İçeriğe atla

Refika Birgül

Refika Birgül
Doğum19 Mayıs 1980 (44 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MeslekYazar, Refika'nın Mutfağı'nın kurucusu, Program yapımcısı, Psikolog
İkametKuzguncuk, Üsküdar, İstanbul, Türkiye
Resmî site

Refika Birgül (d. 19 Mayıs 1980, İstanbul), Refika'nın Mutfağı'nın kurucusu, yemek kitabı/gazete yazarı ve TV programcısıdır.

Yaşamı

Anne tarafından Kıbrıs, baba tarafından Nevşehirli olan Refika; aile fertlerinin doktor olduğu bir ailede büyüdü. İlkokulu Yeşilköy'de Hamdullah Suphi Tanrıöver İlköğretim Okulunda, liseyi Robert Kolejinde bitirdi. Lise yıllarında siyah beyaz fotoğrafa çok meraklıdır, karanlık odada uzun saatler geçirir. Yine o dönemde, matematik ve fiziği birleştirerek bir dans projesi hazırlamıştır. Koç Üniversitesinde psikoloji okudu. Lisans eğitiminden sonra da London Business School'da liderlik eğitimi aldı.

İş deneyimi

Üniversitenin ilk yıllarında Yavuz Turgul'un reklam ajansı Medina Turgul'da çalışırken, reklamcı olma hayaliyle okulu bırakmaya karar verdi. O dönemde İstanbul depremi gerçekleşince bu kararından vazgeçti ve VoIP (Voice over Internet Protocol) denilen alanda kendi işini kurdu ve ilk parasını da buradan kazandı. Mezun olduktan sonra IF İstanbul Bağımsız Filmler Festivali ve ardından İstanbul Kültür Sanat Vakfı (IKSV) organizasyon bölümünde çalıştı. Son olarak da Özel Doğan Hastanesinde beş buçuk sene boyunca üst düzey yönetici ve sonrasında genel müdür olarak görev yaptı.

Mutfakla ilişkisi

Mutfakla ilişkisi, boyu ocak seviyesindeyken tüm aileye bol köpüklü Türk kahvesi yaparak başladı. Akdeniz mutfağını Kıbrıslı annesinden, teyze ve dayılarından; İç Anadolu mutfağını ise Nevşehirli babasından, dede, hala ve yengelerinden öğrendi. Akrabalarını görmek için gittiği Londra’da damak zevki iyice gelişti. Hep daha farklısını arar, bulamayınca da kendi yapmak ister. Matematik sevdasıyla yemeklerin algoritmasını çıkarmaya çalıştı. Bir röportajında “bazı insanların dünyaya sevmek için geldiğine inanıyorum. Ben onlardanım. Yemek yapmak da bu sevgiyi gösterme hâlinin basit bir şekilde vücut bulması aslında” dedi.

Kitapları

Nisan 2010'da çevirisini de kendisinin yaptığı Refika'nın Mutfağı/Cooking New Istanbul Style İngilizce/Türkçe olarak çıktı. İlk baskı 1,5 ayda tükendi.

“Refika’nın Mutfağında Pişen Kitaplar” projesi kapsamında yine Boyut Yayıncılık tarafından basılan, Nursen Doğan’ın yazdığı “Bulgurun Halleri” kitabı da bugün raflardaki yerini koruyor.

Ağustos 2013'te ‘’Nar’lı Tarifler’’ kitabıyla bereketin, kudretin doğanın güzelliğinin bir meyvede birleşmiş hâli olan nar ile birbirinden lezzetli 24 tarifi okuyucularla buluşturdu.

2015 yılında NTV’de izlenme rekorları kıran ‘’Hızlı Tarifler’’ programında 10 dakikada yaptığı inanılmaz lezzetli yemeklerin tariflerini derleyerek ‘’Refika’dan Hızlı Tarifler’’ kitabını çıkardı. Bu kitapla çeşitli sebeplerden yemek yapmayan herkesi mutfağa sokmayı hedefledi ve yemek yapmaktan keyif almayı, aslında yemek yapmak için evde bulunan basit malzemelerin yeterli olduğunu öğretti.

Mart 2016’da ‘’Fissler ile Düdüklü’nün Sihirleri’’ adlı kitabını çıkardı. Pratik ve bir o kadar da lezzetli tariflerin bulunduğu bu kitapla yıllardır yaygın olan ‘‘Düdüklü tencere patlar.’’, ‘’Düdüklü tencere ile sadece uzun süre pişen yemekler yapılır.’’ önyargılarını kırmayı hedefledi. Düdüklü ile aslında tatlısından ana yemeğine kadar tüm lezzetlerin pişirilebileceğini kanıtlayan birbirinden lezzetli tariflerini okuyucusuna sundu.

Gazete yazıları

Mayıs 2010'dan beri Hürriyet Cumartesi ekinde tam sayfa, mevsime uygun Türk mutfağından tarifler vermekte ve fikir yazıları yazmaktadır.

