İçeriğe atla

Rayba

Rayba, metal işlemede kullanılan, döner bir kesici takımdır. Ölçü vermede kullanılan raybalar, daha önceden işlenmiş olan deliklerin çaplarını istenilen ölçüye getirmek için kullanılır. Bazı raybalar ölçü verme amacı ile kullanılmaz, bu tarz raybaların kullanılma sebebi çapak temizleme ve mevcut deliklerde temel genişleme elde etmektir. Bir iş parçasında bulunan bir deliğin genişletilmesi raybalama olarak adlandırılır. Raybalama işleminde kullanılan takımlar el raybaları ve makine raybaları olarak sınıflandırılabilir.

Yapı

Raybalarda kesici kenarlar, silindir gövdenin etrafında, birbirine paralel ve düz olarak konumlandırılabileceği gibi helisel yapıda da konumlandırılmış olabilir. Rayba üzerinde bulunan kesici kenarlar küçük bir açı ile bilenmiştir. Raybaların kesici kenarları, rayba ömrünü artırmak amacı ile hem sertlik hem de tokluk özellikleri yönünden yüksek değerlere sahiptir. Raybalar yalnızca küçük miktarda talaş kaldırma işlemleri için kullanılmalıdır, bu sayede kaliteli bir delik tesfiyesi elde edileceği gibi aynı zamanda raybanın ömrü de kısalmamış olur.

Rayba üzerindeki kesici kenarların sarmalı (helisi ), raybanın kullanılacağı işe göre saat yönünde ya da saat yönünün tersinde konumlandırılmış olabilir. Örneğin, saat yönünde helise sahip konik bir el raybası, bir iş parçası üzerinde kullanıldığında kendi kendine parça üzerinde ilerlemeye çalışacaktır ve bu da raybanın kırılmasına sebep olabilir. Bu yüzden, uygulamalarda, saat yönünün tersine helise sahip raybalar (rayba saat yönünde döndürülecek olsa bile ) genellikle tercih edilir.

Makine raybalarında, eğer rayba pense bağlanacaksa mafsal genellikle düz ve silindirik yapıdadır. Eğer rayba, pens harici bir tutucu ile tezgaha bağlanacak ise, raybanın mafsalının sonunda düzlenmiş bir alan olmalıdır, bu düzlenmiş alan sayesinde set uskur ile rayba, tutucuya sıkılır. El raybalarında, mafsal sonu genellikle kare şeklindedir. Mafsalın ucunun kare şeklinde olması, raybaların el kılavuz takımları ile kullanılabilir olmasını sağlar.

Delmeye kıyasla raybalama

Metal bir iş parçasında, helisel bir matkapla açılan deliğin ölçüleri yeterli bir seviyede doğru olmayabilir. Ayrıca, bazı mühendislik uygulamaları için gereken yüzey kalitesi de matkapla açılan delikte elde edilemeyebilir. Matkapla açılan deliklerin ölçüleri birçok mühendislik uygulaması için yeterli doğrulukta olmasına rağmen bazı durumlarda daha kesin ölçüler arzu edilebilir. Bu tarz kesin ölçüler gerektiren uygulamalarda, delik delme işlemi iki aşamada gerçekleştirilir. İlk olarak delik istenen ölçünün altında fakat bu ölçüye yakın olacak şekilde matkapla delinir ve sonrasında ise iş parçası üzerindeki delik rayba ile raybalanır. Matkap çapı ve rayba çapı arasındaki planlanmış fark "pay" olarak adlandırılır. Eğer iş parçası yumaşak bir malzemeden yapılmış ise, pay 0.2 mm nin altındadır. Daha sert malzemelerde ise, raybalama payı 0.13 mm' nin altında olmalıdır. Raybalama payının önerilenden yüksek olduğu durumlarda, rayba takımı hasar görebilir. Delme sonrası yapılan rayba işlemleri ile, genellikle, teorik olarak istenilen ölçü kesinliği elde edilir. Kesin ölçülerde delik elde etmenin raybalama harici yöntemleri de vardır. Borlama ve delik içi taşlama bu yöntemlere örnek gösterilebilir.

