İçeriğe atla

Raziye (film)

Raziye
YönetmenYusuf Kurçenli
SenaristYusuf Kurçenli
OyuncularKamran Usluer
Güzin Özipek
Oğuz Tunç
Gürsel Ateş
Burak Davutoğlu
CinsiSinema Filmi
TürüDram
Yapım yılı1990
Süre75 dakika
Ülke Türkiye
DilTürkçe

Raziye, Melih Cevdet Anday'ın aynı isimli romanından uyarlanmış 1990 yapımı Türk filmi.

Konusu

Ali, kendini topluma adamış, toplumsal olana inanan, bireysel olanı küçümseyen bir gençtir. Dayısı, sonradan yerleştiği bir Ege köyünde, köy için büyük adımlar atmaya, köyde üretimi çeşitlendirmeye çalışan, köylüyü harekete geçirmeye çalışan, klasik müzik dinleyip şarap içen, avlanan, sera kurmaya çalışan entelektüel bir adamdır. Kızı ise hayatı içinden nasıl geliyorsa öyle yaşayan, toplumsal kuralları, köyün yasalarını hiçe sayan bir yapıdadır.

Sıcak bir yaz mevsimi, bu üç insanın yolları kesişir. Politik nedenlerden dolayı bir süre gözlerden uzak kalmak için bir kıyı yöresinde yaşayan dayısının evine gelen Ali, dayısının üvey kızı Vedia ile tanışır ve aşık olur. Vedia Ali'ye asıl adının Raziye olduğunu söyler. Ali kuşku içinde geçirdiği ilişkisi süresince burada unutulmaz bir aşk yaşayacak, insanı, doğayı, sevgiyi ve kavgayı yeniden tanımlayacaktır.[1][2]

Oyuncular-Karakterler

Kaynakça

  1. ^ "sinemalar.com". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2016. 
  2. ^ "alkislarlayasiyorum.com". 16 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2016. 
  3. ^ imdb.com

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sosyoloji</span> toplumun oluşum, işleyiş ve gelişim yasalarını inceleyen bilim dalı

Sosyoloji veya toplum bilimi, toplum ve insanın etkileşimi üzerinde çalışan bir bilim dalıdır. Toplumsal (sosyolojik) araştırmalar sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmıştır. Bu disiplin insanların neden ve nasıl bir toplum içinde düzenli yaşadıkları kadar bireylerin veya birlik, grup ya da kurum üyelerinin nasıl yaşadığına da odaklanmıştır.

Alevilik, Ali ve On İki İmam'ın öğretilerini öğretmiş olduğu varsayılan Hacı Bektaş-ı Veli'nin mistik Alevi İslami öğretilerini takip eden yerel bir İslami gelenektir. Alevi öğretileri dede adı verilen din adamları tarafından aktarılır. İslam'ın altı iman esası kabul edilir, ancak yorumlamada diğer mezheplerle farklılıklar bulundurur. Alevi öğretileri, yerel bir Türk dünya görüşüyle harmanlandı ve İslam'ın heterodoks bir yorumuna yol açtı. Geçmişin aksine günümüz Alevilerinin bir kısmı kendini Müslüman olarak tanımlandırmamaktadır. Hak-Muhammed-Ali teslis inancına bağlıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Libya</span> Akdeniz kıyısında yer alan bir Kuzey Afrika ülkesi

Libya, resmi adıyla Libya Devleti, Akdeniz kıyısında, doğuda Mısır, batıda Cezayir ve Tunus, güneyde Nijer ve Çad, güneydoğuda Sudan ile komşu olan bir Mağrip ve Kuzey Afrika ülkesidir. Ülke Trablusgarp Bölgesi, Fizan ve Sirenayka olmak üzere üç tarihi bölgeden oluşur. Yaklaşık 1,8 milyon kilometrekarelik yüz ölçümüyle Afrika'nın dördüncü, dünyanın 16. büyük ülkesidir. En fazla kanıtlanmış petrol rezervine sahip 10. ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Trablus ülkenin batısında yer alır ve yedi milyon Libyalının üç milyondan fazlası bu şehirde yaşar.

<span class="mw-page-title-main">Şener Şen</span> Türk sinema sanatçısı

Şener Şen, Türk oyuncudur.

<span class="mw-page-title-main">Hilmi Ziya Ülken</span>

Mehmet Hilmi Ziya Ülken, Türk düşünce yaşamında ve Türkiye'de bir felsefe geleneğinin oluşmasında büyük etkisi olmuş bir filozof ve sosyologdur.

<span class="mw-page-title-main">Sütçü İmam</span> Maraştaki kurtuluş mücadelesini başlatan Türk direnişçi ve halk kahramanı (1871–1922)

Sütçü İmam, Maraş kurtuluş mücadelesini başlatan Türk direnişçi. Maraş'ta Fransız-Ermeni askerlerine karşı ilk kurşunu atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Toplum</span> aynı toprak parçası üzerinde bir arada yaşayan ve temel çıkarlarını sağlamak için iş birliği yapan insanların tümü

Toplum ya da cemiyet, bir arada yaşayan canlıların oluşturduğu topluluktur. Sosyolojide toplum, onu oluşturan canlıların basit bir toplamından ziyade, farklı biçimler ve özellikler gösterip özgün olan ve nesnel yasalar gereğince insanların maddi üretim içindeki gündelik hayat faaliyetleriyle ve sınıfsal savaşımıyla değiştirilen ve gelişen ilişkilerden oluşan sisteme denir. Bir nevi örgütlenmedir.

