İçeriğe atla

Raymond Gosling

Raymond Gosling
2003 tarihinde "DNA'da King - devam eden hikâye: DNA'nın yapısının keşfinin 50. yıldönümü"' buluşmasında Profesör Raymond Gosling
Doğum15 Temmuz 1926(1926-07-15)
Ölüm18 Mayıs 2015 (88 yaşında)
MilliyetBüyük Britanya
Mezun olduğu okul(lar)University College London
King's College London
Kariyeri
DalıFizik
Çalıştığı kurumlarKing's College London
University of the West Indies

Raymond Gosling (15 Temmuz 1926 - 18 Mayıs 2015), King's College London'da John Randall yönetiminde Maurice Wilkins ve Rosalind Franklin ile birlikte DNA'nın yapısını keşfeden Britanyalı bilim insanı.

1926 yılında doğan Gosling, 1944 ie 1947 yıllarında University College London'da fizik eğitimi gördü. King's College London'a araştırma öğrencisi olarak katılmadan önce 1947-49 yıllarında "King's Fund and Middlesex Hospital"'da görev yaptı.[1]

King's College London'de, Maurice Wilkins ile birlikte X-ray difraksiyonu konusunda çalıştı. Bu çalışmalarda DNA örneklerini analiz ettiler. Rosalind Franklin, King's College London'a 1951 katıldığında birlikte çalışmaya başladılar. Birlikte, yüksek-hidrate DNA'nın "form B" parakristalin dizilerinin ilk X-ray difraksiyon görüntülerini elde ettiler. Franklin, Gosling'in akademik danışmanıydı. Sonraki iki yıl boyunca, ikili birlikte çalışarak DNA'nın x-ray difraksiyon görüntüleme tekniğini mükemmelleştirdiler ve aynı zamanda DNA'nın en keskin difraksiyon görüntülerini elde ettiler.[2]

Kaynakça

  • Chomet, S. (Ed.), D.N.A. Genesis of a Discovery, 1994, Newman- Hemisphere Press, London; NB a few copies are available from Newman-Hemisphere at 101 Swan Court, London SW3 5RY (phone: 07092 060530).
  • Wilkins, Maurice, The Third Man of the Double Helix: The Autobiography of Maurice Wilkins ISBN 0-19-860665-6.
  • Ridley, Matt; "Francis Crick: Discoverer of the Genetic Code (Eminent Lives)" was first published in July 2006 in the USA and will be then in the UK September 2006, by HarperCollins Publishers; 192 pp, ISBN 0-06-082333-X. [This short book is in the publisher's "Eminent Lives" series.]
  1. ^ King's College biography. kcl.ac.uk 4 Mart 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. erişim tarihi=2006-11-29
  2. ^ Wilkins, Maurice (2003). The third man of the double helix the autobiography of Maurice Wilkins. Cambridge, Eng: University Press. ISBN 0-19-860665-6. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">DNA</span> Canlıların genetik bilgilerini barındıran molekül

Deoksiriboz nükleik asit veya kısaca DNA, tüm organizmaların ve bazı virüslerin canlılık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gerekli olan genetik talimatları taşıyan bir nükleik asittir. DNA'nın başlıca rolü bilgiyi uzun süre saklamasıdır. Protein ve RNA gibi hücrenin diğer bileşenlerinin inşası için gerekli olan bilgileri içermesinden dolayı DNA; bir kalıp, şablon veya reçeteye benzetilir. Bu genetik bilgileri içeren DNA parçaları gen olarak adlandırılır. Bazı DNA dizilerinin yapısal işlevleri vardır, diğerleri ise bu genetik bilginin ne şekilde kullanılacağının düzenlenmesine yararlar.

<span class="mw-page-title-main">James Dewey Watson</span> Amerikalı moleküler biyolog, genetikçi ve zoolog

James Dewey Watson, 1954 yılında yaptığı çalışma ile DNA'nın ikili sarmal yapısını, araştırmacı Francis Crick ile bularak Nobel Ödülü almış bilim adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">King's College London</span>

King's College London (KCL), Londra Üniversitesi'ni oluşturan ilk iki kolejinden biridir. İngiltere'nin en eski ve prestijli okullarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Dorothy Hodgkin</span> İngiliz kimyager (1910-1994)

Dorothy Mary Crowfoot Hodgkin, protein kristallografisi bilim dalının kurucusu Britanyalı bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">University College London</span> İngiltere, Londrada kurulu devlet üniversitesi

University College London (UCL), Londra, İngiltere, Birleşik Krallık'ta bulunan bir kamu araştırma üniversitesidir. Üniversite, Londra Üniversitesi'nin federal üyesi olup, toplam öğrenci kaydı bakımından Birleşik Krallık'taki ikinci en büyük üniversite ve lisansüstü öğrenci kaydı bakımından ise en büyük üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Rosalind Franklin</span> İngiliz biofizikçi, kimyager ve X ışını kristal bilimci (1920-1958)

Rosalind Elsie Franklin DNA, RNA, virüs, kömür ve grafitin yapılarının anlaşılmasında büyük katkılarda bulunan İngiliz kimyager ve X ışını kristalografçısıdır. Kömür ve virüslerle ilgili eserleri hayatı boyunca takdir edilmesine rağmen, DNA yapısının keşfine yaptığı katkılar büyük oranda ölümünden sonra fark edildi.

