İçeriğe atla

Referans Günlük Alım

ABD ve Kanada'da gıda ve diyet takviyesi ürünlerinde beslenme etiketlemesinde kullanılan Referans Günlük Alım (RDI), besin öğesinin günlük alım miktarıdır. RDI, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki her nüfus bölümündeki sağlıklı bireylerin %97-98'inin besin ihtiyacını karşılamada yeterli olmalıdır. ABD nüfusu için geliştirilmiş olsa da, evrensel olarak olmasa da diğer ülkeler tarafından benimsenmiştir.

Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da beslenme gerçekleri etiket'lerinde (İngilizce: Nutrition facts label) (% DV olarak) basılı olan ve sırasıyla Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve Health Canada tarafından düzenlenen RDI, gıdaların Günlük Değerini (DV) belirlemede kullanılır. Bir gıda türü RDI'nin %20'sini veya daha fazlasını içeriyorsa "Yüksek", "zengin" veya "mükemmel kaynak" etiketleri gıda için kullanılabilir. RDI'nın %10 ila %20'sini içeriyorsa gıdanın ambalajının üzerinde "İyi kaynak", "içerir" veya "sağlar" etiketleri kullanılabilir.[1]

Önerilen Diyet Miktarları (RDA'lar), (ing: The Recommended Dietary Allowances) hem Diyet Referans Alımı (DRI) beslenme tavsiyeleri sistemine (hala RDA değerlerini tanımlayan) hem de gıda etiketleme için kullanılan RDI'lara dönüşen birçok beslenme tavsiyesidir. ABD beslenme etiketlerini hükmeden ilk düzenlemeleri, 1968'de yayınlanan mevcut RDA değerlerine dayalı olarak % U.S. RDA beyanı belirledi. Daha sonra, % U.S. RDA yüzdesi, %DV olarak yeniden adlandırıldı ve %DV'lerin dayandığı RDA değerleri RDI'lar oldu.

RDA'lar (ve daha sonra DRI içindeki RDA değerleri) en son bilimsel bilgileri yansıtacak şekilde düzenli olarak gözden geçirildi ancak beslenme etiket düzenlemeleri zaman zaman güncellense de mevcut RDI değerleri değişmedi. Böylece beslenme gerçekleriyle ilgili etiketler hâlâ 1968'deki eski BKA'lara dayandığı gibi 2016 yılına kadar birçok DV aynen kullanıldı. 2016'da Gıda ve İlaç İdaresi, güncel DRI'deki RDA'lara dayalı olarak güncellenmiş RDI'ler ve DV'ler dahil olmak üzere yönetmeliklerde değişiklikler yayınladı.[2]

Gıda etiketleme referans tabloları

Referans diyet alımı (RDI), cinsiyete ve yaşa göre sayılar verir. Günlük Değer (DV), gıda ürünlerinin etiketlerine yazılır ve genel nüfus içindir.

Günlük Değerler

FDA, 27 Mayıs 2016'da gerçekler levhasındaki değişikliklerle ilgili son bir kural yayınladı.[3] Yeni değerler Federal Register’da yayınlandı.[4] Uyumluluk için orijinal son tarih 28 Temmuz 2018'di ancak 4 Mayıs 2018'de FDA, yıllık gıda satışı 10 milyon ABD Doları veya üzerinde olan üreticiler için 1 Ocak 2020'ye kadar ve yıllık gıda satışı 10 milyon ABD Doları'nın altında olan üreticiler için 1 Ocak 2021'e kadar uyumluluk başlangıcını uzatan son bir kural yayınladı.[5][6][7] 1 Ocak 2020 uyum tarihini takip eden ilk altı ay boyunca FDA, yeni Beslenme Gerçekleri etiketi şartlarını karşılamak için üreticilerle işbirliği içinde çalıştı ve bu süre boyunca bu şartlarla ilgili yaptırım eylemine odaklanmadı.[5] Bazı gıda maddelerinin raf ömürlerinin uzun olması nedeniyle eski veya yeni bilgiler panel içeriğine sahip ürünler aynı anda market raflarında olabilir.

