İçeriğe atla

Refah Muhafızı Operasyonu

Refah Muhafızı Operasyonu
2023 Hamas-İsrail Savaşı ve Yemen İç Savaşı
Tarih18 Aralık 2023 – günümüz
Bölge
Aden Körfezi, Kızıldeniz
Sebep Husilerin ticaret gemilerine saldırısı
Sonuç Devam ediyor
Taraflar

 Yemen (Yemen Yüksek Siyasi Konseyi)

 ABD
 Birleşik Krallık
 Almanya
 Güney Kore
 Singapur
 Bahreyn
 Kanada
 Danimarka
 Hollanda
 Norveç
 Seyşeller
 Yunanistan
 Avustralya
 Sri Lanka
 Yeni Zelanda
Komutanlar ve liderler
  • Yemen Abdul-Malik al-Houthi
  • Yemen Muhammad Abd Al-Karim Al-Ghamari
  • Yemen Mohammed Ali al-Houthi
Kayıplar
10 ölü, 2 yaralı Bilinmiyor


Refah Muhafızı Operasyonu, Aralık 2023'te Husiler öncülüğündeki ticaret gemilerine olan saldırılara yanıt vermek amacıyla oluşturulan çok uluslu bir koalisyon olarak duyuruldu. Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Lloyd Austin, uluslararası deniz güvenlik kuvvetinin oluşturulduğunu açıkladı ve bu kuvvet, Husi güçlerinin Yemen'den kaynaklanan tehlikeli saldırılarına karşı uluslararası deniz ticaretini korumayı amaçladığını söyledi. Sekreter Austin, "Son zamanlarda Yemen'den kaynaklanan sorumsuz Husi saldırılarındaki artış, ticaretin serbest akışını tehdit ediyor, masum denizcileri tehlikeye atıyor ve uluslararası hukuku ihlal ediyor" dedi. Refah Muhafızı Operasyonu, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Avustralya, Almanya, Güney Kore, Bahreyn, Kanada, Danimarka, Yeni Zelinda, Hollanda, Sri Lanka, Norveç, Seyşeller, Singapur ve Yunanistan gibi birçok ülkeyi bir araya getirerek, Güney Kızıldeniz ve Aden Körfezi'ndeki güvenlik sorunlarına ortaklaşa çözüm getiriyor." Mısır ve Suudi Arabistan, belirtilen katılımcılar arasında dikkat çekici bir şekilde yer almıyor. Bununla birlikte, operasyona gizlice katılan 10 ek ülkenin olduğu bildiriliyor.[1][2]

Husiler, koalisyon filosunu imha etme kabiliyetine sahip olduklarını iddia eden bir açıklama yaparak, "Kızıldeniz sizin mezarlığınız olacak" tehdidinde bulundu.[3]

Koalisyona katılan devletler

  • Amerika Birleşik Devletleri
  •  Birleşik Krallık
  •  Avustralya
  •  Bahreyn
  • Kanada
  • Danimarka
  • Almanya
  • Yunanistan
  • Güney Kore
  • Hollanda
  • Norveç
  • Singapur
  • Sri Lanka
  • Yeni Zelinda

Kapsam

Husiler Bab-el-Mandeb Boğazı'ndaki ticari gemilere saldırıyor.

Operasyonun amacı, Kızıldeniz, Bab el-Mandeb ve Aden Körfezi'ndeki deniz trafiğinin güvenliğini sağlamaktır. Bu bölgeler, küresel ekonominin boğaz noktalarıdır ve Akdeniz'i Hint Okyanusu ile, Süveyş Kanalı'nı Afrika Boynuzu ile bağlar. Bu durum, büyük siyasi etkilerin yanı sıra The Economist tarafından "yeni bir Süveyş Krizi" (1956) olarak adlandırılmasına yol açmıştır. ABD Birleşik Deniz Kuvvetleri himayesindeki Kombine Görev Gücü 153, operasyonun gemilerini kontrol edecek ve şu anda HMS Diamond, HMS Lancaster, HMS Chiddingfold, HMS Middleton, HMS Bangor, RFA Cardigan Bay ve İtalyan fırkateyn Virginio Fasan, üç ABD destroyeri ve bir Fransız savaş gemisi içermektedir (ABD kontenjanına USS Carney ve USS Mason dahil olabilir). Hollanda, iki personel subayı göndermeyi planlıyor ve gemi gönderip göndermemek konusunda görüşmeler yapıyor. Norveç, şu anda gemi göndermese de en fazla 10 personel subay göndermeyi planlıyor. Kanada, Ümit Operasyonu Artemis aracılığıyla üç personel subay gönderiyor. Kanada hükûmeti ayrıca Kanada Silahlı Kuvvetleri'nin gemi ve uçakları yanı sıra karadan destek sağlayacağını belirtmiştir. Ancak, gemi ve uçak sayısı belirtilmemiştir.[4][5]

