İçeriğe atla

ReSharper

ReSharper
Geliştirici(ler)JetBrains
Güncel sürüm2016.2.2[1] / 2016-09-13
İşletim sistemiWindows
Lisansticarî
Resmî sitesijetbrains.com/resharper

ReSharper [ˈɹiːˌʃɑːɹpɚ] yahut R# (İng.: İngilizceRe- (yeniden) ve İngilizceSharper (daha keskin) kelimelerinin sentezi) JetBrains tarafından Microsoft'un geliştirme ortamı Visual Studio için yayımlanan bir uzantısıdır. Şu anda desteklenen ReSharper sürümleri Visual Studio 2010, 2012, 2013, 2015 ve güncel yayın öncesi sürüm "15"'tir.

ReSharper, özellikle gelişim sırasında faydalı olan Visual Studio TGO'sunun çeşitli özelliklerini geliştirir. Yani ReSharper, Visual Studio'yu IntelliJ IDEA, Eclipse ya da X-develop gibi benzer ürünlerin özelliklerine uyum sağlayan bir yazılımdır. ReSharper şu anda C#, Visual Basic .NET, XAML, JavaScript, CSS ve XML dillerinin yanı sıra ASP.NET ve ASP.NET MVC teknolojilerini de destekler. Kod analizi, programlamaya paralel olarak gerçekleştirilir ve böylece kullanıcıya hemen kodu iyileştirme teklifleri sunar. Bunlar tek bir tıklama ile kabul edilebilir. Kod analizi, kişinin meydana getirdiği programlama tarzı kurallarını da dahil eder. Visual Studio'nun kendisi gibi ReSharper de kullanılmayan/erişilemeyen kodu bulur ve kod üretimi önerir.

Özellikleri

Aşağıdaki özelliklerden bazıları zaten Visual Studio TGO'sunda mevcut olmasına rağmen ReSharper'de bu özellikler çok daha önceden vardı ve hâlen ReSharper'in fonksiyonları daha kapsamlıdır. Mesela üyelerini (İng. İngilizcemembers) yeniden adlandırırken sadece referanslar değil, yorumlar da değiştirilir.

  • Refactoring: Açılan yöntemler/özellikleri/sınıflar
  • Kendi programlama tarzını geliştirmek
    • Değişkenler/özellikler ve yöntemlerin yazış şeklinin tespiti
    • Parantez yerleştirme sistemi ve girintileme
    • Üye (İng.: İngilizcemember) sırasını ayarlamak
    • var kelimesini değişkenlerin önüne tercihen ilâve etmek
    • İhlâlleri bir uyarı ya da hata olarak sınıflandırabilmek
    • Kurulan programlama stiline göre kodları yarı otomatik temizlemek
  • Kod kokuları (İng.: İngilizcecode smells) uyarılarla gösterilir
    • Paralel programlamada Kapalılık'la (İng.: İngilizceClosure) sorun
    • Koleksiyonlu kodların (İng.: İngilizceClosure) iki kere geçilmesi
    • Bazı döngülerde LINQ'in tercih edilmesi
    • Kodda gereksiz kısımların tespiti
    • Sabit veya statik olması gereken üyelere (İng.: İngilizcemember) işaret etme
    •  Kod yapısı hakkında bilgiler (girinti)
    • 1300'ün üzerinde denetim kuralı kullanılmaktadır
  • Gelişmiş navigasyon imkânları
    • Uygulama için (arayüze) gitme
    • Tip, üye (İng.: İngilizcemember) veya dosyaya gitme
    • Haricî kod tetkikine müsaade

Tanımlanmış ve test edilir çoğu kuralları için ReSharper de, uygun kurallara göre hızlı düzeltme sayesinde kodu olması gereken yerde yapısına uygun hâle getirmeyi mümkün kılar.

Kaynakça

  1. ^ "ReSharper Downloadseite". 22 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Aralık 2016. 

Dış bağlantıları

12 Aralık 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">BASIC</span> programlamaya yeni başlayanlar için kullanımı kolay anlaşılır bir programlama dili

BASIC 1964'te John George Kemeny ve Thomas Eugene Kurtz tarafından New Hampshire, ABD'de icat edilmiş, günümüzde de çeşitli türevleri kullanılmakta olan yüksek düzey bir programlama dili. Farklı türevleri birçok işletim sisteminin parçası olarak sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">C♯</span> programlama dili

C#; Microsoft tarafından .NET Teknolojisi için geliştirilen modern bir programlama dilidir. Sözdizimi C-like bir deneyim sunar.

