İçeriğe atla

Rebbe

Kozienice'li Haham Yisroel Hopstein

Bir Rebbe veya Admor (İbraniceאדמו״ר) Hasidik hareketin ruhani lideridir.[1] Hareketin başlangıcından önce bile genel bir onur unvanı olan Rebbe ve Admor unvanları, zamanla neredeyse tamamen Tzadik ile özdeşleştirildi.

Kaynakça

  1. ^ Heilman, Samuel. "The Rebbe and the Resurgence of Orthodox Judaism." 1 Mart 2024 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Religion and Spirituality (Audio). UCTV, 20 Oct 2011. web. 31 Jul 2013.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mekanik</span> kuvvetlere veya yer değiştirmelere maruz kalan fiziksel cisimlerle ilgilenen bilim

Mekanik, fiziğin fiziksel nesnelerin hareketleriyle, özellikle kuvvet, madde ve hareket arasındaki ilişkilerle ilgili alanıdır. Nesnelere uygulanan kuvvetler yer değiştirmeler veya bir nesnenin çevresine göre konumunda değişikliklerle sonuçlanır. Fizik'in bu dalının kökenleri Antik Yunanistan'da Aristoteles ve Arşimet'in yazılarında bulunur.. Erken modern dönem sırasında, Galileo, Kepler ve Newton gibi bilim adamları şimdiki klasik mekaniğin temellerini attılar. Klasik mekanik, duran veya ışık hızından çok daha düşük hızlarla hareket eden cisimlerle ilgili klasik fizikin bir dalıdır. Kuantum aleminde olmayan cisimlerin hareketini ve üzerindeki kuvvetleri inceleyen bilim dalı olarak da tanımlanabilir. Alan bugün kuantum teorisi açısından daha az anlaşılmıştır.

Anarşizm, toplumsal otoritenin, tahakkümün, erkin ve hiyerarşinin tüm biçimlerini bertaraf etmeyi savunan çeşitli politik felsefeleri ve toplumsal hareketleri tanımlayan sosyal bir terimdir. Anarşizm, her koşulda her türlü otoriteyi reddetmektir. Reddedilen bu otoritelere patriyarki ve kapitalizm de dahildir.

<span class="mw-page-title-main">İslamcılık</span> Politik bir akım

İslamcılık, modern devlet ve devletçiklerin anayasal, ekonomik ve yargısal olarak, bu kesimde canlanma ya da otantikliğe dönüş olarak algılanan İslami uygulamalarla yeniden kurulması gerektiğini öne süren siyasi ideolojidir. Bu akımlardaki hakim anlayış Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker'in yerine getirilmesidir. Siyasal İslam'ın Seyyid Kutub ve Mevdudî gibi köktendinci öncüleri "Allah'ın sistemi" olarak gördükleri şeriata dayanmayan güç sahipleri olarak tanımladıkları tağuta isyanı tevhidin ön şartı olarak sundular.

<span class="mw-page-title-main">Siyonizm</span> Yahudilerin ana vatanına dönüş projesi

Siyonizm, tarihî İsrail Toprakları olarak tanımlanan topraklarda bir Yahudi devletinin asırlar sonra yeniden kurulmasını destekleyen, savunan ve Yahudi milliyetçiliğini temel alan ideolojik fikir hareketidir. Modern Siyonizm, 19. yüzyılın sonlarında Orta ve Doğu Avrupa'da ulusal bir canlanma hareketi olarak hem şiddetlenen antisemitizm dalgalarına tepki olarak hem de "Yahudi Aydınlanması" olarak da bilinen Haskala'ya bir cevap olarak ortaya çıktı. Kuruluşundan çok kısa bir süre sonra varlıklı Yahudi soyluların ilgisini çeken hareket, Osmanlı İmparatorluğu'nun kontrol ettiği Filistin'de sürdürülebilir bir Yahudi devletini, 1900 yıl sonra tekrar yaratmayı amaçlıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Moşe Dayan</span> İsrailli asker, politikacı ve halk figürü

Moşe Dayan (İbranice: 

<span class="mw-page-title-main">Solculuk</span> toplumsal eşitliği ve eşitlikçiliği destekleyen siyasi ideolojiler, politik duruş

Solculuk, genellikle bir bütün olarak toplumsal hiyerarşiye veya belirli toplumsal hiyerarşilere karşı çıkarak, toplumsal eşitlik ve eşitlikçiliği destekleyen ve bunu sağlamaya çalışan siyasi ideolojiler yelpazesidir. Sol siyaset tipik olarak, taraftarlarının toplumda diğerlerine göre dezavantajlı olarak algıladıkları kişiler için endişe duymanın yanı sıra, uygulandıkları toplumun doğasını değiştiren radikal yollarla azaltılması veya ortadan kaldırılması gereken haksız eşitsizlikler olduğuna dair bir inancı da içerir.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil siyaset</span>

Yeşil siyaset, ekolojik ve çevresel amaçlara önem veren, şiddet karşıtlığı ve toplumsal adaleti savunan, katılımcı demokrasi üzerinde biçimlenmiş bir ideolojidir. Yeşil siyasette doğanın ve barışın korunması ön plandadır. Yeşil siyasetin uluslararası simgesi ayçiçeğidir.

