İçeriğe atla

Raï

Rai, Cezayir'in Oran şehrinde Bedeviler sayesinde ortaya çıkan ve tarihi 1930'lara kadar dayanan bir müzik türüdür.[1][2] İspanyol, Fransız, Afrika ve Arapça folk müzik tarzlarının karışımını içerir. Rai'nin kelime anlamı "fikir"dir. Ancak müzik türündeki coşkuyu belirtmek için Türkçede "işte bu" sözüne denk gelen bir ifadeyi belirtir.

Bir halk müziği olarak Rai; Vahran, Relizane Vilayeti ve Mostaganem Vilayeti şehirlerinde özellikle fakir kesim arasında yayılmaya başlamıştır. Geleneksel anlamda erkek sanatçıların baskın olduğu Rai'de 20. yüzyıl sonlarında kadınlar daha etkin biçimde kendilerine yer bulmuşlardır. Rai sanatçılarına cheb (genç) adı verilir. Bu isim neredeyse tüm Rai sanatçıları tarafından kendi isimlerinden önce yazılacak şekilde kullanılır. Rai sanatçıları 1930'ların başında toplumu etkileyen sorunları ele almaktaydı. Bu sorunlar, başta Fransa olmak üzere Avrupa devletlerinin Kuzey Afrika bölgesi üzerinde yürüttükleri sömürgeleştirme politikalarından salgın hastalıklara kadar geniş bir çerçevede ele alınmaktaydı.

Kaynakça

  1. ^ Sadie, Stanley (2021). The new Grove dictionary of music and musicians (5. bas.). New York: Grove. ISBN 978-0195170672. 
  2. ^ Naylor, Phillip Chiviges (2015). Historical dictionary of Algeria (4. bas.). Lanham, Md.: Rowman & Littlefield Publishers. ISBN 978-0810879188. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bas gitar</span> enstrüman

Bas gitar, çoğunlukla dört teli olan ve kalın ses veren telli bir çalgıdır. Günümüz müziğinin vazgeçilmez enstrümanlarından biridir. Bas gitar yoğun olarak Rock, Metal, Caz, Blues, Funk, Punk ve R&B gibi müzik türlerinde kullanılır. İlk olarak Fender tarafından 1950'li yılların başlarında Fender Precision Bass modeliyle üretilmiştir.

Gülay Uğurata, Türk piyanist, müzisyendir

Reggae, Jamaika'ya özgü bir müzik türü. Ritmini kalp atışından aldığı söylenir. Jamaika usulü rock olarak da geçer. Kökleri calypso, ska/rocksteady, rock'n roll ve hatta rythm and blues'a dayanır.

<span class="mw-page-title-main">Klezmer</span> etnik müzik türü

Klezmer sözcüğü, etimolojik olarak müzik enstrümanı anlamına gelen İbranice kle ve zemer sözcüklerinden oluşmuş bir müzik türüdür.

İsmail Hakkı Soyberk, Türk müzisyen, bas gitarist.

<span class="mw-page-title-main">Gayda</span>

Gayda, kamıştan yapılmış çift düdük ve tulumdan oluşan, tiz sesli, nefesli bir çalgı. Trakya, Bulgar, Makedon ve İskoçların millî çalgısıdır.

Psikedelik rock veya saykodelik rock, psikedelik kültürden ilham alan ve bu kültürün temsilcisi sayılan bir rock müzik alttürüdür. Psikedelik kültürün merkezinde ise algıda değişiklik yaratan halüsinojen uyuşturucular bulunur. Psikedelik rock müzik, başta LSD olmak üzere bu tip uyuşturucu maddelerin yarattığı zihinsel deneyimleri müzik yoluyla yansıtmayı ve geliştirmeyi amaçlar. Psikedelik rock gruplarının müzik tarzları birbirinden oldukça farklı olabilir ve "psikedelik rock" terimi oldukça geniş bir müzikal yelpazeyi kapsar.

Speed metal, power metal, heavy metal ve thrash metal üçgeni arasında bir alt türdür. Ne power metal kadar yumuşak ve melodiktir ne de thrash metal kadar agresif ve serttir.

