
Akira Kurosava , Japon film yönetmeni, film yapımcısı, senarist ve kurgucu. 57 senelik kariyerinde 30 film yöneten Kurosava, sinema tarihinin en önemli ve etkili yönetmenlerinden biri olarak görülmektedir.
Tarık Dursun K., tam adıyla Tarık Dursun Kakınç, kısaca Tarık Dursun olarak da anılan Türk yazar ve yayıncıdır.

Fantasia 2000, Walt Disney yapımı otuz yedinci Fantasia animasyon/müzikal filmidir. Birçok animasyon içerikli sahnelerden oluşan filmin ilk filmi Fantasia, 1940 yılında çekilmiştir. Film için James Levine ve Chicago Simfoni Orkestrasının yanı sıra birçok insan çalıştı. Aynı zamanda filmde birçok Disney karakterini, örneğin Mickey Mouse ve Donald Duck'ı görebiliriz. Tahmini olarak 80 milyon dolarlık bütçeyle çekilen film, yeterli ilgi görmüştür. 60 yıl önce çekilen Fantasia ilgi o kadar büyük oldu ki, o zamanlar neredeyse Disney müzikal dünyasında çığır açmışdı. Bu yeni film için ise ressamlar, animasyoncular, bir birinden ünlü sunucular, yönetmenler, besteciler ve daha birçok yönetmen birlikte çalışmıştır.

Yedi Silahşörler 1960 ABD yapımı vestern macera filmidir. Özgün adı The Magnificent Seven dır. Sonraki yıllarda Türkiye'de TRT Televizyonunda özgün adının çevirisiyle yani Muhteşem Yedili adıyla da gösterime sunulmuştur.
Kumpanya, şirket, cemaat, zümre ya da tiyatro topluluğu anlamlarında kullanılan yabancı kökenli sözcüktür. Ayrıca şu anlamlara gelebilir,
- Kumpanya (kitap), Türk yazar Sait Faik Abasıyanık'ın 1951'de yayınlanan hikâye kitabı.
- Kumpanya, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1958 yapımı Türk filmi. Orhan Hançerlioğlu'nun hikâyesinden uyarlanmıştır.
- Kumpanya, Tuncer Baytok ve Tanju Turunç'un televizyon için birlikte yönettikleri 1975 yapımı Türk filmi. Sait Faik Abasıyanık'ın yukarıdaki hikâyesinden uyarlanmıştır.
- Kumpanya, Theo Angelopoulos'un yönettiği 1975 yapımı dönemsel-tarihi Yunan filmi. Özgün adı O Thiasos.
- Kumpanya, 1991 yılında kurulan bir tiyatro topluluğudur.

Tatar Ramazan, Kerim Korcan'ın hikâye kitabı (1969). Dokuz hikâyeden oluşan kitabın sekiz hikâyesi, hapishane yaşamından kesitler içerir; cezaevi müdürü, gardiyan gibi görevlilerin davranışlarının yol açtığı olayları anlatır. İlk kez, 1976'da İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda tiyatroya uyarlanmıştır. 1990'larda da iki seri halinde başrolünü Kadir İnanır'ın oynadığı filmlerle sinemaya uyarlandı.
Raşomon 1950 Japonya yapımı dramatik filmdir. Özgün adı Rashōmon'dur. (羅生門) Japon kısa hikâyesinin babası olarak anılan Ryūnosuke Akutagawa (1892-1927)'nın 1915 tarihinde yazdığı Rashomon ve Korulukta adlı iki kısa hikâyesinden uyarlanan filmi Akira Kurosawa yönetmiştir. Kurosawa aynı zamanda Shinobu Hashimoto ile birlikte filmin senaryosunu yazmış, ayrıca filmin kurgusunu da yapmıştır. Başlıca rollerinde Toşiro Mifune, Machiko Kyō, Masayuki Mori ve Takashi Shimura'nın oynadıkları filmin siyah beyaz görüntülerini Kazuo Miyagawa çekmiştir.

Raşomon, Antik Japon şehirleri Heijō-kyō (Nara) ve Heian-kyō (Kyoto)'da anıtsal Suzaku Caddesi'nin güney ucunda, Çin ızgara desenli şehir düzenine uygun olarak inşa edilmiş kapıdır. Suzaku Caddesi'nin diğer kuzey ucunda, saray bölgesinin ana girişi olan Suzakumon Kapısı'na ulaşılırdı. 2007 itibarıyla Suzaku Caddesi'nin güney ucu ve Fujiwara-kyō'daki (Kashihara) eşdeğer kapının olası geri kalanı henüz keşfedilmedi.

Budala, 1951 Japonya yapımı psikolojik dramatik filmdir. Özgün adı Hakuçi (白痴) olan film İngilizce konuşulan ülkelerde The Idiot adıyla gösterilmiştir.

Güvenilmez anlatıcı, edebiyatta, filmlerde ya da tiyatro oyunlarında güvenilirliği ciddi anlamda riskli olan anlatıcı. Terim, 1961 senesinde Wayne C. Booth'un The Rhetoric of Fiction eserinde ortaya çıkmıştır. Bu tarz bir anlatım yöntemi yazar tarafından belirli nedenlerle seçilmiş olabilir. Bu genelde seyirciyi ya da okuyucuyu kandırmak içindir. Bu tarzda anlatıcı genelde birinci şahıs anlatıcıdır. Aynı zamanda üçüncü şahıs anlatıcının da güvenilmez anlatı olarak kullanıldığı olur.
Yojimbo, 1961 yılında Akira Kurosawa tarafından çekilmiş jidaigeki türü film. Ronin olarak adlandırılan efendisiz bir samurayın hikâyesini anlatır. Hikâye, Toshiro Mifune tarafından canlandırılan samurayın, kumardan kazandıkları para uğruna aralarında çatışma yaşanan iki suç baronunun otoritesi altındaki küçük bir kasabayı ziyaret etmesi ile başlar.

Adı Vasfiye, başrolünde Müjde Ar'ın rol aldığı 1985 yapımı Atıf Yılmaz filmi.

Ran.

Japonya tarihi antik zamanların şehir devletlerinin modern Japon ulus devletine ulaşacak şekilde coğrafi ve sosyal tarihini anlatmaktadır.

Japon sineması, Japon ulusunda veya Japon film yapımcıları tarafından yurt dışında yapılan film ve yaratıcı film sanatını da içermektedir. Uzak Doğu'nun en gelişmiş sinemasına sahip olan Japonya, aynı zamanda Batı tarafından bilinen de bir sinemadır.

Nara dönemi, Japonya tarihinde MS 710-794 yıllarını kapsayan dönemdir. İmparatoriçe Gemmei başkenti Heijō-kyō'ya taşıdı. İmparator Kammu'nun 784'te başkenti Nagaoka-kyō ve daha sonra 794'te Heian-kyō'ya taşıyana kadar Heijō-kyō beş yıllık bir süre (740-745) dışında başkent olarak kalmıştır.

Toshirō Mifune Japon sinema sanatçısı. Yaklaşık 170 filmde rol almıştır. Akira Kurosawa'nın yönetmenliğinde 1948-1965 yılları arasında rol aldığı Raşomon, Yedi Samuray, Gizli Kale, Throne of Blood ve Yojimbo gibi filmlerin de bulunduğu 16 filmlik çalışması ile tanınmıştır. Ayrıca Hiroşi İnagaki'nin Samuray Üçlemesi'nde Miyamoto Musaşi'yi, NBC'nin TV dizisi Shōgun'da Lord Toranaga'yı ve Amiral Isoroku Yamamoto'yu da canlandırmıştır.