Aşağıdaki tablo, yetişkinler ve dört yaş ve üstü çocuklar için 2.000 kcal (8.400 kJ) kalori alımına dayalı eski ve yeni DV'leri listeler.[8][9]

Besin DV[10]
Toplam yağ65 g'dan 72 g'a yükseltildi
Doymuş yağ asitleri20 gr'da değişmeden kaldı
Kolesterol300 mg değişmeden kaldı
Sodyum2400 mg'dan 2300 mg'a düşürüldü
Potasyum 3500 mg'dan 4700 mg'ye yükseltildi
Toplam karbonhidrat300 gr'dan 275 gr'a düşürüldü
İlave şeker50 g'da yeni ayarlandı
Diyet lifi25 gr'dan 28 gr'a yükseltildi (14 gr/1000 Kalori ve 2.000 Kalorilik diyet temel alındı)
Protein50 g'da değişmeden kaldı (2.000 Kalorilik diyetin %10'una göre)

Kaynakça

  1. ^ "Nutrient content claims for 'good source', 'high', 'more', and 'high potency', Specific Requirements for Nutrient Content Claims. Food Labeling, Code of Federal Regulations, Title 21, Chapter I, Subchapter B, Part 101, Subpart D, Section 101.54". Food and Drug Administration. 1 Nisan 2017. 8 Eylül 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2018. 
  2. ^ "Major Changes Coming to Nutrition Facts and Supplement Facts Labels Near You | Insights | Venable LLP". www.venable.com (İngilizce). 23 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2023. 
  3. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; fda16 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )
  4. ^ "Federal Register May 27, 2016 Food Labeling: Revision of the Nutrition and Supplement Facts Labels" (PDF). 8 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. 
  5. ^ a b "FDA provides information about dual columns on Nutrition Facts label". U.S. Food and Drug Administration (FDA). 30 Aralık 2019. 7 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2020.  Bu madde, bu kaynaktan alınan kamu malı olan bir metni içermektedir.
  6. ^ "Changes to the Nutrition Facts Label". U.S. Food and Drug Administration (FDA). 27 Mayıs 2016. 18 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2020.  Bu madde, bu kaynaktan alınan kamu malı olan bir metni içermektedir.
  7. ^ "Food Labeling: Revision of the Nutrition and Supplement Facts Labels and Serving Sizes of Foods That Can Reasonably Be Consumed at One Eating Occasion; Dual-Column Labeling; Updating, Modifying, and Establishing Certain Reference Amounts Customarily Consumed; Serving Size for Breath Mints; and Technical Amendments; Extension of Compliance Dates". Federal Register. 4 Mayıs 2018. 4 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2020.  Bu madde, bu kaynaktan alınan kamu malı olan bir metni içermektedir.
  8. ^ "Daily Value on the New Nutrition and Supplement Facts Labels". FDA. HHS. 13 Mayıs 2020. 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Haziran 2021. 
  9. ^ "Dietary Reference Intakes Tables and Application : Health and Medicine Division". nationalacademies.org. 21 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2018. 
  10. ^ Nutrition, Center for Food Safety and Applied (25 Şubat 2022). "Daily Value on the New Nutrition and Supplement Facts Labels". FDA (İngilizce). 14 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Omega-3 yağ asitleri, aynı zamanda Omega-3 yağları, ω-3 yağ asitleri veya n−3 yağ asitleri olarak da adlandırılır, kimyasal yapılarında terminal metil grubundan üç atom uzaklıkta bir çift bağın varlığı ile tanımlanan çoklu doymamış yağ asidi'lerdir (PUFA'lar). Doğada yaygın olarak dağılmışlardır, önemli olduklarından hayvan lipid metabolizması bileşenleridir ve insan diyetinde ve insan fizyolojisinde önemli bir rol oynarlar.

<span class="mw-page-title-main">Vitamin</span> canlıların az oranda gereksinim duyduğu besin

Vitamin, bir canlının metabolizmasının düzgün çalışması için küçük miktarlarda ihtiyaç duyduğu temel bir mikro besin olan organik bir moleküldür. Esansiyel besinler canlıda ya hiç sentezlenemez ya da yeterli miktarlarda sentezlenemez ve bu nedenle beslenme yoluyla alınması gerekir. C vitamini bazı türler tarafından sentezlenebilirken diğerleri tarafından sentezlenemez; ilk etapta bir vitamin değildir, ikinci sıradadır. Vitamin terimi diğer üç temel besin grubunu içermez: mineraller, esansiyel yağ asitleri ve esansiyel amino asitler. Çoğu vitamin tek bir molekül değil, vitaminler adı verilen ilgili molekül gruplarıdır. Örneğin, sekiz E vitamini vardır: dört tokoferol ve dört tokotrienol. Bazı kaynaklar kolin de dahil olmak üzere on dört vitamini listeler, ancak büyük sağlık kuruluşları on üç vitamini listeler: A vitamini, B1 vitamini (tiamin), B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin), B5 vitamini, B6 vitamini (piridoksin), B7 vitamini (biyotin), B9 vitamini, B12 vitamini (kobalaminler), C vitamini, D vitamini (kalsiferoller), E vitamini ve K vitamini.