Kaynakça

  1. ^ "A Multinational Effort to Counter Houthi Attacks on Ships". OrbitsHub. 19 Aralık 2023. 19 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2023. 
  2. ^ Altman, Howard (19 Aralık 2023). "Red Sea Maritime Coalition Much Bigger Than Originally Disclosed". The Drive (İngilizce). 20 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2023. 
  3. ^ "Houthis Warn Maritime Coalition: Red Sea Will Be Your Graveyard". Iran International (İngilizce). 19 Aralık 2023. 19 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2023. 
  4. ^ "Canada to participate in United States-led Operation Prosperity Guardian". www.canada.ca. National Defence. 19 Aralık 2023. 20 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2023. 
  5. ^ "Canada sending 3 staff officers to support U.S.-led Operation Prosperity Guardian". CTV News. 19 Aralık 2023. 20 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Uçak gemisi</span> açık denizlerdeki bir çeşit donanma-hava üssü

Uçak gemisi, tam uzunlukta bir uçuş güvertesi ve uçakları taşıma, silahlandırma, konuşlandırma ve kurtarma tesisleri gibi olanaklarla donatılmış, açık deniz hava üssü olarak hizmet veren bir savaş gemisidir.

<span class="mw-page-title-main">Gemi önadları</span> Vikimedya liste maddesi

Gemi önadı genellikle kısaltma şeklinde, bir takım kelimelerin askeri ya da sivil gemilerin isminin önünde kullanılmasıdır.

TCG <i>Gayret</i> (D-352) Savaş Gemisi

TCG Gayret (D-352), Türk Deniz Kuvvetleri'nde 22 yıl kullanılmış, günümüzde İzmit'te müze gemi olarak kullanılan Gearing sınıfı bir muhrip. Türkiye satın almadan önce USS Eversole (DD-789) ismiyle ABD Deniz Kuvvetleri'nde kullanıldı. Geminin ikinci ismi 1915-1942 yılları arasında yaşamış, Midway Savaşında hayatını kaybetmiş olan donanma pilotu Teğmen John T. Eversole'un adından gelmektedir.

TCG <i>Gediz</i> (F-495) Türk Deniz Kuvvetlerine ait Gabya sınıfı fırkateynlerden biri

TCG Gediz (F-495), Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etmekte olan Gabya sınıfı fırkateynlerden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Pearl Harbor Saldırısı</span> Japon kuvvetlerinin ABD güçlerine yaptığı ani baskın

Pearl Harbor Saldırısı, Japon İmparatorluk Deniz Kuvvetleri'nin 7 Aralık 1941 sabahı Hawaii adalarının Oahu adasında bulunan Pasifik Filosu ve Pearl Harbor askerî üslerine karşı düzenlediği sürpriz saldırıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kanal</span>

Kanal veya Ark, insan eliyle yapılmış, sulama ya da ulaşım amacı ile kullanılan su yoludur. Akma hızı fazla olmayan ırmaklar geçmişten günümüze hep ulaşım için kullanılagelmiştir. Bu ırmakların birbirlerine yakınlaştığı yerlerde kanallar açılmak suretiyle ulaşım daha da kolay hâle getirilmiştir.

