İçeriğe atla

Refik Soykut

Refik Soykut, 1950'den 1953'e kadar süren Kore Savaşı'nda Türk birliğinde görev yapan Kırşehirli Kore gazisi ve kurmay albaydır. Bununla birlikte Kırşehir Belediye başkanlığı ve Tuzla Belediye başkanlığı görevleri de yapmıştır. Ahilik felsefesi üzerine çalışmalar gerçekleştirerek Ahi Soykut olarak tanınmış,[1] Ahi Teşkilatı'nı Türklere özgü bir kurum olarak kabul etmiştir.[2] Ahiliğin felsefesini, doğuşunu, filizlenmesini ve Anadolu'da kök salmasını anlamak için Türk tarihinin derinliklerine ve İslam dininin ruhuna bakılması gerektiğini ifade etmiştir.[3]

1963 Türkiye Yerel Seçimleri'nde CHP, CKMP ve AP'nin de desteğiyle bağımsız olarak Kırşehir belediye başkanlığına aday olmuş ve %48,03 oy oranı ile kazanmıştır.[4] Ardından çalışma prosedürleri ve kentteki politikaları belediye meclisindeki karşı çoğunluk tarafından eleştirilmiş, Ağustos 1964'te kendi isteğiyle görevi bırakmıştır.[5] Belediye meclisi üyelerinin hepsi Millet Partili ve CHP'lilerden oluşuyordu. Refik Soykut, belediye başkanlığındaki birinci yılını geride bırakırken, ikinci yılın ilk toplantısında CHP'li Belediye Meclis Üyesi Av. Ekrem Ultav ile Millet Partili Belediye Meclis Üyesi Av. Şaban Küçükkatipoğlu'nun kendisini sıkıştırmalarına ve diğer belediye meclis üyelerinin baskılarına tahammül edemeyerek bir sinirlenme anı üstüne istifa edip Kırşehir'i terk edip Ankara'ya yerleşmiştir. Ankara'da KIR-SED'i (Kırşehir'i Sevenler Derneği) kurmuş, kendisini Ahi Soykut adıyla Ahilik çalışmalarına ve Yunus Emre'nin kabrinin Kırşehir'de olduğu tezine adamıştır.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Ahilik, Ahi Evran-ı Veli Vakfiyesi ve Ahi Vakıfları". Ahi Evran Sempozyumu. Sadi Bayram. 1997. 24 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2023. 
  2. ^ İsmail Tokalak, 2017, Ahilik Bektaşilik Alevilik ve Mevleviliğin Kökenleri, Doğu Kitabevi, İstanbul.
  3. ^ Refik Soykut, 1976, Ahi Evran, San Matbaası, Ankara
  4. ^ Milliyet Gazetesi, 31.10.1963, sf. 7
  5. ^ a b "Yaşar Bahçeci ile Geçen 10 Yıl". Kırşehir Çiğdem Gazetesi. Şevket Güner. 2019. 10 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Kasım 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kırşehir (il)</span> Türkiyenin İç Anadolu Bölgesinde yer alan bir il

Kırşehir, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesinde yer alan bir ildir.

<span class="mw-page-title-main">Osman Bölükbaşı</span> Türk siyasetçi

Hacı Osman Bölükbaşı, halk arasında "Anadolu Fırtınası" ve "T(I)RT Osman" lakaplarıyla tanınan Türk öğretmen ve siyasetçi. 1950, 1954, 1957, 1961, 1965 ve 1969 Türkiye genel seçimlerinde milletvekili olarak meclise girmiştir.

Fütüvvet, tasavvufta bir akım, dinî ve mesleki birlik, esnaf teşkilatı veya Anadolu'da 13. yüzyıldan bu yana görülen örgütlenmiş zanaatçılar ve esnaf birlikleri.

<span class="mw-page-title-main">1954 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 10. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1954 Türkiye genel seçimleri, 2 Mayıs 1954 tarihinde TBMM'de görev yapacak 10. dönem milletvekilleri için yapılan seçimlerdir.

Ahilik , Ahi Evran tarafından Hacı Bektaş-ı Veli'nin tavsiyesiyle kurulan esnaf dayanışma teşkilatıdır. Aslen Horasan kökenli olup Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan Alevî-Bektâşî Müslüman Türkmen halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Temel mesleği "Dabbaklık"tır. Kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir.

<span class="mw-page-title-main">Ahî Evran</span> Alevî Türkmen pîr ve şeyhi

Ahî Evran, Pîr Ahî Evrân Velî veya tam adıyla Pîr Mahmud bin Ahmed Nasirûddin Ahî Evran bin Abbas Velî 13. yüzyılda yaşamış Ahilik teşkilatının kurucularından ve debbağların piri.