Merkez sağ, siyasi spektrumun sağında yer alırken merkeze daha yakındır. Merkez sağ partiler genellikle liberal demokrasiyi, kapitalizmi, piyasa ekonomisini, özel mülkiyet haklarını ve az ölçekte bir refah devletini destekler. Merkez sağ oluşumlar muhafazakârlığı ve ekonomik liberalizmi desteklerken sosyalizm ve komünizme karşı çıkarlar.

<span class="mw-page-title-main">Milliyetçi Hareket Partisi</span> Türkiyede bir siyasi parti

Milliyetçi Hareket Partisi, Türkiye'de etkinlik gösteren bir siyasi partidir. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması "MHP" şeklindedir. 9 Şubat 1969 tarihinde Alparslan Türkeş liderliğinde kurulan partinin simgesi üç hilaldir. Türkiye Büyük Millet Meclisinde, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından kurulan 67. Hükûmeti destekleyen 50 milletvekiliyle bir grubu bulunur. Genel başkanı Devlet Bahçeli olan parti ideoloji olarak; aşırı sağcı, aşırı milliyetçi ve Avrupa şüphecisidir. Parti genellikle neo-faşist olarak tanımlanır ve bazı şiddet yanlısı paramiliter gruplar ve organize suç örgütleri ile bağlantılıdır.

<span class="mw-page-title-main">Leib Groner</span> Amerikalı haham (1931 – 2020)

Yehuda Leib ("Leibel") Groner, 40 yılı aşkın bir süredir Menachem Mendel Schneerson'ın ana sekreteri olan haham ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Yisrael Moşe Friedman</span> Amerikalı-İsrailli dinî lider

Yisrael Moşe Friedman, Sadigura altıncı Rebbe'liğini yapmış Amerikalı-İsrailli hahamdı. Tarikat kurultayını Bney Brak, İsrail'den yönetiyordu.

<span class="mw-page-title-main">Mordechai Yissachar Ber Leifer</span>

Mordechai Yissachar Ber Leifer, Amerikalı haham.

<span class="mw-page-title-main">Karabağ hareketi</span>

Karabağ hareketi, Dağlık Karabağ Özerk Oblastı'nın Ermenistan'a dahil edilmesi için yapılan bir toplumsal hareket. Hareket, 1988'de başladı ve 1991'de bitti.

<span class="mw-page-title-main">Menahem Mendel Schneerson</span> Rus-Amerikalı Ortodoks haham (1902 – 1994)

Menahem Mendel Schneerson, birçok takipçisi tarafından Lubavither Rebbe veya kısaca Rabbe olarak anılır, Rusya İmparatorluğu doğumlu bir Amerikalı Ortodoks Yahudi hahamıydı ve Lubavither Hasidik hanedanının en son rebbesiydi. 20. yüzyılın en etkili Yahudi liderlerinden biri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Arap Baası</span> Suriyede eski bir siyasi parti

Arap Baası, ayrıca Arap Baas Partisi olarak da bilinen Arap milliyetçisi bir siyasi parti. Suriye'de Zeki el-Arsuzi tarafından 1940 yılında kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Arap Baas Hareketi</span> Suriyede eski bir siyasi parti

Arap Baas Hareketi - tam anlamıyla Arap Diriliş Hareketi ya da Arap Rönesans Hareketi olarak tercüme edilebilir - Baasçı siyasi hareketti ve Arap Sosyalist Baas Partisi'nin selefiydi. Parti ilk olarak Arap İhya Hareketi olarak adlandırıldı ve Baas adını aldığı zamana kadar kelimenin tam anlamıyla Arap Yeniden Canlanma Hareketi olarak tercüme edildi. Parti, 1940 yılında Mişel Eflak tarafından kurulmuştur. Kurucuları olan Eflak ve Bitar, milliyetçilik ve sosyalizmle ilişkilendirildi.

<span class="mw-page-title-main">Sholom Dovber Schneersohn</span>

Sholom Dovber Schneersohn, Chabad Lubavitch chasidic hareketinin beşinci Rebbe'siydi. "Rebbe Rashab" olarak bilinir. Onun öğretileri, daha sonra Chabad Rebbes'in büyük bir tema haline geldiği sosyal yardıma vurgunun ortaya çıkışını temsil ediyor.

<span class="mw-page-title-main">Shmuel Schneersohn</span>

Shmuel Schneersohn, bir Ortodoks haham ve Chabad Lubavitch Chasidic hareketinin dördüncü Rebbe'siydi.

<span class="mw-page-title-main">Menachem Mendel Schneersohn</span>

Menachem Mendel Schneersohn, ayrıca Tzemach Tzedek olarak bilinir, 19'uncu asrın önde gelen Ortodoks rebbesiydi. Chabad Lubavitch Hasidik hareketinin de üçüncü rebbe'siydi.

<span class="mw-page-title-main">Sosyal hareket teorisi</span>

Sosyal hareket teorisi, sosyal bilimler içinde, genellikle sosyal mobilizasyonun neden meydana geldiğini, ortaya çıkardığı biçimleri açıklamaya çalışan disiplinler arası bir düşünceler bütünüdür. Sosyal hareketlerin oluşumu ve işleyişinin potansiyel sosyal, kültürel ve politik sonuçları üzerine incelemeler içerir.