerikalı rock grubu. Grup, 1986'da eski Minor Threat vokalisti Ian MacKaye tarafından Washington, DC'de kuruldu. Grubun diğer üyeleri arasında vokalist ve gitarist Guy Picciotto, bas gitarist Joe Lally ve davulcu Brendan Canty bulunmaktadır. AllMusic eleştirmeni Andy Kellman tarafından "düşünen adamın hardcore grubu" olarak tanımlanan grup, post-punk and dub reggae'den ilham alan deneysel müzik tarzı ve DIY etiğine bağlılığı ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bunny Lee</span>

Edward O'Sullivan Lee "OD", bilinen adıyla; Bunny "Striker" Lee, Jamaikalı müzik yapımcısı ve reggae müzisyeni.

Rocksteady, 1966 civarında Jamaika'da ortaya çıkan bir müzik türüdür. Bir halefi ska ve habercisi Reggae, rocksteady gibi uyum grupları dahil Reggae kurulmasına yardımcı sanatçıların birçoğu tarafından gerçekleştirilen yaklaşık iki yıldır Jamaika müziğin baskın tarzı oldu. Başlıca temsilcileri; The Techniques, Paragons, Heptones ve The Gaylads ; Alton Ellis, Delroy Wilson, Bob Andy, Ken Boothe ve Phyllis Dillon gibi duygusal şarkıcılar; Jackie Mittoo, Lynn Taitt ve Tommy McCook gibi müzisyenler. Rocksteady terimi, yeni sesle eşleşen Alton Ellis şarkısı Rocksteady'de bahsedilen popüler bir dans tarzından geliyor. Bazı rocksteady şarkılar, ska'da olduğu gibi Jamaika dışında popüler hale geldi ve reggae müziğinin bugün sahip olduğu uluslararası temeli korumaya yardımcı oldu. İsmine rağmen, rocksteady doğrudan rock ile ilgili değildir.

<span class="mw-page-title-main">Alborosie</span> İtalyan müzisyen

Alberto D'Ascola, daha çok sahne adı olan Alborosie olarak tanınan, İtalyan-Jamaikalı bir reggae sanatçısıdır. "İtalyan Reggae Büyükelçisi" olarak da bilinmektedir.

Bu liste rock müzik tarzlarının bir listesidir.

Bu liste, elektronik müzik türlerinin ve stillerinin bir listesidir. Müzik yıllara göre birçok tür ve stil açısından tanımlanabilir.