İçeriğe atla

Reccopolis

İber Yarımadası, MS 6.yy sonları
Reccopolis'te bir bazilikanın kalıntıları
Bölgede bulunan bezemeli bir parça

Reccopolis (İspanyolca: Recópolis) günümüz İspanya'sında Guadalajara bölgesinde bulunan bir Geç Antik Çağ - Erken Orta Çağ Vizigot şehridir.

Tarihi

Vizigot kralı Leovigild (hükümdarlık tarihi 569–586) tarafından 578 yılında kurulmuş olan şehir, Vizigotlar tarafından kurulmuş tek şehirdir. Kral Leovigild'in bu şehri Vizigot Krallığı'nı bir imparatorluğu dönüştürme yolunda Roma örneğini takip ederek kurdurttuğu düşünülmektedir. Zira Erken Orta Çağ'da Cermen kabilelerinin şehir kurmaları pek alışıldık bir uygulama yahut gelenek değildir. Reccopolis'in Vizigotların yeni başkenti olmak üzere kurulmuş olabileceği iddiaları şüphelidr. Burada bir darphanenin 710 yılına dek aktif olduğu bilinse de, tarihi kayıtlara bölgede görev yapan herhangi bir piskopos adı geçmemiştir. Şehir yalnızca Iohannes Biclarensis'in bir metninde geçmekte, bunun dışında adı tarihi belgelerde anılmamaktadır. Bir Vizigot şehri olarak varlığı arkeolojik buluntular ve sikkeler vasıtasıyla anlaşılabilmiştir.

Şehrin adı

Iohannes Biclarensis'in kroniğinde aktardığına göre Leovigild şehre oğlu ve vârisi I. Rekkared'in adını vermiştir.[1] Rekkared 573'ten beri kardeşi Hermenegild ile birlikte naiplik yapmaktaydı. Leovigild'in iki oğlundan genç olanının adını kurduğu yeni şehre vermiş olması, onun daha 578 yılında genç oğlunu varisi olarak planladığı yönünde bir işaret olarak yorumlanmaktadır. Durumu sezen Hermenegild babasına karşı giriştiği mücadelede başarısız kalmış ve tek veliaht olarak Rekkared kalmıştır.

Bir diğer teoriye göre şehrin kayıtlara geçen adı etimolojik olarak Rekkared'ten değil kral anlamına gelen rex kelimesinden gelmekte ve kralın şehri anlamına gelmektedir. Zira şehir Rekkared'e göre adlandırılmış olsaydı, "Reccaredopolis" şeklinde kayıtlara geçmesi gerekirdi.[2] Öte yandan recco kelimesini rex olarak yorumlamak ayrıca kendine has problemleri beraberinde getirmekte ve Iohannes Biclarensis'in kayda geçirdiği bilgiler ile çelişmektedir.

Şehrin arkeolojisi

Yaklaşık 33 hektarlık araziye yayılan şehirde zengin bir biçimde süslenmiş bir kilise ve kralın ailesi ile birlikte kaldığının düşünüldüğü abidevi bir yapı bulunmaktadır. Şehir 9. yüzyıla değin müslümanlar tarafından da iskan edildiğinden, bu abidevi yapının daha sonraları cami olarak kullanılmış olma ihtimali de vardır.[3]

İlk arkeolojik çalışmaların 1944 yılında başladığı bölgede araştırmalar devam etmektedir.

Literatür

  • Javier Arce: The So-Called visigothic “Palatium” of Recópolis (Spain). An Archaeological and Historical Analysis. In: Michael Featherstone, Jean-Michel Spieser u. a. (Hrsg.): The Emperor's House. Palaces from Augustus to the Age of Absolutism (= Urban Spaces). Band 4. de Gruyter, Berlin u. a. 2015, S. 63–70.
  • Gisela Ripoll: Reccopolis. In: Reallexikon der Germanischen Altertumskunde (RGA). 2. Auflage. Band 24, Walter de Gruyter, Berlin/New York 2003, S. 204–208.
  • Matthias Untermann: Architektur im frühen Mittelalter. Wissenschaftliche Buchgesellschaft, Darmstadt 2006., S. 33f.
  • J. Martínez Jiménez: A preliminary study of the aqueduct of Reccopolis. Oxford Journal of Archaeology 343(3) 1950, S. 301–320.

