İçeriğe atla

Raymond Seeger

Raymond John Seeger
DoğumRaymond John Seeger
20 Eylül 1906
Elizabeth, New Jersey
Ölüm14 Şubat 1992 (86 yaşında)
Washington
Kariyeri
DalıFizik, Teorik fizik
Çalıştığı kurumlarGeorge Washington Üniversitesi Johns Hopkins Üniversitesi

Raymond John Seeger, (20 Eylül 1906 - 14 Şubat 1992) Amerikalı fizikçi.[1]

Hayatı

Seeger, Elizabeth, New Jersey'de doğdu ve 1926'da Rutgers Üniversitesi'nden teorik fizik bölümünden mezun oldu.[2] 1929'da Yale Üniversitesi'nden fizik alanında doktora aldı. O yıl Güney Carolina'daki özel Presbyterian College'da doçent oldu. 1930'da George Washington Üniversitesi'ne (GWU) katıldı. 1935'ten itibaren GWU'da kalırken, uygulamalı kuantum mekaniğinde Edward Teller ile çalıştı. 2. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla birlikte 1942'de Mühimmat Bürosu'nda çalışmaya başladı. Şok dalgası olaylarını ve akışkan dinamiklerini incelemek için John von Neumann ve John G. Kirkwood ile işbirliği yaptı. Donanma Üstün Kamu Hizmeti Ödülü'ne layık görüldü.[3] 1943'te Seeger, bilimsel bir kuruluş olan Washington Felsefe Derneği'nin Başkanı olarak görev yaptı.[4]

Savaşın ardından 1947'ye kadar GWU'da öğretim görevlisi olarak kaldı. Daha sonra 1952'ye kadar White Oak, Maryland'deki Donanma Mühimmat Laboratuvarında Mekanik Bölüm başkanı ve Aeroballistik Araştırma Departmanı başkanı olarak çalıştı. 1948'e kadar Johns Hopkins Üniversitesi'nde ders verdi, ardından Maryland Üniversitesi'nde Akışkanlar Dinamiği ve Uygulamalı Mekanik Enstitüsü'nü kurdu. 1952'den 1970'e kadar, müdür yardımcısı olduğu Ulusal Bilim Vakfı'nda çalıştı, ardından kıdemli araştırma görevlisi olarak emekli oldu. 1954'ten 1972'ye kadar Amerikan Üniversitesi'nde ders verdi. Bir kalp rahatsızlığından Bethesda, Maryland'de hayatını kaybedene kadar yazar ve davetli konuşmacı olarak çalışmaya devam etti.[3]

Seeger, kuantum mekaniği ve akışkanlar dinamiği de dahil olmak üzere fizik ve matematik konularında 200'den fazla makale yayınladı. Önemli bilim adamları hakkında bir dizi tarihi makale yazdı. Kendisine Kent State Üniversitesi ve Dubuque Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verilmiştir.

Kaynakça

  1. ^ "RAYMOND SEEGER, PHYSICIST AND EDUCATOR, DIES". The Washington Post. 16 Şub 1992. Erişim tarihi: 16 Kasım 2022. 
  2. ^ Staff (February 16, 1992). "Raymond Seeger, Physicist and Educator, Dies". Washington Post.
  3. ^ a b "GWU Department of Physics - Raymond Seeger". web.archive.org. 2 Ekim 2011. 2 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2022. 
  4. ^ "Past Presidents". PSW Science (İngilizce). 19 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Kasım 2022. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Fizik, maddeyi, maddenin uzay-zaman içinde hareketini, enerji ve kuvvetleri inceleyen doğa bilimi. Fizik, Temel Bilimler'den biridir. Temel amacı evrenin işleyişini araştırmaktır. Fizik en eski bilim dallarından biridir. 16. yüzyıldan bu yana kendi sınırlarını çizmiş modern bir bilim olmasına karşın, Bilimsel Devrim'den önce iki bin sene boyunca felsefe, kimya, matematik ve biyolojinin belirli alt dalları ile eş anlamlı olarak kullanılmıştır. Buna karşın, matematiksel fizik ve kuantum kimyası gibi alanlardan dolayı fiziğin sınırlarını net olarak belirlemek güçtür.

