İçeriğe atla

Reform Kiliseleri

İsviçre'de Reform hareketinin liderlerinden biri olan Huldrych Zwingli

Reform Kiliseleri, 16. yüzyıl Reform hareketinden doğan klasik Protestanlığın temsilcisi büyük gruplardan biri. Başlangıçta, Reform ilkelerini benimseyen kiliselerin tümü kendilerini Katolik Kilisesi'nden ayırmak amacıya bu adı kullanıyordu.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Ortodoks Kilisesi</span> Bir Hristiyanlık mezhebi

Ortodoks Kiliseleri veya Bizans Ortodoks Kiliseleri, Bizans ayininin Reform öncesi kiliseleridir. Başlangıçtan itibaren hem katolik hem de havarilerin ardıllığında havariseldirler..

<span class="mw-page-title-main">Reform (tarih)</span> 16. yüzyılda yalnızca Kutsal Kitapa dayanan bir ilahiyat anlayışını ortaya çıkaran hareket

Reform veya Yenilikçi Devrim 16. yüzyılda başlatılarak tüm Avrupa’yı etkilemiş ve Katolik Kilisesi’ne karşı yapılmış dinsel bir harekettir. Bu hareket Avrupa'nın değişim ve dönüşümüne sebep olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lordlar Kamarası</span> Birleşik Krallık Parlamentosunun üst kanadı

Lordlar Kamarası, Birleşik Krallık parlamentosunun üst kamarası. Üyeleri "lord" unvanını taşır.

Protestanlık, Hristiyanlığın en büyük üç ana mezhebinden biridir. 16. yüzyılda Martin Luther ve Jean Calvin'in öncülüğünde Katolik Kilisesi'ne ve Papa'nın otoritesine karşı girişilen Reform hareketinin sonucunda doğmuştur (1529).

<span class="mw-page-title-main">Lütercilik</span>

Lütercilik, Lutheryanlık, Luteryenlik ya da Lutheranizm eski bir Augustinuscu keşiş olan Martin Luther'in, Katolik Kilisesinin endülijans vermesi ve Kutsal Kitap'a uygun olmadığına inandığı diğer uygulamalara karşı başlattığı reform hareketiyle ortaya çıkmış bir mezheptir. Protestan hareketinin çıkışına ve kilisenin bölünerek binlerce kola ayrılmasına sebebiyet vermiştir. Luteryenlik, Avrupa'da Almanya başta olmak üzere, özellikle Kuzey Avrupa ve İskandinav ülkelerinde taraftar bulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Göttingen</span> Aşağı Saksonyada büyükşehir (Almanya)

Göttingen, Aşağı Saksonya eyaletinin güneyinde bulunan ve üniversitesi ile ünlü Almanya şehri. Üniversite ile şehir yapısal olarak da iç içedir.

Anglikanizm, İngiltere'nin resmî kilisesi olan İngiltere Kilisesi'ne has ilke, doktrin ve kurumlar. İngiltere Kralı VIII. Henry'nin kurduğu bir Hristiyan mezhebidir. İngiliz Reformu, Katoliklik ve Protestanlık arasında bir orta yol olarak görüldüğü için Latince Via Media olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">I. Alexander (papa)</span>

Papa I. Alexander, Petrus'tan sonra papa seçilen beşinci kişi. Hem Katolik hem de Ortodoks Kiliseleri tarafından hürmet edilen bir azizdir. Yortu günü 3 Mayıs'tır.

Piskopos, bazı Hristiyan kiliselerinde, birkaç cemaatten oluşan bir bölgenin başpapazı olan, fetva verme yetkisine sahip üst kademeden din adamı.

<span class="mw-page-title-main">Leicestershire</span>

Leicestershire, Birleşik Krallık'ın İngiltere ülkesinin Doğu Midlands Bölgesi'nde hem iki seviyeli yerel idarenin üst seviyesi olan bir "shire" kontluğu hem de tek-seviyeli yerel idare olan Leicester Şehri'nin bağlı olduğu törensel kontluktur. Adını Leicester şehrinden alır. Leicestershire merkezi bu şehrin varoşunda olan Glenfield'dedir.

<span class="mw-page-title-main">İngiltere Kilisesi</span> İngilterenin Anglikan kilisesi

İngiltere Kilisesi, Batı Kilisesi'nin İngiltere kolunu meydana getiren kilise. Katolik ve Protestan geleneklerinin bir kısmını kabul eder, Papa'nın otoritesini kabul etmez. İngiltere Kilisesi, diğer tüm Anglikan kiliselerinin anasıdır.