Kaynakça

  1. ^ Johannes von Biclaro, Chronica 50. Ausgabe: Carmen Cardelle de Hartmann, Roger Collins (Hrsg.): Victoris Tunnunensis Chronicon cum reliquiis ex Consularibus Caesaraugustanis et Iohannis Biclarensis Chronicon (= Corpus Christianorum. Series Latina. Band 173A). Brepols, Turnhout 2001, S. 70.
  2. ^ Roger Collins: Visigothic Spain 409–711. Blackwell, Malden (MA) u. a. 2004, S. 55 f.
  3. ^ "Reccopolis – Moschee(?)". 3 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Eylül 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Lizbon</span> Portekizde belediye

Lizbon, Portekiz’in başkenti ve en büyük şehridir. Lizbon bölgesine bağlı Büyük Lizbon altbölgesinin belediyelerinden biridir. Tejo Nehri’nin oluşturduğu haliç üzerine kurulu olan Lizbon, Atlantik Okyanusu kıyısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Davud</span> İsrail ve Yehuda kralı

Davud, Tanak'a göre, Birleşik İsrail Krallığı'nın kralı olmuş bir Yahudi kraldı. İşboşet'in yerine gelir ve tahtı kendisinden sonra oğlu Süleyman'a bırakır.

<span class="mw-page-title-main">Vizigotlar</span> Cermen kabilesi Gotların en büyük iki kolundan birisi ve en iyisidir

Vizigotlar büyük bir Cermen kabilesi olan Gotların en büyük iki kolundan biridir. MS 370 yılından itibaren Kavimler Göçü ile beraber hareket eden en önemli topluluklardandır. Batı Roma İmparatorluğunun çökmesinden sonra Batı Avrupa tarihinin şekillenmesinde önemli rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Şarhöyük</span> Eskişehirin kuzeybatısında bir antik kent

Şarhöyük (Dorlion), Eskişehir ilinin kuzeybatısında, şehir merkezinin kuzeydoğusunda kalan antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">İspanya tarihi</span>

İspanya tarihi, İspanya'da tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzanan dönem boyunca yaşanan olayları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Katalon Muharebesi</span> Hunlar ile Batı Roma İmparatorluğu arasında yaşanmış bir muharebe

Katalon Muharebesi ya da Catalaunum Muharebesi, 20 Haziran 451'de Romalı general Flavius Aetius ile Vizigotlar'ın kralı I. Theodoric'in liderliğindeki koalisyon ordusu ve Attila tarafından komuta edilen Hun ordusu ve vasalları arasında gerçekleşen mücadeledir. Koalisyon ordusunun çoğunluğunu Cermen foederati oluşturmuş olmasına karşın, Katalon Muharebesi Batı Roma İmparatorluğu'nun son büyük askeri operasyonlarından biriydi. Savaşın stratejik sonucunun ne olduğu günümüzde de hala tartışılmaktadır. Romalılar, Hunların Galya'da hakimiyet kurma girişimini durdurdu. Bununla birlikte Hunlar, Galya'nın büyük bölümünü başarılı bir şekilde yağmaladı ve Romalılarla Vizigotların ordularına oldukça ciddi zararlar verdiler. Attila muharebenin ardından iki yıl içerisinde öldü ve Hun İmparatorluğu, 454'teki Nedao Muharebesi'nin kaybedilmesi ile beraber dağıldı.

<span class="mw-page-title-main">Luviler</span>

Luviler, Anadolu'da yaklaşık olarak M.Ö. 2300'e doğru ortaya çıkmış bir halktır. Benzersiz bir yerli hiyeroglif yazısı ve Mezopotamya'dan ithal edilmiş çivi yazısı ile yazılmış olan Anadolu dillerine mensup Luvice dilini konuştukları da bilinmektedir.

J. R. R. Tolkien'in kurgusal Orta Dünya evreniyle ilgili yazmış olduğu hikâyelerde birçok yer ismi geçmektedir. Bu hayalî mekanlardan bazıları, olayların merkezinde yer alırken, yine bazı mekanlar vardır ki bunlara ayrıntılı olarak değinilmemiştir. Orta Dünya kıtasında yer alan, görece ikinci planda kalan bu yerlerden bazıları aşağıda listelenmektedir.

Şabran – Azerbaycan'da tarihi bir eyelet ve burada V-XVIII yüzyıllarda var olmuş aynı adlı Orta Çağ şehri. Modern Azerbaycan'ın kuzeydoğu kesiminde, günümüz Şabran şehri yakınlarda yer almıştı.

<span class="mw-page-title-main">Edessa</span> Helenistik dönemde kurulan antik bir şehir

Edessa, Yukarı Mezopotamya'da, Seleukos İmparatorluğu'nun kurucusu Kral Selevkos I Nicator tarafından Helenistik dönemde kurulan antik bir şehir (polis) idi. Daha sonra Osroene Krallığı'nın başkenti oldu ve Roma eyaleti Osroene'nin başkenti olarak devam etti. Geç Antik Çağ'da, Hristiyan öğreniminin önde gelen merkezi ve Edessa Katekistik Okulu'nun merkezi oldu. Haçlı Seferleri sırasında, Edessa Kontluğu'nun başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Elaiussa Sebaste</span>

Elaiussa Sebaste veya Elaeousa Sebaste Mersin'e 55 km uzaklıkta, Silifke yönünde bulunan bir antik Roma şehri. Elaiussa terimi zeytin manasına gelmekte olup, şehir M. Ö. 2. yüzyılda kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Roma'nın Yağmalanması (410)</span> kuşatma

Roma'nın Yağmalanması, 24 Ağustos 410 tarihinde gerçekleşmiştir. Şehre Alarik komutasında Vizigotlar saldırdı. O dönem Roma artık Batı Roma İmparatorluğu'nun başkenti değildi; önce 286 yılında Mediolanum, sonra 402 yılında Ravenna başkent olmuştu. Ancak "ölümsüz şehir" olarak zirve pozisyonunu koruyordu ve imparatorluğun manevi başkentiydi. Şehrin yağmalanması, imparatorluğun kendisi kadar dostları, müttefikleri ile dönem için çok büyük bir şoktu.