<span class="mw-page-title-main">Tonik (içecek)</span> gazlı meşrubat

Tonik, (içecek) içine kinin katılmış sodaya verilen addır. Kokteyllerde sıkça kullanılır. Başlangıçta sıtmaya karşı profilaktik olarak kullanılan tonik genellikle önemli ölçüde daha düşük kinin içeriğine sahiptir ve günümüzde de sıklıkla tatlandırılmış olmasına rağmen, kendine özgü acı tadı için tüketilmektedir. Genellikle karışık içeceklerde, özellikle cin tonikte kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Gıda katkısı</span>

Gıda katkıları, gıda endüstrisinin gıdanın üretimi, hazırlanması, ambalajlaması ve/veya depolamasında gıdaya dayanıklık, yoğunluk, renk vermek için katılan madde veya madde karışımlarıdır.

Bir ilacın gebelik kategorisi, gebelik sırasında anne tarafından belirtildiği şekilde kullanılması durumunda, ilaca bağlı fetal hasar riskinin bir değerlendirmesidir. Anne sütünde farmasötik ajanlar veya metabolitleri tarafından verilen herhangi bir riski içermez.

FDA, Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığına bağlı; gıda, gıda takviyeleri, ilaç, biyolojik medikal ürünler, kan ürünleri, medikal araçlar, radyasyon yayan aletler, veteriner aletleri ve kozmetiklerden sorumlu bürodur.

<span class="mw-page-title-main">Malnütrisyon</span> Tıbbi durum

Malnütrisyon veya malnutrisyon, beslenmenin içerik ve miktar açısından yetersiz olması veya tam tersi aşırı besin alımı nedeniyle oluşan sağlık sorunlarını ifade eder. Günlük enerji ihtiyacı, yaş, cinsiyet, beden ebadı ve fiziksel aktiviteye bağlı olarak değişiklik gösterir.

<span class="mw-page-title-main">Gıda işleme</span>

Gıda işleme, tarımsal veya hayvani besin hammaddelerinin gıdaya ya da daha evvel tüketilebilir gıda haline getirilmiş maddelerin başka bir gıda maddesine dönüştürülmesidir. Gıda işleme; tahılın öğütülmesinden un yapımına, evde yemek pişirmekten hazır yemek yapmak için kullanılan karmaşık sanayi yöntemlerine kadar gıda işlemesinin pek çok şeklini kapsar. Gıda işlemesiyle hasat edilmiş ekinler ya da kesilmiş hayvansal ürünlerden pazarlanabilir ve görece uzun raf ömrüne sahip yiyecekler yapılır. Hayvan yemi üretiminde de benzer yöntemler uygulanır. Birincil gıda işleme çoğu gıdaları yenilebilir yapmak için gereklidir. İkincil işleme malzemeleri ekmek gibi bilinen gıdalara dönüştürür. Üçüncül gıda işleme, çok şeker ve tuz içerdiği, çok az lifli olduğu, beslenme ihtiyaçları açısından sağlıksız olduğu, beslenmeyi ve obeziteyi artırdığı için eleştirilir.

<span class="mw-page-title-main">Ek Beslenme Yardımı Programı</span>

Ek Beslenme Yardımı Programı, Amerika'da uygulanan, düşük gelirli ya da herhangi bir geliri olmayan kişilere gıda satın alma yardımı sağlayan federal bir yardım programı.

Registrar Corp gıda, içecek, tıbbi cihaz, ilaç ve kozmetik firmalarına ABD FDA düzenlemeleri konusunda yardım eden bir FDA uyum firmasıdır. Firma şirketler için FDA düzenleyici yardım sağlamasıyla bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kritik kontrol noktası</span>

Kritik kontrol noktası (CCP): standart uygulama işlemlerinde (SOP), çalışmalardan veya müşterilerden kaynaklanan hata noktaları. Bu noktaların tayini ile birlikte alınan önlemler, gıda işleme adımlarıda ve prosedürlerinde uygulanabilir ve gıda güvenlik tehlikelerini önleyebilir, ortadan kaldırabilir ya da kabul edilebilir (kritik) seviyelere indirebilir. Gıda güvenliği yöneticilerinin tayin ettiği en bilinen kritik kontrol noktası pişirmedir.

<span class="mw-page-title-main">Coca-Cola Light Plus</span>

Coca-Cola Light Plus,, The Coca-Cola Company tarafından sunulan vitaminler ve minerallerle takviye edilen Diyet Coca-Cola çeşitidir. ürün aspartam ve asesülfam potasyum karışımı ile tatlandırılmıştır.

