İçeriğe atla

Ravideşa dini

Ravidas'ın yolu ve İngilizce Ravidasia Dharm olarak da adlandırılan Ravideşa dini [1] 14. yüzyılda kurulmuş bir Hint dinidir.[2]

Tarihsel olarak, Ravideşa, Hindistan alt kıtasında bir dizi inancı temsil ediyordu, bazı Ravideşa adanmışları kendilerini Ravideşa olarak sayıyorlardı, ancak din ilk olarak 20. yüzyılın başlarında sömürge İngiliz Hindistan'da kuruldu.[2] Günümüzde toplam Ravideşa adanmışlarının sayısı için tahminler iki ila beş milyon arasında değişiyor.[3][4]

Temel

Guru Ravidas

Ravidas, 15 Ocak 1377'de (Hindistan takvimi Pazar Sukhal Falgin Parvithta 1433) Chamar topluluğunda doğdu.[5][6] Doğum yeri Hindistan'ın Uttar Pradesh eyaletinde, Varanasi şehrinde Seer Govardhan olarak bilinen bir yerdir. Doğum yeri artık bugün Guru Ravidas'ın takipçileri için önemli bir hac yeridir. Ravideşa adanmışları, Ravidas'ın 151 yaşında Benares'te öldüğüne inanır.[7][8][9]

İnançlar

Ravidas'ın öğretileri, Hindistan'da dini bir yenilik olan on beşinci yüzyıl Bhakti hareketinin bir yanını temsil eder. Ravidas şu ilkeleri öğretti.

  • Tanrı'nın birliği, her yerde bulunuşu ve her şeye kadir olması.
  • İnsan ruhu, Tanrı'nın bir parçacığıdır.
  • İnsan yaşamının amacı olan Tanrı'yı idrak etmek için insan, yaşamın tüm ritüellerinde Tanrı'ya konsantre olmalıdır.
  • Tanrı (moksha ) ile buluşmanın tek yolu, zihni ikilikten kurtarmaktır.

Üyelik

Shri Guru Ravidas Misyonu, topluluğun bir üyesi olmanın koşullarının şu şekilde olduğunu belirtir:

  • Guru Ravidas'ın felsefesini vaaz eden kişi bir Ravideşa inanıdır.
  • Bir kişinin Ravideşa topluluğunda doğmuş olması şart değildir.

Hedefler

30 Ocak 2010'da Ravidas'ın 633. doğum yıldönümünde, Bazı din adamları konuşma yaptı ve Ravideşa dininin hedeflerini "Bani'yi ve Satguru Ravidass'ın öğretilerini yaymak" olarak açıkladı.

İbadet yerleri

Ravideşa ibadethanelerine dera, sabha, mandir, gurudwara veya bhawan denir ve bazen tapınak olarak da çevrilir.[10][11] Guru Ravidas'a karşı saygı gösterilir ve genellikle ibadet yerine girerken başını örtmek ve ayakkabılarını çıkarmak zorunludur.

Kutsal yazılar

Ravideşa ibadet yerleri, Guru Ravidas'ın tüm ilahilerini içeren kutsal kitap Amritbani Guru Ravidass Ji'yi içerir. Bu kitap şu ilahileri içerir: Raga - Siri (1), Gauri (5), Asa (6), Gujari (1), Sorath (7), Dhanasari (3), Jaitsari (1), Suhi (3), Bilaval (2), Gaund (2), Ramkali (1), Maru (2), Kedara (1), Bhairau (1), Basant (1) ve Malhar (3). Kitapta 140 şabad, 40 pade ve 231 salok var.[12] Kitabın tamamı 177 sayfadır.

Selamlaşma

Ravideşa inanları, dinin sloganı olan "tanrısal öğretmeni selamla" anlamına gelen "ਜੈ ਗੁਰੂਦੇਵ", (Jai Gurdev, जय गुरुदेव) selamlamasını kullanır.[13]

Semboller

Nishan Sahib

Ravideşa'nın dini sembolü Harr Nishaan, Khanda, İk Onkar ("Tanrı'nın işareti") olarak bilinir.