<span class="mw-page-title-main">Mekanik</span> kuvvetlere veya yer değiştirmelere maruz kalan fiziksel cisimlerle ilgilenen bilim

Mekanik, fiziğin fiziksel nesnelerin hareketleriyle, özellikle kuvvet, madde ve hareket arasındaki ilişkilerle ilgili alanıdır. Nesnelere uygulanan kuvvetler yer değiştirmeler veya bir nesnenin çevresine göre konumunda değişikliklerle sonuçlanır. Fizik'in bu dalının kökenleri Antik Yunanistan'da Aristoteles ve Arşimet'in yazılarında bulunur.. Erken modern dönem sırasında, Galileo, Kepler ve Newton gibi bilim adamları şimdiki klasik mekaniğin temellerini attılar. Klasik mekanik, duran veya ışık hızından çok daha düşük hızlarla hareket eden cisimlerle ilgili klasik fizikin bir dalıdır. Kuantum aleminde olmayan cisimlerin hareketini ve üzerindeki kuvvetleri inceleyen bilim dalı olarak da tanımlanabilir. Alan bugün kuantum teorisi açısından daha az anlaşılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Erwin Schrödinger</span> Avusturyalı fizikçi (1887-1961)

Erwin Rudolf Josef Alexander Schrödinger, Avusturyalı fizikçi ve bilim kuramcısıydı. Schrödinger, kuantum mekaniğinin kurucularından biri olarak kabul edilir. Atom teorisinin yeni, üretken işlevlerinin keşfedilmesine yaptığı katkılar için 1933'te Paul Dirac ile birlikte Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.

<span class="mw-page-title-main">Paul Dirac</span> İngiliz teorik fizikçi

Paul Adrien Maurice Dirac, İngiliz teorik fizikçi ve matematikçi. Kuantum mekaniğinin kurucularındandır. Fermiyonların davranışını açıklayarak antimaddenin keşfine olanak veren ve kendi adı verilen Dirac denklemi ile tanınır. Dirac, 1933 Nobel Fizik Ödülü'nü Erwin Schrödinger ile paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Max Born</span> Alman-İngiliz fizikçi ve matematikçi (1882–1970)

Max Born kuantum mekaniğinin gelişmesinde etkili olan Alman matematikçi ve fizikçi. Kuantum fiziği dışında katı hâl fiziği ve optiğe katkıda bulunmuş ve 1920-30'larda önemli fizikçilerin çalışmalarının denetimini yapmıştır. Born, yaptığı "Kuantum Mekaniği'nin temelini araştırma, özellikle dalga fonksiyonunun istatistiksel yorumlanması üzerine" adlı çalışması ile 1954 yılında Nobel Fizik Ödülü'nü almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuantum mekaniği</span> atom altı seviyede çalışmalar yapan bilim dalı

Kuantum mekaniği veya kuantum fiziği, atom altı parçacıkları inceleyen bir temel fizik dalıdır. Nicem mekaniği veya dalga mekaniği adlarıyla da anılır. Kuantum mekaniği, moleküllerin, atomların ve bunları meydana getiren elektron, proton, nötron, kuark, gluon gibi parçacıkların özelliklerini açıklamaya çalışır. Çalışma alanı, parçacıkların birbirleriyle ve ışık, x ışını, gama ışını gibi elektromanyetik ışınımlarla olan etkileşimlerini de kapsar.

Can Fuat Delale,, fizikçi, bilim insanı, akademisyen, mühendistir.

<span class="mw-page-title-main">Satyendra Nath Bose</span> Hint matematikçi ve fizikçi (1894–1974)

Satyendra Nath Bose, Royal Society üyesi Hint matematikçi ve fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Akademik disiplinler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Akademik disiplinlere genel bir bakış ve güncel bir rehber olarak aşağıda ana hatlar verilmiştir:

<span class="mw-page-title-main">Eugene Wigner</span>

Eugene Paul "E. P." Wigner, Macar-Amerikalı teorik fizikçi ve matematikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">George Gamow</span> Rus-Amerikalı teorik fizikçi (1904 – 1968)

George Gamow, Ukrayna asıllı Amerikalı fizikçi ve kozmolog.

