İçeriğe atla

Refik Karakoç

Refik Karakoç
Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı
Görev süresi
24 Nisan 2016 - 29 Ekim 2019[1]
Yerine geldiğiFehmi Demir
Yerine gelenAbdullatif Epözdemir[2]
Kişisel bilgiler
Doğum 1953 (70-71 yaşında)
Diyarbakır, Türkiye

Refik Karakoç, (d. 1953, Diyarbakır, Türkiye) Kürt kökenli Türk siyasetçi ve 2016-2019 yılları arasında görev yapmış Hak ve Özgürlükler Partisi'nin eski genel başkanı.

Hayatı

1953 yılında Diyarbakır'da doğdu. İlkokulu Eğil'de okudu. Ortaokul ve liseyi Diyarbakır'da tamamladıktan sonra 1976 yılında Erzurum Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun oldu. Erzurum Yüksek Öğrenim Gençlik Derneğin'de yöneticilik yaptı. Mezuniyetinden sonra Diyarbakır'da değişik kamu kuruluşlarında Ziraat Yüksek Mühendisi olarak çalıştı. 1981 yılının sonlarında Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından gözaltına alındı. Ardından tutuklanarak 1983 yılı Haziran ayına kadar Diyarbakır E tipi Ceza evinde kaldı. Ceza evinden çıktıktan sonra serbest çalıştı.

Ziraat Mühendisleri Odası Diyarbakır Bölge Şubesinde yöneticilik ve Şube Başkanlığı, iki dönem İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube yöneticiliği yaptı. Kürt Kültürü ve Araştırma Vakfı'nın kuruculuğu ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevini yürüttü. 1989 Türkiye yerel seçimlerinde Diyarbakır Demokratik Platformunun adayı olarak Bağımsız Belediye Başkanı Adayı oldu. Siyasi partilerden SHP'de çalışırken Kürt Milletvekillerinin ihracı ile bu partiden ayrıldı.

HEP'in kuruluş çalışmalarına katılarak kuruluşundan sonra bu partide çalıştı. DEP kapatıldıktan sonra Demokrasi ve Değişim Partisinin kuruculuğunu ve Genel Başkan Yardımcılığını yaptı. 15 Ekim 1995 tarihinde yapılan DDP 1.Olağan Kurultayında DDP Genel Başkanlığına seçildi. DDP'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasından sonra 1996 yılında kurulan Demokrasi ve Barış Partisinin (DBP) kurucu Genel Başkanlığını yaptı.

Parti faaliyetlerinden dolayı aldığı cezalar ve siyaset yasağından(5 yıl) dolayı 1999 yılında Genel Başkanlığı bıraktı. Sonraki yıllarda 2002 yılında kurulan ve DBP'ninde katıldığı HAK-PAR'da dostluk ve üyelik düzeyinde etkinlik gösterdi. HAK-PAR olağanüstü kongresinde Genel Başkan seçildi.[3] 29 Ekim 2019'da görevini Abdüllatif Epözdemir'e devretmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "HAK-PAR Genel Başkanlığı'na Latif Epözdemir seçildi". Independent Türkçe. 29 Ekim 2019. 18 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2020. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  3. ^ "RefikKarakoç". 29 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Mart 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Halkın Emek Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1990–1993)

Halkın Emek Partisi (HEP), 1990-93 arasında Türkiye'de faaliyet göstermiş siyasi parti.

Abdülmelik Fırat, Kürt asıllı Türk siyasetçi.

Şerafettin Elçi, Kürt avukat ve siyasetçi. Katılımcı Demokrasi Partisi kurucu genel başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Sosyalist Demokrasi Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (2002–2015)

Sosyalist Demokrasi Partisi 2002 yılında çoğunluğunu ÖDP'den ayrılanların kurduğu bir partidir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Türk</span> Kürt siyasetçi

Ahmet Türk, Kürt asıllı Türk siyasetçi, Mardin Büyükşehir Belediye başkanı. 11 Aralık 2009 tarihinde kapatılan DTP'nin son genel başkanıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi 15. 16. 18. 19. 23. ve 24. dönem milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Hak ve Özgürlükler Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Hak ve Özgürlükler Partisi, Türkiye'de 11 Şubat 2002'de Abdülmelik Fırat tarafından kurulan bir siyasi partidir. Parti Kürt kimliğiyle ön plana çıkmaktadır. Partinin başlıca kuruluş amacı, Türkiye'de yaşayan Kürt vatandaşların sorunlarının çözümüne yardımcı olmak ve Kürt dilinin konuşulabilmesi başta olmak üzere birçok hak ve özgürlüğün teminat altına alınmasını sağlamak olarak gösterilmektedir. Siyasi olarak Türkiye'nin federal bir yapıya bürünmesini savunan HAK-PAR, bu yönüyle Demokratik Toplum Hareketi partilerinden ayrılmaktadır.

