İçeriğe atla

Reform Partisi

Reform Partisi çeşitli ideolojilere sahip bir dizi mevcut ve dağılmış siyasi partiye atıfta bulunabilir.

Avrupa

Baltık Devletleri

Birleşik Krallık

  • İngiliz Demokratlar (Reform UK), 2000-2004 yılları arasında aktif olan ve UKIP'ten ayrılan grup
  • Reform UK, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılmasının ardından Brexit Partisi'nin yeni adı

Britanya Taç Toprakları

  • Cebelitarık Reform Partisi
  • Reform Jersey

Diğer

Kuzey Amerika

Kanada

  • Kanada Reform Partisi, 1987'den Kanada İttifakı adını aldığı 2000 yılına kadar Kanada'da önemli bir siyasi parti olmuştur.
    • Alberta Reform Partisi (1989-2004)
    • Alberta Reform Partisi (2016-günümüz)
    • Ontario Reform Partisi
    • Britanya Kolumbiyası Reform Partisi
    • Manitoba Reform Partisi (feshedildi)
  • Reform hareketi (Konfederasyon öncesi Kanada), Sorumlu hükümete karşı faaliyet yürüten Kanadalı siyasi hareket

Amerika Birleşik Devletleri

  • Hoşgörü Partisi (Amerikan Hoşgörü ve Reform Partisi), 1810'larda Connecticut'ta kuruldu
  • Reform Partisi (Wisconsin, 19. yüzyıl), 1870'lerde kısa ömürlü bir koalisyon
  • Hawaii Krallığı Reform Partisi
  • New York Eyaleti Reform Partisi
  • Reform Partisi (Amerika Birleşik Devletleri), 1995 yılında Ross Perot tarafından kuruldu
    • Minnesota Reform Partisi, günümüzde Bağımsızlık Partisi olarak faaliyet yürütüyor
    • Amerikan Reform Partisi, Amerika Birleşik Devletleri Reform Partisi'nin sadece diğer parti adaylarını destekleyen hizipsel kolu
  • Suriye Reform Partisi, Amerika Birleşik Devletleri'nde bir lobi kuruluşu
  • Reform Partisi (Mormon), Joseph Smith tarafından 1844 yılında kuruldu; aynı yıl feshedildi

Afrika

  • Reform Partisi (Gana)
  • Reform Partisi (Rodezya)
  • Reform Partisi (Kenya)
  • Reform Partisi (Güney Afrika)
  • Reform ve Rönesans Partisi (Mısır)
  • Mısır Reform Partisi
  • Reform ve Kalkınma Misruna Partisi (Mısır)

Asya ve Okyanusya

  • Yeni Zelanda Reform Partisi (feshedildi)
  • Reform Partisi (Filistin)
  • Reform Partisi (Singapur)
  • Shinui, İbranice'de reform anlamına gelen bir İsrail partisi.
  • El-Islah, Arapça'da reform anlamına gelen, Yemen siyasi partisi
  • Reformcular Partisi, Kaçar Hanedanlığı'nın son dönemleri ve Pehlevi Hanedanlığı'nın ilk dönemlerinde İran'da aktif siyasi parti
  • Reform Partisi (Kuzey Mariana Adaları)
  • Reform Partisi (Güney Kore)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Millî Selamet Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1972–1981)

Millî Selâmet Partisi, 1972 ile 1981 arasında Türkiye'de faaliyet göstermiş İslâmcı bir siyasî parti. Millî Görüş Hareketi'nin ikinci partisidir.

<span class="mw-page-title-main">Porto Riko Bağımsızlık Partisi</span> Siyasi parti

Porto Riko Bağımsızlık Partisi Porto Riko'nun ABD'den bağımsız olmasını savunan Porto Riko'daki bir siyasi partidir. Porto Riko'daki başkıca 3 siyasi partiden biridir ve ikinci en eski yasal partidir.

