İçeriğe atla

Rauf Parfi

Rauf Parfi
DoğumTursunali Parfiyev
23 Eylül 1943
Taşkent, Özbekistan SSC
Ölüm28 Mart 2005 (61 yaşında)
Taşkent, Özbekistan
MilliyetÖzbek
MeslekYazar, şair, çevirmen
Rauf Parfi'nin heykeltıraş Azamat Hotamov tarafından yapılmış büstü. Özbekistan Devlet Sanat Müzesi, 27 Mart 2023.

Rauf Parfi veya Rauf Parfi Öztürk (23 Eylül 1943, Yeniyol, Taşkent, Özbekistan SSC – 28 Mart 2005, Taşkent, Özbekistan), Özbek yazar, şair ve çevirmen.

Hayatı

Rauf Parfi, 23 Eylül 1943 tarihinde Taşkent'e bağlı Yeniyol ilçesinin Şoralisay köyünde doğdu. 1965'te Taşkent Devlet Üniversitesi'nin filoloji bölümünü bitirdi. Şiire genç yaşta başlayan Rauf parfi, yeni Özbek Şiiri olarak adlandırılan modern Özbek şiirinin üslüp sahibi şairlerinden ve öncülerinden biridir.

Özbekistan'da milli uyanışın önemli bir temsilcisi olan Rauf Parfi, dokunulmamış konuları cesaretle ele aldı. Milliyetçi-Türkçü bir düşüncedeki Rauf Parfi, Türkistan halklarının birliği düşüncesinin her zaman önde gelen savunucularından oldu.

Milli, sosyal ve evrensel konuları işlemesinin yanında Özbekistan'da çeviri edebiyatının da önemli isimlerindendir. Asya, Afrika ve Latin Amerika edebiyatlarından tercümeler yaptı. Nâzım Hikmet'in "Memleketimden İnsan Manzaraları" adlı eserini Özbekçeye çevirdi.

Rauf Parfi'nin şiirleri başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede yayımlandı.

Uluslararası Mahmud Kaşgari Ödülü (1989) ve Türkiye Diyanet Vakfı Türk Dünyası Münacat Yarışması Büyük Ödülü (1996) sahibidir.

Rauf Parfi, 28 Mart 2005'te Taşkent şehrinde 61 yaşında vefat etti.

Şiir Kitapları

  • Karvon yoʻli (1968)
  • Aks-sado (1970)
  • Tasvir (1973)
  • Xotirot (1975)
  • Koʻzlar (1978)
  • Qaytish (1981)
  • Sabr daraxti (1986)
  • Sukunat (1991)
  • Ona Turkiston (1992)
  • Tavba (2000)
  • Sakina (2013)
  • Turkiston yodi (2013)

Kaynakça

  • Tahir Qahhar. Günümüz Özbek Şairleri Antolojisi. T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları. ISBN 975-17-1470-2. 
  • Hikmet Koraş. Özbek Şairi Rauf Parfi. Kömen Yayınları. ISBN 9789756527405. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jorge Luis Borges</span> Arjantinli yazar (1899-1986)

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo, Arjantinli öykü, deneme yazarı, şair ve çevirmen. En önemli eserleri arasında 1940'larda yayınlamış Ficciones ve rüya, labirent, indeterminizm, sonsuzluk, ayna ve mitolojik motifleri ihtiva eden Alef yer alır. Eserleri, felsefe literatürünü ve fantezi türünü etkilemiştir, 20. yüzyıl Latin Amerika literatüründe Büyülü gerçekçilik akımını önemli ölçüde etkilemiştir. Büyülü gerçekçilik akımının önde gelen isimlerindendir ve gerçeküstücülük konusunda yazdığı denemeleri ile ünlüdür.

Yaşar Nabi Nayır, Türk şair, yazar ve yayıncıydı.

İsmail Karakurt, Şair ve edebiyat öğretmeni.

Divan-ı Hikmet, Hoca Ahmed Yesevî'nin söylediği "hikmet" adlı şiirleri bir araya getiren Türk tasavvuf edebiyatının bilinen en eski örneklerini içeren kitaptır.

