İçeriğe atla

Refik Aliyev

Refik Alivyev
DoğumRafiq Əziz oğlu Əliyev
10 Şubat 1940 (84 yaşında)
Ağdam, SSCB
Milliyet Sovyetler Birliği
 Azerbaycan
VatandaşlıkAzerbaycan
EğitimAzerbaycan Petrol ve Kimya Enstitüsü (1963)
Kariyeri
DalıOtomasyon, Otomatik kontrol sistemleri, yapay zeka[1]

Aliyev Refik Azizoğlu (10 Şubat 1942, Ağdam) - teknik bilimler doktoru (1975), profesör (1976), ANAS'ın ilgili üyesi, Azerbaycan Devlet Petrol ve Sanayi Üniversitesi Otomatik Yönetim Sistemleri Bölümü eski başkanı, MBA program direktörü, ADNA, Georgia State Üniversitesi, Atlanta, ABD, BBA Program Direktörü, Genetik ve Yapay Zeka Derneği Başkanı.[2]

Hayati

Refik Aliyev, 10 Şubat 1942'de Azerbaycan'ın Ağdam bölgesinin Nevruzlu köyünde doğdu. 1948-1958 yılları arasında Ağdam'da ortaokulu okudu ve derece ile mezun oldu. 1958-1963 yıllarında M. Azizbeyov'un adını taşıyan Azerbaycan Petrol ve Kimya Enstitüsü'nden onur diplomasıyla mezun oldu. 1964-1967 yılları arasında Moskova'da SSCB Bilimler Akademisi Yönetim Sorunları Enstitüsü'nde yüksek lisans öğrencisiydi. 1967'de teknik bilimler adayı, 1975'te teknik bilimler doktoru unvanını aldı. 1967-1969 yılları arasında Neftkimyaautomat Bilimsel-Araştırma ve Tasarım Enstitüsü'nde (ETLİ) bilimsel-araştırma laboratuvarı başkanlığı yaptı. 1976 yılında profesör oldu. 1989 yılında Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi'nin ilgili üyesi seçildi. 1989-2011 yılları arasında Azerbaycan Devlet Petrol Akademisi Otomatik Yönetim Sistemleri Bölüm Başkanı olarak görev yaptı. 1998'den günümüze Azerbaycan Devlet Petrol Akademisi ve Georgia Devlet Üniversitesi'nin (Atlanta, ABD) MBA program direktörlüğünü, 2001'den günümüze ise bu üniversitelerin BBA program direktörlüğü görevini sürdürmektedir.

Azerbaycan'da ve birçok yabancı ülkede bilişim ve yönetim alanında bilimsel-araştırma çalışmalarının düzenlenmesinde öncü rol oynamıştır. Azerbaycan, Rusya, Almanya ve İran'da 130'dan fazla bilim adayı ve 25 bilim doktoru eğitti. Öğrencileri şu anda sadece Azerbaycan'ın değil ABD, Almanya, Türkiye, Rusya, İran gibi ülkelerde çalışmaktadır.

"Bulanık Sistemlerin Uygulanması" adıyla 1994 yılından itibaren çeşitli Avrupa ülkelerinde doğrudan lider konumda katılımıyla, 2000 yılından itibaren iki yılda bir Özbekistan Cumhuriyeti Taşkent'te "Bulanık Sistemlerin Uygulanması ve Yumuşak Hesaplama", 2000 yılından itibaren Antalya'da her iki yılda bir "Sistem analizi, karar verme ve yönetimde Kelime Tabanlı Bilgisayar ve Soft Computing" konulu uluslararası bilimsel konferanslar düzenlemektedir.

Bilişim ve yönetim, yapay zeka, bulanık mantık ve Soft Computing konularına ayrılmış yaklaşık 70 kitap ve 350'den fazla bilimsel makale yazmıştır.

Ödüller

  • 1971 - Azerbaycan Lenin Komsomol bilim alanında ödülü
  • 1983 - SSCB Devlet Bilim ve Teknoloji Ödülü
  • 1992 — Tebriz Üniversitesi Profesörü (İran).
  • 1999 — Georgia Eyalet Üniversitesi (ABD) Profesörü.
  • 2000 - Siegen Üniversitesi'nde (Almanya) Profesör.
  • 2003 — Yakın Doğu Üniversitesi (NEAR) Profesörü.