Akın Birdal Türk siyasetçi. Bir dönem İnsan Hakları Derneği'nin başkanlığını yaptı. 2007 genel seçimlerinde Diyarbakır'dan bağımsız aday oldu ve seçilerek TBMM'ye girdi. Demokratik Toplum Partisi'nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından kurulan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır 23. dönem milletvekilliği yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Ertuğrul Kürkcü</span> Türk siyasetçi

Ertuğrul Kürkcü, Türk sosyalist aktivist, yayıncı ve yazar. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Onursal Başkanı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Onursal Üyesi ve İlerici Enternasyonal Danışma Kurulu Üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Demokrasi ve Barış Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti (1996–2002)

Demokrasi ve Barış Partisi, Demokrasi ve Değişim Partisi (DDP) için 6 Haziran 1995'te Anayasa Mahkemesi’nde kapatma davası açılması nedeniyle DDP yöneticileri tarafından 11 Mart 1996 tarihinde kuruldu.

Mehmet Ercan Karakaş, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Osman Baydemir</span> Kürt siyasetçi , avukat

Osman Baydemir, Kürt asıllı Türk siyasetçi ve avukat. 2004-2014 yılları arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış olan Halkların Demokratik Partisi üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Hatip Dicle</span> Kürt asıllı türk politikacı ve siyasetçi

Hatip Dicle, Kürt asıllı Türk siyasetçi. 1991 yılında Diyarbakır milletvekili seçildi fakat 2 Mart 1994 tarihinde TBMM tarafından Leyla Zana, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile Dicle'nin milletvekili dokunulmazlığı kaldırıldı. Yargılandıktan sonra on yıl cezaevinde kaldı. 2004'te tahliye edilen Dicle 12 Haziran genel seçimlerinde Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Diyarbakır bağımsız adayı olarak vekil seçildi fakat vekilliği Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edildi.

Sertaç Bucak, Zaza asıllı siyasetçi.

Zorlu Töre, Kıbrıslı Türk iş insanı, yüksek mühendis ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hür Dava Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Hür Dava Partisi resmi kısaltmasıyla HÜDA PAR, 19 Aralık 2012 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Simgesi, açık vaziyette bir kitap ve arkasından doğmakta olan güneştir. TBMM'de 4 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Sezgin Tanrıkulu</span> Türk avukat ve siyasetçi

Mustafa Sezgin Tanrıkulu, Kürt asıllı Türk siyasetçi ve avukat. 1997 Robert Kennedy İnsan Hakları ödülüne layık görülen Tanrıkulu, 2010–2016 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmiştir. İlk defa 2011 Türkiye genel seçimlerinde CHP İstanbul milletvekili olarak meclise girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Bölgeler Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Demokratik Bölgeler Partisi, 11 Temmuz 2014 tarihinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "DBP" şeklindedir. Simgesi başağı elinde tutan insan silüeti ve sekiz yıldızdır. Eş genel başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır'dır. TBMM'de iki vekil ile temsil edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Fehmi Demir</span>

Fehmi Demir, Kürt asıllı Türk siyasetçi. Ölümüne kadar Hak ve Özgürlükler Partisi'nin Genel Başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Tahir Elçi</span> Kürt hukukçu ve aktivist

Tahir Elçi, Kürt asıllı Türk hukukçu ve aktivisttir. Elçi, 28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır'ın Sur ilçesinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybettiğinde Diyarbakır Baro Başkanlığı görevini sürdürmekteydi.

<span class="mw-page-title-main">Kamuran Yüksek</span> Türk eski siyasetçi

Kamuran Yüksek Kürt siyasetçi ve Demokratik Bölgeler Partisi eski eş genel başkanı.