Çiğ beslenme veya çiğ gıda diyeti, yalnızca veya çoğunlukla pişmemiş ve işlenmemiş yiyecekleri yemeyi kapsayan bir diyet uygulamasıdır. Felsefeye veya yaşam tarzına ve istenen sonuçlara bağlı olarak, çiğ gıda diyetleri bir dizi meyve, sebze, fındık, tohum, yumurta, balık, et ve süt ürünlerini içerebilir. Diyet ayrıca çeşitli filizlenmiş tohum, peynir ve yoğurt, kefir, kombuça veya lahana turşusunu da kapsayan fermente edilmiş yiyecekler gibi basit işlenmiş yiyecekleri içerebilir, fakat genellikle pastörize edilmiş, homojenize edilmiş veya sentetik böcek ilaçları, gübreler, çözücüler ve gıda katkı maddeleri kullanılarak üretilmiş gıdaları içermez

<span class="mw-page-title-main">Beslenme psikolojisi (Duygusal yeme)</span>

Beslenme psikolojisi ; yemek kararları gibi bilişsel seçimlerin beslenmeyi, psikolojik sağlığı ve genel sağlığı nasıl etkilediğinin psikolojik çalışmasıdır. Beslenme psikolojisi, beslenme davranışı ile ruh sağlığı/esenlik arasındaki ilişkiyi anlamaya çalışmaktadır. NP, psikolojinin ve daha özel olarak sağlık psikolojisinin bir alt alanıdır. Psikoloji, diyetetik, beslenme ve pazarlama dahil olmak üzere çok sayıda farklı alana uygulanabilmektedir. NP, psikolojiye bilgi ve birikim katmaya başlamış, kısa bir geçmişi olan oldukça yeni bir alana sahiptir. Beslenme psikolojisinde iki ana tartışma alanı vardır. Tartışmanın ilk alanı, konunun iki farklı şekilde görülebilmesidir. Psikolojik işlevleri etkileyen beslenme veya beslenme ve sağlığı etkileyen psikolojik seçimler ve davranışlar olarak görülebilmektedir. İkinci tartışma, beslenmeyle ilgili olarak neyin "sağlıklı" veya "normal" olduğunun tanımlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Carmine</span> Karminik asitten türetilen parlak-kırmızı renkte bir pigmenttir

Carmine, ayrıca kırmız, kırmız özü, kıpkırmızı göl veya karmin gölü, doğal kırmızı 4, CI 75470 veya E120 , karminik asit'ten türetilen alüminyumdan kompleks elde edilen parlak-kırmızı renkte bir pigment'tir. Aynı zamanda özellikle koyu kırmızı renk için genel bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Gıda sosyolojisi</span>

Gıda sosyolojisi, toplumun ilerleyen tarihi ve gelecekteki gelişimi ile ilgili kaygılardan ortaya çıkan gıda çalışmasıdır. Gıda sosyolojisi içerisinde; üretim, hazırlık, tüketim, dağıtım, etik, kültürel vb. konular barındırır. Toplumumuzdaki gıda dağıtımının yönü, gıda tedarik zincirindeki değişikliklerin analizi ile incelenebilir. Özellikle küreselleşme, gıda dağıtım endüstrisinde baskı etkisi yaratarak gıda tedarik zinciri üzerinde önemli etkilere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Biyolojide magnezyum</span>

Magnezyum biyolojik sistemlerde temel elementtir. Magnezyum genellikle Mg2+ iyonu olarak oluşur. Yaşam için gerekli mineral besin maddesidir ve her organizmada her hücre türünde vardır. Örneğin, hücrelerdeki ana enerji kaynağı olan adenozin trifosfat (ATP), biyolojik olarak aktif olabilmesi için magnezyum iyonuna bağlanmalıdır. ATP genellikle Mg-ATP'dir. Bu haliyle magnezyum, DNA ve RNA sentezi ile ilişkili olanlar da dahil olmak üzere hücrelerdeki tüm polifosfat bileşiklerinin kararlılığında rol oynar.

Alimta markası altında satılan Pemetrexed, plevral mezotelyoma ve küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin (NSCLC) tedavisine yönelik bir kemoterapi ilacıdır.

DailyMed, ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi (NLM) tarafından sağlık hizmeti sağlayıcılarına ve halka güncel ve doğru ilaç etiketleri yayınlamak için işletilen bir internet sitesidir. DailyMed'in içeriği ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından sağlanmakta ve günlük olarak güncellenmektedir. FDA da bu bilgileri ilaç endüstrisinden toplamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Biyolojide kalsiyum</span>

Kalsiyum iyonları (Ca2+) organizmaların hücre fizyolojisi ve biyokimya’sına katkıda yapar. İkinci haberci olarak görev yaptıkları sinyal iletim yollarında, nöronlardan nörotransmitter salınımında, tüm kas hücre tiplerinin kasılmasında ve döllenme’de önemli rol oynar. Pek çok enzim, Koagülasyon faktör'lerinin birçoğu dahil olmak üzere, kofaktör olarak kalsiyum iyonlarına gerek duyar. Hücre dışı kalsiyum aynı zamanda uyarılabilir hücre zarları arasındaki potansiyel farkının korunması ve ayrıca uygun kemik oluşumu için de önemlidir.