Din ayrıca, Ronki Ram'ı içeren "Har" işaretinin bulunduğu bir bayrakla temsil edilir ve şunları içerir:[14]

  • Guru Ravidas'ın kırk ilahisini simgeleyen 40 ışınlı güneş ışığına sahip daha büyük bir daire;
  • Büyük dairenin içinde, içinde Gurmukhi dilinde (ਹਰਿ) üzerinde bir alev bulunan "Har" yazan küçük bir daire vardır;
  • Alev, tüm dünyayı aydınlatacak ve dış çembere ulaşacak Naam'ı temsil eder;
  • İki çemberin arasına Ravidas tarafından bestelenmiş bir beyit yazılmıştır: ਨਾਮ ਤੇਰੇ ਕਿ ਜੋਤੀ ਲਗਾਈ, ਭੇਈਓ ਓ ਭਵਣ ਸਗਲਈ (Naam tere kee jot lagayi, Bhaio Ujiaaro Bhawan saglaare, "Adınız alev ben ışıktır; tüm dünyayı aydınlatmıştır." )

Sihizm ile İlişki

Ravideşa dinin Sihizm ile birçok benzerlik vardır. Tapınak ibadeti benzerdir. Ravideşa dini Sihizmin 10 gurusu gibi Ravidas'a da inanır.

Kaynakça

  1. ^ Sikhs in Europe: Migration, Identities and Representations. Ashgate Publishing. 1 Kasım 2011. ss. 289-291. ISBN 978-1-4094-2434-5. 1 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Nisan 2012. 
  2. ^ a b Paramjit Judge (2014), Mapping Social Exclusion in India: Caste, Religion and Borderlands, Cambridge University Press, 978-1107056091, pages 179-182
  3. ^ "Census 2021: Two Ravidassia factions want recognition as different religions". The Indian Express (İngilizce). 19 Temmuz 2020. 20 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020. 
  4. ^ "The 'Untouchables' In Europe – 10 Years After the Murder of Their Saint". Foref Europe (İngilizce). 12 Eylül 2019. 10 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2020. 
  5. ^ The Illustrated Encyclopedia of Hinduism: N-Z (İngilizce). The Rosen Publishing Group. 2002. s. 512. ISBN 9780823931804. 
  6. ^ "Ravidas | Indian mystic and poet". Encyclopedia Britannica (İngilizce). 15 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  7. ^ "Amid tight security, Dera Ballan head, followers head for Varanasi". Indian Express. 16 Şubat 2011. 25 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2012. 
  8. ^ "Ravidass followers declare separate religion, release separate granth". SikhNet. 1 Şubat 2010. 5 Şubat 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2012. 
  9. ^ "Ravidassia community part of Sikh faith: SGPC". Zeenews.india.com. 4 Şubat 2010. 18 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2012. 
  10. ^ http://www.gururavidas.org.uk/ 30 Mart 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. point 15: # To address our place of worship as Ravidassia Temple’ all the time and for all the purposes.
  11. ^ "List of Ravidassia's temple in the World". www.ravidassguru.com. 7 Ağustos 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2020. 
  12. ^ "JaiGurdev. Ravidassia Religion, Dera Sach Khand Ballan, jalandhar punjab india". derasachkhandballan.com. 16 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Ağustos 2020. 
  13. ^ Amrita Chaudhry (3 Şubat 2010). "Religion or a prayer for identity?". Ludhiana. Indian Express. 5 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2013. 
  14. ^ Ronki Ram (2009). "Ravidass, Dera Sachkhand Ballan and the Question of Dalit Identity in Punjab" (PDF). Journal of Punjab Studies. Panjab University, Chandigarh. 16 (1): 20. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Kasım 2020. 

Dış bağlantılar

Ayrıca bakınız

  • Ravideşa (Ravidas)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Hindistan</span> Güney Asyada bir ülke

Hindistan, resmî adıyla Hindistan Cumhuriyeti, Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük nüfusuna sahip olan ülkenin ulusal marşı Jana Gana Mana'dır. Ülkede resmî dilleri İngilizce ve Hintçe oluşturur, ancak 22 adet tanınmış bölgesel dil de bulunur. Hindistan'da baskın din Hinduizm olup, ülke Endonezya ve Pakistan'dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir. Hindistan nominal fiyatlarla dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Hinduizm</span> Hindistan merkezli bir din

Hinduizm, çok kapsamlı inanç ve yaşam felsefesinin toplamıdır. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1.25 milyar izleyeni ile Hristiyanlık ve İslam'dan sonra üçüncü sırada yer alan Hinduizm inancının neredeyse tüm takipçileri Hindistan ve çevresinde bulunmaktadır. Budizm ve Zen Budizmi gibi çeşitli ekoller Hinduizm'den kaynaklanıp ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zerdüşt</span> Zerdüştçülük dininin kurucusu

Zerdüşt, Zerdüştlük olarak bilinen dinin kurucusu kabul edilen Antik İranlı düşünürdür. Bilgelik tanrısı Ahura Mazda'nın kendisine göründüğünü ve ondan doğruluğu yaymak görevini aldığını iddia eden Zerdüşt, Ahura Mazda'nın en büyük tanrı olduğunu, öteki birçok tanrı arasında, yalnız ona tapmak gerektiğini savundu. Antik İran'ın doğusunda doğduğuna dair genel bir düşünce hakimdir. Zerdüşt'ün Avesta'da toplanan ve Zerdüştlük ile ilgili günümüze ulaşan tek belge olan kutsal Gatalar ve Yasna Haptanghaiti ilahilerinin yazarı olduğuna inanılır. Günümüzde Hindistan'daki yandaşlarına, Parsi adı verilir.

