İçeriğe atla

Raymond Loewy

Raymond Loewy (5 Kasım 1893 – 14 Temmuz 1986) Fransız asıllı Amerikalı endüstriyel tasarımcıydı. Çeşitli endüstri dallarında yaptığı tasarımlarla şöhret kazanmıştır. Yaptığı tasarımlar sonucunda 31 Ekim 1949 tarihinde Time dergisine kapak olmuştur ve tanınırlığı artmıştır.[1]

Profesyonel kariyerinin büyük bir kısmını ABD'de geçirdi. Shell, Exxon, TWA ve eski BP logoları onun tasarımları arasındadır. Ayrıca Greyhound Scenicruiser otobüsü, Coca-Cola, otomat, derin dondurucu da tasarımlarındandır. Birçok demiryolu ve lokomotif tasarımı da yapmıştır.

Amerika'ya Şekil Veren Adam, Endüstriyel Tasarımın Babası gibi lakapları vardır.

Kariyer

ilk eserleri

Loewy, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk yıllarında New York'ta yaşadı ve Vogue ve Harper's Bazaar için moda illüstratörü olarak çalışmanın yanı sıra Macy's, Wanamaker's ve Saks gibi büyük mağazalarda vitrin tasarımcısı olarak iş buldu. 1929'da Gestetner'in bir kopyalama makinesinin görünümünü çağdaşlaştırmak için ilk endüstriyel tasarım sipsrişi aldı. Bunu Westinghouse, Hupp Motor Company (Hupmobile stili) için yapılan çalışmalar ve Sears-Roebuck için Coldspot buzdolabının[2] tasarlanması da dahil olmak üzere başka siparişler takip etti. Endüstriyel tasarımcı olarak ününü sağlayan da bu üründü. 1930'ların ortalarında faaliyetlerine devam eden bir Londra ofisi açtı.[3]

Pensilvanya Demiryolu

1930'ların başında Loewy, Pensilvanya Demiryolu için kapsamlı bir tasarım çalışması yaparak demiryolunun amiral gemisi elektrikli lokomotifi GG1 için son derece modern bir Art Moderne tasarımı sağladı. Motorlar, 1980'li yıllara kadar, bazıları sahiplik değişikliklerini yansıtan çeşitli boya şemaları altında çalışacak ve bunlardan biri - 4935 - boya renklerine kadar orijinal görünümüne geri getirilecekti. Firma için, yeni yeniden tasarlanan 1938 Broadway Limited'i taşımak için K4's Pacific #3768 için aerodinamik bir örtü de dahil olmak üzere başka yolcu lokomotifleri de tasarladı. Bunu deneysel S1 lokomotifinin yanı sıra T1 sınıfının tasarımını takip etti. 1940 yılında diğer dört K4 için aerodinamik örtünün basitleştirilmiş bir versiyonunu tasarladı. 1942'de, PRR'nin buhar motorunu modernleştirme konusundaki son çalışması olan deneysel çift yönlü motor Q1 için aerodinamik örtüyü tasarladı.

1946'da Pensilvanya Demiryolunun talebi üzerine Baldwin'in dizellerini T1'i anımsatan ayırt edici bir "köpekbalığı burnu" ile yeniden tasarladı. Ayrıca PRR için hiçbir zaman üretilmeyen deneysel buhar türbini motoru V1 "Triplex"i de tasarladı. Ünlü GG1 elektrikli lokomotifi tasarlamamış olsa da perçinli yapı yerine kaynaklı yapıyla görünümünü iyileştirdi ve pürüzsüz hatlarını vurgulamak için ince çizgili bir boya şeması ekledi.

Lokomotif tasarımına ek olarak Loewy'nin stüdyoları Pennsylvania Demiryolu için istasyonlar, binek araç iç mekanları ve reklam malzemeleri dahil olmak üzere birçok tasarım sağladı. 1949'a gelindiğinde Loewy 143 tasarımcı, mimar ve teknik ressamı istihdam ediyordu. İş ortakları A. Baker Barnhart, William Snaith ve John Breen'di.[4]

Kaynakça

  1. ^ Loewy on the cover of Time 21 Ağustos 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (October 31, 1949)
  2. ^ "Coldspot: 1928-1976". www.searsarchives.com. 2 Nisan 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2022. 
  3. ^ "Writtle". www.writtle.com. 2 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2022. 
  4. ^ "Up from the Egg - TIME". 24 Temmuz 2008. 24 Temmuz 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2022. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Bayley, Stephen. The Lucky Strike Packet (Design Classics Series), Art Books International Ltd (1998) ISBN 3-931317-72-2
  • Byars, Mel. "Loewy, Raymond" in American National Biography, American Council of Learned Societies (2000)
  • Porter, Glenn. Raymond Loewy Designs for the Consumer Culture, Hagley Museum and Library (2002) ISBN 0-914650-34-3
  • Schoenberger, Angela. Raymond Loewy: Pioneer of American Industrial Design, Prestel Publishing (1991) ISBN 3-7913-1449-1
  • Trétiack, Phillippe. Raymond Loewy and Streamlined Design, New York: Universe (1999) ISBN 0-7893-0328-0

