İçeriğe atla

Refet Topçuoğlu

Refet Topçuoğlu
Türkiye Büyük Millet Meclisi
2., 3., 4. Dönem Milletvekili
Görev süresi
11 Ocak 1925 - 18 Şubat 1932
Seçim bölgesi1923Şanlıurfa
1927Şanlıurfa
1931Şanlıurfa
Kişisel bilgiler
Doğum Refet
1872
Hezargrad, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 18 Şubat 1932 (60 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Vatandaşlığı  Türkiye
Milliyeti Türk
Evlilik(ler) Evli
Çocuk(lar) 2
Mesleği Bürokrat, Siyasetçi

Refet Topçuoğlu[1] (d. 1872, Hezargrad, Osmanlı İmparatorluğu - ö. 25 Aralık 1933), Türk siyasetçi. Babası, Hasan Efendi'dir.[2] Annesi, Raşide Hanım'dır.

7 Aralık 1897 tarihinde, Askeri Tıbbiye'den yüzbaşı olarak mezun olmuştur. Türkçe, Arapça ve Fransızcayı iyi derecede öğrenmiştir. İzmir Hastanesi'ne atanan Dr. Refet Bey, İzmir'den Avrupa'ya kaçmıştır. Meşrutiyetin ilanından sonra yurda dönmüş ve İzmir Sınai Okulu Müdürlüğü'ne atanmıştır. Bu görevden sonra, çeşitli ilçelerde kaymakamlık görevinde bulunmuştur. Milli Mücadele Dönemi'nde, Mihalıççık Kaymakamlığı yapmıştır. Bu dönemde Ali Fuat Bey komutasında, Milli Mücadele'ye katılmıştır. Sivri Hisar Kaymakamlığı'nda bulunduktan sonra; Isparta, Maraş, Cebelibereket (Osmaniye) Mutasarrıflığı yapmıştır.

11 Ağustos 1923 tarihinde İkinci TBMM açılmıştır. II. Türkiye Büyük Millet Meclisine Urfa'dan; Yahya Kemal Bey (Beyatlı), Ali Fuat Bey (Bucak), Hüsrev Bey (Gerede), Saffet Kemalettin Bey (Yetkin), Mehmet Refet Bey (Topçuoğlu) ve Mehmet Refet Bey (Ülgen) isimlerinde altı milletvekili katılmıştır.[3]

Yahya Kemal Bey, Varşova Büyükelçiliği'ne tayin edildiği için Anayasanın 23. maddesi gereğince 22 Mayıs 1926 tarihinde milletvekilliğinden istifa etmiştir. Yahya Kemal Bey'in yerine de 21 Aralık 1926 tarihinde yapılan ara seçimlerde Refet Bey (Topçuoğlu) 440 oyla seçilerek Urfa Vilayeti'ni temsil etmiştir.[4] Mazbatası 5.1.1927'de onaylanmıştır.[5] Dr. Refet Bey, komisyonlarda çalışma fırsatı bulamadan, III. Dönem seçimlerine gidilmiştir. Mehmet Refet daha sonra III. ve IV. Dönem Urfa Milletvekilliği de yapmıştır.

"Sıhhat Yolu", "Usulu Aşari veya Metre Sistemi", "Othello" isimlerinde eserleri vardır.

Evli ve iki çocuk babasıdır.[1] 18 Şubat 1932 tarihinde IV. yasama dönemi bitmeden vefat etmiştir.[6] Yerine 12 Mayıs 1932 tarihinde Mehmet Emin Bey (Yurdakul) seçilmiştir.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b "TBMM Albümü 1. Cilt (1920-1950)" (PDF). 10 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  2. ^ TBMM Arşivi, 638 Sicil Numaralı Tercüme-i Hal Kağıdı
  3. ^ Kanatlı, Arda (2018). II. TBMM Urfa milletvekilleri ve siyasi faaliyetleri (1923-1927). Tez no: 491290. Hitit Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Tarih Ana Bilim Dalı. 9 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2022. 
  4. ^ Kazım Öztürk, Türk Parlamento Tarihi TBMM II. Dönem 1923-1927, C. I, TBMM Vakfı Yayınları
  5. ^ TBMM Arşivi, Mehmet Refet (TOPÇUOĞLU) Seçim Mazbatası
  6. ^ TBMM Albümü, C.I, s.121
  7. ^ Tek Partinin İktidarı: Türkiye'de Seçimler ve Siyaset (1923-1946). Ahmet Demirel. İletişim Yayınları. 21 Haz 2015. 28 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Emin Yurdakul</span> Türk şair ve milletvekili

Mehmet Emin Yurdakul, Türk şair ve milletvekili. "Türk Şairi", “Millî Şair” olarak anılır.

