İçeriğe atla

Red Flag Linux

Red Flag Linux
Red Flag Linux 9.0'ın masaüstü görüntüsü
Geliştirici(ler)Red Flag Software
İşletim sistemi ailesiLinux (Unix benzeri)
Kaynak türüAçık kaynak
LisansÇeşitli
Çekirdek türüMonolitik çekirdek
Kullanıcı arayüzüGNOME
Web sitesichinaredflag.cn

Red Flag Linux (Çince: 红旗Linux), Red Flag Software tarafından geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. Dağıtımın logosunda kırmızı bayrak bulunmaktadır. Red Flag Software'in yönetici başkanı Jia Dong'dur.

Red Flag Linux Workstation 5.0'ın Japonca ekran görüntüsü

Özel çözümlerin yanı sıra Red Flag Linux aşağıdaki ürünlere sahipti:

  • Red Flag Asianux Server 8.0
  • Red Flag HA Cluster 7.0
  • Red Flag Desktop 10
  • Red Flag Desktop 11 (test aşamasında)

Red Flag Linux'un iç yapısı, Red Hat Linux'a oldukça benzemektedir.

Tarihçe

Red Flag Linux ilk olarak 1999 yılının Ağustos ayında Çin Bilimler Akademisi Yazılım Araştırma Enstitüsü tarafından oluşturuldu.[1] Mali yardım, devlete ait Shanghai NewMargin Venture Capital'den geldi. Mart 2001'de Bloomberg News, Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı'nın risk sermayesi kolu olan CCIDNET Investment'ın Red Flag'in en büyük ikinci hissedarı haline geldiğini bildirdi.[]

Ocak 2006'da Red Flag Linux, Açık Kaynak Geliştirme Laboratuvarlarına katıldı.[2]

2014 yılındaki kapanış ve yeniden yapılanma

10 Şubat 2014'te Red Flag Software tüm iş sözleşmelerini feshetti ve kapandı. Kapanmanın doğrudan nedeni, Çin Bilimler Akademisi Yazılım Araştırma Enstitüsü'nün 40 milyon yuan sübvansiyon ödememesi olarak gösterildi. Enstitü, sübvansiyonun ödenmemesinin nedenleri olarak Red Flag'in belirli bir projeyi tamamlayamamasını ve genel kötü yönetimi gösterdi.[3]

IDC'nin Pekin'deki bir araştırma yöneticisine göre, marka bilinirliği eksikliği ve sürekli yatırımların yanı sıra rakiplerin yükselişi de şirketin düşüşüne neden oldu.[3]

Nanchang internet kafeler

3 Aralık 2008 itibarıyla, Nanchang'daki internet kafelerin Kasım 2008'den bu yana, popüler Microsoft Windows işletim sisteminin korsan sürümlerinin yerine Red Flag Linux'u kurmaları veya Microsoft'un meşru kopyalarına geçmeleri gerektiği bildirildi. Radio Free Asia, Çin'deki internet kafelerinin Windows işletim sisteminin orijinal kopyalarını kullanıyor olsalar bile Red Flag Linux'a geçmeleri gerektiğini iddia etti.[4][5]

Red Flag Linux'un resmî sözcüsü, duyurunun oyun ağırlıklı (ve dolayısıyla Windows gerektiren) istemci tarafı bilgisayarları değil, sunucu tarafını hedef aldığını ve orijinal duyuruda Microsoft Windows ve Red Flag Linux'un hedeflendiğini belirterek açıklık getirdi.[6][7]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Chinese software company to tailor OpenOffice". CNet. 24 Mayıs 2007. 13 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2012. 
  2. ^ "Red Flag Linux distributor joins OSDL". Ars Technica. 14 Ocak 2006. 7 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Kasım 2012. 
  3. ^ a b "Chinese software pioneer Red Flag bites the dust". 14 Şubat 2014. 15 Şubat 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. "Chinese software pioneer Red Flag bites the dust" 23 Kasım 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 14 February 2014.
  4. ^ "China Internet cafes switching to Chinese OS". The Sydney Morning Herald. 3 Aralık 2008. 21 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Haziran 2021. 
  5. ^ "Archived copy". 6 Aralık 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Aralık 2008. 
  6. ^ "Chinese City Requires Net Cafes to Use Legitimate Software". 2 Aralık 2008. 1 Ekim 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Şubat 2022. 
  7. ^ "外媒报道断章取义 南昌网吧软件正版化被恶意渲染 (Yabancı basında bağlam dışı çıkan Nanchang Internet Cafe yazılımının kötü niyetli bir şekilde orijinal hale getirildiği bildiriliyor)" (Çince). 5 Ocak 2009. 19 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Linux</span> Bir işletim sistemi çekirdeği

