İçeriğe atla

Rauf İnan

Rauf İnan
DoğumMehmet Rauf İnan
1905
Genç, Bingöl, Türkiye
Ölüm1996 (90-91 yaşlarında)
MilliyetTürk
Çocuk(lar)2
ÖdüllerEğitim Büyük Hizmet Ödülü (1979)
Seçkin Eğitimci Ödülü (1982)

Mehmet Rauf İnan (d. 1905, Genç, Bingöl) - (ö. 29 Şubat 1996), Türk siyasetçi ve eğitimci.

İstanbul Öğretmen Okulu ve Viyana Pedagoji Enstitüsü mezunudur. Kayseri Zencidere Köyü Öğretmenliği, İstanbul ve İzmir İlköğretim Müfettişlikleri, İzmir Maârif Müdür Muavinliği, Manisa Maârif Müdürlüğü, Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü Öğretmenliği ve Müdürlüğü, Hasanoğlan Köy Enstitüsü Öğretmenliği ve Müdürlüğü, Millî Eğitim Bakanlığı Müfettişliği, Ankara 5. Ortaokul Müdürlüğü ve 4. Ortaokul Matematik Öğretmenliği, Ankara Yıldırım Beyazıt Ortaokulu ve 1. Erkek Sanat Enstitüsü Ankara Namık Kemal Ortaokulu Matematik Öğretmenliği, İlköğretim Müfettişliği Kurs Müdürlüğü, Yazarlık, Kurucu Meclis Öğretmen Teşekkülleri Temsilciliği (6 Ocak 1961 – 25 Ekim 1961) yapmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır.[1]

Hayatı

1905 yılında Bingöl'ün Genç ilçesinde doğdu. İlk öğrenimini Bingöl ve Birecik'te yaptı. Urfa Sultanisinde okudu, Fransızca öğrendi. İstanbul Erkek Muallim Mektebine kaydoldu. Buradan mezun olduktan sonra Kayseri'ye Zincidere Öksüzyurdu'na öğretmen olarak atandı. Sivas'ta 1926 yılında İlköğretim Müfettişleri Kursu'na katıldı, burada Rıdvan Nafiz Bey, Kadri Bey (Yörükoğlu), Reşat Şemsettin Bey (Sirer), İsmail Hakkı Bey (Tonguç) ders vermekteydi. 25 Ağustos 1928 tarihinde yeni yazıyı öğretme seferberliğine katılır. 1928 yılında yurtdışına eğitime gönderilmek için seçilen öğretmenler arasındadır. Yurtdışında Viyana'da Pedagoji Enstitüsüne devam etti, Viyana Yüksek Halk Okulunda Kültür Felsefesi dersleri aldı, Paris’te Alliance Française’i bitirdi ve 1931 yılında yurda döndü. Askerliğini Selimiye Kışlasında öğretmen yedek subay olarak yaptığı sırada Mustafa Kemal Atatürk'ü görme fırsatını buldu. Arkadaşı M. Ali Eren olayı aktarmaktadır. Askerlik sonrası 1934 yılında İzmir'e ilköğretim müfettişi olarak atandı. Hasan Âli Yücel'in milli eğitim bakanı olduğu sırada 17 Nisan 1940 tarihinde Köy enstitüleri kuruldu. Rauf İnan, Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsüne müdür olarak atandı. 1945 yılında Hasanoğlan Köy Enstitüsü müdürlüğüne atandı. 1950'den sonra ilkokul ve ortaokullarda öğretmenklik yaptı. 1970 yılında emekli oldu.[2]

Rauf İnan, UNESCO genel kurul ve yönetim kurulu üyeliği, Halkevleri Atatürk Enstitüsü üyeliği, Halkevleri yönetim kurulu başkanlıkları yapmıştır.

Aynı kuşak eğitimcilerden M. Ali Eren (1911-2001)9 Temmuz 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. kendisi hakkında "..değerli Eğitimci M. Rauf İnan'ın “Bir insan zamanını değerlendirdiği ölçüde insandır.” dediğini ve bunu çok önemsediğini.." aktarmaktadır.

Ödüller

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  • Nazif Evren, Rauf İnan, Köy Enstitüleri ve Bir Ömrün Tanıklığı, ISBN 975-8094-20-3

Kaynakça

  1. ^ "TBMM Albümü". tbmm.gov.tr. 29 Ekim 2012. 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Mayıs 2014. 
  2. ^ "Bir Eğitim Sevdalısı : Rauf İnan, Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi Haziran 2003, Sayı 40". 3 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2009. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Ayşe Sıdıka Avar, Türk öğretmen.

Köy enstitüsü, Türkiye'de ilkokul öğretmeni yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940 tarihli ve 3802 sayılı yasa ile açılan okul türü. Tamamen Türkiye'ye özgü olan bu eğitim projesini 28 Aralık 1938 tarihinde Millî Eğitim Bakanı olan Hasan Âli Yücel bizzat yönetti.

Mehmet Başaran, köy edebiyatı hareketinin şiirdeki temsilcilerinden biri olan şair, eğitimci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Hakkı Tonguç</span> Türk eğitimci

İsmail Hakkı Tonguç, Türk eğitim bilimci, köy enstitülerinin mimarı ve dönemin İlköğretim Genel Müdürü.

Halil Fikret Kanad (1892-1974), Türk pedagog ve yazar.

Hüseyin Avni Başman, Türk siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Seniha Hızal</span> Türk siyasetçi, öğretmen

Ayşe Seniha Hızal, Türk eğitimci, siyasetçi.

Muharrem Kubat, Türk şairdir.

Şemsettin Ataman, Türk siyasetçi, eğitmen ve yazardır.

Mustafa Şükrü Koç -, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Hasanoğlan Köy Enstitüsü</span> Tükiyedeki bir Köy Enstitüsü

Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü, Türkiye'de açılan 15. köy enstitüsüdür. 1941-1947 yılları arasında hizmet vermiştir.

Hüseyin Hüsnü Tekışık, Türk öğretmen, eğitimci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">Nafi Atuf Kansu</span>

Nafi Atuf Kansu, Türk siyasetçi ve eğitimci.

İlyas Küçükcan, Türk öğretmen, araştırmacı ve yazardır.

Mehmet Kazım Nami Duru, Türk asker, eğitimci ve siyasetçidir.

Emin Soysal,, Türk siyasetçidir.

Mustafa Reşit Tarakçıoğlu,, Türk siyasetçi.

Mehmet Reşat Tardu, Türk siyasetçi ve eğitimci.

Nuri Çelik Yazıcıoğlu,, Türk öğretmen ve siyasetçi.

Vedide Baha Pars, Türk eğitimci, yazar.