İçeriğe atla

Ray Kuzeyev

Ray Gumeroviç Kuzeyev
Рәил Ғүмәр улы Кузеев (Başkurtça)
Раиль Гумерович Кузеев (Rusça)
Doğum10 Ocak 1929(1929-01-10)
Çeşme ili'ne bağlı Amin köyü
Ölüm2 Ağustos 2005 (76 yaşında)
Ufa
AnıtlarUfa Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
MilliyetBaşkurt
VatandaşlıkBaşkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti, Sovyetler Birliği
Rusya Federasyonu
EğitimBaşkurt Devlet Üniversitesi Pedagoji Enstitüsü
MeslekBilim insanı, milletvekili
Tanınma nedeniBilim insanı, tarihçi
Akraba(lar)Rüstem Kuzeyev (erkek kardeş)
Ödüller • Onur Nişanı
 • Kızıl Bayrak İşçi Nişanı
 • Halk Kardeşliği Nişanı

Ray Gumeroviç Kuzeyev (Başkurtça: Рәил Ғүмәр улы Кузеев; RusçaРаиль Гумерович Кузеев), d. 10 Ocak 1929; Çeşme ili'ne bağlı Amin köyü - ö. 2 Ağustos 2005; Ufa), Sovyet Rus/Başkurt bilim insanı, tarihçi bilimleri doktoru, profesör.[1] Rusya Bilimler Akademisi ve Başkurdistan Cumhuriyeti Bilimler Akademisi üyesi idi.[2]

Hakkında

Ray Gumeroviç Kuzeyev; 10 Ocak 1929 tarihinde Çeşme ili'ne bağlı Amin köyünde dünyaya geldi. Aynı aileden doğan erkek kardeşi Rüstem Kuzeyev kendisi gibi bilim insanı olacak ve ileride Başkurt Devlet Üniversitesi rektörlüğü yapacaktır. Ray Kuzeyev Başkurt Devlet Üniversitesi Tarih Fakültesi'nde üniversite eğitimi aldı. Daha sonra akademik çalışmalara başladı. İlk eserler olarak "Rus Halkıyla Birlikte 400 Yıl: Rusya Devletine ve Tarihsel Öneme Sahip Olma" "Başkurtların Tarihsel Etnografisine Dair Denemeler" adlı eserleri yayınladı.[3] 1970'li yollarda Tarih konusunda öğretim görevliliği ve profesörlük görevlerinde bulundu. Başkurdistan ÖSSC Yüksek Sovyet'inden milletvekili seçildi .

Ray Kuzeyev 2 Ağustos 2005 tarihinde yaşamını yitirdi.[4] Ufa Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'nde Kuzeyev adına bir büst bulunmaktadır.[5]

Bilimsel çalışmalar

Kuzeev'in temel çalışmaları Başkurt halkının tarihi ve etnik yapısı üzerine oldu.[6] Bunun yanında Volga bölgesi halklarının kültürü hakkında çeşitli araştırmalar yaptı. 1999-2001 yılları arasında Rusya Bilimler Akademisi'na bağlı Ufa Bilimsel Merkezi'nde Etnolojik Araştırma Merkezi'nin yöneticiliğini yaptı. 2001-2005 yılları arasında Rusya Bilimler Akademisi'nin danışmanları arasındaydı.

Ödülleri

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Кузеев Раиль Гумерович" (Rusça). 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2018. 
  2. ^ "Кузеев Раиль Гумерович" (Rusça). Ras.ru. 19 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2018. 
  3. ^ "Кузеев Раиль (450 лет с Россией)" (Rusça). Bashkortostan450.ru. 11 Aralık 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2018. 
  4. ^ Раиль Гумерович Кузеев (1929-2005): Некролог // Этнографическое обозрение / Институт этнологии и антропологии им. Н. Н. Миклухо-Маклая РАН; /13912. - Москва: Наука, 2006. - С. 187-190.
  5. ^ "В Уфе появились памятники этнологам Льву Гумилеву и Раилю Кузееву" (Rusça). Bashinform.ru. 28 Eylül 2012. 9 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2018. 
  6. ^ "Раиль Гумерович Кузеев. Происхождение башкирского народа, 1974" (Rusça). Narod.ru. 17 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2018. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • Р. Г. Ку­зе­ев. 70 лет. Уфа, 1999
  • Р. Г. Ку­зе­ев // Этнографическое обозрение. 2006. № 1
  • Кузеев Раиль Гумерович: Библиографический указатель. 4-е изд., испр. и доп. / Сост. З. А. Мамаева. - Уфа, 2006.
  • Эт­нос. Об­ще­ст­во. Ци­ви­ли­за­ция: Ку­зе­ев­ские чте­ния. Уфа, 2006
  • Яма­лов М. Б., Ал­ма­ев Р. З. Р. Г. Ку­зе­ев. Уфа, 2008.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ufa</span> Rusyada şehir