Ana bilimsel başarılar

  • Çok boyutlu ve birleşik deterministik, stokastik (1967), bulanık (1981) kontrol sistemlerinin değişmezlik koşullarının formülasyonu;
  • Entelektüel endüstriyel sistemlerde karar verme ve yönetim süreçlerinin entegrasyonuna ilişkin ilkelerin oluşturulması (1969);
  • Stokastik değişken yapılı sistemlerin sentez yöntemlerinin geliştirilmesi (1976);
  • Çok düzeyli dağıtılmış üretim sistemleri için koordinasyon teorisinin geliştirilmesi (1980);
  • AL11, AL12 ve AL13 bulanık mantığın oluşturulması (1984–1986);
  • Bulanık modellerin yeterlilik koşullarının formüle edilmesi (1984 );
  • Bulanık akıllı robotların teorisinin ve yapım ilkelerinin geliştirilmesi (1986);
  • ESPLAN (1987) dahil olmak üzere bulanık uzman sistemlerin geliştirilmesi;
  • Bulanık dağıtılmış akıllı sistemler kavramının oluşturulması (1988), oluşturulma yöntemlerinin geliştirilmesi (1993);
  • Aracılar arasındaki rekabet ve işbirliği ile Soft Computing'e dayalı çok aracılı akıllı sistemlerin oluşturulması (1997);
  • Genetik algoritmalara dayalı bulanık sinir ağlarının öğrenme yönteminin geliştirilmesi (1997);
  • Genetik algoritmalara dayalı yeni bir bulanık regresyon analizi konseptinin geliştirilmesi (1998);
  • Bulanık-kaos sinerjisine dayalı uyarlanabilir kontrol sistemlerinin önerilmesi (2001);
  • Bulanık zaman serilerine dayalı yeni tahmin yöntemlerinin geliştirilmesi, 2002;
  • Genelleştirilmiş kararlılık teorisinin gelişimi. Zade-Aliyev'in dinamik sistemlerin kararlılığının tanımını ve kriterini önermesi, 2003-2007.

Önemli eserleri

  • Aliyev R. A. Otomatik kontrol. Bakü: Maarif, 1993, 622 s. (Azerice).
  • Aliyev R. A. Üretim kontrol sistemlerinde entegrasyon yöntemleri. Moskova: Energoatomizdat, 1989, 271 s.
  • Aliev RA, Aliev FT ve Babaev MD, Bulanık Süreç Kontrolü ve Bilgi Mühendisliği. Köln: Verlag TUV Rheinland, 1991, s. 148. (İngilizce).
  • Aliev RA, Bonfig KW ve Aliev FT, Soft Computing, Technik Verlag, Berlin, Almanya, 2000, s. 448. (Almancada).
  • Aliev RA ve Aliev RR, Soft Computing and its Application, World Scientific, New Jersey, Londra, Singapur, Hong Kong, 2001. (İngilizce).

Filmografi

  1. Elektronik Hesap Makineleri Prodüksiyonu Kontrol Ediyor (film, 1982)
  2. Kitabıma Başlıyorum (film, 2006)

Kaynakça

  1. ^ "AUT - Úplné zobrazení záznamu". aleph.nkp.cz. 17 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2024. 
  2. ^ "Musavat.com — İki şagirdlə bir akademikin söhbəti. Rafiq Əliyev: "Bizim nəzəriyyə Çinə ildə yüz milyardlarla dollar gəlir gətirir"". 8 Kasım 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2011. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Yazılım mühendisliği, yazılım geliştirme ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Yazılım mühendisliği tanımı ilk olarak 1968 yılında Friedrich L. Bauer tarafından Almanya'da gerçekleştirilen NATO toplantısında gündeme gelmiştir. Ayrıca, matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Margaret Hamilton "yazılım mühendisliği" terimini ortaya atan kişilerden biri olarak kabul edilmektedir. Yazılım mühendisliği tanım olarak "karmaşık yazılım sistemlerinin belirli bir hedefe ve sisteme dayalı olarak ve iş bölümü yapılarak, belirli prensipler, yöntemler ve araçlar kullanılarak geliştirilmesidir."

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar bilimi</span> belirli evren kurallarına dayalı, sistematik çalışan ve elementlerin ya da ağların birbirleriyle olan ilişkisi

Bilgisayar bilimi, bilgisayarların tasarımı ve kullanımı için temel oluşturan teori, deney ve mühendislik çalışmasıdır. Hesaplamaya ve uygulamalarına bilimsel ve pratik bir yaklaşımdır. Bilgisayar bilimi; edinim, temsil, işleme, depolama, iletişim ve erişimin altında yatan yönteme dayalı prosedürlerin veya algoritmaların fizibilitesi, yapısı, ifadesi ve mekanizasyonunun sistematik çalışmasıdır. Bilgisayar biliminin alternatif, daha özlü tanımı "büyük, orta veya küçük ölçekli algoritmik işlemleri otomatikleştirme çalışması" olarak nitelendirilebilir. Bir bilgisayar bilimcisi, hesaplama teorisi ve hesaplama sistemlerinin tasarımı konusunda uzmanlaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Association for Computing Machinery</span>

Bilgisayar Derneği, bilgisayar bilimleri alanındaki en eski mesleki kuruluştur. 1947'de kurulmuş, günümüzde 80.000 üyeye ulaşmıştır. Mesleki ve akademik yayınları ile toplantı faaliyetlerinin yanı sıra, bilişim dalının en önemli ödülü kabul edilen Turing Ödülü'nü vermesiyle de bilinir. Merkezi New York şehrindedir. Dünya genelini kapsayan üyelik sistemi ile bilişim teknolojisinin çeşitli alanları ile uğraşan profesyonellere ve öğrencilere kaynak sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Millî İlimler Akademisi</span>

Azerbaycan Millî İlimler Akademisi veya Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi, Azerbaycan'ın ana bilimsel kurumudur. 1945'te Bakü'de kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bakü Slav Üniversitesi</span>

Bakü Slavyan Üniversitesi, Azerbaycan'ın Bakü şehrinde kurulmuş olan devlet üniversitesidir. Bakü Slavyan Üniversitesinde eğitim dili Rusça ve Azerbaycanca'dir. Üniversite'de eğitim ücreti 1000-2500 ABD dolarıdır ve bu ücret iki taksit halinde ödenir.