Monoteizm veya tek tanrıcılık, tek bir tanrının varlığına ya da Tanrı'nın birliğine duyulan inanç olarak tanımlanır. Monoteizm sözcüğü, etimolojik açıdan Yunanca mono (tek) ve theoi (tanrı) sözcüklerinden türemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Din felsefesi</span> Felsefe dalı

Din felsefesi, dinin kendiliğinden varoluşsal hareketi için bir tür rasyonel bir meşrulaştırma sağlayan felsefe dalıdır. Kutsallık, Tanrı, kurtuluş, ibâdet, peygamber, kurban, dua, vahiy, ayin ve sembol gibi dinler tarihinin temel konularını analiz eden din felsefesi; dinin, dini tecrübenin ve onun ifadesinin doğasını belirler. Din felsefesi dini konu edinen, dinin insan var oluşunun kaynağı, insan doğasının ve kaderinin kaynağı ve değerleri ile ilgili sorunları ele alarak sorgulayan felsefe disiplinidir.

Adi Granth, Sihizm'in mukaddes metinlerinin ilk derlemesi. Sıklıkla Sihizm'in kutsal kitabı Guru Granth Sahib ile karıştırılır. Guru Arjan tarafından bir araya getirilmiştir. Eser Nanak'ın hayatı, konuşmaları, onun ardından gelen üç gurunun hazırladığı ilahiler ve diğer çeşitli şiir ve ilahiler ihtiva eder.

<span class="mw-page-title-main">Sihizm</span> tek tanrı inancına dayalı bir din

Sihizm, Hint yarımadasının Pencap bölgesinde MS 15. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan tek tanrılı bir dindir. Sihizm, başlıca dinlerin en gençlerinden biri ve dünyanın en büyük beşinci organize dinidir. 21. yüzyılın başlarından itibaren yaklaşık 25 milyon Sih vardır.

<span class="mw-page-title-main">Durga</span>

Durga Hinduizm'de bir Devi, ulu tanrıça, formudur. Bir aslanı süren ve birçok kolunda öldürücü silahlar taşıyan, yüzünde bunların tam tersi barışcı ve güven verici bir ifade taşıyan, elleri mudra şeklinde bir kadın olarak tasvir edilir. Tanrıçanın bu formu dişil ve yaratıcı enerjinin (Şakti) tecessümü yani cismanileşmesi, vücut bulmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Roma mitolojisi</span> Antik Romada yaşayan insanların mitolojik inançlarının bütünü

Roma mitolojisi, Antik Roma'da yaşayan insanların mitolojik inançlarının bütününe verilen isimdir. Genelde iki ana bölümü olduğu düşünülür; ilk bölüm ki daha sonraları etkin olmuştur ve edebidir, genellikle Etrüsk mitolojisindeki öğelerin Romalılaştırılmış hallerinden meydana gelir, ikinci bölüm ise daha erken dönemlerde etkin olmuş olan ve daha çok kültik olan farklı uygulama ve inançlara sahip daha özerk bir bölümdür.

İbadet, genellikle bir Tanrı'ya yönelik yapılan eylemlerin genel adıdır. İbadet, farklı dinlerde farklı şekillerde yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sekanova</span>

Sekanova, Masaharu Taniguchi tarafından 1 Mart 1930 tarihinde kurulan tek tanrılı bir dindir. 2010 yılı rakamına göre 1,6 milyon inananı vardır. Sekanovanın temel ilkeleri üç ana bileşenden oluşur: Dünya tek bir tanrı tarafından oluşturulmuştur, olaylar yalnızca zihnin tezahürüdür, tüm dinler tek bir evrensel tanrıdan kaynaklanır. Sekanova öğretilerinde, her insan Tanrı'nın bir çocuğu olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Pencap, Hindistan</span>

Pencap, Hindistan'ın kuzeybatısında ve büyük Pencap Bölgesi'nde yer alan eyalettir. Eyalet doğuda yine Hindistan eyaletlerinden olan Himaçhal Pradeş, güney ve güneydoğuda Haryana, güneybatıda Rajasthan ve batıda Pakistan'ın Pencap eyaleti ile çevrilidir. Ayrıca kuzeyden yine Hindistan eyaletlerinden Cemmu ve Keşmir ile komşudur. Eyaletin başkenti, bir Birlik Bölgesi olan ve aynı zamanda komşu eyalet Haryana'nın da başkenti olan Chandigarh'tır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya'da din</span>