<span class="mw-page-title-main">Memet Fuat</span> Türk yazar ve eleştirmen

Memet Fuat , Türk eleştirmen, yazar, yayıncı ve eğitimci.

<span class="mw-page-title-main">Orhan Veli Kanık</span> Türk şair (1914–1950)

Orhan Veli Kanık, daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı. Şair otuz altı yıllık yaşamına şiirlerinin yanı sıra hikâye, deneme, makale ve çeviri alanında birçok eser sığdırdı.

Lirik şiir, duyguların coşkun bir dille anlatıldığı edebiyat eserlerinin genel adıdır. Latince lyricus, Yunanca lyricos, Fransızca lyrique kelimelerinden türemiştir. Sözlük anlamı ise; coşkun, ilhamla dolu demektir. Antik Yunan'da kullanılan lirik sözcüğü bugünkü anlamında kullanılmıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Süreyya Berfe</span> Önceleri İkinci Yeninin, sonradan halk şiirinin yolundan giden ve 1960 kuşağı şairleri arasında sayılan Türk şair ve yazar

Süreyya Berfe, Türk şair ve yazar. 1965'e kadar gerçek adı olan Süreyya Kanıpak'ı kullandı. Daha sonra soyadını değiştirmeye karar verdi ve Cemal Süreya'nın önerisiyle Berfe soyadını aldı. Süreyya Berfe adını kullanmaya başladı. Önceleri İkinci Yeni akımı içinde yer aldıysa da, sonradan halk şiirinin yolundan giden başka arayışlara yöneldi. 1960 kuşağı şairleri arasında sayıldı.

Turgay Fişekçi, Türk şair, yazar ve çevirmendir.

<span class="mw-page-title-main">Varlık Yayınları</span> yayınevi

Varlık Yayınları, 1946 yılında Yaşar Nabi Nayır tarafından kurulmuş olan yayınevidir.

Nuri Pakdil,, Türk şair, mütefekkir, deneme ve oyun yazarı.

Kıbrıs Türk edebiyatı, Türkiye'ye paralel bir gelişim göstermiştir. Ancak, 1923-1955 arasında bir suskunluk dönemi yaşanmıştır.

Şakir Selim, Kırım Tatarı şair, yayımcı, çevirmen.

<span class="mw-page-title-main">Metin Cengiz</span> Türk şair

Metin Cengiz Türk şair, yazar, çevirmen, edebiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Hurşid Devran</span>

Hurşid Devran, , Özbek şairi, yazari, tarihçisi, çevirmeni, tiyatro oyun yazarı, gazeteci, senarist. Özbekistan Parlamentosu Üyesi. Özbekistan Halk Şairi Unvanı (1999). Uluslararası Mahmud Kâşgarı (1989),Azərbaycanın Müşfik Ödülü (5.06.2013) sahibi. Türkçenin Uluslararası 1 Şiir Şöleninin Üyesi. Uluslararası Altın Kalem Ödülü sahibi (2009).

<span class="mw-page-title-main">Resul Rıza</span>

Resul Rıza, Azerbaycan şairi. Sosyalist Emek Kahramanı (1980), Azerbaycan Halk Şairi (1960), Azerbaycan Emektar Sanat Adamı (1943), SSCB Devlet ödülü (1951) ödüllerine sahipti.

Abdullah Avlani, Özbek şair. Yeni devir Özbek medeniyeti, edebiyatının esasçılarından biri, çocuk edebiyatı, Özbek milli tiyatrosu, draması, matbuatı, Özbek milli pedagojisinin temeli taşını koyan eğitimci.

Dedehan Hasan,, Sovyet Özbek şair, gazeteci, sanatçı, ozan, besteci, kanaat önderi ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan Millî Kütüphanesi</span>

Özbekistan Milli Kütüphanesi ; Özbekistan'ın tüm basılı yayınların toplanıp ve saklandığı Taşkent'te bulunan bir kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Gültekin Emre</span> Türk şair, yazar, çevirmen

Gültekin Emre Türk şair, yazar ve çevirmendir.