İçeriğe atla

Reformasyon Günü

Martin Luther'in Lucas Cranach tarafından yapılan bir resim

Reformasyon Günü, protestan reformunun anısına özellikle lüteran ve bazı kalvenist toplumlarda her yıl 31 Ekim'de kutlanan bir gündür.

Reformasyon Günü, Slovenya ve Almanya'nın bazı eyaletlerinde (Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Saksonya, Saksonya-Anhalt ve Türingiya) "resmi tatil" olarak kabul edilmiştir. Ayrıca 2008 yılından beri Şili'de de tatil kabul edilmiştir.

31 Ekim 1517'de Martin Luther'in başlattığı protestan reform hareketi sonrası her yıl 31 ekim'de kutlanır. Martin Luther 95 maddelik tezini Wittenberg Kale Kilisesi'nin kapısına asarak Hristiyanlıkta protestan reformunu başlattı. Bu günü anmak ve bu olay için şükretmek amacıyla reform kiliselerince 31 Ekim tarihi özel kabul edilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

Mart, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 3. ayı olup 31 gündür.

1517 (MDXVII) perşembe günü başlayan bir yıldır.

<span class="mw-page-title-main">Martin Luther</span> Protestanlık reformunu başlatan Alman rahip, teolog, üniversite profesörü ve yazar (1483–1546)

Martin Luther, Alman keşiş, teolog, üniversite profesörü, Protestanlığın babası ve Lüterciliği yaratan, geliştiren ve yayan kişi. Almanya'da baskılara rağmen Kutsal Kitap'ın Latinceden Almancaya tercüme edilmesinde rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Reform (tarih)</span> 16. yüzyılda yalnızca Kutsal Kitapa dayanan bir ilahiyat anlayışını ortaya çıkaran hareket

Reform veya Yenilikçi Devrim 16. yüzyılda başlatılarak tüm Avrupa’yı etkilemiş ve Katolik Kilisesi’ne karşı yapılmış dinsel bir harekettir. Bu hareket Avrupa'nın değişim ve dönüşümüne sebep olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Evanjelizm</span> İsanın Müjdesini yayma hareketi

Evanjelizm, genel anlamıyla inciller hakkında vaaz vermektir. İsa üzerinde yoğunlaşan bu vaazların amacı Hristiyan olmayanları bu dine davet etmektir.

Protestanlık, Hristiyanlığın en büyük üç ana mezhebinden biridir. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesi'ne ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529).

<span class="mw-page-title-main">Lütercilik</span>

Lütercilik, Lutheryanlık, Luteryenlik ya da Lutheranizm eski bir Augustinuscu keşiş olan Martin Luther'in, Katolik Kilisesinin endülijans vermesi ve Kutsal Kitap'a uygun olmadığına inandığı diğer uygulamalara karşı başlattığı reform hareketiyle ortaya çıkmış bir mezheptir. Protestan hareketinin çıkışına ve kilisenin bölünerek binlerce kola ayrılmasına sebebiyet vermiştir. Luteryenlik, Avrupa'da Almanya başta olmak üzere, özellikle Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkelerinde taraftar bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Göttingen</span> Aşağı Saksonyada büyükşehir (Almanya)

Göttingen, Aşağı Saksonya eyaletinin güneyinde bulunan ve üniversitesi ile ünlü Almanya şehri. Üniversite ile şehir yapısal olarak da iç içedir.

<span class="mw-page-title-main">Martin Luther King Günü</span>

Martin Luther King Günü Amerika Birleşik Devletleri'nde siyasi aktivist ve rahip Martin Luther King, Jr.'ın anısına yapılan anma günüdür. Martin Luther King'in doğum günü olan 15 Ocak'a yakın olması amacıyla her yıl Ocak ayının 3. Pazartesi günü kutlanır. ABD'de federal tatil olan ve Afro-Amerikalı bir kişinin anısına olan tek anma günü olmasının yanı sıra, sadece dört tane bulunan tek bir bireye adanmış anma günlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Thomas Müntzer</span>

Thomas Müntzer, Alman rahip, Protestan reformcu, ilahiyatçı, devrimci, söz yazarı.

<span class="mw-page-title-main">I. Maximilian (Kutsal Roma imparatoru)</span> XVI. yyde Kutsal Roma İmparatoru

Habsburglu I. Maximilian, Kutsal Roma İmparatoru. 1493 yılından ölümüne kadar hüküm sürmüş, yaptığı savaşlar ve evlilikler sayesinde Habsburg Hanedanı'nın nüfuzunu arttırmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Torgau</span>

Torgau, Almanya'nın doğu kesimindeki Saksonya eyaletinde (Land) bir kasaba. Leipzig'in kuzeydoğusunda, Elbe Irmağı kıyısında yer alır.