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Endüstriyel tasarım</span>

Endüstri ürünleri tasarımı veya endüstriyel tasarım seri üretim için tüketici ihtiyaç ve sorunlarına yönelik, estetik, yaratıcılık, teknik avantaj, işlevsellik, ergonomi, malzeme bilgisi, pazarlanabilirlik, üretim yöntemleri ve olanakları gibi çeşitli kriterleri gözeterek, yenilikçi ve güncel ürünler tasarlamaktır.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

Akıllı tasarım, evrenin ve içerisindeki canlıların doğal seçilim gibi modern bilimin kabul ettiği süreçlerle oluşabileceğini, fakat bu süreçlerin zeki ve bilinçli bir varlık tarafından tasarlandığını iddia eden bir görüş. Akıllı tasarım iddiası, bilim çevreleri tarafından yeni yaratılışçılık olarak anılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bertone</span>

Gruppo Bertone, kısaca Bertone ', karoseri yapımı ve imalat işleriyle uğraşan araba tasarım konusunda uzmanlaşmış bir İtalyan otomobil şirketiydi. Bertone stili, farklı üreticiler tarafından etiketlenmiş olsalar bile çoğu otomobilin güçlü bir "aile benzerliğine" sahip olmasıyla ayırt edicidir. Bertone, Abarth, Alfa Romeo, Aston Martin, Citroën, Ferrari, FIAT, Iso, Lancia, Lamborghini, Mercedes-Benz, Opel ve Volvo ve diğerleri arasında stilini yaptıkları markalardır. Ek olarak, Bertone stüdyosu Lambretta motorscooter'ın sonraki iki tasarımından sorumluydu. 1980'lerin sonunda Bertone, İsviçreli bisiklet ve motosiklet kaskı üreticisi Kiwi için K20 motosiklet kaskını tasarladı.

<span class="mw-page-title-main">Dieter Rams</span>

Dieter Rams, tüketici ürünleri şirketi Braun, mobilya şirketi Vitsœ ve endüstriyel tasarımın fonksiyonellik ekolü ile yakından ilişkili olan Alman endüstriyel tasarımcı ve emekli akademisyendir. Ürünlerinde fazladan dikkat çekmeme yaklaşımı ve "az ama iyi" tasarıma olan inancı, zamansız bir kalite yakalamasını sağladı ve Rams'a dünyaca tanınırlığın yanı sıra beğeni de kazandıran birçok ürünün tasarımını etkiledi.

<span class="mw-page-title-main">Victor Papanek</span>

Victor Papanek (1927-1999) endüstriyel tasarımcı ve eğitimci. Ürün, araç ve kamu yerleşimlerinin; toplumsal ve çevresel etmenler gözetilerek tasarlanması gerektiği savının en büyük savunucularındandı. Ürünleri, makaleleri ve dersleri pek çok tasarımcı tarafından örnek olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jacque Fresco</span>

Jacque Fresco, kendi kendini eğitmiş bir endüstriyel tasarımcı, toplum mühendisi, mucit, yazar, konferansçı, fütürist ve Venüs Projesi'nin yaratıcısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vitra Tasarım Müzesi</span>

Vitra Design Museum Almanya’nın Weil am Rhein şehrinde yer alan özel bir müzedir.

<span class="mw-page-title-main">Jonathan Ive</span>

Sir Jonathan Paul Ive, Apple firmasına yaptığı tasarımlarla ünlenen İngiliz tasarımcı.

<span class="mw-page-title-main">Malzeme Tasarımı</span>

Material Design Google tarafından 2014 yılında geliştirilen bir tasarım dilidir. Google 2014 Google I/O konferansında, 25 Haziran 2014 tarihinde Materyal Tasarımı açıkladı. Origamiden ilham alan düzen, Microsoft'un "Metro" temasının daha pastel ve kâğıtlaşmış halini andırıyor. Bu, Google Now-da tanıtılan "Kart" motifleri üzerine genişlenir. Materyal Tasarımında grid tabanlı düzenleri, duyarlı animasyonlar ve geçişler, dolgu ve aydınlatma ve gölgeler gibi derinlik etkileri daha liberal kullanır. Tasarımcı Matías Duarte bunu "gerçek kâğıt gibi, dijital malzeme genişletmek ve akıllıca reform olabilir" gibi, belirtti. Malzemenin fiziksel yüzeyleri ve kenarları vardır. Dikişler ve gölgeler dokunmada neler yapabileceğiniz hakkında anlam vermektedir. "Google, yeni tasarım dilinin kâğıt ve mürekkepe dayandığını belirtiyor. Google, Mayıs 2021'de Android 12 sistemini piyasaya sürerken, artırılmış animasyonu, daha büyük düğmeleri ve kullanıcının duvar kağıdından özel UI temalarının oluşturulabilmesini vurgulayan "Material You" olarak bilinen bir konsepti açıkladı.