<span class="mw-page-title-main">Roy Glauber</span> Amerikalı teorik fizikçi (1925 – 2018)

Roy Jay Glauber, Amerikalı kuramsal fizikçi. Kendisi Harvard Üniversitesi'nde fizik profesörü ve Arizona Üniversitesi optik bilimleri öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Fizik dalında 2005 Nobel Ödülü kazanmış bu ödülü John L. Hall ve Theodor W. Hansch ile birlikte paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Julian Schwinger</span> Amerikalı teorik fizikçi (1918 – 1994)

Julian Seymour Schwinger, Nobel Fizik Ödülü sahibi Amerikalı teorik fizikçi.

Raymond Frederick "Ray" Streater, İngiliz fizikçi ve Uygulamalı matematik profesörü. Uzun yıllar Kin's College London'da çalıştıktan sonra emekli olmuştur. 1964'te Kuantum alan teorisi'nde Arthur Wightman ile birlikte yazdığı "PCT, Spin and Statistics and All That."' ile tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">John Wheeler</span> Amerikalı fizikçi (1911 – 2008)

John Archibald Wheeler, Amerikalı bir teorik fizikçidir. II. Dünya savaşından sonra genel görelilik kuramıyla ilgili birçok araştırması vardır. Wheeler ayrıca Niels Bohr ile Nükleer fisyon tepkimelerinin arkasındaki temel kuralları açıklamak için çalıştı. Gregory Breit ile birlikte Wheeler Breit-Wheeler süreci kavramını geliştirdi. Ayrıca popüler bir terim olan "kara delik" kavramını ortaya sürdü. Bunun yanı sıra "nötron moderatörü", "kuantum köpüğü", "solucandeliği", "it from bit" ve "bir elektron evreni" varsayımına katkıda bulundu.

Atomik, moleküler ve optik fizik, bir ya da birkaç atomun ölçeğinde, madde-madde ve ışık-madde etkileşimi çalışmadır ve enerji, birkaç elektron voltları etrafında ölçeklenir. Üç alanla yakından ilişkilidir. AMO teorisi, klasik, yarı klasik ve kuantum işlemlerini kapsar. Tipik olarak, teori ve emisyon uygulamaları, elektromanyetik yayılım ve emilme, spektroskopi analizi, lazer ve mazerlerin kuşağı ve genel olarak maddenin optik özellikleri, uyarılmış atom ve moleküllerden, bu kategorilere ayrılır.

<span class="mw-page-title-main">Arthur B. McDonald</span> Kanadalı fizikçi

Arthur Bruce McDonald, Kanadalı astrofizikçi. McDonald Sudbury Nötrino Gözlemevi Enstitüsü direktörü ve Kingston, Ontario'da bulunan Queen Üniversitesi'nde parçacık astrofiziği dalında Gordon ve Patricia Gray Kürsüsü başkanıdır. Japon fizikçi Takaaki Kajita ile ortaklaşa 2015 Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Joshua Jortner</span>

Joshua Jortner, İsrailli fiziksel kimyager. Tel Aviv, İsrail'deki Tel Aviv Üniversitesi Sackler Kesin Bilimler Fakültesi Kimya Bölümü'nde Emeritus Profesör.

<span class="mw-page-title-main">Jean Dalibard</span> Fransız fizikçi (d. 1958)

Jean Dalibard, kuantum mekaniği alanında çalışmalar yürüten Fransız fizikçidir. École Polytechnique'de profesör ünvanıyla görev yapmaktadır. École Normale Supérieure'de araştırma görevlisi olmakla birlikte, Fransız Bilimler Akademisi üyesi ve Collège de France'da profesör olarak çalışmalar yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Sklar</span> Amerikalı filozof

Lawrence Sklar, Amerikalı bir filozoftur. Michigan Üniversitesinde Carl G. Hempel ve William K. Frankena Seçkin Üniversite Fahri Profesörüdür.