Malezya, resmi dini İslam olan çok kültürlü ve çok dinli bir ülke. 2020 Nüfus ve Konaklama Sayımı'na göre nüfusun %63,5'ü İslam'a; %18,7'i Budizm'e; %9,1'si Hıristiyanlığa; %6,1'i Hinduizm'e; ve %1'i Çin geleneksel dinine mensuptur. Geri kalanları diğer dinler oluşturmaktadır, ör. Animizm, halk inançları, Sihizm, Bahailik ve diğer inanç sistemleri. Kendini ateist olarak tanımlayanların sayısı az; insan hakları örgütleri, devletin ateistlere karşı uyguladığı ayrımcılığı eleştirmektedir.

Kutsal yerler, dinlerin özel dini önem atfettiği yerlerdir. Bunlar genellikle hacılar tarafından ziyaret edilen yerlerdir.

Hindistan'da çeşitli dinî inanç ve uygulamalar ile bulunur. Hindistan'da laiklik, bütün dinlerin devlet tarafından eşit bir şekilde muamele görmesi demektir. Hindistan, 1976'da anayasa değişikliği ile laik devlet olmuştur. Hint altkıtası, Hristiyanlık ve İslam haricindeki dünyanın dört büyük dininin doğduğu yerdir, bunlar; Hinduizm, Budizm, Jainizm ve Sihizm. Hindistan tarihi boyunca din, ülkenin kültürünün önemli bir parçası olmuştur. Dinsel çeşitlilik ve dini hoşgörü, hem yasayla hem de gelenekle ülkede kurulmuştur; Hindistan anayasası, din özgürlüğünün temel bir hak olduğunu ilan etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'da din</span>

Fransa'da din, çeşitlidir. Din ve düşünce özgürlüğü, 1789 İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirisi'yle garanti altına alınmıştır. Cumhuriyet, 1880'lerin Jules Ferry kanunları ve 1905 Fransız Kiliseleri ve Devlet Ayrımı Kanunuyla yürürlüğe konan laiklik ilkesine dayanıyor. Artık Fransız halkının küçük çoğunluğunun dini olan Katoliklik, Fransız Devrimi'nden önce olduğu gibi 19. yüzyılın çeşitli cumhuriyetçi olmayan rejimlerinde de devlet dini değildi.

<span class="mw-page-title-main">Sihler</span> tek tanrılı bir din olan Sihizm ile ilişkili insanlar

Sihler, Guru Nanak'ın vahyine dayanan, 15. yüzyılda Hint yarımadasının Pencap bölgesinde ortaya çıkan tek tanrılı bir din olan Sihizm ile ilişkili kişilerdir. Sih teriminin kökeni 'mürit' veya 'öğrenci' anlamına gelen śiṣya kelimesinden gelir. Sih Rehat Maryada'nın 1. maddesine göre bir Sih:

Bir Ölümsüz Varlık'a; Guru Nanak'tan Guru Granth Sahib'e kadar on bir guruya; 6 guru, 15 bhagat, 11 bhatt, 4 Gursikh'in öğretileriyle onuncu gurunun miras bıraktığı vaftizlere inan herhangi bir kişidir.

Sihizmde tanrının tüm yaratılış ve ötesine nüfuz eden "birlik" olduğuna inanılır. Yaratılışın her parçasının içinde yer alır ve İk Onkar sembolüyle gösterilir. Tanrı, egoizmden vazgeçen ve bu "birlik" üzerine meditasyon yapan herkes için tarif edilemez ancak bilinebilir ve algılanabilirdir. Sih guruları, Sihizmin kutsal kitabı Guru Granth Sahib'de bulunan ilahilerinde tanrıyı çeşitli şekillerde tanımlamıştır ancak tanrının birliği sürekli olarak vurgulanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Najm Hosain Syed</span>

Najm Hosain Syed Pakistanlı bir yazardır. Punjabi dilinde şiir ve oyunların yanı sıra, Punjabi Şiirinde Yinelenen Örüntüler (1968) adlı eserinde Pencap edebiyatı üzerine edebiyat eleştirisi yazmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Guru Gobind Singh</span>

Guru Gobind Singh, doğum adı Gobind Rai, manevi bir önder, savaşçı, şair ve filozof olan onuncu Sih Guru idi. Babası Guru Tegh Bahadur, Aurangzeb tarafından idam edildiğinde Guru Gobind Singh, dokuz yaşında resmen Sihlerin lideri olarak atandı ve onuncu ve son insan Sih Guru oldu. Dört biyolojik oğlu yaşamı boyunca öldü - ikisi savaşta, ikisi Babür valisi Vezir Han tarafından idam edildi.