Ufa (Rusça: Уфа, romanize: Ufa, Rusça telaffuz: [ʊˈfa]; Başkurtça: Өфө, romanize: Öfö,

<span class="mw-page-title-main">Salavat Yulayev</span>

Salavat Yulayev ya da Salavat Yulayoğlu, ünlü Başkurtistan istiklal savaşcısı ve şairidir. Başkurtistan'ın halk kahramanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Başkurtlar</span> Türk halkı

Başkurtlar Rusya'ya özgü bir Kıpçak Türk etnik grubudur. Rusya Federasyonu Cumhuriyeti Başkurdistan'da ve Doğu Avrupa'nın Kuzey Asya ile buluştuğu Ural Dağları'nın her iki tarafını da kapsayan daha geniş tarihi Badzgard bölgesinde yoğunlaşmışlardır. Başkurtların daha küçük toplulukları da Tataristan Cumhuriyeti'nde, Perm Bölgesi, Çelyabinsk, Orenburg, Tümen, Yekaterinburg ve Kurgan bölgelerinde ve Rusya'nın diğer bölgelerinde yaşamaktadır; Kazakistan ve Özbekistan'da oldukça büyük azınlıkları vardır.

<span class="mw-page-title-main">Dolganca</span>

Dolganca Türk dillerinin Sibirya grubuna ait, Sahaca ile çok yakın olan, ağırlıklı olarak Dolganların konuştuğu dildir. Konuşucu sayısının azlığı nedeniyle tehlike altındadır. Taymır bölgesinde konuşulmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan</span> Rusyaya bağlı federal bir bölge

Başkurdistan Cumhuriyeti, Rusya'ya bağlı federal bir cumhuriyettir. İdil Nehri ile Ural Dağları arasında yer alır. Başkenti Ufa şehridir. 2010 nüfus sayımı itibarıyla 4.072.292 nüfusa sahip Başkurdistan, Rusya'nın en kalabalık cumhuriyetlerinden biridir. Başkurdistan'da 2010'da yapılan nüfus sayımına göre 1.584.554 Başkurt yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ufa Uluslararası Havalimanı</span> Rusyada bir havaalanı

Ufa Uluslararası Havalimanı Rusya'nın Başkurdistan Cumhuriyeti'nin başkenti Ufa kentindedir. Başkurdistan'ın en büyük havalimanıdır. 2007 yılında 1,180,000 yolcu havalimanını kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ufa Demiryolu Köprüsü</span> Rusyada bir köprü

Ufa Demiryolu Köprüsü, Ağizel Nehri üzerine yapılmış ve çift ray ile demiryolu taşımacılığı için kullanılan bir köprüdür. Rusya'ya bağlı Başkurdistan'ın Ufa şehrinde yer almaktadır. 1919'da Rus İç Savaşı sırasında bir bölümü yıkılmış ve yeniden yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Celil Kiyekbayev</span>

Celil Giniyatoviç Kiyekbayev, Sovyet Başkurt bilim insanı, Türkolog, filolog, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'ndeki bilim ve yükseköğrenim organizatörü, profesör, yazar. Sovyet Yazarlar Birliği üyesi olan Kiyekbayev, Başkurt dilbiliminin ve Ural-Altay dilleri konusunda eğitim veren Başkurt Okulu'nun kurucusudur.

<span class="mw-page-title-main">Şeyhulla Çanbarisov</span> Sovyet Başkurt bilim insanı, tarih bilimleri doktoru, politikacı, asker ve profesör (1916-1996)

Şeyhulla Habibulloviç Çanbarisov, Sovyet Başkurt bilim insanı, tarih bilimleri doktoru, politikacı, asker, profesör. Ufa Rektörleri Konseyi başkanlığı ve Sovyetler Birliği Komünist Partisi'nin Ufa'daki yerel örgütünün lideri olan Çanbarisov, Ufa'nın milletvekilliğini de yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Enver Asfandiyarov</span>

Enver Zakiroviç Asfandiyarov, d. 15 Mayıs 1934; Baymak - ö. 4 Şubat 2014; Ufa), Sovyet Rus/Başkurt bilim insanı, tarihçi, profesör.