Rayba Çeşitleri

Tutucu ( Ayna ) Raybası

Duplex Chucking Reamer
Yüksek Hız Çeliğinden yapılmış, düz mafsallı, Duplex Tutucu Raybası [1]

Tutucu raybaları ya da bir başka değişle makina raybaları, torna tezgahlarında ve sanayi tipi matkaplarda yaygın olarak kullanılır. Bu raybaların helis yönleri ve mafsal tipleri uygulamalara göre değişiklik gösterebilir.

Ayarlanabilir el raybası

Ayarlanabilir el raybası

Ayarlanabilir el raybası tüm delik çapları için uygun değildir ve küçük bir ölçü aralığında kullanılabilir. Bu tip raybalar, bir harf ile sınıflandırılır ve bu harfe göre raybanın kullanılabileceği delik çapı anlaşılır. Ayarlanabilir el raybalarında, keskin yüzeyler konik bir oluk etrafında kayarlar. İki tarafında bulunan somunların sıkılması ya da gevşetilmesi ile rayba, hedef delik çapına göre ayarlanır. Kesme kenarlarında sarmal olmadığı için bu tip raybalar kullanım esnasında takırdama eğiliminde olurlar. Bu da hafif talaş kaldırmayı önler. Bir başka değişle, raybanın minimum talaş kaldıracak şekilde ayarlanması zordur. Ayarlanabilir raybaların kullanımı deliğin kesintisiz bir geometride devam ettiği uygulamalarla sınırlıdır. Deliğe açılan bir set uskur yuvası ya da başka bir amaçla açılmış ayrı bir delik varsa, raybanın bu kısma değen kesici kenarı diğer kenarların konumunu bozacaktır. Böyle bir durumda, rayba takırdamaya başlar ve asıl amacı olan delik çapını istenen ölçüye getirme görevini yerine getiremez.

El raybası

El raybalarının uç kısımları, raybayı delik merkezine rahat bir şekilde oturtabilmek amacı ile, konik olarak tasarlanmıştır. Bu tasarım, raybanın hasar görmesini engeller ve raybalama işleminin başlamasını kolaylaştırır. Raybanın kesme kenarları düz ya da spiral olabilir.

Makine raybası

Spiral kesme kenarlı makine raybası

El raybasına oranla, makine raybasının uç kısmı çok az koniktir. İş parçası ve rayba, raybalama işlemi öncesinde, makine tarafından hizalandığı için, raybanın hasar görme ihtimali düşüktür. Spiral kesme kenarları olan raybalar, düz kesme kanarlı raybalara göre talaşı yüzeyden uzaklaştırma becerileri yüksek olduğu için daha avantajlıdır. Fakat, raybalama işleminde çok fazla talaş çıkmadığı için düz kesme kenarlı raybalar da yeteri kadar etkilidir.

Kabuk rayba

Rulman ve benzeri makine elemanlarını raybalamak için tasarlanmışlardır. Bu tip raybalarda kesici kenarlar neredeyse raybanın en başından sonuna kadar uzanır.

Konik rayba

4 adet, pim deliklerinde kullanılan konik rayba

Konik pimlerin takılacağı delikleri, istenilen son ölçüye getirmek için kullanılan rayba çeşididir.

Kullanım

Raybalama esnasında yüksek kesinlikte ölçüler elde edilmek isteniyorsa, raybalama işleminin genel kalitesini etkileyen faktörlerin tümü dikkate alınmalıdır. Bu faktörler, raybanın yapıldığı malzeme, iş parçasının yapıldığı malzeme, raybanın yüzey sıcaklığı, raybalama hızı, makine ya da operatorun raybalama sırasındaki hareketler ve benzeridir. Bu faktörlerin tümü kontrol altında tutularak, raybalama sonucu ulaşılmak istenilen ölçüler elde edilebilir.