<span class="mw-page-title-main">Vizigot sanatı</span> MS 5. - 8. yüzyıl arası bilhassa bugünkü İspanya ve Portekiz topraklarında varlığını gösteren gelişmiş sanat

Vizigot sanatı, MS 5. yüzyıldan 8. yüzyıla değin varlığını sürdüren Vizigotlar Krallığı döneminde bilhassa bugünkü İspanya ve Portekiz topraklarına tekabül eden antik Hispania'da varlığını gösteren gelişmiş materyal kalıntılara verilen addır. Krallığın kuruluşu Güney Fransa'nın Toulouse şehrinde olsa dahi, kalıntılar daha ziyade İber Yarımadası'nda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vizigot Krallığı</span>

Vizigot Krallığı günümüzde güneybatı Fransa ile İber Yarımadası'nda 5. ile 8. yüzyıllar arasında yer alan bir krallıktır. Batı Roma İmparatorluğu'nun ardılı Cermen devletlerden biridir, başlangıçta Roma hükûmetinin güneybatı Galya'ya yerleştirdirdiği Kral Wallia yönetimindeki Vizigotlar tarafından Gallia Aquitania eyaletinde kurulmuş ve daha sonra tüm Hispania'ya fetih yoluyla genişlemiştir. Krallık, Hispanya'da Roma otoritesini yeniden kurma girişimleri sadece kısmen başarılı ve kısa ömürlü olan Doğu Roma veya Bizans İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını korumuştur.

<span class="mw-page-title-main">Emevîlerin İberya'yı fethi</span>

Müslümanların İber Yarımadası fethi veya Emeviler'in Vizigot Krallığı'nı fethi, 711-788 yılları arasında Emevi Devleti'nin İber Yarımadası'ndaki ilk genişlemesidir. Bu fetih Vizigot Krallığı'nın yıkılması ve Müslümanlarca yönetilen bölgelerin birleşmesini sağlayan I. Abdurrahman liderliğinde, bağımsız Kurtuba Emirliği'nin kurulması ile neticelenmiştir. Bu fetih Emeviler'in ve Müslümanların Avrupa'da en batıda yönettiği sınırlarını belirlemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Iohannes Biclarensis</span> Geç Antik Çağ piskoposu ve kronikçisi

Iohannes Biclarensis, bir Geç Antik Çağ Benediktin keşişi ve Girona piskoposu.

<span class="mw-page-title-main">İspanya'daki Vizigot dönemi mimari anıtlar listesi</span> Vikimedya liste maddesi

İspanya'da Vizigot dönemi mimari anıtları listesi

<span class="mw-page-title-main">Pelayu</span>

Pelayu 718 yılında Asturias Krallığının kurucusu ve ilk kralı olan Hispania-Vizigot asilzade. Endülüs Emevî Devleti'ne karşı kazandığı Covadonga Muharebesiyle bilinir. İber Yarımadasının yeniden Hristiyanların eline geçmesini anlatan Reconquista'nın ilk adımını atmıştır.

Tiliura Kaşka topraklarında bir Hitit sınır kasabasıydı. Kummeşmaha Nehri'nin aşağı kesimlerinde, muhtemelen bugünkü Yeşilırmak yakınlarında bulunuyordu, kesin yeri bilinmiyor.

<span class="mw-page-title-main">Eurik</span> Vizigot kralı

Eurik, ayrıca Evarik olarak da bilinir, 451’de Attila’ya karşı yapılan Katalon Muharebesi'nde hayatını kaybeden Vizigot Kralı I. Theodoric'in oğullarından birisiydi. 466 yılında kardeşi II. Teodorik'i katlettikten sonra, bu yıldan öldüğü 484 yılına kadar Vizigot Kralı olarak hüküm sürmüştür. İmparatorlukla olan foedus antlaşmasını feshetmiş ve krallığın sınırlarını Akitanya’nın dışına çıkararak İber yarımadasına kadar genişletmiştir. Başarılı dış politikası ve siyasi hamleleri hükümdarlığında önemli yere sahiptir. Ölümünün ardından, haleflerine bağımsız ve güçlü bir krallık bırakmıştır. Vizigot Krallığı'nın gelişimi ve dönüşümü Euric'in hükümdarlığı sırasında gerçekleşmiştir.