<span class="mw-page-title-main">Fahrettin Altay</span> Türk asker ve siyasetçi

Fahrettin Altay Türk asker ve siyasetçi. Türk Kurtuluş Savaşı'ndaki Büyük Taarruz'dan sonra Yunan ordusunun geri çekilmesini sağlayarak İzmir'e giren 5. Süvari Kolordusunun komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Refet Bele</span> Türk asker ve siyasetçi

İbrahim Refet Bele, Türk asker ve siyasetçi. Kurtuluş Savaşı'na katılan ilk beş generalden birisidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında İçişleri Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı görevlerinde bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Arslan Toğuzata</span> Türk -Osmanlı polis ve siyasetçi

Arslan Toğuzata, TBMM 1. Dönemi için yapılan milletvekilliği seçimlerinde Maraş milletvekili seçilen Mehmet Hacıhaliloğlu'nun istifası üzerine milletvekili seçilmiş, fakat Maraş ve Antep bölgesindeki millî savunmaya katılması ve millî kuvvetlerin komutanlığını yapması dolayısı ile Meclis'te önemli bir faaliyet gösterememiş polis kökenli bir milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Umay</span> Türk hekim ve siyasetçi

Mehmet Fuat Umay, Türk hekim, bürokrat ve siyasetçidir. Çocuk Esirgeme Kurumunun kurucusudur. TBMM'nin 1. döneminde Bolu, 2. döneminden 8. dönemine kadar (1920-1950) Kırklareli milletvekilliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hacim Çarıklı</span> Türk siyasetçi

Hüseyin Hacim Çarıklı, Türk idareci ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Saip Ursavaş</span> Türk asker ve siyasetçi

Ali Saip Ursavaş, Türk asker ve siyasetçi.

Çerkez Ethem Ayaklanması, Kuvâ-yi Milliye komutanı Çerkez Ethem tarafından Ankara'da kurulan düzenli orduya karşı gerçekleştirilen ayaklanmadır. I. İnönü Muharebesi sırasında bastırılmıştır. Kuva-yi Seyyare döneminde oldukça başarılı hizmetler veren Çerkez Ethem bu yenilgi sonunda Yunan ordusuna teslim olmuş ve TBMM tarafından vatan haini ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ali Fuat Cebesoy</span> 6. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Ali Fuat Cebesoy, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Aziz Akyürek</span> Türk siyasetçi

Hüseyin Aziz Akyürek, II. Meşrutiyet döneminde Osmanlı Devleti bürokrasisinde üst düzey görevlerden sonra, Yunan işgali sonrası Manisa'da mutasarrıflık ve yine işgal sonrası İzmir'de önce valilik, sonra da belediye başkanlığı yapmış, TBMM 3. Dönem'den itibaren 5 dönem Erzurum milletvekili olarak Meclis'te bulunmuş Türk siyasetçisi ve idarecidir.

<span class="mw-page-title-main">Cevat Abbas Gürer</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmet Cevat Abbas Gürer, Türk asker, siyasetçi, Mustafa Kemal Paşa’nın başyaveri, Meclis-i Mebûsan ve TBMM I., II., III., IV. ve V. dönem Bolu milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Talî Öngören</span> Türk asker, siyasetçi ve diplomat

İbrahim Edhem (Talî) Öngören, Türk hekim ve siyasetçi, diplomat.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Sabri Toprak</span> Türk siyasetçi ve diplomat

Mehmet Sabri Toprak, Türk Bürokrat, eski Tarım Bakanı ve Fenerbahçe Spor Kulübü'nün 10. başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı-yeşil şeritli İstiklâl Madalyası sahipleri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Kırmızı-yeşil şeritli İstiklâl Madalyası Türk Kurtuluş Savaşı sırasında hem Türkiye Büyük Millet Meclisinde hem de cephe hattında üstün hizmet göstermiş kişilere verildi.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Canbulat</span>

İsmail Hakkı Canbulat, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Haydar Hilmi Vaner</span>

Haydar Hilmi Vaner, Türk bürokrat ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Atıf Tüzün</span> Türk siyasetçi

Mehmet Atıf Tüzün, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Halis Tarıkahya</span> Türk siyasetçi

Halis Turgut Bey ya da Mehmet Halis [Tarıkahya], Türk siyasetçi.

Mehmet Refet Ülgen, Türk siyasetçi.

Mehmet Mithat Alan, Türk siyasetçi.