Yüzey kalitesi ve rayba ömrü

Doğru tasarlanmış bir rayba, doğru bir şekilde kullanıldığında 30.000 deliğe kadar ömre sahiptir. Uygun bir şekilde kontrol edilen bir raybalama işlemi sonucunda, raybası yapılan deliğin çapı, delik boyunca tutarlıdır. Raybalanan deliklerin yüzey kalitesi 10 ile 25 µin. Ra arasındadır.

Kurulum ve kullanım

Raybalama işlemi genellikle sanayi tipi, kollu matkaplarla yapılır. Fakat bu işlem için, torna tezgahları ya da freze tezgahları da kullanılabilir. İş parçası, bahsi geçen tezgahlara, ayna, mengene ya da bir aparat vasıtası ile sıkı bir şekilde sabitlenir.

Yağlama

Raybalama esnasında oluşan sürtünme kuvvetleri, raybanın ve iş parçasının ısınmasına neden olur. Yağlama ile, rayba ömrü arttırılır. Aynı zamanda raybalama hızı da yağlama ile arttırılabilir ve bu da üretim süresini kısaltır. Yağlamanın bir diğer avantajı ise raybalama esnasında oluşan talaşları yüzeyden temizlemesi ve daha kaliteli bir yüzey tesfiyesi sunmasıdır. Mineral, sentetik ya da suda çözünebilen yağlar, raybalama sırasında kullanılabilir. Bazı durumlarda, hava püskürtme yöntemi de yeterli olabilir. Hava püskürtmek için hava jeti ya da spiral hava hortumları kullanılabilir.

Kaynakça

  1. ^ "Chucking Reamers | Gammons Hoaglund". gammons.com. 15 Ağustos 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cam</span>

Cam ya da sırça, saydam veya yarı saydam, genellikle sert, kırılgan olan ve sıvıların muhafazasına imkân veren, inorganik amorf yapıda katı bir malzeme. Antik çağlardan beri gerek inşaat malzemesi, gerekse süs eşyası olarak camdan faydalanılmaktadır. Günümüzde hâlen basit araç gereçlerden iletişime ve uzay teknolojilerine kadar çok yaygın bir kullanım alanı vardır. Örneğin pencere camları, cam ambalaj, ayna, lamba, sofra takımı ve optiklerde yaygın pratik, teknolojik ve dekoratif kullanıma sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Sondaj</span>

Sondaj Dünya'da bir delik, tünel veya kuyu açmak için delme işlemidir. Kayaları parçalamak ya da delikte kesikler açmak gibi prensiplerle yürütülen işlemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Vida</span>

Vida, esas itibarı ile, silindirik bir mil üzerine vida profili adı verilen diş şeklinin helis eğrisi boyunca sarılması ile meydana gelir. Helis eğrisi, uzun dik kenarı, üzerine sarılacağı silindirin taban çevresine eşit olan bir dik üçgenin hipotenüsünün, silindir üzerine sarılışı sırasında oluşturduğu eğridir. Dik üçgenin kısa kenarı ise vidanın adımını göstermektedir ve helisin silindir yüzeyini bir defa dolanışındaki ilerleme miktarı olarak tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sayısal kontrol</span> üretim tipi

Sayısal kontrol veya tam ismi ile bilgisayarlı sayısal kontrol, işleme takımlarının ve 3B yazıcıların bir bilgisayar aracılığıyla otomatik olarak kontrol edilerek şekil verilecek iş parçasının üzerinde operasyonda bulunan talaşlı imalat işlemidir. Bir CNC makinesi, kodlar ile programlanmış talimatı takip ederek manuel bir operatöre ihtiyaç duymadan, spesifikasyonları karşılamak için belli bir malzeme bazındaki iş parçasını istenilen şekle gelene kadar, manuelden daha hassas bir şekilde işler.

Makineto, delik çaplarını ve boruların uç kısımlarını ezerek genişletmeye yarayan sıvama aparatıdır. Delik yüzeylerinin yüzey pürüzlülüklerini ezerek pürüzleri gidermeye yarayan makinetolara mikroler denir.

