İçeriğe atla

Razia Barakzai

Razia Barakzai
Doğum1995
Ferah,Afganistan
MilliyetAfgan
EğitimHerat Üniversitesi
MeslekAktivist
ÖdüllerBBC 100 Kadın(2021)

Razia Barakzai, Afgan üniversite profesörü, aktivist ve protestocudur. Taliban'ın tekrar iktidara gelmesiyle kadınların çalışma ve eğitim hakkı için birçok yürüyüş organize etmiştir. Hayatları riskte olan Afgan kadınlarının verdikleri mücadeleleri anlatan "We Are Still Here" isimli romanda yer almıştır.[1] 2021 yılında BBC'nin yayınlandığı en ilham veren 100 kadından biri olmuştur.

Kişisel yaşamı

1995 yılında Ferah vilayetinde doğmuştur. Babası savunma sektöründeki uzun yıllar boyunca Afganistan'da güvenlik kuvvetleri komutanı olarak görev yapmış, annesi ise ev hanımıdır. Herat Üniversitesi'nden hukuk ve siyaset bilimi alanlarından mezun olmuştur. Kabil Üniversitesi'nde de işletme üzerine yüksek lisans yapmış ve ayrıca burada profesör olarak da çalışmıştır. Ayrıca, seçim komisyonu ve beş projesini onaylayan ve uygulayan Başkanlık Ofisi de dahil olmak üzere çeşitli departmanlarda üç buçuk yıl çalışmıştır.[2] Taliban'ın iktidara gelmesiyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda çalışan Barakzai işsiz kalmıştır.[3]

Aktivizm

Yaşanan olaylardan dolayı Ferah ilinden gelen kadınlarla birlikte protesto etmeye, gösteri yapmaya ve Afgan Kadınların sesi olmaya karar vermişlerdir. Afgan Kadın Savaşçılarının Spontane Hareketi olarak bilinen Afgan Kadınların Kendiliğinden Hareketi de dahil olmak üzere Afgan kadın hakları protestolarının kurucusu ve lideridir. Son dokuz yıldır yorulmadan insan hakları için mücadele etmektedir.[1] Kabil'de kadınların çalışma ve eğitim hakkı için yürüyüşlerde aktif rol oynamıştır.16 Ağustos 2021'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın önündeki bir kavşak olan Sanbaq Meydanı'nda ellerinde Dari, Peştuca ve İngilizce "Afgan kadınlar var" yazan bir kağıt tutarak gösteri yapmaya karar vermişlerdir. Bekçiler silahlarıyla onları durdurmaya çalışmıştır, birçok kadına şiddet uygulanmıştır.[2][4] Razia Barakzai, sloganlarına sosyal medyadan da devam etmiştir. #AfghanWomenExist (Afgan Kadınlar Vardır) sloganın arkasındaki kadınlardan biridir.[3] Çalışmaları dünya çapında tanınan Razia, New York Times, Washington Post, BBC ve People dergisi tarafından tanındı. Razia, Ağustos 2021'den bu yana yerel ve uluslararası televizyonda 40'tan fazla medya röportajında yer aldı ve Afgan kadın ve kız çocukları için kötüleşen insan haklarını tartışmıştır.[1]

Barakzai, artan ölüm tehditleri nedeniyle sonunda memleketinden kaçmıştır.[5]

2021 yılında BBC'nin yayınlandığı en ilham veren 100 kadından biri olmuştur.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b c "Team". Task Force Nyx (İngilizce). 2 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 
  2. ^ a b ""Natürlich haben wir Angst": So lebt es sich als Frau in Afghanistan". DER STANDARD (Almanca). 21 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2023. 
  3. ^ a b c "BBC'nin 2021 yılı 100 Kadın listesi yayımlandı: Bu yılki listede Sevda Altunoluk ve Elif Şafak da var". BBC News Türkçe. 18 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 
  4. ^ Latifi, Ali M. "Women march in Kabul to demand role in Taliban government". www.aljazeera.com (İngilizce). 4 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 
  5. ^ "Afghan women raise their voices in two new anthologies". 17 Ağustos 2022. 17 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Afganistan Devrimci Kadın Birliği</span>