<span class="mw-page-title-main">Konsept otomobil</span>

Konsept otomobil yeni stil ve teknolojiyi tanıtmak amaçlarıyla yapılan otomobildir. Konsept otomobiller genellikle müşterilerin yeni ve radikal tasarımlara olabilecek tepkisini ölçmek için otomobil fuarlarında gösterilirler.

<span class="mw-page-title-main">Apple Kablosuz Fare</span>

Apple Kablosuz Fare Macintosh bilgisayarlar için yapılmış tek düğmeli bir fare. Eylül 2003'te piyasaya sürüldü, ancak 2005 yılına kadar Apple'ın birincil kablosuz fare olduğu yaygın şekilde bilinmiyor. Bluetooth 1.1 kablosuz teknolojisiyle etkileşime giriyor. 2 AA lityum şarj edilebilir pil içermekteydi ve fare kullanılmadığı zaman da optik algılayıcıyı koruyan bir güç düğmesi vardı. Apple Wireless Mouse'un Endüstriyel tasarımı tamamen Apple'ın ev tasarımcıları tarafından ele alınırken, bazı donanımlar Sparkfactor Design tarafından tasarlandı. Apple model numaraları A1015'i içerir.

<span class="mw-page-title-main">Dizel lokomotif</span>

Dizel lokomotif, dizel motorla çalışan bir demiryolu lokomotifidir. Temel olarak mekanik gücün tekerleklere iletilme şekli bakımından farklı olan birkaç tip dizel lokomotif geliştirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Proses tasarımı</span>

Kimya mühendisliğinde maddelerin istenilen fiziksel ve kimyasal dönüşümü için ünitelerin seçimi ve sıralanmasına proses tasarımı adı verilir. Proses tasarımı kimya mühendisliğinin esasını oluşturan merkezidir. Bu alanın tüm unsurlarını bir araya getirdiğinden kimya mühendisliğinin zirvesi olarak düşünülebilir.

<span class="mw-page-title-main">Luigi Colani</span>

Luigi Colani ya da gerçek adıyla Lutz Colani,, Alman tasarımcı.

<span class="mw-page-title-main">Henry Dreyfuss</span>

Henry Dreyfuss, Amerikalı bir endüstriyel bir tasarım öncüsüdür. Dreyfuss'un, Western Electric Model 500 telefon, Westclox Big Ben çalar saat ve Honeywell yuvarlak termostat dahil olmak üzere yirminci yüzyıl boyunca Amerikan evlerinde ve ofislerinde bulunan en ikonik cihazlardan bazılarını tasarladığı biliniyor. Dreyfuss, John Deere, Polaroid ve American Airlines gibi çeşitli marka şirketlerle uzun süreli ortaklıklar yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">VNIITE</span>

VNIITE, Birlik Endüstriyel Tasarım Bilimsel Araştırma Enstitüsü kısaltmasının adını almıştır, Nisan 1962'de kurulan ve Haziran 2013'te kapanan Sovyet tasarım araştırma enstitüsüdür. SSCB Bakanlar Konseyi'nin Bilim ve Mühendislik Eyalet Komitesi'nin talebi üzerine oluşturuldu. Temel amaçlarından biri, Sovyetler Birliği ile Batı ülkelerinin sanayi gücü arasındaki boşluğu azaltmak amacıyla Sovyet ürünlerinin tasarım kalitesini artırmaktı.

<span class="mw-page-title-main">Model mühendisliği</span>

Model mühendisliği tam boyutlu makinelerin orantılı olarak ölçeklenmiş minyatür çalışma örneklerini inşa etmektir. Seri üretimden ziyade zanaatkarlığa güçlü bir vurgu yapan metal işleme dalıdır. Şimdi esas olarak bir hobi iken geçmişte ticari ve endüstriyel amacı da vardı. 'Model mühendisliği' terimi 1888'de kullanımdaydı. Amerika Birleşik Devletleri'nde tartışmalı bir şekilde bu terimin kapsamı daha geniş olmasına rağmen 'ev atölyesi makinisti' terimi sıklıkla kullanılır.

İletişim tasarımı yazılı, zanaat ürünü, elektronik medya ya da sunumların insanlarla nasıl iletişim kuracağı ile ilgilenen bilgi geliştirmenin ve tasarımın bir arada olduğu multi disiplinler bir alandır. İletişim tasarımının izlediği yol, medyada mesajı yalnızca estetik bir kaygı ile aktarmak ve geliştirmek değil, ancak aynı zamanda yeni medya kanalları oluşturarak mesajın hedef kitleye ulaştığından emin olmaktadır. Bazı tasarımcılar birbirleriyle örtüşen özellikleri nedeniyle iletişim tasarımı ve grafik tasarım alanlarını birbiri yerine tercih etmektedir.

Andreas Zapatinas, bir Yunan otomobil tasarımcısı ve endüstriyel tasarımcıdır.