İçeriğe atla

Reşit Süreyya Gürsey

Reşit Süreyya Gürsey

Reşit Süreyya Gürsey (1889-1962), Türkiye'nin ilk radyologlarından biri olup aynı zamanda bir fizikçi ve edebiyatçıdır.

Yaşamı

1889 yılında Niğde ilinin Bor ilçesinde deniz subayı Hasan Hüsnü Bey ve Zekiye Hanım'ın oğlu olarak dünyaya geldi. Aile Hasan Hüsnü Bey'in görevi sebebiyle çeşitli kentlere taşındı. İlk eğitimini Girit'te ve orta eğitimini Mersin'de tamamladı. Daha sonra İstanbul'da Kara Harp Okuluna girdi. Ancak 1908'de Tıp Fakültesine geçti. I. Dünya Savaşı sırasında askerî doktor olarak görev yaptı. 1918 yılında Azerbaycan'a giderek fizik öğretmeni olarak çalışmaya başladı. Türk Kurtuluş Savaşı sırasında ülkeye döndü. Savaş sonrasında Ankara ve Niğde'de doktor olarak çalıştı. Ayrıca bir süre de Niğde'de fizik ve matematik öğretmenliği yaptı. Tıp uzmanlık eğitimi için yurt dışına çıktı. Radyoloji dalını seçti. Fransa'da Sorbonne Üniversitesi ve İngiltere'de Cambridge Üniversitesinde Marie Curie ve Joseph John Thomson gibi Nobel ödüllü hocalardan ders aldı. Türkiye'ye döndü ve Tokat ve Turhal'da çalıştı. Fakat o dönemde çok tehlikeli bir meslek olan röntgen uzmanlığından vazgeçip yarbay rütbesiyle Kuleli Askeri Lisesinde fizik öğretmenliğine atandı. 1935 yılında ise emekliye ayrılıp Almanya ve Avusturya'ya giderek fizik konusunda ihtisas yaptı. Nobel ödüllü Werner Heisenberg ve Erwin Schrödinger'den ders aldı. II. Dünya Savaşı sırasında ikinci askerliğini yapmak üzere yurda döndüyse de savaştan sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşti ve 27 Ağustos 1962 tarihinde Amerika'da vefat etti.[1]

Aziz Nesin ve Reşit Süreyya

Reşit Süreyya ünlü mizah yazarı Aziz Nesin’in de bir dönem Kuleli Askeri Lisesinde öğretmeniydi.[2] Aziz Nesin, Böyle Gelmiş Böyle Gitmez adlı anı kitabında Reşit Süreyya’ya da bir bölüm ayırmıştır. Nesin’in yazdığına göre Reşit Süreyya Amerika’ya Ernest Rutherford’un bir tavsiye mektubu ile gitmiş, geliştirilmekte olan nükleer teknoloji ile ilgilenmiş, ancak Amerikalılar tabiiyet değiştirme şartını koyunca araştırma konusunu değiştirip içten yanmalı motorlar üzerinde çalışmaya başlamıştı.[3]

Ailesi

Azerbaycan'dayken 20 Nisan 1920 tarihinde kendisi gibi Türkiye'den Azerbaycan'a gitmiş olan Remziye Hanım ile evlendi. Remziye Hanım (sonradan aldığı soyadı ile Remziye Hisar) sonraki yıllarda Türkiye'nin ilk kadın kimya akademisyeni oldu. Ancak çift 1930 yılında ayrıldı. İki çocukları oldu. Oğlu ünlü bir fizik akademisyeni olan Feza Gürsey (1921-1992), kızı ise Uluslararası Psikoloji Derneğinin tek Türk üyesi olan Deha Gürsey-Owen'dır (1924-2012).

Yayınları

Reşit Süreyya Gürsey sadece hekim ve fizikçi değil aynı zamanda edebiyatçıydı. Çok sayıda mesleki ve edebî eser yayınlamıştır:

Mesleki ve teknik eserler

  • Radyumla Tedâvi
  • Riyâziye Esasları
  • Fizik Meseleleri
  • Fizik Bakaloryası
  • Harp Zehirleri Kimyası
  • Top ve Mermi Sesleri
  • Sesle Mevzi Tayini Aletleri

Edebî eserler

  • Edebiyât-ı Cedide (1912)
  • Bir Tılsımın Nakışları (1929)
  • Geceden Şarkılar (1941)

Kaynakça

  1. ^ Niğde il Kültür Müdürlüğü
  2. ^ "Ünlü fizikçiler sitesi". 26 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Eylül 2020. 
  3. ^ Aziz Nesin Böyle Gitmiş Böyle Gitmez Cilt 3, sf 719

İlgili Araştırma Makaleleri

1928 bir yıldır.

28 Şubat, Miladi takvime göre yılın 59. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 306 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Erdal İnönü</span> Türk fizikçi ve siyasetçi (1926–2007)

Erdal İnönü, Türk fizikçi, akademisyen ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün küçük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Feza Gürsey</span> Türk matematikçi ve fizikçi

Feza Gürsey, Türk fizikçi ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Nesin</span> Türk mizah yazarı (1915–1995)

Aziz Nesin, asıl adıyla Mehmet Nusret Nesin,, Türk mizah yazarı. Kısa öykü, tiyatro ve şiir dallarında pek çok eser yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zübeyde Hanım</span> Mustafa Kemal Atatürkün annesi (1857–1923)

Zübeyde Hanım, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi.

