İçeriğe atla

Recep Tayyip Erdoğan'ın 2014 cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası

Milletin Adamı Erdoğan
Kampanyada kullanılan logo
Kampanya2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi
AdayRecep Tayyip Erdoğan
BağlılıkAdalet ve Kalkınma Partisi
DurumKazandı
SloganMilletin Adamı Erdoğan

11. cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görevinin bitmesi üzerine ve 2007 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda halk tarafından seçilmesi kararı alındıktan sonra AK Parti, 1 Temmuz 2014'te cumhurbaşkanı adayının Recep Tayyip Erdoğan olduğu açıklamıştır. Açıklamadan sonra daha çok Türkiye'nin büyükşehirlerinde mitingler yapılmıştır. 10 Ağustos 2014'te Recep Tayyip Erdoğan, %51.8 oyla birinci çıkarak Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanı olmuştur.

Adaylığının açıklanması ve adaylık süreci

30 Mart 2014'te yapılan yerel seçimlerinden sonra sıra, Ağustos 2014'te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeydi. CHP, MHP ve 14 diğer siyasi parti Ekmeleddin İhsanoğlu'nu; HDP ve 4 diğer siyasi parti Selahattin Demirtaş'ı destekledi. Recep Tayyip Edoğan'ı, AK Parti ve herhangi bir seçim kampanyasına veya seçime katılmayan Anavatan Partisi desteklemiştir. 1 Temmuz 2014'te ATO Kongre Merkezi'nde, yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı toplantıda, Erdoğan'ın adaylığı, Mehmet Ali Şahin tarafından açıklandı. ''Milli irade, milli güç!'' ve ''Milletin adamı Recep Tayyip Erdoğan!'' gibi birkaç slogan daha kullanıldı. Adaylık sürecinden 9 Ağustos 2014'e kadar Recep Tayyip Erdoğan için 55 milyon 260 bin 778 TL bağış yapıldığı öğrenildi.[1]

Logo yapılması Barack Obama'nın 2008 Başkanlık seçiminde kullandığı logoya benzetilerek yapıldığı iddia edildi.[] Logonun anlamının "tünelin ucundaki ışık" olduğu belirtildi.[2]

Renklerin anlamı:

  • Kırmızı: Güneşin doğuşunu, yükselişini, sıcaklığı, samimiyeti, gücü, kararlılığı ve Türk bayrağının kırmızısını ifade ettiği öğrenildi.
  • Beyaz: Barışı, kardeşliği, birliği, tevazuyu, iyiliği anlatır. İstikrarı, devamlılığı ve Türk bayrağındaki beyazı ifade ettiği öğrenildi.
  • Koyu mavi: Gökyüzünün enginliğini, hedeflerin büyüklüğünü, güvenirliği, saygınlığı, karizmayı ve bağlılığı ifade ettiği öğrenildi.

Mitingler ve seçilmesi

Recep Tayyip Erdoğan daha çok büyükşehirlerde mitingler yapmıştır. Mitinglerde logo ve Erdoğan resimleri üzerinden sloganlar söylenmiştir. Recep Tayyip Erdoğan, %51.8 oyla, 10 Ağustos 2014'teki seçimde, Türkiye'nin halk tarafından seçilen cumhurbaşkanı olmuştur. Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından AK Parti Genel Merkezi'nde balkon konuşması yaparak halka teşekkür etmiştir.

Devralması

Recep Tayyip Erdoğan, 28 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanı mazbatasını, dönemin TBMM Başkanı Cemil Çiçek'ten alarak, TBMM Genel Kurulunda yemin ederek, görevine resmi olarak başlamıştır. Yemin töreninin ardından Anıtkabir'i ziyaret eden Recep Tayyip Erdoğan, burada düzenlenen törenin ardından, Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen devir teslim töreniyle görevi Abdullah Gül'den devralmıştır. Devralırken Erdoğan, Gül'e Devlet Şeref Madalyası takmıştır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "İşte cumhurbaşkanı adaylarına yapılan bağış miktarı". Akşam. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  2. ^ "İşte 'Erdoğan' logosunun anlamı - Son Dakika Haberler". Sabah. Erişim tarihi: 25 Haziran 2020. 
  3. ^ "Erdoğan Gül'e madalya takarken zorlandı". Hürriyet. 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Recep Tayyip Erdoğan</span> 12. Türkiye cumhurbaşkanı (2014–görevde)