Linux ; Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynak kodlu, Unix benzeri bir işletim sistemi ailesidir. GNU Genel Kamu Lisansı versiyon 2 ile sunulan ve Linux Vakfı çatısı altında geliştirilen bir özgür yazılım projesidir. Linux ismi ilk geliştiricisi olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında verilmiştir. Günümüzde süper bilgisayarlarda, akıllı cihazların ve internet altyapısında kullanılan cihazların işletim sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en popüler olanı Google tarafından geliştirilen Android işletim sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">İşletim sistemi</span> bilgisayar donanım kaynaklarını yöneten yazılım

İşletim sistemi ya da işletim dizgesi, bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten ve uygulama yazılımlarına hizmet sağlayan yazılımların bir bütünüdür. İşletim sistemleri, bilgisayarın donanımı ile uygulama yazılımları arasında bir köprü görevi görerek kullanıcıların sistemle etkileşim kurmasını sağlar. Öne çıkan örnekler arasında Microsoft Windows, macOS, GNU/Linux dağıtımları, Android ve iOS yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Özgür yazılım</span> belirli kullanıcı kullanım, kopyalama, değiştirme, yeniden dağıtma özgürlüğünün (değiştirilmiş dahil) mevcut olduğu yazılım

Özgür yazılım, kullanıcısına yazılımı herhangi bir amaç için çalıştırma, inceleme, değiştirme ve dağıtma özgürlükleri tanıyan yazılım türüdür. Tersi, özel mülk yazılımdır.

<span class="mw-page-title-main">GNU</span> bilgisayar işletim sistemi

GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" dir. Bu ismi almasındaki sebep de tasarımının Unix'e benzerken kendisinin özgür yazılım olması ve herhangi bir UNIX kodunu içermemesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ubuntu (işletim sistemi)</span> Linux tabanlı bir işletim sistemi

Ubuntu, Linux tabanlı özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Bilgisayarlar, sunucular ve akıllı telefonlara yönelik olarak geliştirilmektedir. Ubuntu projesi Linux ve özgür yazılımın, bilgisayar kullanıcılarının günlük yaşamının bir parçası haline gelmesi amacıyla başlatılmış olup ilk kararlı masaüstü sürümü Ekim 2004'te yayınlanmıştır. Ubuntu’nun masaüstü sürümü günümüzde 40 milyonu aşkın kullanıcı sayısıyla dünyanın en yaygın kullanılan masaüstü Linux dağıtımı konumundadır.

<span class="mw-page-title-main">BSD</span>

BSD, Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'in kaynak kodu dağıtımı olan, AT&T'nin UNIX'i için bir eklentiler zinciridir. Birçok açık kaynak kodlu işletim sistemi projesi, 4.4 BSD-Lite olarak bilinen kaynak kodu dağıtımını temel kabul eder. Ek olarak bunlar, özellikle GNU projesi olmak üzere diğer birçok açık kod projesini de kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Macintosh</span> dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara yönelik geliştirilen işletim sistemi

Macintosh, kısaca Mac olarak bilinen ve adını McIntosh Amerikan 1949 ses firmasından alan patent sorunu yaşamamak için Macintosh olarak yazılan, kişisel bilgisayar üreten Apple Computer Inc.'in bir ürünüdür. Ürün yelpazesi 1984 yılında başlamış ve piyasada fare ve grafik arayüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur. Bu başarıdan dolayı, 1986 yılından itibaren şirketin Lisa, Apple II, Apple III gibi yelpazeleri sonlandırılıp tüm bilgisayarları Macintosh serisi altında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Windows XP</span> 2001 yılında piyasaya sürülen Windows sürümü

Windows XP, Microsoft tarafından geliştirilen Windows NT işletim sistemi ailesinin önemli bir sürümüdür. Hem profesyonel kullanıcılar için geliştirilen Windows 2000'in, hem de genel kullanıcılar için geliştirilen Windows Me'nin doğrudan ardılıydı. 25 Ekim 2001'de başlayan perakende satışlarla 24 Ağustos 2001'de üretime sunuldu.

Turkuaz Linux, İTÜ mensubu H. Turgut Uyar ve F. Kağan Gürkaynak ile Yeditepe Üniversitesi mensubu Giray Devlet ve Nurhan Çetin'in bir araya gelmesiyle yola çıkmış bir Linux dağıtımı tasarısıdır. Türkiye'ye özgü Linux dağıtımları arasında ilktir. Çekirdek öbek 10'a, toplam katkıcı sayısı 100'e kadar ulaşmıştır. Ancak tasarı sürekli olamamıştır. Ardından gelen Gelecek Linux gibi tasarıların öncüsü olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Cygwin</span>

Cygwin, Microsoft Windows işletim sistemi üzerinde çalışan ve tamamen özgür kodlardan oluşan bir UNIX simülatörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Windows 2000</span> 2000 yılında piyasaya sürülen ve Windowsun NT tabanlı olan bir sürümü

Windows 2000, Microsoft'un ürettiği işletim sistemi ailesi Windows'un NT çekirdeği üzerinde yükselen beşinci ana sürümüdür. NT 4 sürümünden 3.5 yıl sonra, 17 Şubat 2000 tarihinde piyasaya sürülmüştür.