Üçüncü görüş, II. Dünya Savaşı sırasında Batı Avrupa'da gelişmiş milliyetçi bir politik pozisyondur. Bir ırk veya millet içerisinde yer alan insanlar arasındaki sosyal adalet gibi konulara önem vermektedir. Üçüncü görüş genellikle aşırı milliyetçiliğe ve ırkçılığa varan örneklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Komünist Partisi</span> 1944 yılında Suriye’de kurulan politik parti

Suriye Komünist Partisi, 1924 yılında Suriye’de kurulan siyasi partidir. Parti, 1972'de Ulusal İlerici Cephe’nin üyesi oldu. 1986 yılındaki ayrılıktan sonra, ismi iki farklı parti tarafından kullanılmaktadır; Suriye Komünist Partisi (Birleşik) ve Suriye Komünist Partisi (Bekdaş).

Merkez sağ, siyasi spektrumun sağında yer alırken merkeze daha yakındır. Merkez sağ partiler genellikle liberal demokrasiyi, kapitalizmi, piyasa ekonomisini, özel mülkiyet haklarını ve az ölçekte bir refah devletini destekler. Merkez sağ oluşumlar muhafazakârlığı ve ekonomik liberalizmi desteklerken sosyalizm ve komünizme karşı çıkarlar.

ABD'deki siyasi partilerin listesi günümüzde Amerika Birleşik Devletleri'nde faaliyet gösteren siyasi partilerin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Amerikan Nazi Partisi</span> aşırı sağcı siyasi parti

Amerikan Nazi Partisi, Amerika Birleşik Devletleri Donanmasında Binbaşı olarak görev yapan emekli asker George Lincoln Rockwell tarafından kurulmuş olan parti. Arlington, Virginia merkezli olarak Dünya Free Enterprise Nasyonal Sosyalistler Birliği (WUFENS) adı altında kuruldu ama daha sonra medyanın ilgisini maksimum düzeyde çekebilmek için ismi 1960 yılında Amerikan Nazi Partisi olarak değiştirildi. 1967'de partinin kurucusu George Lincoln Rockwell eski bir parti üyesi tarafından vurularak öldürüldükten sonra partinin başkan yardımcısı olan Matt Koehl parti liderliğini devraldı. Koehl'in komutası altındaki Amerikan Nazi Partisi, 1970'ler ve 1980'lerde üyeler arasında ideolojik anlaşmazlıklara maruz kaldı. 1 Ocak 1983'ten itibaren "Franklin Road genel merkezinde bir lider olan Martin Kerr, 1982 yılında örgütün adını Yeni Düzen olarak değiştirip Midwest'e taşındığını duyurdu". Mali ve yasal sorunların yanı sıra işe alım sorunları nedeniyle Koehl, grubun merkezini DC bölgesinden taşımak zorunda kaldı ve sonunda Wisconsin ve Michigan'daki dağınık yerlere doğru yol aldı. Koehl'in 2014'te ölümünden sonra, uzun süredir Yeni Düzen'in üyesi ve memuru olan Martin Kerr, liderliği üstlendi ve Yeni Düzen web sitesini ve organizasyonunu sürdürüyor.

Halk Partisi isimli siyasi partiler

Estonya Birleşik Sol Parti Estonya'da 28 Haziran 2008'de kurulmuş, sosyalist siyasi partidir. Avrupa Solu üyesidir.

Liberal muhafazakârlık, özel mülkiyet, serbest ekonomi girişimciliği ile halkın geleneksel, kültürel ve ahlaki değerlerini yönetime dahil eden; anayasal ve temsili hükûmeti savunan muhafazakâr bir siyasi ideolojidir.

Bu liste Neo-Nazi organizasyonlarını içerir.