<span class="mw-page-title-main">Rebap</span>

Rebap, çoğunlukla Orta Asya'da kullanılan, çeşitli biçimleri olan telli bir çalgı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Alla Pugaçova</span> Sovyet-Rus şarkıcı ve aktris

Alla Borisovna Pugaçyova, Sovyet/Rus şarkıcı. Sovyetler Birliği'nin bir numaralı pop müzik şarkıcısı olarak da bilinir. Ippolitov Ivanov Müzik Koleji'nin Orkestra Şefliği ve Koro Bölümü'nden mezun oldu. 1981 yılında Moskova Tiyatro Sanatları Enstitüsü Müzik Yönetmenliği bölümünü bitirdi. 1991 yılında "halkın sanatçısı" unvanına layık görüldü. 1997 Eurovision Şarkı Yarışması'nda "Primadonna" adlı şarkıyla 15. olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bateri</span> davul ve zillerden oluşan bir müzik enstürmanı

Bateri, davullar ve ziller başta olmak üzere vurmalı çalgılardan oluşan bir müzik enstrümanıdır. Şarkılarda ritim tutmaya yarar. Fransızcadan Türkçeye geçmiş bir kelimedir. Türkçede "bateri" yerine "davul", "davul seti" ve "davul kiti" terimleri de kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Anjeza Shahini</span>

Anjeza Shahini, Arnavut şarkıcıdır. 2004 Eurovision Şarkı Yarışması'nda The Image of You adlı şarkı ile yarışmış ve yarı finalde 167 puanla 4., finalde 106 puanla 7. olmuştur. Arnavutluk'a Eurovision'daki en iyi ikinci derecesini getirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Besteci</span> nota veya sözlü gelenek yoluyla müzik yapan kişi

Besteci, bestekâr, kompozitör, maestro ya da beste yapan kişi. Herhangi bir müzik eserini müzik notasyonu kullanarak yaratan kişidir. Eğer bu müzik eseri vokal (sözlü) kısımları da içeriyorsa ilgili kısımlar söz yazarı (güftekâr) tarafından oluşturulur. Bir eserin bestekârı ve güftekârı aynı kişi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Geffen Records</span> Amerikalı müzik yapım şirketi

Geffen Records, Universal Music Group'un sahibi olduğu Amerikalı müzik yapım şirketi. Interscope-Geffen-A&M şirket grubunun bir işletmesidir. 1980 yılında Asylum Records'un da sahibi olan Yahudi asıllı iş insanı David Geffen tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ciwan Haco</span> Kürt Sanatçı

Ciwan Haco, Kürt şarkıcı ve söz yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Vladimir Cosma</span>

Vladimir Cosma, Rumen besteci, orkestra şefi ve kemancı. Genellikle Avanak Apti filminde de çalınan "Sirba" isimli şarkısıyla tanınır.

Her yıl düzenlenen Grammy Ödülleri'nin Yılın Albümü kategorisindeki ödülü 1959'dan bu yana verilmektedir. En prestijli Grammy olarak kabul edilen bu ödül, ilk başlarda yalnızca albümün sahibi sanatçıya verilmekteydi; sonraları albümün prodüktörüne ve miksaj/mastering'ini yapan mühendislere de verilmeye başlandı. Ayrıca Billie Eilish, bu ödülü 2020 Grammy Ödülleri'nde When We All Fall Asleep, Where Do We Go? albümüyle kazandı ve bu ödülü kazanan en genç sanatçı oldu. Buna ek olarak Adele bu ödülü 2 kere kazanmayı başarmıştır. Taylor Swift ise ödülü 4 kere kazanan tek kadın sanatçıdır.

Endüstriyel müzik, transgresif ve kışkırtıcı temalar üzerinden yola çıkan deneysel bir müzik türüdür. İlk endüstriyel sanatçıları avangart'dan etkilenmiş, eserlerinde ses ve gürültü üzerinde deneyler yapmış ve faşizmle okültizm gibi tartışmalı konuları ele almıştır. Bu müzik türü en başta türe ismini veren Industrial Records'a bağlı performans sanatçıları ve müzisyenleri tanımlamak için kullanırken, türün yeraltı kültüründe yayılması ile çeşitli sanatçıları etkilemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Theo Hutchcraft</span>

Theo David Hutchcraft, İngiltereli şarkıcı, söz yazarı ve Hurts grubunun solistidir. Daha önce Bureau ve Daggers gruplarında da solistlik yapmış olan sanatçı daha sonra Adam Anderson ile Hurts'ü kurmuşlardır.

Popüler müzik, geniş kitlelere hitap eden ve genel olarak müzik endüstrisi aracılığıyla dağıtılan müzik. Popüler müzik, müzik eğitimi olmayan veya çok az eğitim almış kişiler tarafından beğenilebilir ve icra edilebilir. Terim, ilk olarak ABD'deki 1880'ler Tin Pan Alley dönemi müziği için kullanılmıştır.