Recep Tayyip Erdoğan, Türk siyasetçi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. ve şu anki cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin genel başkanıdır. Daha önce 1994-1998 yılları arasında İstanbul büyükşehir belediye başkanı ve 2003-2014 yılları arasında Türkiye başbakanı olarak görev yapmıştır. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi referandumu sonrası 2014'te ilk defa doğrudan halk oyuyla cumhurbaşkanı olmuştur. 2018'de ikinci defa ve son kez 2023'te üçüncü defa cumhurbaşkanı seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye cumhurbaşkanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye cumhurbaşkanları listesi, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı olarak görev yapmış kişileri içeren listedir. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre cumhurbaşkanı, devlet ve hükûmet başkanıdır ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) adına Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başkomutanlığını temsil eder. Cumhurbaşkanı, beş yıllığına görev yapar. Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir. Günümüzde cumhurbaşkanı; kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış ve milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından doğrudan halk tarafından seçilmektedir. Cumhurbaşkanının hastalık, yurt dışına çıkma, ölüm, çekilme veya başka bir nedenle görevini sürdürememesi durumunda, yenisi seçilene kadar en yaşlı cumhurbaşkanı yardımcısı makama vekâlet eder.

<span class="mw-page-title-main">Abdullah Gül</span> 11. Türkiye cumhurbaşkanı (2007–2014)

Abdullah Gül, Türk ekonomist, akademisyen, siyasetçi ve Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanlığı görevini 2007 - 2014 yılları arasında sürdürmüştür. Bu görevinden önce 4 aylığına 2002 - 2003 yılları arasında Türkiye Başbakanı olarak görev almıştır. 2003 - 2007 yılları arasında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak görev almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Adalet ve Kalkınma Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Adalet ve Kalkınma Partisi, 14 Ağustos 2001 tarihinde Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan ve Türkiye'de faaliyet gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "AK PARTİ" şeklindedir. Simgesi ampuldür. TBMM'de 265 milletvekili ile temsil edilmektedir. Genel başkanı Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali Şahin</span> 24. Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanı

Mehmet Ali Şahin, Türk avukat ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">2007 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi</span> Türkiyenin 11. cumhurbaşkanını belirleyen seçim

2007 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye'nin 11. cumhurbaşkanının belirlenmesi için yapılan seçim. Nisan ayında başlayan ve olaylı geçen süreç 28 Ağustos'ta Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı seçilmesiyle tamamlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">59. Türkiye Hükûmeti</span> I. Erdoğan Hükûmeti (2003–2007)

59. Türkiye Hükûmeti veya I. Erdoğan Hükûmeti olarak da isimlendirilen hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">58. Türkiye Hükûmeti</span> Gül Hükûmeti (2002–2003)

58. Türkiye Hükûmeti veya Gül Hükûmeti, 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisinin tek başına iktidara gelmesinden sonra, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyaset yasağı yüzünden seçimlere katılamaması nedeniyle Kayseri milletvekili Abdullah Gül'ün kurduğu hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Davutoğlu</span> 26. Türkiye başbakanı

Ahmet Davutoğlu, Türk siyasetçi, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler profesörü, akademisyen ve büyükelçi, Gelecek Partisi'nin kurucu genel başkanı, eski dışişleri bakanı, eski başbakan vekili, Adalet ve Kalkınma Partisinin 2. genel başkanı ve 26. Türkiye başbakanıdır. 2014–2016 yılları arasında AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık görevini sürdürmüştür. Bu görevinden önce 2009–2014 yılları arasında Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 60. Türkiye Hükûmeti ve 61. Türkiye Hükûmeti'nde Dışişleri Bakanı olarak yer almıştır. 2003–2009 yılları arasında o dönem başbakanlık yapan Erdoğan'ın ve Abdullah Gül'ün dış politika danışmanlığını yapmıştır. 2011, Haziran 2015 ve Kasım 2015 Türkiye genel seçimlerinde AK Parti Konya milletvekili olarak meclise girmiştir. Başbakanlık ve Ak Parti Genel Başkanlığı görevinden 22 Mayıs 2016 tarihinde istifa etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2003 Türkiye milletvekili ara seçimleri</span> TBMM ara seçim

2003 Türkiye Milletvekili Ara Seçimleri, TBMM 22. Yasama Dönemi üyelerinin belirlenmesi için 3 Kasım 2002'de yapılan milletvekili genel seçimlerinde AK Parti Milletvekili Mervan Gül, CHP Milletvekili Ekrem Bilek ve Bağımsız Milletvekili Fadıl Akgündüz'ün milletvekilliği düşürüldü. Bunun üzerine Siirt iӀi seçimlerinin itiraz üzerine Yüksek Seçim Kurulu tarafından iptal edilmesi nedeniyle 9 Mart 2003 tarihinde yapılan yenileme seçimleridir.

<span class="mw-page-title-main">2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi</span> Türkiyenin 12. cumhurbaşkanını belirleyen seçim

2014 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye'nin 12. cumhurbaşkanını belirlemek için 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan seçim. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde cumhurbaşkanının doğrudan halk oyuyla seçildiği ilk seçimdir.

