İçeriğe atla

Refik Kadir

Refik Kadir
Doğum1878
Köstence
Ölüm20 Aralık 1929
Defin yeriKahramanlar Mezarlığı
MilliyetKırım Tatarı
VatandaşlıkRomanya
MeslekAsker

Refik Kadir Rumen ordusunda savaşmış olan Kırım Tatar kökenli askerdir.[1][2][3] Refik, ünlü halk şarkıcısı "Dobruca Bülbülü" lakaplı ünlü halk müziği sanatçısı Kadriye Nurmambet'in babası olan Ahmet Nurmambet'in amcasıdır. Ahmed Nurmambet de Rumen ordusunda savaşmıştır.[4][5]

Hayat

Refik 1878'de Köstence'de doğdu. Köstence'de bir Türk ilkokuluna gittikten sonra, Lasi'deki askeri liseye gitti. Askerlik eğitimini tamamladıktan sonra teğmen rütbesiyle askerlik hayatına başlamış ve albay rütbesine kadar yükselmiştir. Yükselişinin ana nedenlerinden biri Birinci Dünya Savaşı'ndaki başarısıydı.

Birinci Dünya Savaşı'na katıldı ve esir alındı. Savaştan sonra serbest bırakıldı ve Kişinev ve Çernivtsi'deki garnizonlarda görev yaptı. Daha sonra Dobruca'ya döndü ve garnizonu Bazargic'te bulunan 40. Kalugareni Piyade Alayı'nın komutanı oldu. Alay komutanı olarak görev yaptığı süre boyunca birçok başarıya imza attı. Hayırsever bir insan olan Refik Kadir, askerlik yıllarında da bunu sürdürmüştür. Komuta ettiği 40. Kalugareni Piyade Alayı'nın askerlerine savaşın en yoğun olduğu zamanlarda bile yardım etti. Bir komutan olmasına rağmen, Birinci Dünya Savaşı'nın muharebelerinde her zaman en ön saflarda yer aldı. Senatör Salim Abdulakim ve Nikolae Yorga 'nin arkadaşıydı.

Albay Refik Kadir, 20 Aralık 1929'da öldü. Mezarı Bazargic'teki Kahramanlar Mezarlığı'ndadır.

Kaynakça

  1. ^ Charles W. Finkl; Christopher Makowski (19 Eylül 2017). Diversity in Coastal Marine Sciences: Historical Perspectives and Contemporary Research of Geology, Physics, Chemistry, Biology, and Remote Sensing. Springer. ss. 57-. ISBN 978-3-319-57577-3. 17 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2021. 
  2. ^ Müstecib Ülküsal (1966). Dobruca ve Türkler. Türk Kültürünü Araştirma Enstitüsü. 18 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2021. 
  3. ^ Mehmet Ali Ekrem (1994). Din istoria turcilor dobrogeni. Editura Kriterion. ISBN 978-973-26-0384-0. 18 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Temmuz 2021. 
  4. ^ Agi-Amet, 1999 & pp:142–143.
  5. ^ Scurtu, 2013 & pp:210–211.

Literatür

  • Agi-Amet, Gemal (1999). Dicţionarul personalităţilor turco-tătare din România (Rumence). Constanta: Metafora. ISBN 9789739340274. 
  • Scurtu, Costin (24–25 Eylül 2013). "Contribuţii la păstrarea tradiţiilor musulmane dobrogene în armata română". Lucrările Simpozionului internațional: Moştenirea culturală turcă în Dobrogea, Muzeul de Istorie Națională şi Arheologie, Constanța by Tasin Gemil, Gabriel Custurea, Delia Roxana Cornea (Rumence). 2013 (1). 