Talaşlı imalat önceden dizaynı ve konstrüksiyonu yapılan, imalat süreci belirlenen makine elemanının, imalat sürecine uygun talaşlı imalat tezgâhlarında, belirlenmiş kesici takımlar marifetiyle kesme operasyonuna tabi tutularak şekillendirilmesini kapsayan imalat yöntemidir. Talaşlı imalat, kesici takım ve/veya iş parçasının birbirlerine göre izafi hareketi ile iş parçası üzerinde, gerilim oluşturarak gerçekleştirilir.

Birbiri ardına sıralanmış dişlerden oluşan bir kesici takım ile yapılan talaş kaldırma işlemine broşlama denir. Broşlama, doğrusal ve döner broşlama olmak üzere temelde ikiye ayrılır. Daha yaygın bir işlem olan doğrusal broşlamada, broş, istenen geometriyi oluşturmak için yüzeye doğrusal bir şekilde hareket ettirilir. Broşlama tezgahlarında kullanılan doğrusal broşlar genellikle "broş" kısaltması ile anılır. Döner broşlamada eksenel simetriyi sağlamak amacı ile, broş döndürülür ve iş parçasına doğru preslenir. Döner broşlar genellikle torna tezgahlarında kullanılır. Hem döner, hem de doğrusal broşlamada, kesme işlemi broşun tek bir kez iş parçası içinden geçmesi ile sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">TiAlN</span>

TiAlN filmler özellikle delme uygulamalarındaki kesme performansları sebebiyle tercih edilen kaplamalardır. TiAlN filmlerinin sertlikleri 2100-2300 HV civarındadır ancak delme uygulamalarında kullanılmalarının sebebi Al katkısıyla oksidasyon direncinin artırılmasıdır. TiN kaplamalar 550 C civarında okside olmaya başlarken, TiAlN kaplamalarda bu sıcaklık 800 C’dir. CrN kaplamalarında oksidasyon direnci, TiN kaplamalara göre daha yüksektir. Bunun nedeni koruyucu bir amorf olan Al2O3 filminin oluşmasıdır. Bu kaplamalar ile oluşan yapılar, hedef malzemesinin(katot) kompozisyonuna bağlı olarak değişmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Freze</span> Endüstriyel İmalat Tezgahı

Frezeleme, bir kesiciyi iş parçasına doğru ilerleterek malzemeyi boşaltmak için döner kesiciler kullanılarak yapılan işleme işlemidir. Bu, bir veya daha fazla eksende yönde, kesici kafa hızı ve basınç değiştirilerek yapılabilir. Frezeleme, küçük tek parçalardan büyük, ağır hizmet tipi toplu frezeleme işlemlerine kadar ölçeklerde çok çeşitli farklı operasyonları ve makineleri kapsar. Özel parçaların hassas toleranslarla işlenmesi için en yaygın kullanılan işlemlerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Matkap</span> delik açan alet

Matkap veya delgi, temel olarak delik delme, ek olarak havşa açma işlemleri için kullanılan, iki kesme kenarına sahip bir kesici takım türüdür. Delik delme operasyonu esnasında oluşan talaş, helisel kanallar vasıtasıyla dışarı atılır.

<span class="mw-page-title-main">Kitap tıraşlama</span> Sayfa basımı bitmiş olan kitap iç bloklarının, kenar hizalarına göre bir araya getirilerek, sayfa iç bloklarının sırtları hariç üç kenarlarından alınan ince kesim işlemi

Kitap tıraşlama, kitap üretim süreçlerinden biri olup sayfa basımı bitmiş olan kitap iç bloklarının, kenar hizalarına göre bir araya getirilerek, sayfa iç bloklarının sırtları hariç üç kenarlarından alınan ince kesim işlemidir. Kitap tıraşlama işleminden önce katlanmış baskı tabakalarının ciltleme işlemi yapılır. Tıraşlama işlemi; ya bütün kitabı bir seferde ya da iki seferde kesen hidrolik tıraşlayıcılar tarafından yapılmaktadır. Fakat tıraşlama işlemi hidrolik kitap tıraşlayıcılarının icadına kadar kalıpla ve kasnağa tutturularak yapılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Torna tezgâhı</span>

Torna, (en. lathe) kendi ekseni etrafında dönmekte olan metal bir iş parçası üzerinden doğrusal hareket eden bir kesici takım yardımıyla talaş kaldırma işlemine tornalama, bu işin yapıldığı tezgâha ise torna tezgâhı veya kısaca torna denir.