<span class="mw-page-title-main">Kuleli Askerî Lisesi</span> İstanbulda eski bir askerî lise

Kuleli Askerî Lisesi ya da günümüzdeki resmî adıyla Millî Savunma Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Kuleli Yerleşkesi, İstanbul Boğazı kıyısında, Anadolu yakasında yer alan askerî okul. Bugünkü yerleşkede harp okullarını kazanan subay adayları, 1 yıl yabancı dil eğitimi almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Remziye Hisar</span> Türk akademisyen ve kimyager

Remziye Hisar, Türk kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Erwin Schrödinger</span> Avusturyalı fizikçi (1887-1961)

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, Avusturyalı fizikçi ve bilim kuramcısıydı. Schrödinger, kuantum mekaniğinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Atom teorisinin yeni, üretken işlevlerinin keşfedilmesine yaptığı katkılar için 1933'te Paul Dirac ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

Ekrem Reşit Rey, Türk oyun yazarı. Revü ve operetleri ile tanınır. Kardeşi Cemal Reşit Rey'in bestelediği ve tamamı Darülbedayi'de sahnelenen eserleriyle Fransız müzikal kültürünü Türkiye'ye adapte etmeye çalıştı. Ayrıca pek çok ünlü romanı radyoya uyarlanmış; otuzu aşkın piyesi radyolarda oynanmıştır. En ünlü eseri Lüküs Hayat operetidir.

Kimyager, Üniversitelerin Fen Fakülteleri'nin Kimya Lisans Bölümlerinden mezun olan; organik kimya, anorganik kimya, analitik kimya, biyokimya, fizikokimya gibi kimya bilimi konularında ileri düzeyde eğitim alan kimya bilimcilerdir. Araştırma geliştirme, kalite kontrol, kalite güvence, üretim, teknik yönetim, sorumlu müdürlük başlıca çalışma sahalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Max Born</span> Alman-İngiliz fizikçi ve matematikçi (1882–1970)

Max Born kuantum mekaniğinin gelişmesinde etkili olan Alman matematikçi ve fizikçi. Kuantum fiziği dışında katı hâl fiziği ve optiğe katkıda bulunmuş ve 1920-30'larda önemli fizikçilerin çalışmalarının denetimini yapmıştır. Born, yaptığı "Kuantum Mekaniği'nin temelini araştırma, özellikle dalga fonksiyonunun istatistiksel yorumlanması üzerine" adlı çalışması ile 1954 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maria Goeppert-Mayer</span> Alman-Amerikalı teorik fizikçi

Maria Goeppert-Mayer, Alman-Amerikalı fizikçi, fizik dalında atom çekirdeğinin çekirdek kabuğu modeli ile Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür. Marie Curie’den sonra Nobel Ödülü'ne layık görülen ikinci kadındır.

<span class="mw-page-title-main">Robert A. Millikan</span> Amerikalı fizikçi (1868 – 1953)

Robert Andrews Millikan , temel elektrik yükü ve fotoelektrik etki üzerine çalışmaları ile 1923 Nobel Fizik Ödülü'nü kazanan Amerikalı deneysel fizikçidir.

<span class="mw-page-title-main">Şevket Süreyya Aydemir</span> Türk ekonomist ve tarihçi

Şevket Süreyya Aydemir, Türk yazar, düşün insanı, iktisatçı ve tarihçi.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Remzi Akyürek</span>

Ahmet Remzi Akyürek, Türk mutasavvıf ve şair.

Bu liste; kayda değer Türk mucit, bilgin, kâşif ve bilim insanlarının isim ve uzmanlık alanlarını içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kerim Sadi</span>

Kerim Sadi ya da asıl adıyla Ahmet Nevzat Cerrahoğlu, Türkiye'deki sosyalist hareketin tarihine ilişkin eserleriyle tanınan yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Fahir Yeniçay</span> Türk nükleer fizikçi ve futbolcu

Mustafa Fahir Yeniçay İlk Türk atom fiziği profesörü, Fenerbahçe SK eski futbolcusu ve İstanbul Üniversitesi eski rektörü. Fahir Bey, “Su ve Cıva Üzerinde Tek Moleküllü Filmler” adlı teziyle, bir Türk bilim insanı tarafından tarihteki ilk fizik doktorasını hazırlayan kişi unvanına sahip olmuştur. Ayrıca, 60 yıllık bilim-eğitim hayatı boyunca Türkiye'de Çağdaş Atom Fiziği dalının kurulması için birçok hamleler yapmış, Türk Fizik Derneği, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi gibi Türkiye atom fiziği birimi için önemli kurumların kurucu başkanı olmuş bir bilim insanıdır. Ayrıca Fahir Bey, Türk edebiyatının önemli simalarından Abdülhak Hamit Tarhan'ın torunudur.

Bu bir Osmanlı veya Türk vatandaşı olup Türkçe dilinde yazan yazarların listesidir.