İlgili Araştırma Makaleleri

Alman Askerî Misyonu, Balkan Savaşları'ndan sonra Osmanlı ve Alman hükûmetleri arasında varılan anlaşma gereğince 14 Aralık 1913 tarihinde Otto Liman von Sanders başkanlığında Osmanlı Ordusu'nu ıslah etmek amacıyla kurulan askeri kurul, İstanbul'a geldi. 42 kişiden oluşmaktaydı. Savaş başlayınca misyonun mevcudu 70'e çıkarıldı. Savaşın sonuna kadar bu sayı 800'e ulaştı. Bu misyon dışında 23'ü general, 10'u amiral olmak üzere orduda 130, donanmada 60, toplamda 190 Alman subay görev aldı.

Serdarabad Muharebesi, 21 Mayıs-29 Mayıs 1918 tarihinde Ermeni düzenli ordusu, Ermeni milisi ve Osmanlı ordusunun karşılaştığı savaştır. Serdarabad Anıtı bu savaş anısına dikilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sabit Noyan</span> Osmanlı Türk subayı

Mehmet Sabit Noyan, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Mürsel Bakü</span> Türk asker

Mürsel Bakü, I. Dünya Savaşı ve Türk Kurtuluş Savaşı'nda önemli görevler üstlenmiş, Bakü ve İzmir şehirlerini düşman işgalinden kurtarmış, sonrasında bir dönem milletvekilliği yapmış Kafkasya asıllı Türk askeri. 9 Eylül 1922 sabahı, 1. Süvari Tümeni'nin komutanı olarak İzmir'e ilk giren Türk paşasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İzzettin Çalışlar</span> Türk asker ve siyasetçi

İzzettin Çalışlar, Türk asker ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Şükrü Aydındağ</span> Türk asker ve siyasetçi

Hacı Şükrü Bey (Aydındağ), Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Nâzım</span> Türk asker

Mehmet Nâzım, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Şefik Aker</span>

Mehmet Şefik Aker, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Kurtcebe Noyan</span>

İsmail Hakkı Kurtcebe Noyan, Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Karl-Adolf Hollidt</span>

Karl-Adolf Hollidt, Almanya'nın subayı ve Nazi Almanyası döneminde Generaloberst.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Messe</span>

Giovanni Messe, İtalyan asker ve siyasetçi. İtalya Krallığının askeri ve Faşist döneminde general. İtalyan Mareşal. Savaşı sonrasında senatör.

<span class="mw-page-title-main">Bekir Sami Günsav</span>

Bekir Sami Günsav Çerkes asıllı Türk asker.

<span class="mw-page-title-main">Nuri Berköz</span> Türk asker ve eski Jandarma Genel Komutanı

Mehmet Nuri Berköz, Türk asker. 11. Jandarma Genel Komutanı (1949-1950).

<span class="mw-page-title-main">Armando Diaz</span>

Armando Diaz, İtalyan asker ve siyasetçi.

Erich Abraham II. Dünya Savaşı sırasında Doğu Cephesindeki LXIII Kolordu 76. Piyade Bölüğü'ne komuta eden Nazi Almanyası'nda Wehrmacht'ında bir generaldi.

Kadriye Nurmambet ; 21 Ağustos 1933, Dobriç Romanya Krallığı - 31 Ocak 2023), Romanyalı Kırım Tatarı azınlıktan halk müziği sanatçısı ve folklorist. Milli ilgileri üzerinde topladı ve Dobruca Bülbülü olarak tanındı.

Ömer Ertuğrul Erbakan, Türk asker ve mevcut Özel Kuvvetler komutanıdır.

Kazım Abdülakim, Rumen ordusunda görev yapmış olan Kırım Tatar kökenli bir asker. Bir savaş kahramanı olan Kazım, 1917 yazında, Maraşeşti Savaşı olarak bilinen I. Dünya Savaşı çatışması sırasında öldü. Selim Abdülakim'in kardeşiydi.

Ahmed Nurmambet - Kırım Tatarı, Dobruca doğumlu, Rumen ordusunda görev yapmış olan askerdir. Ahmed Nurmambet, ünlü halk müzisyeni Qadriya Nurmambet 'nin babası ve Albay'ın Refik Kadir'in yeğeniydi

Mehmet Danyal Yurdatapan, Türk asker. Eski 3. Ordu Komutanı.