<span class="mw-page-title-main">Metal işçiliği</span>

Metal işleme kullanışlı nesneler, parçalar, montajlar ve büyük ölçekli yapılar oluşturmak için metalleri şekillendirme sürecidir. Kelime olarak, devasa gemiler, binalar ve köprü'lerden hassas motor parçalarına ve narin mücevher'lere kadar her ölçekte nesne üretmek için çok çeşitli süreçleri, becerileri ve araçları kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Bileğileme</span> kesici aleti keskinleştirme işi

Bileğileme veya Bileme kesici aletlerin

<span class="mw-page-title-main">Sürtünmeli delme</span>

Sürtünmeli delme sürtünmeden kaynaklanan ısı yardımıyla malzemenin delinecek delik merkezinden dışa doğru itilerek metalde delik açma yöntemidir. İşlem aynı zamanda termal delme,form delme olarak da adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Bijon somunu ve cıvatası</span>

Bijon somunları ve bijon cıvataları, lastik tekerlekli motorlu taşıtların ve römorkların jantlarını, tekerlek göbek flanşlarına tespit etmek için kullanılan somun veya cıvata şeklindeki bağlantı elemanlarıdır. Bijon somunları, flanşa sıkı geçme olarak yerleştirilmiş saplamalara vidalanır. Bijon cıvataları ise, göbek flanşı üzerindeki diş açılmış deliklere vidalanır.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar destekli modelleme</span> Application of computer

Bilgisayar Destekli Modelleme veya Bilgisayar Destekli İşleme olarak da bilinen Bilgisayar destekli imalat , iş parçalarının imalatında takım tezgahlarını ve ilgilileri kontrol etmek için yazılımın kullanılmasıdır. Bu, CAM için tek tanım değildir. Ancak en yaygın olanıdır. CAM, planlama, yönetim, nakliye ve depolama dahil olmak üzere bir üretim tesisinin tüm operasyonlarında yardımcı olmak için bir bilgisayarın kullanımına da atıfta bulunabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rulman (makine elemanı)</span>

Rulman, hareketli mekanik parçaları yataklayan(hareketlerini sınırlandıran), parçalar arasındaki sürtünmeyi azaltan bir makine elemanıdır. Yatağın tasarımı, örneğin, hareketli parçanın serbest doğrusal hareketini veya sabit bir eksen etrafında serbest dönümesini sağlayabilir; veya hareketli parçalara etkiyen normal kuvvetlere karşı direnç gösterir. Çoğu rulman, sürtünmeyi en aza indirerek istenen hareketi kolaylaştırır, sürtünmeden doğan doğrudan ve dolaylı enerji kayıplarını minimize eder. Rulmanlar, geometrisine, çalışma şekline, izin verilen hareketlere veya parçalara uygulanan yüklerin (kuvvetlerin) yönlerine göre geniş bir şekilde sınıflandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Borlama (imalat)</span>

Borlama, matkap ya da döküm ile daha önceden elde edilmiş bir deliğin, tek noktadan iş parçasına temas eden bir kesici takım kullanılarak, istenilen ölçülere genişletilmesidir. Silah namlusu ya da motor silindiri gibi iş parçalarının işlenmesi esnasında, birden çok kesici takım kullanılabilir. Borlama, delik çapında daha kesin ölçüler elde etmek ya da deliğe konik bir geometri kazandırmak için kullanılan bir üretim tekniğidir. Borlama ve tornalama birbirine benzer, fakat, borlamada iş parçası üzerinde bulunan delikler işlenirken, tornalamada iş parçasının dış yüzeyleri işlenir.