<span class="mw-page-title-main">Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimler tarihi</span> Recep Tayyip Erdoğanın aday olduğu seçimlerin listesi

Siyasi kariyerine 1975 yılında Millî Selamet Partisi Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığına seçilerek başlayan Recep Tayyip Erdoğan, ertesi yıl seçildiği İstanbul İl Gençlik Kolları başkanlığı görevini, Millî Selamet Partisi'nin 12 Eylül Darbesi sonrasında kapatılmasına dek görevini sürdürdü. 1983'te kurulan Refah Partisi ile siyasete döndü ve 1984 yılında partinin Beyoğlu ilçe başkanı oldu. Ertesi yıl düzenlenen genel kongrede Merkez Karar ve Yürütme Kurulu üyesi seçilirken aynı yıl partinin İstanbul il başkanlığına getirildi.

<span class="mw-page-title-main">62. Türkiye Hükûmeti</span> I. Davutoğlu Hükûmeti (2014–2015)

62. Türkiye Hükûmeti veya I. Davutoğlu Hükûmeti, AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu hükûmettir.

<span class="mw-page-title-main">2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi</span> Türkiyenin cumhurbaşkanını belirleyen seçim

2018 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçimi, Türkiye cumhurbaşkanını belirlemek için 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimdir. 2018 Türkiye genel seçimleri ile aynı gün yapıldı. Seçim, normal şartlarda 3 Kasım 2019'da yapılması öngörülüyordu. Erkene alınmasının nedeni, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Bahçeli tarafından 2017 referandumda kabul gören anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi için daha fazla beklenmemesi gerekçe olarak gösterilmiştir. Bunu takiben, 2018 seçimleri ile birlikte başbakanlık makamı kalktı ve başkanlık sisteminin ilk hükûmeti göreve başladı.

Cumhur İttifakı, 20 Şubat 2018 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) arasında kurulan seçim ittifakıdır. Daha sonrasında Büyük Birlik Partisi ve Yeniden Refah Partisi de ittifaka katılmıştır. AK Parti listelerinden seçime gireceğini açıklayan Hür Dava Partisi ise Cumhur İttifakı'na dâhil olmadan dışarıdan destek vereceğini açıkladı. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, HÜDA PAR'ın Cumhur İttifakı'nda yer almadığını söyledi. Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Önder Aksakal, DSP'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı destekleyeceğini ve AK Parti listelerinden seçime gireceklerini ifade etti.

<span class="mw-page-title-main">Erol Olçok</span> Türk reklamcı (1962–2016)

Erol Olçok, Türk reklamcı. Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet ve Kalkınma Partisi'nin reklam danışmanıydı. 2016 Türkiye askerî darbe girişiminde Boğaziçi Köprüsü'nde öldü.

Türkiye'de çok sayıda siyasi parti, 2018 cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce aday seçim süreçlerinden geçti. TBMM'de temsil edilen en az 20 milletvekili ile temsil edilen ya da bir önceki genel seçimlerde oyların %5'ten fazlasını alan partiler doğrudan aday çıkarabildiler. Her iki kriteri de karşılamayan adayların 4 ila 9 Mayıs arasında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından en az 100.000 imza almaları gerekti.

<span class="mw-page-title-main">1. Adalet ve Kalkınma Partisi Olağanüstü Kongresi</span>

Adalet ve Kalkınma Partisi 2014 Olağanüstü Kongresi 27 Ağustos 2014 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yeni genel başkanını seçmek amacıyla yapıldı. Parti tarihinde, parti lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın 12. Cumhurbaşkanı seçilmesinin gerektirdiği ilk olağanüstü kongre oldu. Eski Dışişleri Bakanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu oybirliğiyle parti genel başkanlığına seçildi. Kongre, ertesi gün Cumhurbaşkanlığını devralan Recep Tayyip Erdoğan'ın son kez Başbakan olarak kamuoyuna çıkışı oldu. Kongre, Türk siyasetinde önemli bir değişiklik olduğu bir zamanda gerçekleşti ve muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi de 5-6 Eylül'de olağanüstü bir toplantı düzenledi.

<span class="mw-page-title-main">Recep Tayyip Erdoğan'ın 2023 cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası</span> seçim kampanyası

Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Adalet ve Kalkınma Partisi tarihi</span> Türkiyenin siyasi tarihine bakış

Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye'de cumhuriyet döneminde ardı ardına en fazla seçim kazanan siyasi partidir. Fazilet Partisi'nin kapatılmasının ardından partide bulunan Yenilikçiler olarak bilinen grup tarafından 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulmuş, 3 Kasım 2002 tarihinde düzenlenen genel seçimlerde, 1987 yılında Anavatan Partisi'nin iktidar olmasından sonra tek başına iktidara gelen ilk siyasi parti olmuştur. Seçimlerin ardından Abdullah Gül liderliğinde 58. Hükûmet kurulmuş, kısa bir süre sonra Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi yasağının kaldırılması ve milletvekili seçilmesiyle beraber liderliğinde 59. Hükûmet kurulmuştur.