<span class="mw-page-title-main">Millet Partisi (1948)</span> Türkiyede bir siyasi parti (1948–1954)

Millet Partisi, 1948-1954 yılları arasında etkin olan Türk siyasi partisi. Partinin kurulmasının en önemli nedenlerinden biri Demokrat Parti'nin Cumhuriyet Halk Partisi'ne sert muhalefet yapmamasıydı.

<span class="mw-page-title-main">1963 Türkiye yerel seçimleri</span> Türkiyenin yerel yöneticilerini belirleyen seçim

1963 Türkiye yerel seçimleri, 17 Kasım 1963 tarihinde yapılmıştır. 1961 Anayasası'nın kabulünden sonra yapılan ilk yerel seçimdir.

<span class="mw-page-title-main">Mansur Yavaş</span> Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı

Mansur Yavaş, Türk politikacı, avukat ve 2019'dan beri Ankara Büyükşehir Belediye başkanı ve 8 Haziran 2024'ten beri Tarihi Kentler Birliği başkanıdır.

Tufan Doğan Avşargil, Türk siyasetçi

<span class="mw-page-title-main">Tanju Özcan</span> Türk avukat ve siyasetçi, Bolu Belediye Başkanı

Tanju Özcan, Türk avukat ve siyasetçi. 2011-2019 yılları arasında Bolu milletvekili olarak görev yaptı. 2019 yerel seçimlerinde ve 2024 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisinden (CHP) Bolu belediye başkanlığına seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Candan Yüceer</span> Türk politikacı

Candan Yüceer, Türk siyasetçi, hekim ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye başkanıdır.

Yıldırım Kaya Türk eğitimci, sendikacı ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kırşehir'de 1963 Türkiye yerel seçimleri</span>

17 Kasım 1963 Yerel Seçimleri'nde Kırşehir Belediyesi ile 3 ilçenin ve 5 beldenin belediye başkanı seçilmiştir.

26 Mayıs 1946 Yerel Seçimleri'nde Samsun Belediyesi ile 8 ilçenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Samsun il merkezinde 19.100 kayıtlı seçmenin 9.121'i seçimlere iştirak etmiş ve seçimlere katılım oranı %47,7 olmuştur. 43 sandıkta oy kullanan seçmenin 9.029'u CHP listesindeki adaylara oy verirken, geriye kalan 92 seçmenin oyları da aday listesi dışında kalan CHP mensuplarına dağılmıştır. Seçimler sonucunda oluşan Samsun Belediye Meclisi, Ahmet Eymir'i belediye başkanı olarak seçmiştir. 21 Temmuz 1946'da yapılan milletvekilliği seçimlerinde Amasya ilinden CHP adayı gösterilen Samsun Belediye Başkanı Ahmet Eymir'in Amasya milletvekili seçilmesi üzerine 2 Eylül 1946'da toplanan Samsun Belediye Meclisi başkanlığa Muhittin Özkefeli'yi getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İzmir'de 1963 Türkiye yerel seçimleri</span>

17 Kasım 1963 Yerel Seçimleri'nde İzmir Belediyesi ile 17 ilçe ve 26 beldenin belediye başkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2024 Türkiye yerel seçimleri</span> Türkiyenin yerel yöneticilerini belirleyen seçim

2024 Türkiye yerel seçimleri, Türkiye'deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerdir. 1393 belediyede yapılan seçimlerde belediye başkanları, büyükşehir belediye başkanları, belediye meclisi üyeleri, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve ihtiyar heyetleri belirlenmiştir.

26 Mayıs 1946 Yerel Seçimleri'nde Urfa Belediyesi ile 7 ilçenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Urfa il genelindeki 23.389 seçmenin 20.628'i seçimlere katılmış ve seçime katılım oranı %88 olarak gerçekleşmiştir. Urfa merkez ilçedeki seçmenler %90,6'lık bir katılım oranı göstermiştir. Seçimleri Urfa il merkezinde Millî Kalkınma Partisi kazanmıştır.

26 Mayıs 1946 Yerel Seçimleri'nde Kırşehir Belediyesi ile 4 ilçe ve 2 beldenin belediye başkanlarının belirlenmesi için belediye meclis üyelerinin seçimi yapılmıştır. Her yerde olduğu gibi Kırşehir'de de bu seçimlerde CHP adayları başkanlıklara getirilmiştir. Kırşehir Belediye Başkanı olarak CHP'den seçilen Hacı Ahmet Baytok 1950 yılına kadar görevini sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Uşak'ta 1977 Türkiye yerel seçimleri</span>

11 Aralık 1977 Yerel Seçimleri'nde Uşak Belediyesi ile 5 ilçenin ve 7 beldenin belediye başkanı seçilmiştir.