<span class="mw-page-title-main">Francis Crick</span> İngiliz fizikçi, moleküler biyolog; DNAnın yapısının ortak kaşifi

Francis Harry Compton Crick, İngiliz moleküler biyolog, fizikçi ve nörobilimci. 1953'te James D. Watson ve Maurice Wilkins ile beraber DNA molekülünün yapısını keşfederek 1962 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü paylaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lawrence Bragg</span> Britanyalı fizikçi

William Lawrence Bragg, Avustralya doğumlu Britanyalı fizikçi. Bragg'in X-ray yasalarının ve X-ray kristalograferi kâşifi. 1915 yılında babası William Henry Bragg ile kristallerin yapılarını x ışınları yardımıyla analiz etmesindeki çalışmalarından dolayı Nobel ödülünü kazanmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Wilkins</span> Yeni Zelanda doğumlu İngiliz fizikçi ve biyolog

Maurice Hugh Frederick Wilkins 1953 yılında DNA'nın yapısını James Watson ve Francis Crick ile ortaklaşa bulan kişidir. Fizikçi ve moleküler biyologtur. DNA yapısı üzerine çalışmalarından ötürü 1962 yılında yukarıdaki isimlerle beraber Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü ödülüne layık görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İkili sarmal</span> iç içe geçmiş iki sarmaldan oluşan geometrik şekil

Geometride çift sarmal, aynı eksene sahip, bir öteleme işlemi ile fark eden, iki eşleşik sarmaldır.

<span class="mw-page-title-main">Ray Winstone</span>

Raymond Andrew "Ray" Winstone, Jr. Emmy ödüllü İngiliz oyuncudur. Winstone, Homerton, in the London Borough of Hackney'de doğmuştur. Corona Stage Academy okulundan mezun olan oyuncu 1979 yılından beri Elaine Wistone ile evlidir. Nil by Mouth, Sexy Beast, Cold Mountain, King Arthur, The Proposition, The Departed, Beowulf ve Indiana Jones ve Kristal Kafatası Krallığı filmlerinde canlandırdığı karakterler ile ünlüdür. 2009 yapımı Şeytanın Mezarı filminde rol almıştır.

<span class="mw-page-title-main">En İyi Özgün Müzik Akademi Ödülü</span> ödül

En iyi film müziği akademi ödülü, 1934 yılından beri dağıtılmaktadır.

En İyi Ses Miksajı Akademi Ödülü en hoş ve ahenkli ses miksajı veya kaydını belirleyen ödüldür ve kazanan filmde miksajı yapan kişiye verilir. Bu ödülü En İyi Ses Kurgusu Akademi Ödülü ile karşılaştırabilirsiniz. Aşağıdaki listede bu kategoride ödül ve adaylık kazananlar yıllara göre sıralanmaktadır.

DNA yapısı, hem tek iplikli hem çift iplikli DNA'da çeşitli biçimler gösterir. Hücreler için DNA'nın yapısıyla ilişkili olan DNA'nın mekanik yapısı hücreler için önemli bir sorun yaratır. DNA'nın okunması veya ona bağlanmasıyla ilgili her hücresel süreç, onun tanınması, paketlenmesi veya değişime uğratılmasına etki edecek şekilde onun mekanik yapılarını da kullanır ya da değiştirir. DNA 'nın aşırı uzunluğunun, onun sertliğinin ve sarmal yapısının bir sonucu olarak, hücre DNA'sının düzenlenebilmesi için histon gibi yapısal proteinler ve topoizomeraz ve helikaz gibi enzimler evrimleşmiştir. DNA'nın özellikleri onun moleküler yapısı ve dizisi ile yakından ilişkilidir. Özellikle DNA ipliklerini birbirine bağlayan hidrojen bağları ve elektronik etkileşimlerin, her bir iplikteki bağların kuvvetine kıyasla olan zayıflığı, bu ilişkide önemli bir rol oynar.

<span class="mw-page-title-main">Aaron Klug</span>

Aaron Klug OM, Litvanya doğumlu Britanyalı kimyager ve biyofizikçi. Kristalografik elektron mikroskobunun gelişimi ve biyolojik olarak önemli nükleik asit-protein komplekslerinin yapısının aydınlatılması konusundaki çalışmaları için 1982 yılında Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı.

Biyomoleküler yapı biyomoleküllerin yapısıdır. Bu moleküllerin yapısı genelde birincil, ikincil, üçüncül ve dördüncül yapı olarak ayrılır. Bu yapının iskeleti, molekül içinde birbirine hidrojen bağları ile bağlanmış ikincil yapı elemanları tarafından oluşturulur. Bunun sonucunda protein ve nükleik asit yapı bölgeleri oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Arthur Kornberg</span> Amerikalı biyokimyager (1918 – 2007)

Arthur Kornberg, Yahudi kökenli Amerikalı biyokimyager. 1959 yılında Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü deoksiribonükleik asit'in (DNA) biyolojik sentez mekanizmalarını keşfi nedeniyle New York Üniversitesi'nden Dr. Severo Ochoa ile birlikte kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Temple Grandin</span>

Temple Grandin, ABD'li hayvan bilimi uzmanı ve Colorado Devlet Üniversitesinde profesör, yazar, otizm aktivisti ve hayvancılık sektöründe hayvan davranışları alanında danışman. Hug box ismi verilen, otistik çocukları sakinleştirmek için kullanılan bir cihaz geliştirmiştir. Yaşamı Temple Grandin isimli ödüllü biyografik filmin konusunu oluşturur. Time 100 listesinde 2010 yılında "Kahramanlar" kategorisinde dünyanın en etkili 100 kişisi arasında yer almıştır..

Bu sayfa biyografi ve otobiyografi yazarlarını listeler.

<span class="mw-page-title-main">Harry Seeley</span>

Harry Govier Seeley İngiliz paleontolog.