Mehmet Murat Kadri Belge, Türk akademisyen, yazar, çevirmen, edebiyat eleştirmeni ve insan hakları savunucusu.

Hüseyin Cemil Meriç, Türk yazar, çevirmen, düşünür ve sosyolog.

Terence "Terry" Eagleton, İrlanda asıllı İngiliz akademisyen, yazar, edebiyat ve kültür teorileri uzmanı. Özellikle Marksist edebiyat kuramı üzerine çalışmaları ile tanınır. Hâlen Manchester Üniversitesinde görevlidir.

Memet Fuat , Türk eleştirmen, yazar, yayıncı ve eğitimci.

Doğan Hızlan, Türk edebiyat ve sanat eleştirmeni, gazeteci.

Fredric Jameson, ABD'li Marksist edebiyat kuramcısı, edebiyat eleştirmeni ve teorisyeni.

Georg Lukács, Batı Marksizminin ünlü isimlerinden Macar Marksist filozof ve edebiyat bilimcisidir. Marksizmi Hegelci anlamda yeniden değerlendirmiş ve geliştirmiştir. Ernst Bloch, Antonio Gramsci, Karl Korsch ile birlikte Lukacs, 20. yüzyılın ilk yarısında, Marksist felsefe ve Marksist teorinin yeniden oluşturulmasında en önemli isimlerden biri olmuştur.

Nurullah Ataç, Türk eleştirmen, denemeci, yazar, şair.
Ünsal Oskay, Türk sosyolog, iletişim bilimcisi ve çevirmen. Kitle iletişim teorileri, popüler kültür, iletişim sosyolojisi, kültür sosyolojisi, Frankfurt Okulu, estetik, edebiyat, müzik ve sanat felsefesi konularında çok sayıda çalışması olan Oskay, Türkiye'de iletişim bilminin kurucusu sayılmaktadır.

Milliyet Sanat, Milliyet Yayın Grubu tarafından çıkartılan kültür ve sanat dergisi.

Asım Bezirci, Türk yazar, eleştirmen, şair ve çevirmen.

Octavio Paz, Meksikalı yazar, şair ve diplomat.

Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali her yıl Kasım ayında Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından Ankara'da düzenlenen bir etkinliktir.
Vecdi Sayar, Türk eleştirmen, yazar, yönetmen.

Suat Füsun Akatlı, Eleştirmen, yazar, öğretim üyesi.

Rekin Teksoy, yazar, çevirmen, sinema eleştirmeni.
Wayne Clayton Booth Amerikalı edebiyat eleştirmeni. Lisans öğrenimini Brigham Young Üniversitesi'nde tamamlayan Booth, yüksek lisans ve doktorasını Chicago Üniversitesi'nde yaptı. 1953'te İngilizce profesörü olduktan sonra bir süre Haverford ve Earlham kolejlerinde ders verdi. 1962'de Chicago Üniversitesi'ne dönen Booth, 1992'de emekli olana kadar burada görev yaptı. Edebiyat eleştirisi alanında yankı uyandıran Kurmacanın Retoriği'nin haricinde birçok deneme ve kitap yayımladı. Critical lnquiry dergisinin kurucu kadrosunda yer alan Booth, 1974-85 yılları arasında dergide editör olarak çalıştı.
Zeynep Birsel Oral,, Türk yazar, gazeteci, tiyatro eleştirmeni.
Kültürel çalışmalar siyasal, kuramsal ve deneysel olarak kültür analiziyle bağlantılı bir alandır. Çatışmaları ve özellikleri tanımlayarak çağdaş kültürün siyasi dinamiklerine ve tarihi temellerine odaklanır. Kültürel çalışmalar alanındaki araştırmacılar genellikle kültürel uygulamaların daha geniş kapsamlı bir sistem olan güçle nasıl ilişkili olduğunu araştırır. Bu güç sistemi, ideoloji, sınıf yapıları, ulusal oluşumlar, etnik köken, cinsel yönelim, cinsiyet ve nesil gibi toplumsal olgularla ilişkilidir ya da bunlar aracılığıyla faaliyet gösterir. Kültürel çalışmalar kültürleri sabit, sınırlı, değişmeyen ve birbirinden bağımsız olarak görmekten ziyade onları sürekli birbirleriyle etkileşim hâlinde olan, uygulamaları ve süreçleri değiştiren birer oluşum olarak görür. Kültürel çalışmalar alanı çeşitli kuramsal, yöntemsel yaklaşımları ve uygulamaları kapsar. Kültürel çalışmalar, kültürel antropoloji ve etnik çalışmalar gibi alanlardan ayrı tutulsa da, bu alanların her ikisine de destek vermiş ve katkıda bulunmuştur.
Beğlan Birand Toğrol tıbbi ve deneysel psikolojiye yaptığı katkılarla tanınan Türk bilim insanıdır.