Hollanda Reform Kilisesi, Hollanda'nın en büyük Protestan kilisesi. 16. yüzyıldaki Reform hareketi sırasında gelişen resmi Felemenk Reform Kilisesi'nin devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Nikolai Kilisesi</span>

Nikolaikirche Almanya'nın başkenti Berlin'de bulunan en eski kilisedir. Kilise, Berlin merkez ilçesi Mitte'nin doğu yakasında bulunmaktadır. Kilise etrafındaki, bir yakası Spree nehriyle sınırlanmış alan Nikolaiviertel 'Nicholas Mahallesi' olarak bilinmektedir. Bu alanda çoğunlukla restore edilmiş Orta Çağ yapıları ya da bunların sonradan yapılmış benzerleri bulunur. Kilise 1220 ile 1230 arasında inşa edilmiştir ve Alexanderplatz'da bulunan Meryem Ana Kilisesi ile birlikte Berlin'in en eski kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Eski İnananlar</span> 1650lerde Rus Ortodoks Kilisesi içerisinde yaşanan tartışmalar sonucunda ayrılan bir inanç hizbi

Eski İnananlar, Rus Ortodoks Kilisesi tarihinin Eski İnananları ya da Eski Ritüelcileri, 1652 ve 1666 arasında Moskova Patriği Nikon tarafından yapılan kilise reformlarına karşı protesto olarak resmi Rus Ortodoks Kilisesi'nden 1666 sonrasında ayrılan topluluk. Eski İnananlar Rus Ortodoks Kilisesi'nin bu reformlarından önceki dini uygulamalarını devam ettirmektedir.

<span class="mw-page-title-main">XII. Benedictus</span> Fransız rahip (1280-1342)

XII. Benedictus; doğum adı Jacques Fournier, 20 Aralık 1334 tarihinden Nisan 1342'deki ölümüne kadar görev yapmış olan papa. Papalığın Avignon'a taşınmasından sonra göreve gelen üçüncü papadır. Kilisede ve dinsel tarikatlarda reform için çalışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Biertan müstahkem kilisesi</span>

Biertan müstahkem kilisesi, Romanya'nın Erdel bölgesindeki Sibiu ilindeki Biertan'da (Birthälm) yer alan bir Lutheran müstahkem kilisedir. Bölge Macaristan Krallığı'na ait olduğu zamanlarda Alman Transilvanya Sakson topluluğu tarafından inşa edilmiştir. Kuruluşunda Roma Katolik kilisesi iken, Reform sonrasında Lutheran kilisesine dönüştürüldü. Çevreleyen köy ile birlikte, kilise, Erdel'deki Müstahkem Kiliseli Köyler Dünya Mirası Sitesinin bir parçasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dârjiu müstahkem kilisesi</span> Romanya Erdelde bir Üniteryen kilisesi

Dârjiu müstahkem kilisesi, Romanya'nın Erdel bölgesindeki Harghita ilindeki Dârjiu'daki (Székelyderzs) yer alan bir Üniteryen müstahkem kilisedir. Bölge Macaristan Krallığı'na ait olduğu zamanlarda Sekel Macar topluluğu tarafından inşa edilmiştir. Kuruluşunda Roma Katolik kilisesi iken, Reform sonrasında Üniteryen kilisesine dönüştürüldü. Çevreleyen köy ile birlikte, kilise, Erdel'deki Müstahkem Kiliseli Köyler Dünya Mirası Sitesinin bir parçasını oluşturmaktadır.

Hristiyanlık, İsviçre'nin çoğunluk ve geleneksel dini olup, varlığı Roma dönemine kadar uzanmaktadır. 16. yüzyıldan beri İsviçre geleneksel olarak Katoliklik ve Reformcular olarak ikiye ayrılmıştır. Bununla birlikte, Hristiyan kiliselerine bağlılık, 20. yüzyılın sonlarından beri kayda değer ölçüde düşmüş; 1980'de %94'e, 2022'dan itibaren yaklaşık %58'e düşmüştür. Ayrıca, 2022 yılında İsviçre vatandaşları ve yabancı uyruklular arasındaki kiliseye bağlılıktaki belirgin fark da dikkat çekicidir. Katolik Kilisesi ve İsviçre Reform Kilisesi de dahil olmak üzere, federal bir devlet olan İsviçre'de devlet dini bulunmamasına rağmen, kantonların çoğunun resmi kiliseleri tanıdığı görülmektedir. Bu kiliseler ve bazı kantonlarda Eski Katolik Kilisesi ve Yahudi cemaatleri, takipçileri tarafından resmi vergilendirme ile finanse edilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Huguenotlar</span>

Huguenot, 1560'lardan başlayarak Fransa'da örgütlenen Protestan Kalvenist cemaati.

<i>Nuenen Reform Kilisesinden Çıkan Cemaat</i>

Nuenen Reform Kilisesi'nden Çıkan Cemaat, 1884'ün başlarında yapılmış ve 1885'in sonlarında düzenlenmiş bir erken dönem Vincent van Gogh tablosudur. Amsterdam'daki Van Gogh Müzesi'nde sergilenmektedir.