İçeriğe atla

Red Hat Enterprise Linux

Red Hat Enterprise Linux
Geliştirici(ler)Red Hat, Inc.
İşletim sistemi ailesiGNU/Linux
Paket yöneticisiRPM Paket Yöneticisi
Kaynak türüAçık kaynak ve istisnalar[1]
LisansÇeşitli açık kaynak lisansları ve özel mülk ikili dosyalar[1]
Çekirdek türüMonolitik çekirdek
Kullanıcı arayüzüGNOME
Web sitesiwww.redhat.com/rhel

Red Hat Enterprise Linux (RHEL), Red Hat şirketi tarafından üretilen kurumsal amaçlı işletim sistemi. Pek çok çeşidi ve türevi vardır.

Çeşitleri

  • RHEL AS (advanced sunucu) – kurumsal amaçlıdır.
  • RHEL ES (edge server or entry-level server) – ağ sunucuları için geliştirilmiştir.
  • RHEL WS (workstation) – power-user masaüstleri için geliştirilmiştir.
  • Red Hat Desktop

Ücretsiz sürümlerle bağlantıları

RHEL, kaynağını Red Hat ve Fedora projesinin ücretsiz sürümlerinden alır.

  • RHL 6.2 → RHL 6.2E
  • RHL 7.2 → RHEL 2.1
  • RHL 9 → RHEL 3
  • FC 3 → RHEL 4
  • FC 6 → RHEL 5
  • FC 12 → RHEL 6

Sürüm geçmişi

  • RHL 6.2E (Zoot), 27 Mart 2000
  • RHEL 2.1 AS (Pensacola), 26 Mart 2002
  • RHEL 2.1 ES (Panama), Mayıs 2003
  • RHEL 3 (Taroon), 22 Kasım 2003
    • RHEL 3 Update 1, 16 Ocak 2004
    • RHEL 3 Update 2, 18 Mayıs 2004
    • RHEL 3 Update 3, 3 Eylül 2004
    • RHEL 3 Update 4, 21 Aralık 2004
    • RHEL 3 Update 5, 20 Mayıs 2005
    • RHEL 3 Update 6, 28 Eylül 2005
    • RHEL 3 Update 7, 15 Mart 2006
    • RHEL 3 Update 8, 20 Temmuz 2006
  • RHEL 4 (Nahant), 15 Şubat 2005
    • RHEL 4 Update 1, 9 Haziran 2005
    • RHEL 4 Update 2, 5 Kasım 2005
    • RHEL 4 Update 3, 7 Mart 2006
    • RHEL 4 Update 4, 11 Ağustos 2006
    • RHEL 4 Update 5, 2 Mayıs 2007
    • RHEL 4 Update 6, 16 Kasım 2007
  • RHEL 5 (Tikanga), 17 Mart 2007
    • RHEL 5 Update 1, 7 Kasım 2007
    • RHEL 5 Update 2, 21 Mart 2008
    • RHEL 5 Update 3, 20 Ocak 2009
    • RHEL 5 Update 4, 2 Eylül 2009
    • RHEL 5 Update 5, 30 Mart 2010—Son Sabit Sürüm
  • RHEL 6 Beta Sürüm, 21 Nisan 2010

Kaynakça

  1. ^ a b "Explaining Why We Don't Endorse Other Systems". the Özgür Yazılım Vakfı. 10 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2011. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Microsoft Windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft'un geliştirdiği dünyanın en popüler işletim sistemi ailesidir. İlk Windows, 20 Kasım 1985 tarihinde satışa sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Scientific Linux</span>

Scientific Linux, Fermilab laboratuvarları tarafından, bilimsel ve akademik ortamlarda kullanılmak üzere geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. 6 numaralı sürümüne kadar geliştirilmesi Fermilab ve CERN tarafından ortaklaşa yürütülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Red Hat</span>

Red Hat, Inc., firmalara açık kaynak kodlu yazılım çözümleri sunan bir IBM bilişim alt şirketidir. 1993'te kurulan Red Hat'in merkezi Raleigh, Kuzey Karolina'dadır ve dünya çapında ofisleri vardır. Şirketin Türkiye'deki ofisi 9 Nisan 2014'te açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fedora Linux</span> GNU/Linux dağıtımı

Fedora Linux, açık kaynak kodlu ve özgür bir Linux dağıtımı. Dünya çapında bir özgür yazılım topluluğu olan Fedora Projesi tarafından geliştirilmekte ve yönetilmekte, Red Hat tarafından desteklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">CentOS</span>

CentOS, Red Hat firmasının dağıtımı olan Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kaynak kodları üzerine kurulu ve artık geliştirilmeyen, dağıtımı durdurulan bir Linux dağıtımıdır. Bağımsız bir grup tarafından geliştirilen işletim sisteminin isminin açılımı "Community Enterprise Operating System"dır. Ocak 7, 2014 tarihli bir bildiri ile CentOS geliştirici lideri Karanbir Singh, CentOS'un RedHat ekibine dahil olduğunu bildirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Michael Essien</span> Ganalı futbolcu

Michael Kojo Essien, , Gana doğumlu eski millî futbolcudur. Orta saha'nın defansif ve libero bölgelerinde mücadele etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Djibril Cissé</span> Fransız futbolcu (d. 1981)

Djibril Aruun Cissé, Fransız eski futbolcudur. 2005'ten beri Frodsham Malikane Lordu unvanını taşımaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Raul Meireles</span> Portekizli futbolcu

Raul José Trindade Meireles, Portekizli eski millî futbolcudur.