Hristiyan sağ, Avrupa ve Amerika'daki Hristiyan nüfusun çoğunluk olduğu ülkelerde dindar sağ olarak da adlandırılan, siyasi yelpazenin sağ cenahındaki hizipleri ifade etmektedir. Bu görüşü benimsemiş siyasi hareketler toplumsal olarak muhafazakâr tercihleri ve politikaları savunurlar. Hristiyanlık içindeki öğreti ve değerleri siyasette de uygulamayı ilke edinen Hristiyan sağ, esas olarak bu öğretilerin toplumsal düzenlemeler ve hukuk kuralları oluşturulurken öncelikli olarak dikkate alınmasını savunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Mısır'da feminizm</span>

Mısır'daki feminizm, tarih boyunca birtakım toplumsal ve politik olayları içerir. Her ne kadar Mısır birçok açıdan reform konularında, özellikle de "milliyetçiliğin, emperyalizme ve feminizmin direniş hareketlerinde" öncülük etmiş olmasına rağmen kadınların erkeklerle eşit olması kolay olmamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Korsan Partisi</span> ABDde siyasi parti

Amerika Birleşik Devletleri Korsan Partisi (USPP), 2006 yılında Brent Allison ve Alex English tarafından kurulan bir Amerikan siyasi partisidir. Partinin platformu küresel Korsan hareketi ile uyumludur ve açık kaynak ve özgür kültür değerlerini, hükûmetin şeffaflığını, gizliliğin ve sivil özgürlüklerin korunmasını yansıtacak şekilde telif hakkı yasalarının reformunu desteklemektedir.

Aşağıda, İslami demokrasi sistemi altında çeşitli yaklaşımlarda İslam kimliği veya siyasi İslam'ı savunan siyasi partilerin listeleri bulunmaktadır. İslami demokrasi, İslami ilkeleri demokratik bir çerçeve içinde kamu politikasına uygulamayı amaçlayan politik bir ideolojiye atıfta bulunur. Listeler ideolojik bağlılığa göre sınıflandırılmış ve ülkeye göre sıralanmıştır.

Türkiye'deki yasa dışı siyasi partiler, esas olarak eylemlerinde Türkiye'yi hedefleyen, (a) kendilerini kendi kendilerine verdikleri adlarında belirtildiği şekilde siyasi parti olarak kabul eden, (b) yasalar uyarınca kurulmayan veya kurulamayan örgütleri listeler.

<span class="mw-page-title-main">Arap Sosyalist Birlik Partisi (Suriye)</span> Suriyede bir siyasi parti

Suriye Arap Sosyalist Birlik Partisi (ASB) Suriye'de Nasırcı bir siyasi partidir. ASB, Safvan el-Kudsi tarafından yönetilmektedir. Parti, orijinal ASB'den ayrıldıktan sonra 1973'te kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hizb-i İslami Gulbeddin</span> Öncelikli Peştun Afgan siyasi partisi ve eski milisler

Hizb-i İslami Gulbeddin Türkçe adıyla İslam Partisi 1975 yılında kurulmuş,askeri kolu olan bir siyasi partidir. Sovyet-Afgan Savaşı sırasında Mücahid gruplarla birlikte Sovyetler Birliği ve Afganistan Demokratik Cumhuriyeti'ne karşı savaşmıştır. ABD işgali sürecinde ABD karşısında zaman zaman Taliban safında savaşmıştır. Hizb-i İslami'nin 2 ye bölünmesi sonrası Gulbeddin Hikmetyar liderliğinde kurulmuştur. Sovyet-Afgan Savaşı'nda Amerika Birleşik Devletleri tarafından desteklense de sonrasında ABD ile savaş haline girmişlerdir. İslamcı ve Aşırı sağ bir çizgide kurulmuştur, 2016 yılında askeri faaliyetleri son bularak sadece siyasi bir parti haline gelmiştir.

Arap Milliyetçi Hareketi - Arap Milliyetçileri Hareketi ve Harakiyyin olarak da bilinir - Arap dünyasının çoğunda, özellikle Filistin hareketi içinde etkili olan pan-Arap milliyetçi bir örgüttü. 1952 yılında Corc Habaş tarafından kurulmuştur.

Otonomizm, bir ulusun veya bölgenin siyasi özerkliğini elde etmeyi veya sürdürmeyi savunan bir siyasi görüştür. Egemenlikçilik, otonomizmi içerse de, federalizme karşı olmak zorunda değildir.