Refika’nın Mutfağı Atölyesi

Refika, İstanbul’da Kuzguncuk’ta oturmaktadır. Kitabı çıktıktan sonra bir mutfak atölyesine ihtiyaç duymaya başladı. Kuzguncuk’ta, Rum mimar Simotas tarafından yapılan ve 30 yıldır uykuda olan binada uzun süren bir tadilata girişti. Hayalinde “her metrekaresinde farklı bakış açılarının ve meslek gruplarının yer aldığı, farklı bir iş disiplininin hüküm sürdüğü, özellikle ilk işini kuran insanlara bir kuş yuvası niteliğinde olan bir bina ve mutfak atölyesi” olduğunu söyledi. Bugün Simotas Binasında reklamcı, heykeltıraş, fotoğrafçı gibi farklı meslek gruplarından insanlar birlikte çalışıyor.

TV programı

2011 Ekim'de, Kuzguncuk’taki kendi mutfak atölyesinde Arçelik’le Mucize Lezzetler adlı yemek programını hazırlamaya başlar. Mucize Lezzetler; Anadolu Halk Mutfağı Derneği tarafından en iyi görsel medya alanında, Boğaziçi Üniversitesi Gastronomi ve Degutasyon Kulübü (BuGusto) tarafından yılın en iyi yemek programı ödülüne layık görüldü. Refika, 2013 Time Out İstanbul Yeme İçme Ödülleri’nde En İyi Tv Şefi alanında ödül aldı.

2015 yılında Refika’dan Hızlı Tarifler adlı yemek programıyla 10 dakikada hem lezzetli hem çok pratik tarifleri izleyicileriyle paylaştı. Hızlı tarifler; Turizmin Geleceği Platformu tarafından "Yılın En İyi Yemek Programı" kategorisinde 1.lik ödülü aldı.

Programlar

  • 2018-2019 - Refika ile Öze Dönüş - (FOX)
  • 2020 - Refika ile Test Mutfağı - (Show TV)
  • 2020 - Refika ile Memleketin Hazineleri - (Show TV)

"Refika'dan" markası

Çok kıymetli zanaatleri ve zanaatkârları korumak adına 2013 yılında Bahar Kitapcı ile Refika'dan markasını kurdu. Kendi deyimiyle en büyük düşü bir Fransız'ın, evinde lahmacun yaptığı günü görebilmek olan Refika, bugün Kuzguncuk'taki atölyesinde her hafta Hürriyet Cumartesi ekinde yazı yazmaya, atölyeler düzenlemeye, Refika'dan markası için çalışmalar yapmaya devam etmektedir.

Yayımlanmış kitapları

  • Refika'nın Mutfağı / Cooking New Istanbul Style, 2010, 372s, Boyut
  • Bulgurun Halleri, 2013, 196s, Boyut
  • Narlı Tarifler, 2014, 64s, Boyut
  • Refika'dan Hızlı Tarifler, 2015, 279s, Boyut
  • Fissler ile Düdüklü'nün Sihirleri, 2016, 176s, Boyut

Dış bağlantılar

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kokoreç</span>

Kokoreç, Anadolu ve Balkanlarda, koyunun ince bağırsağından, mumbardan ve uykuluktan yapılan, şişe sarılarak kor ateşte kızartılan bir çeşit kebaptır. Kâşgarlı Mahmud’un eseri Dîvânu Lugâti’t-Türk’te bulunan yörgemeç benzer bir yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Pilav</span> Pirinç temelli yemek

Pilav; pirinç, bulgur gibi taneli bitkilerin veya şehriye, kuskus gibi makarna türlerinin suda pişirilmesiyle yapılan bir yemektir.

<span class="mw-page-title-main">Aşure</span> Türk ve komşu ülkeler mutfağından jöleli bir tatlı

Aşure, tahıllar, meyveler, kuru meyveler ve kuruyemişlerden oluşan bir karışımdan yapılan bir tatlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Su böreği</span> börek çeşidi

Su böreği, Türk mutfağında bir tepsi böreği çeşididir. Haşlanmış yufka katmanları arasına su böreğinin çeşidine göre kıyma veya beyaz peynir harcı serpiştirilip en üstü yumurtalanmış bir şekilde fırınlanarak yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Düdüklü tencere</span> yemekleri hızlı pişirmek için buhar gücünden yararlanan tencere

Düdüklü tencere, yemekleri hızlı pişirmek için buhar ve yüksek basınç yararlanma prensibi ile çalışan tencere. Basınçla suyun kaynama derecesi arasındaki ilişkiden hareketle ortaya çıkmıştır. Düdüklü tencere yemekleri yüksek sıcaklıkta ve tamamen kapalı hâlde pişirdiğinden, yemeklerin pişme süresini en aza indiren, subap ile belirli bir kaynama noktasına ayarlanmış tenceredir. Düdüklü tencerelerde patlama tehlikesine karşı, basınca, dolayısıyla pişme derecesine göre ayarlanabilen bu subap, basınç artınca düdük hava kaçırarak tencerenin patlamasına engel olur. Düdüklü tencere ismini de bu nedenle almıştır.