<span class="mw-page-title-main">Luis Suárez</span> Uruguaylı futbolcu

Luis Alberto Suárez Díaz, Major League Soccer takımlarından Inter Miami'de ve Uruguay millî takımında forma giyen Uruguaylı profesyonel futbolcudur. "El Pistolero" ('Haydut') lakaplı, neslinin en iyi oyuncularından biri ve tüm zamanların en büyük forvetlerinden biri olarak kabul edilir. Bireysel olarak, iki Avrupa Altın Ayakkabı, bir Eredivisie Altın Ayakkabı, bir Premier League Altın Ayakkabı ve bir Pichichi Ödülü kazanmıştır. Ayrıca kulüp ve ülke adına 500'den fazla kariyer golü atmıştır.

İttihad FC tam adıyla El-İttihad Cidde Futbol Club, 1929 yılında Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde kurulmuş bir futbol kulübüdür. Dûrî el-Muhtarifin es-Suudî'nde mücadele etmektedir. Maçlarını 23,000 kişilik Kral Abdullah Stadyumu'nda oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ulis FA</span>

Ulisses Football Club Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan futbol kulübüydü. Bardzraguyn humb'da mücadele etmiş; iç saha maçlarını, 15.000 kişi kapasiteli Vazgen Sarkisyan Cumhuriyet Stadyumu'nda oynamıştır. Kulübün, Ermenistan Birinci Ligi'nde mücadele eden Shengavit adında rezerv takımı da bulunmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Scott Carson</span> İngiliz millî kaleci

Scott Paul Carson, İngiliz millî kaleci. Şu an Manchester City takımında kalecilik yapmaktadır.

Danimarka Süper Ligi'nde oynayan futbolcular listesi, 1991 yılından günümüze Danimarka'nın en üst düzey futbol ligi olan SuperLiga'da oynamış yabancı uyruklu futbolcuların listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Server Ceparov</span>

Server Ceparov, Özbek eski futbolcudur.

Sunucu Adı Göstergesi (SNI) bir TLS protokolü uzantısı. Güvenli SSL bağlantısı oluşturulurken el sıkışma (handshake) sürecinin başlagıcında, istek içerisinde geçen sunucu adının (hostname) dijital sertifikasını doğrular. SNI teknolojisi aynı IP adresi ve TCP portu üzerinden birden fazla güvenli web sitesi için doğrulama işlemini gerçekleştirdiğinden, daha önceden SSL kullanmak için gerekli olan sabit IP zorunluluğunu ortadan kaldırır.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server 2016</span>

Windows Server 2016, Windows 10 ile eş zamanlı olarak geliştirilen, Windows NT işletim sistemleri ailesinin bir parçası olarak Microsoft tarafından geliştirilen bir sunucu işletim sistemidir. İlk erken önizleme sürümü, Microsoft Servers ilk teknik önizleme ile birlikte 1 Ekim 2014 tarihinde mevcut oldu. İstemci işletim sistemi ile eş zamanlı olarak yayımlanmış olan önceki Windows Server sürümlerinin aksine, Windows Server 2016 Ekim 2016 için planlanan genel durumu ile Microsoft Ignite toplantısında 26 Eylül 2016 tarihinde serbest bırakıldı.

<span class="mw-page-title-main">Windows Server Update Services</span>

Windows Server Update Services (WSUS), Microsoft Corporation tarafından geliştirilen ve yöneticilerin Microsoft ürünleri için yayımlanan güncelleştirmelerin ve düzeltmelerin şirket ortamındaki bilgisayarlara dağıtımını yönetmesini sağlayan bir bilgisayar programı ve ağ hizmetidir.. WSUS bu güncelleştirmeleri Microsoft Update web sitesinden indirir ve ardından bir ağdaki bilgisayarlara dağıtır. WSUS, Windows Server'ın ayrılmaz bir bileşenidir.

<span class="mw-page-title-main">SUSE Linux Enterprise Server</span>

SUSE Linux Enterprise Server (SLES), SUSE tarafından geliştirilen GNU/Linux dağıtımıdır. Sunucular, ana bilgisayarlar ve iş istasyonları için tasarlanmıştır, ancak deneme amaçlı masaüstü bilgisayarlara da kurmak mümkündür. Başlıca sürümler 3-4 yıl arayla yayımlanırken, küçük sürümler yaklaşık 12 ayda bir çıkar. SUSE Linux Enterprise Server da dahil olmak üzere SUSE Linux Enterprise ürünleri, içerilen bileşenlerin yalnızca olgun, kararlı sürümleriyle sistemin yayımlanması amacıyla diğer SUSE ürünleri için bir test ortamı yaratan topluluk dağıtımı OpenSUSE'den yararlanır.

<span class="mw-page-title-main">SUSE Linux</span>

SUSE Linux SUSE tarafından geliştirilmiş işletim sistemlerinin genel adıdır. SUSE Linux; OpenSUSE, SLES, SLED gibi diğer SUSE projelerini anmak için de kullanılır. Ücretsiz ve açık kaynaklı Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiştir ve diğer açık kaynaklı sistem ve uygulama yazılımı projeleri ile birlikte dağıtılır. SUSE Linux Alman kökenlidir, adı “Software und System-Entwicklung” sözcüğünün kısaltmasından gelmektedir. İlk ticari Linux dağıtımı olarak 1994 yılında piyasaya sürüldü. Bir diğer SUSE projesi olan YaST yapılandırma aracı ile de bilinir.

Btrfs bir birlikte geliştirilen mantıksal bir birim yöneticisiyle copy-on-write (COW) ilkesine dayalı olan dosya sistemini birleştiren bir bilgisayar depolama biçimidir. Başlangıçta Oracle Corporation'da 2007'de Linux'ta kullanılmak üzere tasarlandı ve Kasım 2013'ten bu yana dosya sisteminin disk üzerindeki biçimi Linux çekirdeğinde kararlı olarak ilan edildi. Oracle'a göre, Btrfs "gerçek bir kısaltma değildir".