Afganistan Devrimci Kadın Birliği veya kısaca RAWA, İngilizce: Revolutionary Association of the Women of Afghanistan), 1977 yılında Afganistan’ın başkenti olan Kâbil’de Meena Keshwar Kamal liderliğinde kurulmuştur. RAWA, feminist, köktendincilik karşıtı, seküler demokrasi için çalışan ve laiklik yanlısı bir organizasyondur.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Pakzad</span>

Süreyya Pakzad, Afgan kadın hakları aktivistidir. 1998'de kız çocuklarına okumayı öğretmekle başlayan ve günümüzde kadınlara barınak, danışmanlık ve mesleki eğitim sunan Kadının Sesi'ni kurdu. Örgüt, 2001 yılına kadar Taliban nedeniyle gizli çalışmıştır. Hatta okumayı öğrenen kızların iki katı kadarı, yakalanmaktan korkarak kitaplarını yakmak zorunda kaldı. 2001 yılında Kadının Sesi resmi bir STK olarak adlandırıldı ve 2002 yılında resmi olarak Afganistan hükûmetine kayıt oldu. Ayrıca Afgan anayasasının geliştirilmesine de yardımcı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Afganistan'da turizm</span>

Afganistan turizm Bilgi ve Kültür Bakanlığı tarafından düzenlenir. Afganistan'da faaliyet gösteren en az 350 turizm şirketi bulunmaktadır. Turizm, onlarca yıllık savaşın ardından gelen 1978 Sevr Devrimi'nden önce zirvedeydi. Afganistan'a giriş için geçerli bir vize ve pasaport gerekmektedir. 1999'da Birleşmiş Milletler Kabil'de kalmanın günlük maliyetini 70 ABD doları olarak hesapladı.

<span class="mw-page-title-main">Taliban yönetiminde kadın hakları</span> Afganistanda Taliban yönetimi altında kadınlara uygulanan davranışlar

Taliban, Afganistan'da iktidardayken kadın düşmanlığı ve kadınlara yönelik şiddetle uluslararası üne kavuşmuştur. Belirttikleri amaca göre "kadınların iffet ve haysiyetinin bir kez daha kutsal olabileceği güvenli bir ortam" yaratmaktır. Günümüzde Taliban'ın Afganistan'ın çoğu yerini ele geçirmesiyle kadınlara yönelik bu endişeler artmıştır.

Afganistan kadın milli futbol takımı, 2021'de Kabil'in düşüşüne kadar Afganistan'ın kadın millî takımıdır. Afganistan Futbol Federasyonu (AFF) yetkisi altında oynadılar.

Lima Aafshid Afganistan kökenli bir şairdir ve yazardır. 2021 yılında BBC tarafından her yıl tekrarlanan 100 Kadın listesinde ismi yer almıştır. Lima Aafshid Afganistan'ın başkentinde bulunan Kabil Üniversitesinden mezundur ve bu üniversiteye ait olan "Sher-e-daneshgah" adlı derneğin üyesidir.

Muqadasa Ahmedzai, 1992 yılında Afganistan'da doğmuştur. Ahmedzai, siyaset bilimi alanında lisans sahibidir.Afganistan’da toplumsal cinsiyet eşitliğini, eğitimi ve kadınları harekete geçirmek için çalışan sosyal aktivist,politikacı ve şairdir.N-Barış Ödülü sahibidir. Aynı zamanda 2021 yılında BBC’nin yayınladığı 100 Kadın listesinde yer almıştır.

Rada Akbar, Afganistan'da doğup büyüyen, sanatı kadın düşmanlığına ve baskıya karşı sesini yükseltmek için bir araç olarak kullanan bir aktivist, küratör ve sanatçıdır.2015 yılında UNICEF Yılın Fotoğraf Ödülü'nde Mansiyon ödülü, 2021 yılında Prens Claus ödülü, MujerHoy ödülleri ve BBC 100 Kadın ödülünü sahip olmuştur.