<span class="mw-page-title-main">Visual Basic</span>

Visual Basic, Microsoft tarafından, Basic programlama dili üzerinde geliştirilmiş, olay yönlendirmeli, üst seviye, nesne tabanlı ve görsel bir programlama dilidir. Öğrenilmesi de kullanılması da oldukça kolaydır.

<span class="mw-page-title-main">Gambas</span> Açık kaynak bilgisayar yazılımı

Gambas, Linux altında görsel programlama yapmaya yarayan bir yazılımdır. Windows altında Visual Basic'le programlama ile uğraşan programcılar ve Linux altında görsel programlamayı öğrenmek isteyen bilgisayar kullanıcıları için iyi bir alternatifdir. Benoit Minisini adlı programcı tarafından açık kaynak modeli ile geliştirilmektedir.

ASP.NET, Microsoft tarafından geliştirilmiş olan bir açık kaynak Web uygulama gelişimi teknolojisidir. Dinamik Web sayfaları, Web uygulamaları ve XML tabanlı Web hizmetleri geliştirilmesine olanak sağlar. Aynı işletme tarafından geliştirilen .NET çatısı'nın yazılım iskeleti parçası ve artık işletmece desteklenmeyen ASP teknolojisinin devamını teşkil etmiştir.

XAML, genişletilebilir uygulama biçimlendirme dili. Microsoft'un uygulama arayüzlerinin oluşturulmasını sağlayan tanımlama dili. XAML, geliştiricilerin XML kullanarak tüm .NET kullanıcı arayüz elemanlarının çizimlerini kontrol edebilmelerini sağlar. Her XAML etiketi (tag), özellikleri XML attributeleriyle kontrol edilen bir .NET Framework sınıfına birebir karşılık gelir.

Microsoft Visual Studio, Microsoft tarafından geliştirilen bir tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Microsoft Windows, Windows Mobile, Windows CE, .NET Framework, .NET Compact Framework ve Microsoft Silverlight tarafından desteklenen tüm platformlar için yönetilen kod ile birlikte yerel kod ve Windows Forms uygulamaları, web siteleri, web uygulamaları ve web servisleri ile birlikte konsol ve grafiksel kullanıcı arayüzü uygulamaları geliştirmek için kullanılır.

Programlama paradigmaları, programlama dillerini özelliklerine göre sınıflandırmanın bir yoludur. Diller birden fazla paradigma içinde sınıflandırılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım motoru</span> bilgisayar programının merkezi kısmı

Yazılım motoru, bilgisayar biliminde bir yazılımın altyapısı, temeli anlamına gelir. Yazılım motorları programı çalıştırabilmek için de kullanılmaktadır. Bu yazılımlar diğer programlardan farklıdır. Bir programın içerisinde çalışırlar veya bir bütün oluştururlar. Yazılım motorları bir tarayıcının içerisinde JavaScript motoru veya bir oyun motoru gibi çeşitli türlere sahiptirler. Web tarayıcısı içerisinde de JavaScript, AJAX gibi dillerde yazılmış eklentilerin çalışmasını sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım iskeleti</span>

Bilgisayar programlamada yazılım iskeleti, yazılım çerçevesi ya da yazılım çatısı, standart fonksiyonların hazır olarak sunulduğu ancak programcı tarafından bu fonksiyonlardan arzu edilen kısımların ek kodlarla istenildiği şekilde güncellenebildiği sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">MonoDevelop</span>

MonoDevelop Linux, OS X ve Windows işletim sistemleri için geliştirilmiş bir açık kaynak tümleşik geliştirme ortamıdır. .NET framework ile Windows uygulamaları geliştirenlerin, alternatif olarak Mono kullanarak geliştirme yapmalarına olanak tanımaktadır. Linux ve Mac OS X için .NET teknolojilerini kullanma olanağı sunar.

Dart, ilk kez Google tarafından geliştirilen ve daha sonraları ECMA tarafından standart (ECMA-408) haline getirilen açık kaynaklı ve genel-amaçlı bir programlama dilidir. Dart dili kullanılarak web, sunucu, mobil uygulamalar ve IoT cihazları geliştirilebilir.