İngiliz Reformasyonu, 16. yüzyılda İngiltere Kilisesi’nin Papa ve Katolik Roma Kilisesi’nden ayrılması ile sonuçlanan bir dizi olaylar serisidir. Bu olaylar, kısmen, bu dönem boyunca Avrupa'nın birçok bölgesine ulaşan ve Hristiyanlık uygulamalarını etkileyen bir dinsel ve politik hareket olan Avrupa Protestan Reformasyonu hareketinin yayılması ile bağlantılıdır. Bu süreci; feodalizmin çöküşü, milliyetçiliğin yükselişi, ortak hukukun yükselişi, matbaanın icadı ve ayrıca buna bağlı olarak İncilin dolaşımının artması, bilim adamları, üst ve orta sınıflar arasında yeni bilgi ve düşüncelerin yaygınlaşması gibi birçok gelişme etkilemiştir. Bununla birlikte, İngiliz reformasyonunun, Galler ve İrlanda'yı da kapsayan değişik aşamaları kamuoyu ile kendisini uyumlandıran devlet politikası değişiklikleriyle büyük ölçüde bir devlet politikası olarak sürdürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Katharina von Bora</span> Reform hareketinin önderi Martin Lutherin eşi

Boralı Katharina, Reform hareketinin önderi Martin Luther'in eşi ve Protestan Reformunun önde gelen figürlerinden birisiydi. Martin Luther ile olan evliliğinin ardından Katharina Luther olarak anılmıştır. Hakkında pek fazla şey bilmememize rağmen Reform sürecinde mühim bir isim olduğu düşünülür. Martin Luther ile evlilikleri; Protestan Aile ve Ruhban Evliliklerinin yapısına örnek teşkil etmektedir. Katharina aynı zamanda "die Lutherin" olarak da anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karşı Reformasyon</span>

Karşı Reformasyon, Katolik Kilisesi'nin Protestan Reformasyonu'na Trento Konsili (1545-1563) ile başlayan ve Otuz Yıl Savaşları'nın (1648) sonunda biten karşı hareketiydi.

<span class="mw-page-title-main">Doksan Beş Tez</span> Martin Luther tarafından yazılan dinî eleştiri metni

Doksan Beş Tez ya da özgün adıyla Endüljansların Kudretine ve Yararına Dair İfşaatlarla İlgili Münazara, kilise vaizleri tarafından Endüljans satışına karşı, 1517'de Martin Luther tarafından yazılmış ve Protestan Reform'un başlamasına sebep olduğu iddia edilen akademik şerh, doksan beş maddelik eleştiri.

<span class="mw-page-title-main">Frauenkirche (Dresden)</span>

Frauenkirche, Almanya'nın Dresden kentinde bulunan bir Lüterci kilisedir. Daha önceden Roma Katolik kilisesi olup Reformasyon'dan sonra Protestan kilisesi haline geldi ve 18. yüzyılda daha büyük bir Barok tarzı bir yapı olarak inşa edildi. Avrupa'nın en büyük kubbelerinden birine sahip olup Protestan kutsal mimarisinin olağanüstü bir örneği olarak kabul edilir. Aynı zamanda eski savaşan düşmanlar arasındaki uzlaşmanın simgesi olarak da hizmet vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">William Tyndale</span>

William Tyndale, infazına kadar geçen yıllarda Protestan Reformunda önde gelen isimlerden biri olan İngiliz bir bilgindi.

<span class="mw-page-title-main">Protestan iş ahlakı</span>

Protestan iş ahlakı, Kalvinist iş etiği veya Püriten iş etiği; teoloji, sosyoloji, ekonomi ve tarihte çalışkanlığın, disiplinin ve tutumluluğun bir kişinin değerlere bağlılığının bir sonucu olduğunu vurgulayan bir iş etiği kavramıdır. Protestan inancı, özellikle Kalvinizm tarafından benimsenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nicolaus von Amsdorf</span>

Nicolaus von Amsdorf Alman Lütheryen Teolog ve erken Protestan Reformcusu. Naumburg'un Piskoposoydu. Böylelikle Kutsal Roma Germen İmparatorluğundaki ilk Lüteryen Piskopos olmuş oldu.