Canonical Ltd., Güney Afrikalı girişimci Mark R. Shuttleworth tarafından İngiltere merkezli olarak kurulmuş, yazılım projeleri geliştiren özel bir şirkettir. Firmanın başlıca ürünü Linux tabanlı Ubuntu işletim sistemidir. Ubuntu'nun masaüstü, sunucu, bulut, akıllı telefon ve tabletlere yönelik türevleri bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Plesk</span>

Plesk yazılım paketi, ticari bir web hosting otomasyonudur. Plesk Inc. firması altında Amerika'da yayınlanmıştır ve Novosibirsk, Russia'da tasarlanmıştır. Haziran 2003'te, SWsoft firmasının Plesk Inc.'yi satın alması nedeniyle Plesk SWsoft ürünü olmuştur. SWsoft ve Parallels firmalarının ocak 2008'de birleşmesi nedeniyle Plesk şimdi Parallels Şirketinin yönetimi altındadır.

Bu liste, farklı işletim sistemlerinden Linux işletim sistemine geçen kişi, kurum ve kuruluşları içermektedir.

Özel mülk yazılım ya da sahipli yazılım, yazılımın yaratıcısının, yayıncısının veya diğer hak sahibi ortaklarının fikrî mülkiyet hakkını ve telif hakkını kendi elinde tuttuğu bilgisayar yazılımıdır. Yazılımın alıcılarına, yazılımı özgürce paylaşma veya değiştirme hakkı vermez. Özel mülk yazılımlar, mülk sahipleri tarafından ücretli ya da ücretsiz olarak yayınlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Nokia X platform</span>

Nokia X platform, Bir Linux tabanlı mobil işletim sistemi ve yazılım platformudur. ilk olarak Nokia, sonradan Microsoft Mobile tarafından tarafından geliştirildi. C, C++, Java dilinde yazılmıştır. 24 Şubat 2014 tarihinde tanıtılan sistem Android'den çatallıdır ve Nokia X ailesinin tüm cihazlarında kullanılır.

Uzak Masaüstü Hizmetleri (RDS) ya da Terminal Hizmetleri Windows Server 2008 ve önceki sürümlerinde, kullanıcının bir uzak bilgisayar veya sanal makinenin bir bilgisayar ağı bağlantısı üzerinden kontrolünü ele geçirmesine olanak sağlayan Microsoft Windows bileşenlerinden biridir. Uzak masaüstü yazılımıdır. RDS, Microsoft'un Windows istemci yazılımı ve RDS çalıştıran bilgisayarın tüm masaüstünün Uzak Masaüstü Protokolü'nü (RDP) destekleyen bir uzak sanal makinesine erişebildiği ince istemci uygulamasıdır. RDS ile, yalnızca yazılım kullanıcı arayüzleri istemci sistemine aktarılır. İstemci sistemindeki tüm girdiler, yazılımın gerçekleştirildiği sunucuya iletilir. Bu, Microsoft App-V gibi, bilgisayar programlarının istemciye istek üzerine aktarıldığı ve istemci makinede yürütüldüğü uygulama akış sistemlerinden farklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Linux Lite</span>

Linux Lite, Debian ve Ubuntu tabanlı, Jerry Bezencon liderliğindeki bir ekip tarafından tasarlanan ve geliştirilen bir Linux dağıtımıdır. Dağıtım, özelleştirilmiş bir Xfce masaüstü ortamı ile hafif bir masaüstü deneyimi sunmayı amaç edinir. Yeni başlayan kullanıcılar için de uygun olmak adına bir dizi işleri kolaylaştıracak uygulama içerir.

<span class="mw-page-title-main">Wienux</span>

WIENUX, Viyana Şehri tarafından geliştirilen Debian tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Temel amacı, belediyenin binlerce masaüstü bilgisayarındaki kapalı kaynak kodlu işletim sistemlerini ve uygulamalarını KDE, OpenOffice.org ve Firefox tabanlı ücretsiz ve açık kaynak alternatifleriyle değiştirmektir. WIENUX, 2005 yılında GPL kapsamında piyasaya sürüldü ve indirme sayfasının çevrimdışı olduğu 2008 yılına kadar ücretsiz olarak yayımlandı. 2009 senesinde Linux göçü durdu ve çoğu masaüstü bilgisayar tekrar Windows ile donatıldı.

<span class="mw-page-title-main">Unity Operating System</span>

Unity Operating System, UnionTech tarafından geliştirilmiş ve temeli Debian olan Deepin'e dayalı, bir dağıtımdır. Çin'de, Microsoft Windows gibi yabancı kaynaklı yazılımları yerli ürünlerle değiştirmek için 2019'da başlayan bir hükûmet girişiminin bir parçası olarak kullanılmaktadır.