Bilgisayar bilimci, bilgisayar bilimi, bilgi ve hesaplamanın teorik temellerinin incelenmesi ve bunların uygulamaları hakkında uzmanlaşmış bir kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Faik Memmedov</span>

Faig İsmayıl oğlu Mammedov - toplumsal ve bilimsel militan, tarım bilimleri profesörü.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan Diller Üniversitesi</span>

Azerbaycan Diller Üniversitesi ya da kısa adıyla ADU Bakü, Azerbaycan'da bir devlet üniversitesidir. Öğrenci topluluğu yaklaşık 4000 lisans ve 900 lisansüstü öğrenciden oluşmaktadır. Üniversite 700'den fazla öğretmenden oluşan birleşik bir fakülteye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Tefekkür Üniversitesi</span> Baküde bir özel üniversite

Bilim ve Eğitim Merkezi "Tefekkür" Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir özel üniversitedir. Üniversite 1995'te kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Bilimsel hesaplama</span>

Bilimsel hesaplama karmaşık problemleri anlamak ve çözmek için gelişmiş bilgi işlem yeteneklerini kullanan çok disiplinli bir alandır. Hesaplamalı bilim üç farklı unsuru birleştirmektedir:

<span class="mw-page-title-main">Eldar Guliyev</span>

Eldar Allahyar oğlu Kuliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi milletvekili, Azerbaycan Merkezi Kooperatifler Birliği - "Azerittifak"ın Başkanı, Azerbaycan Kooperasyon Üniversitesi Rektörü, iktisat bilimleri doktoru, profesör.

<span class="mw-page-title-main">Millî Havacılık Akademisi</span>

Ulusal Havacılık Akademisi (UHA) — Azerbaycan devletinin yükseköğrenim kurumudur. Azerbaycan Hava Yolları bünyesi dahilindedir.

Aliyeva Refike Rıza kızı, Sovyet Azeri kadın kimya profesörü ve akademisyen. Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi hakiki üyesi (akademik) (2014) "Şöhret" nişanı sahibi, emektar bilim insanı gibi unvanlara sahiptir.

Bilim ve Teknoloji, Azerbaycan'ı bütün yönleriyle etkileyen devlet politikasının ana alanlarından biridir. Azerbaycan Ulusal Bilimler Akademisi (ANAS), devlet politikasını bu alanda uygulamak için bilim ve teknolojinin merkez ajansı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ramiz Mehdiyev</span> Azerbaycanlı siyasetçi

Ramiz Mehdiyev, Azerbaycanlı siyasetçi, Azerbaycan Cumhuriyeti eski Cumhurbaşkanlığı İdaresi başkanı; Azerbaycan Millî İlimler Akademisi üyesi ve eski Azerbaycan Millî İlimler Akademisi başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Zarife Aliyeva</span> Haydar Aliyevin eşi

Zarife Aliyeva, Azerbaycanlı göz doktoru, oftalmolog, Azerbaycan SSC'nin emekli bilim insanı, doktor (1976), profesör (1979) ve Azerbaycan Millî İlimler Akademisi asil üyesi (1983) idi.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

Memmed Rahim oğlu Aliyev — profesör, fizik-matematik bilimleri doktoru, moleküler fiziğin birçok sektöründe bilimsel katkı veren Azerbaycanlı Sovyet bilim insanı. Bilimsel başarıları arasında molekülde santrifüj genişleme sabitinin bulunma yöntemi, dinamik etkilerin doğru bir şekilde yorumlanması yer alır.

Ali Aliev, 10 Eylül 1955'te doğmuştur. Kırım Tatarı bir fizikçi olan Ali Aliev, NanoTech Enstitüsü'nde araştırma profesörü ve The School of Natural Sciences Fizik Bölümü'nde yardımcı doçenttir. 2011 yılında Time dergisi tarafından “Yılın Mucidi” seçilmiştir. Aliev'in güncel araştırma alanları nanobilim ve nanoteknolojiler, elektrokromizm ve akustiktir.

<span class="mw-page-title-main">Kurban Yetirmişli</span> Azerbaycan Milli İlimler Akademisinin mühabir üyesi, Profesör, Jeoloji ve Mineraloji Doktoru, Onurlu Bilim Çalışanı

Kurban Yetirmişli – Azerbaycan Milli İlimler Akademisinin mühabir üyesi, Profesör, Jeoloji ve Mineraloji Doktoru, Onurlu Bilim Çalışanı