<span class="mw-page-title-main">JetBrains</span> Çek yazılım şirketi

JetBrains yazılım geliştirme ve proje yönetimi ile ilgili araçlar geliştiren bir yazılım şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Ayrıştırıcı (yazılım)</span>

Ayrıştırıcı, girdi verilerini alır ve girdinin yapısal bir temsilini vererek, süreçte doğru sözdizimini kontrol eden bir veri yapısı oluşturan bir yazılım bileşenidir. Ayrıştırma öncesinde veya sonrasında başka adımlar izlenebilir veya bunlar tek bir adımda birleştirilebilir. Ayrıştırıcı, genelde girilen karakter dizisinden belirteçler oluşturan ayrı bir sözcük tabanlı analiz motorunu takip eder. Ayrıştırıcılar elle programlanabilir veya bir ayrıştırıcı üreteci tarafından otomatik olarak veya yarı otomatik olarak oluşturulabilir. Ayrıştırma, biçimlendirilmiş çıktı üretimlerini tek bir şablonda tamamlama görevi görür. Bunlar, farklı etki alanlarına uygulanabilir, ancak bir derleyicinin girdi ve çıktı aşamaları gibi genellikle bir arada sunulur.

<span class="mw-page-title-main">Visual Studio Code</span>

Visual Studio Code, Microsoft tarafından Windows, Linux ve MacOS için geliştirilen bir kaynak kodu düzenleyicisidir. Hata ayıklama, gömülü Git kontrolü, sözdizimi vurgulama, akıllı kod tamamlama, snippet'ler ve kod yeniden yapılandırma desteği içerir. Ayrıca özelleştirilebilir, böylece kullanıcılar editörün temasını, klavye kısayollarını ve tercihlerini değiştirebilir. Resmi indirme işlemi tescilli bir lisans altında olmasına rağmen, ücretsiz ve açık kaynaktır.

Kotlin, Java sanal makinesi (JVM) üzerinde çalışan ayrıca JavaScript kaynak koduna veya LLVM ile makine koduna derlenebilen, statik tipli bir programlama dilidir. İlk geliştirme Sankt-Peterburg, Rusya merkezli JetBrains programcıları tarafından yapılmıştır. İsmi Kotlin Adası'ndan gelmektedir. Java ile uyumlu sözdizimi olmasa da, Kotlin Java kodu ile birlikte çalışmak üzere tasarlanmıştır. Kotlin, Apple'ın Swift diline benzemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Xamarin</span>

Xamarin, Mayıs 2011'de Mono, Xamarin.Android ve Xamarin.iOS'u yaratan mühendisler tarafından kurulan ve Microsoft'un sahip olduğu San Francisco merkezli bir yazılım şirketidir. Ortak Dil Altyapısı (CLI) ve Ortak Dil Özellikleri'nin platform uygulamalarıdır.

GitHub Copilot, kullanıcıların kod yazma sürecinde yardımcı olan bulut tabanlı bir yapay zeka aracıdır. GitHub ve OpenAI tarafından geliştirilen araç, Visual Studio Code, Visual Studio, Neovim ve diğer entegre geliştirme ortamlarının (IDE'ler) kullanıcılarına destek vermek için tasarlanmıştır. GitHub Copilot, teknik önizleme için 29 Haziran 2021'de duyurulmuş ve daha sonra JetBrains pazarında bir eklenti olarak yayınlanmıştır. GitHub, Copilot'un kullanıcıların belgeleri okumak için harcadıkları süreyi azaltarak programcıların bilmedikleri kodlama çerçevelerinde ve dillerinde gezinmelerine olanak tanıdığını belirtmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kaynak kodu düzenleyicisi</span> yazılım kaynak kodunu düzenlemede uzmanlaşmış metin editörü

Kaynak kodu düzenleyicisi, bilgisayar programının kaynak kodunu düzenlemek için özel olarak tasarlanmış bir metin düzenleyici programıdır. Bağımsız bir uygulama olabileceği gibi bir tümleşik geliştirme ortamı (IDE) veya web tarayıcısı içine de yerleştirilebilir. Kaynak kodu düzenleyicileri temel bir programlama aracıdır, çünkü programcıların temel işi kaynak kodu yazmak ve düzenlemektir.