Kraliyet Donanması fırkateynleri listesi:

<span class="mw-page-title-main">USS Pueblo (AGER-2)</span>

USS Pueblo (AGER-2), Amerika Birleşik Devletleri'ne ait istihbarat gemisi, 23 Ocak 1968 günü Pueblo Olayı olarak da bilinen operasyonla Kuzey Kore deniz kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir. Olay sırasında Kuzey Kore yetkililerinin açıklamalarına göre gemi ülke sularına girmiş, ABD yetkililerine göre gemi uluslararası sularda bulunmaktaydı. Pueblo gemisi hâlen Kuzey Kore’nin elindedir ve sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Donanması refakat uçak gemileri listesi</span> Vikimedya liste maddesi

ABD Deniz Kuvvetleri'nde hizmet etmiş ve etmekte olan refakat uçak gemileri 'nin tam listesi:

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Donanması</span>

Amerika Birleşik Devletleri Donanması veya Birleşik Devletler Ulusal Donanması ABD Silahlı Kuvvetleri'nin deniz koludur. Yedi Amerika Birleşik Devletleri düzenli servisi'nden birisidir. 31 Aralık 2008 itibarıyla ABD Deniz Kuvvetleri etkin görevde 347.487 personele ve Deniz Kuvvetleri Yedekleri'nde ise 96.710 personele sahiptir. Askerlik hizmetinde 296 gemi ve 3.700'den fazla uçak işletmektedir. ABD Deniz Kuvvetleri dünyanın en büyük deniz kuvvetlerine sahiptir; muharebe donanma tonajı, sonraki 13 ortağından daha büyüktür. ABD Deniz Kuvvetler aynı zamanda Hizmet-içi 11 ile dünyanın en büyük taşıyıcı donanmasına sahiptir ve bir tanesi de henüz yapım aşamasındadır.

<i>Luftwaffe</i> II.Dünya Savaşında Alman Hava Kuvvetleri

Luftwaffe, II. Dünya Savaşı sırasında Alman Wehrmacht birliklerinin hava savaş birimiydi. Almanya'nın I. Dünya Savaşı sırasındaki askeri hava kuvvetleri, İmparatorluk Ordusu'nun Luftstreitkräfte'si ve İmparatorluk Donanması'nın Marine-Fliegerabteilung'u, Mayıs 1920'de Versay Antlaşması'nın şartları uyarınca dağıtıldı ve Almanya'nın herhangi bir hava kuvvetlerine sahip olması yasaklandı.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Libya İç Savaşı</span> Arap Baharı sonrası Libyada çıkan iç savaş

2011 Libya İç Savaşı, bir Kuzey Afrika ülkesi olan Libya'da hükûmet ve Muammer Kaddafi karşıtı gösterilerle başlamış ve daha sonrasında gerçek anlamıyla bir iç savaşa dönüşmüş ayaklanmalar bütünüdür. Protestolar 7 Şubat 2011 tarihinde başlamış, iç savaş Sirte'nin düşmesi ve Muammer Kaddafi'nin öldürülmesiyle 20 Ekim 2011 tarihinde sona ermiştir. Medyaya göre olaylar halkın 2010-2011 yılı boyunca Arap dünyasını saran protestoların bir ayağı olan 2011 Mısır Devrimi'nden esinlenmesi sonucu başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">2011 Libya askerî müdahalesi</span>

2011 Libya bombardımanı, 19 Mart 2011'de UTC saati ile 16:45'te başlayan, Libya'daki karışıklığı düzeltme amaçlı operasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Şafak Yolculuğu Operasyonu</span>

Şafak Yolculuğu Operasyonu, Birleşik Devletler'in Libya'ya müdahale için kullandığı kod addır. Birleşik Krallık'ın Ellamy Operasyonu, Kanada'nın MOBILE Operasyonu ve Fransa'nın Harmattan Operasyonu ile ortak hareket eder. Muammer Kaddafi'nin halk ayaklanmasını bastırmak adına muhalif güçlere karşı kullandığı kuvveti durdurmak amacıyla düzenlenmektedir. 19 Mart 2011 tarihinde Paris'te düzenlenen konferans sonucu düzenlenmesi kararı alınmıştır. Operasyon diğer koalisyon güçleri ile aynı gün başlamış ve ilk aşamada Tomahawk füzeleri kullanılmıştır.