<span class="mw-page-title-main">İtalyan mutfağı</span> İtalyan Mutfağı

İtalyan mutfağı, kökeni MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan, toplumsal ve siyasi değişimlerle yüzyıllar içerisinde gelişmiş, dünyanın her tarafında bilinip, sevilen, çok zengin bir mutfaktır. İtalyan mutfağında Etrüsk, Antik Yunan, Antik Roma, Bizans, Yahudi ve Arap mutfaklarının etkisi çok belirgindir. Yeni Dünyanın keşfiyle, bugünkü İtalyan mutfağının temeli olarak bilinen fakat aslında 18. yüzyıla kadar halk kitlelerine ulaştırılamamış patates, domates, dolmalık biber ve mısır gibi gıda ürünlerinin Avrupa'ya getirilmesiyle mutfakta önemli değişimler görüldü. İtalyan mutfağının özelliği bölgesel çeşitliliğinin fazla olması, ve çok farklı lezzetleri barındırmasından gelir.

Sahrap Soysal, Türk yemek uzmanı ve yazar.

Arman Kırım, İşletme İktisadı profesörü, iş insanı, iş ve gastronomi konularında gazete ve yemek kitapları yazarı.

Ebru Şallı Akkuş, Türk model, sunucu ve pilates eğitmeni. 1995 yılı Queen of Turkey yarışması birincisidir.

<span class="mw-page-title-main">Un helvası</span> Türk mutfağından bir tatlı

Un helvası, kavrulmuş una, şeker ve suyla hazırlanan şerbet dökülerek hazırlanan bir Türk tatlısıdır.

Eyüp Kemal Sevinç, Türk profesyonel ve eğitmen aşçı, televizyon programcısı.

Mucize Lezzetler, Refika Birgül'ün hazırlayıp sunduğu, Arçelik sponsorluğunda NTV'de yayınlanan yemek programıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tefal</span> Fransız tencere ve cihaz şirketi

Tefal, dünyada yapışmaz tava tencere sektörünün kurucusudur. 1956 yılında, PTFE (teflon) malzemesinin mucidi Marc Grégoire tarafından Fransa'da kurulmuştur. 1968 yılında SEB şirketi tarafından satın alınmıştır. Fransa merkezli Tefal, Türkiye'nin de içinde bulunduğu 120 ülkede faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı mutfağı</span> Osmanlıdaki mutfak, yemek ve sofra kültürü

Osmanlı mutfağı Osmanlı dönemindeki mutfak kültürüdür. Kökeni Selçuklu mutfağına dayanır. Osmanlı Mutfağı'nı, Osmanlı saray mutfağı ve Osmanlı halk mutfağı şeklinde ikiye ayırmak doğru olacaktır. Halk mutfağı, saray mutfağı kadar gösterişli olmamasına rağmen lezzet ve çeşitlilik yönünden oldukça zengin bir menüye sahip olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İrfan Kangı</span> Türk sunucu, oyuncu, yönetmen ve seslendirme sanatçısı

İrfan Kangı, Türk oyuncu ve sunucudur.

<span class="mw-page-title-main">Köfte</span> alaturka bir et yemeği

Köfte, kıymaların yuvarlanarak küçük bir top şeklini almasıyla yapılan bir yemektir. Bazen köfteye, ekmek kırıntıları, kıyılmış soğan, yumurta, tereyağı ve baharat gibi malzemeler de eklenir. Köfte, kızartma, pişirme veya buğulama yoluyla yapılabilir. Farklı et ve baharat türlerinin kullanıldığı birçok köfte türü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Paluze</span>

Paluze (Felûzec), nişasta ve şekerle yapılan ve üzerine dövülmüş ceviz serpilerek servis edilen bir tür Osmanlı tatlısıdır. Kıbrıs mutfağında yer alır. Geleneksel Türk tatlılarındandır. Bolu yöresinde palize, Şanlıurfa yöresinde palıza, Aydın yöresinde pelvize, Samsun ve yöresinde palüze Mersin yöresinde paluza, denilmektedir. Diyarbakır mutfağında yer alır.

Marianna Yerasimos, psikolog ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Medfûne</span>

Medfûne ya da meftune Diyarbakır yemeklerinde yer alır. Badılcan denen patlıcandan yapılmıştır. Diyarbakır lezzetlerinden olup ve bazıncandan ma'mûl bu isimle meşhûrdur " Medfûne'nin tarifi 1764 tarihli Risale'de(Yemek Risalesi ) bu tanımlamayla başlıyor.

İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni, ilk baskısı 2019 yılında yapılan yemek kitabıdır. Marianna Yerasimos tarafından yazılmıştır. Konusu 19-20. yüzyılda İstanbul Rum mutfak kültürü hakkında bilgi verir. Marianna Yerasimos babaannesiyle yaptığı yemekleri insanlarla paylaşmak için İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni yemek kitabını hazırlamıştır. İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni yemek kitabında verilen bazı yemek tarifleri gümüş balığı omlet, patates çorbası, midye salması ve tavuk milanezdir. İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni kitabında ayrıca Marianna Yerasimos Türkiye'deki ilk çikolata fabrikasının 1920 yılında kurulan Melba Çikolataları olduğunu yazmıştır.Marianna Yerasimos İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni kitabını tat anıları olarak adlandırmıştır.