Alema,genellikle Dr.Alema olak tanınır, filozof, feminist aktivist, çatışma analisti, kadın hakları savunucusu ve Afgan politikacıdır. Afganistan'da insan hakları ve sivil toplumdan sorumlu bakan yardımcısıydı. Aynı zamanda 2021 yılında BBC’nin yayınladığı 100 Kadın listesinde yer almıştır.

Wahida Amiri, kütüphaneci, hukuk mezunu ve protestocudur. Taliban hükûmetinin kadınlara karşı uyguladığı zorlu politikaları protesto etmek için Amira ve arkadaşları tarafından "Afganistan'ın Mücadeleci Kadınları Hareketi"'ni kurmuşlardır. 2017 yılından beri kadınları okumaya motive etmek için içinde 5.000'den fazla kitaptan oluşan kütüphanesi Kabil'de bulunmaktadır.2021 yılında BBC'nin yayınladığı 100 Kadın listesinde yer almıştır.

Fatima Gailani, 1954 yılında Kabil'de doğmuş, Afgan Kızılayı'nın başkanı olarak görev yapmış bir siyasi lider ve kadın hakları aktivistidir. BBC 2021 yılı 100 Kadın listesine girmiştir.

Halima Sadaf Karimi, Afgan politikacı ve eski milletvekili.

Laila Haidari, 1978 yılında doğmuş, Afgan aktivist ve restoran işletmecisidir. 2010 yılında Afganistan'ın Kabil kentinde kurduğu bir uyuşturucu rehabilitasyon merkezi olan Mother Camp'i işletiyor. Ayrıca Mother Camp'i finanse eden bir Kabil kafesi olan Taj Begum'un da sahibi. Taj Begum bir kadın tarafından işletiliyor ve bekar erkek ve kadınların birlikte yemek yemesine izin veriyor. Kafe, tabuları yıktığı için sık sık baskınlara uğruyor. Haidari, 2018 tarihli Laila Köprüde adlı belgesel filmin konusudur.

<span class="mw-page-title-main">Hoda Khamosh</span> Afgan muhabir

1996 doğumlu olan Hoda Khamosh, Afgan gazeteci, şair ve kadın hakları aktivistidir.

<span class="mw-page-title-main">Crystal Bayat</span>

Crystal Bayat, Afgan kökenli kadın hakları savunucusu,Afganistan'ın içinde de dışında da siyasi aktivizmle uğraşmaktadır. Taliban'ın tekrar iktidara gelmesiyle birlikte değişen olaylara karşı protestolar yapmıştır. Hayatının büyük bir bölümünü demokrasi ve toplumsal değişimler için uğraşmıştır. 2021 yılında BBC'nin yayınladığı en ilham veren 100 Kadın'dan biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nilofar Bayat</span>

Nilofar Bayat, Afganistan Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı'nın kaptanı ve engelli kadınların haklarının savunucusudur.Taliban'ın iktidara gelmesiyle eşiyle birlikte İspanya'ya sığınmıştır. 2021 yılında BBC'nin yayınladığı 100 Kadın'dan biri olmuştur.

Aliya Kazimy, Afganistan'ın kuzeyindeki Mezar-ı Şerif'te bir üniversite profesörüdür. Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinin kadınların giyinmesine izin verme biçimini nasıl değiştirdiğiyle ilgili yazıları ile de tanınır.

2002 Kabil- Afganistan doğumlu Fatima Sultani, Noshaq zirvesine tırmanan en genç dağcı kadın olarak kabul edilir.

Benafsha Yaqoobi, aynı zamanda Benafsha Yaqubi olarak da bilinir. Afgan engelli hakları aktivistidir. 2021'de BBC'nin 100 Kadınından biri seçildi.

Mahbouba Seraj Afgan bir gazeteci ve kadın hakları aktivistidir.