Musa Sarafutdinoviç Sirajetdinov veya kısa adıyla Musa Siraji,, Sovyet tatar şair, yazar, film senaristi. Başkurdistan Cumhuriyeti Yazarlar Birliği üyesidir. Başkurdistan Cumhuriyeti'nin Tatarları Kültür Merkezi Başkanı oldu. Son yıllarda, çalışma faaliyetleri Başkurdistan Yazarları Birliği altında Tatar yazarlarının birliği tarafından yönetildi. Yazarlar Birliği'nde kurulan Tatar Yazarlar bölümünün ilk başkanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı</span>

Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı, 1954 yılında Başkudistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti hükûmeti tarafından kabul edilen bayrak. Temel özellikleri bakımından Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti bayrağı ile aynıdır. Tasarımcısı Valentin Petrovich Viktorov'dur.

<span class="mw-page-title-main">Banat Batırova</span>

Banat Hairullovna Batırova, Başkurdistan Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nde Sosyalist Emek Kahramanı unvanını kazanan ilk kadın, Başkurdistan Yüksek Sovyeti 2., 3. ve 4. dönem milletvekili.

<span class="mw-page-title-main">Orenburg Kervansarayı</span>

Orenburg Kervansarayı, Başkurt halkının tarih ve kültür anıtı olan Orenburg'da mimari bir yapı. 1837-1846'da Başkurt-Mişer ordusunun komutanlığı ve Orenburg'a “ihtiyaçlarına ve işine göre” gelen Başkurtlar için bir atölye ve bir okula ev sahipliği yapmak üzere inşa edildi. Tarihi ve mimari kompleks Başkurt Ulusal Evi ve camiden oluştu. Mimar Alexander Bryullov'un orijinal projesi geleneksel Başkurt köyü stilizasyonu olarak tasarlandı: topluluğun merkezi baskın - sekizgen bir cami Başkurt göçebe yurt biçimlerini üretti.

Başkurdistan tarihi, Güney Ural ve çevresinde, tarihsel olarak Başkırlar'ın yaşadığı bölgeyi kapsıyor. Bölge, Başkurd, Başkurdistan, Bascardia, Fiyafi Başkurt, Pascatir ve benzeri varyantlar gibi çeşitli isimlerle bilinmektedir. Önceki isimlerde olduğu gibi, Başkurdistan'ın modern federal konusuna yerli Başkurt halkının ismi verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Vasilya Fattakhova</span>

Vasilya Razifovna Fattakhova, Başkurdistan'lı bir Tatar şarkıcı. 2015 yılında hem Tataristan, hem de Başkurdistan'da Onurlu Sanatçı unvanına sahip oldu. İlk olarak besteci Ural Rashitov'un "Tugan Yak" şarkısını seslendirmesiyle Tatarlar ve Başkurtlar arasında popülerlik kazandı.

Başkurt boyları — Başkurt halkında tarih boyunca oluşan yerli öz idarenin bir türü. Her halkın olduğu gibi demokrasi arayışı Başkurtlarda Orta Çağlarda oluşmuştur. Her boyun kurultay, aksakal, bey, şecere, tamga, ağaç, kuş ve oran'ının olması bunu kanıtlıyor.

1735-1740 Başkurt İsyanı, Başkurtlar tarafından Rus İmparatorluğu'na karşı başlatılan bir isyandır. 1735'te başlayan isyan bir dizi ağır çatışmanın ardından 1740'ta Rus birlikleri tarafından bastırıldı.

Yabiga Kuşayeva, kadın hareketi bir aktivisti.

<span class="mw-page-title-main">Rusya Bilimler Akademisi Ufa Federal Araştırma Merkezi</span>

Rusya Bilimler Akademisi Ufa Federal Araştırma Merkezi Rusya Bilimler Akademisi, Ufa şehrine bulunan Bölgesel Bilim Merkezi. 1951 yılında SSCB Bilimler Akademisi'nin Başkurt şubesi olarak kurulmuştur. 2017'den beri modern bir isme sahiptir.