<span class="mw-page-title-main">Dayılar, Kastamonu</span> Kastamonu ili, Merkez ilçesine bağlı bir köy

Dayılar, Kastamonu ilinin merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<i>Köşeyi Dönen Adam</i>

Köşeyi Dönen Adam, Atıf Yılmaz'ın yönettiği 1978 yapımı siyasi içerikli komedi filmi. Senaryosu Müjdat Gezen'in 1974 yılında yazdığı Eşeğin Karnındaki Elmas isimli romanından Umur Bugay tarafından uyarlanmıştır.

Elza Niyego olayı, Türkiye'de Elza Niyego adındaki Yahudi bir genç kızın aşkına karşılık vermediği bir eski emir subayı tarafından 1927 yılında öldürülmesi ve buna bağlı olarak çıkan olaylara verilen genel addır.

<i>Bir Ayrılık</i>

Bir Ayrılık, Asgar Ferhadi tarafından yönetilen ve Leyla Hatemi, Peyman Muadi, Şahab Hüseyni, Sareh Bayat ile Sarina Farhadi'nin oynadığı 2011 İran drama filmi. Boşanmış bir orta sınıf İranlı çifti ile yaşlı babası için alt sınıf bir bakıcı tutmasını izleyen entrikaları konu edinmektedir. 61. Berlin Film Festivali'nde En İyi Film dalında Altın Ayı ve En İyi Erkek Oyuncu ile En İyi Kadın Oyuncu dallarında Gümüş Ayı kazanarak Altın Ayı kazanan ilk İran filmi oldu. 84. Akademi Ödülleri'nde En İyi Yabancı Film seçildi.

Raziye Sultan Osmanlı Padişahı I. Süleyman kızı. Tarihçiler I. Süleyman'ın Mihrimah Sultan'dan başka kızı olmadığını düşünseler de yeni çıkan belgelerle bunun doğru olmadığı kanıtlanmıştır. Tasasız Raziye olarak da bilinir. Kabri Kanuni Sultan Süleyman'ın süt kardeşi Yahya Efendi Türbesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fahreddin er-Râzî</span> İslâm bilgini, fizikçi ve müfessir

Fahreddin er-Râzî, Eş'ari İslâm âlimi, fizikçi ve müfessir.

<i>Sen Aydınlatırsın Geceyi</i> 2013 yapımı Türk filmi

Sen Aydınlatırsın Geceyi, Onur Ünlü'nün senaryosunu yazdığı ve yönettiği 2013'te vizyona giren, kendine özgü kurgusu, anlatım tekniği ve siyah beyaz görüntüleriyle dikkat çeken, fantastik ve absürd ögelerle yüklü ilginç bir kara sinema örneğidir. Bu çok ödüllü film Manisa ilinin Akhisar ilçesinde çekilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gadîr-i Hum</span> Muhammedin 632 yılında damadı Ali lehine bir beyan içeren vaazı.

Gadîr-i Hum İslam peygamberi Muhammed'in 16 Mart 632 tarihinde vereceği vaaz için Müslümanların toplanmış olduğu tarihsel etkinliktir. Şiilerin ve Arap Alevilerinin inancına göre İslam peygamberi bu vaazinde, Ali bin Ebu Talib'i kendisinden sonra gelecek halef tayin etmiştir. Bu günün hicri yıldönümü Şiiler ve Arap Alevileri tarafından her yıl Gadir-i Hum Bayramı olarak kutlanır.

<i>Tütün Zamanı</i> Necati Cumalının 1959 yılında yayımlanan romanı

Tütün Zamanı, Necati Cumalı'nın 1959 yılında yayımlanan romanı. Roman gene aynı yıl içerisinde Orhon M. Arıburnu'nun yönetmenliğinde beyaz perdeye aktarılmıştır. Eser 1971 yılında "Zeliş" adıyla tekrar basılmıştır.

<i>Ekmek Kavgası</i>

Ekmek Kavgası, Orhan Kemal'in ilk hikâye kitabıdır. 1949 yılında yayımlanmıştır.

Mucize, yönetmenliğini ve senaristliğini Mahsun Kırmızıgül'ün yaptığı 2014 yapımı sinema filmidir. Film 1 Ocak 2015 tarihinde gösterime girmiştir. Çekimleri İzmir (Foça), Uşak ve Kars'a (Kağızman) bağlı bir köyde gerçekleştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği</span>

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, 1996 yılında Ankara’da bir grup kadın tarafından kurulan bir sivil toplum örgütüdür.

Vedia Barut, ilk Kıbrıs Türkü iş kadınıdır.