HMS <i>Warrior</i>

HMS Warrior 1900'lerin ortalarında İngiliz Kraliyet Donanması için inşa edilen Duke of Edinburgh sınıfından bir zırhlı kruvazördür. I. Dünya Savaşı başladığında Akdeniz'de bulunan gemi, Goeben ve Breslau'nun takibine katılmıştır. Alman gemileri Osmanlı İmparatorluğu'na geçtikten sonra gemi, Aralık 1914'te Büyük Filo'ya katıldı ve Mayıs 1916'daki Jutland Muharebesi'nde savaştı. Muharebede ağır hasar alan gemi açık denizde terkedildi ve battı.

HMS <i>Ocean</i> (1898) Birleşik Krallıka ait bir zırhlı gemi.

HMS Ocean, Canopus sınıfına mensup, Birleşik Krallık'a ait bir zırhlı. İnşasına 5 Temmuz 1898'de, Devonport Tersanesi'nde başlanıldı ve Kraliyet Donanması'ndaki ilk görevini 20 Şubat 1900 tarihinde aldı. Akdeniz Filosu'nda hizmete başlayan gemi, Boxer Ayaklanması'nın çıkmasının ardından Çin'e hareket etti. 1905'te geri çağrıldı ve 2 Ocak 1906'da Kanal Filosu'na katıldı. 2 Haziran 1908'de yeniden Akdeniz Filosu'na dahil olan Ocean, 16 Ocak 1910'da Birleşik Krallık karasularındaki filoya atandı.

<span class="mw-page-title-main">Husiler</span> Yemende faaliyet gösteren İran destekli Şii silahlı örgüt

Husiler ya da resmî adıyla Ensarullah, Yemen'de faaliyet gösteren Zeydi gruptur. Grup, ismini kurucusu Hüseyin Bedreddin el-Husi'den almıştır. İlk kez 2004 yılında silahlı ayaklanma başlatmışlardır. 2004 yılından beri İran tarafından malî ve askerî destek almaktadır. 2015 yılında gerçekleştirdikleri mücadele ile San'a ve parlamentoyu ele geçirmişlerdir. Grubun sloganı, "Allah büyüktür! İsrail'e ölüm, Amerika'ya ölüm, siyonizme lanet, İslam'a zafer!"dir. Bu slogan, Husi bayraklarında yer alır. Örgütün 7.000-30.000 arası silahlı militanı, 450.000 kadar sivil destekçisi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Kanada Silahlı Kuvvetleri</span> Kanadanın birleşmiş silahlı kuvvetleri

Kanada Silahlı Kuvvetleri, Kanada'nın birleşmiş silahlı kuvvetleridir ki Ulusal Savunma Kanunu'nda şöyle geçer: "Kanada Kuvvetleri, Kanada tarafından yükseltilen Kraliçe Hazretleri'nin silahlı kuvvetleridir ve Kanada Silahlı Kuvvetleri isimli bir hizmetten oluşur."

USS <i>Houston</i>

USS Houston 21 Şubat 1931 tarihinde ilk görev yeri olan Asya Filosuna atandı. 2 yıl boyunca Asya Filosunda görev yapan USS Houston 1933 yılında kardeşi USS Augusta ile yer değiştirdi. USS Houston 1933-1940 arasında Amerikan Pasifik Kıyı Komutanlığında görev yaptı. Başkan Franklin D. Roosevelt'in USS Houston kruvazörünü çok sevmesi ve bu gemiyle çok fazla yolculuk yapması nedeniyle gemi mürettebatı çok sıkı eğitiliyordu ve kısa zamanda donanmanın en iyi mürettebatı haline geldi. 1937 yılına gelindiğinde ise Japonya Çin'i işgale başladı. Japonya geniş bir alana yayılmıştı ve birçok adayı kontrol altında tutuyordu. Bu da Japonya’nın yakıt sıkıntısını arttırdı. Yaşanan bu gelişmelerle birlikte Amerikan Asya Filosu güçlendirildi. 25 Temmuz 1939 tarihinde filonun başına Amiral Thomas Hart getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Posedion Archer Operasyonu</span>

Poseidon Archer Operasyonu, ABD ve İngiltere'nin Kızıldeniz krizi (2023-2024) esnasında Husilere karşı başlattığı askeri operasyondur.